Прикарпатські "антифашисти" просять у прокуратури заборонити святкування Дня героїв


/data/blog/35913/03637d796533f2a473d83c7aac0f0c30.jpg

 

Голова Івано-Франківської обласної організації «Антифашистський комітет України» Ігор Міглачов звернувся до прокурора Івано-Франківська з вимогою скасувати "неофашистських шабашів на території м. Івано-Франківська 26 травня 2013 року" та притягнути до відповідальності тих посадових осіб, які ініціювали та підтримали проведення заходів спрямованих на героїзацію фашистів з 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина» та фінансування їх з місцевого бюджету.

 

Повний текст заяви

Прокурору м. Івано-Франківська
Дем’янику Володимиру Михайловичу
Голова Івано-Франківської обласної організації
Антифашистського комітету України
Міглачов І.В.

 
 
З А Я В А


Звертаються до Вас, як до прокурора міста Івано-Франківська, члени Антифашистського комітету України та громадськість м. Івано-Франківська.


Як нам стало відомо міською владою, зокрема Івано-Франківським міським виконавчим комітетом затверджені та будуть проводитись 26 травня 2013 року офіційні заходи з нагоди відзначення так званого Дня Героїв. Серед заходів, що розміщені на офіційному сайті міськвиконкому, значаться заходи з відзначення 70-ї річниці створення 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина».


Даний факт свідчить про те, що у м. Івано-Франківську з ініціативи, дозволу та підтримки місцевої влади, без реагування правоохоронних органів відбувається відверта пропаганда фашизму. Ми, члени Івано-Франківської обласної організації Антифашистського Комітету України, громадськість Івано-Франківської області та національних спільнот регіону, вважаємо це неприпустимим та не законним.


Особливо це стосується молоді, яку залучають до таких «заходів», в якої складається спотворена уява про історію нашої держави. Це також ображає честь і гідність тих громадян України, ветеранів Великої Вітчизняної війни, що ціною власного життя і здоров’я здобули Перемогу над фашизмом, дякуючи чому Україна стала незалежною державою, а можновладці, які дозволяють таке, сіли у м’які владні крісла.


Обурливим фактом є також те, що вочевидь, дані заходи не законно фінансуються за рахунок бюджетних коштів, які повинні направлятись зовсім на інші цілі, і аж ні як не на пропаганду фашизму, а для їх проведення надаються приміщення державних установ. Це є неприпустимим і ганьбить наше місто та державу в цілому в очах міжнародної спільноти.


Нагадаємо тим, хто нині, намагається відновлювати «національну пам’ять», водночас втратив пам’ять історичну, одну цікаву деталь. Злочинний характер організації СС в цілому був визнаний Нюрнберзьким Міжнародним військовим трибуналом: «СС використовувалася для цілей, які є злочинними і включають переслідування і винищення євреїв, звірства і вбивства в концентраційних таборах, ексцеси, яких припустилися при управлінні окупованими територіями, проведенні в життя програми використання рабської праці, жорстоке поводження з військовополоненими та їх вбивства…». Трибунал включив в СС членів «Ваффен-СС» і членів будь-якого роду поліцейських служб, підкресливши, що «неможливо виділити яку-небудь частину СС, яка не брала б участі у цій злочинній діяльності».


Нагадаємо витяги з матеріалів Нюрнберзького трибуналу «Нюрнберзький процес над головними німецькими військовими злочинцями: Зб. матеріалів у 7 т. М., 1957-61»:

«Розглядаючи питання про СС, Трибунал включає сюди всіх осіб, які були офіційно прийняті в члени СС, включаючи членів Загальної СС, військ СС, з’єднань СС «Мертва голова» і членів будь-якого роду поліцейських служб, які були членами СС.


Трибунал оголошує злочинною, згідно з визначенням Статуту, групу, що складається з тих осіб, які були офіційно прийняті в члени СС і перераховані у попередньому параграфі, які стали членами цієї організації або залишалися її членами, знаючи, що ця організація використовується для вчинення дій, визначених злочинними відповідно до статті 6 Статуту, або тих осіб, які були особисто замішані як члени організації у здійсненні подібних злочинів, виключаючи, однак, тих осіб, які були покликані в дану організацію державними органами, причому таким чином, що вони не мали права вибору, а також тих осіб, які не вчиняли подібних злочинів.


Дане рішення ґрунтується на участі цієї організації у військових злочинах і злочинах проти людяності, пов’язаних з війною;»


А сьогодні на очах у всієї Європи в Україні, зокрема Івано-Франківську героїзують фашистів і їхніх сучасних недобитків. Мабуть, є, за що і заради чого. Все це здійснюється з ініціативи місцевої влади, яку уособлюють неофашисти з ВО «Свободи», які намагаються нав’язати громаді націоналістичну, неофашистську ідеологію, при цьому порушуючи Конституційні права громадян.


Виходячи з вищенаведеного просимо:
1. Вжити заходів прокурорського реагування та керуючись чинним законодавством України домогтись заборони неофашистських шабашів на території м. Івано-Франківська 26 травня 2013 року.
2. Притягнути до відповідальності тих посадових осіб, які ініціювали та підтримали проведення заходів спрямованих на героїзацію фашистів з 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина» та фінансування їх з місцевого бюджету.
3. Про розгляд скарги та вжиті заходи просимо повідомити письмово у встановлений законом термін.


З повагою,
голова Івано-Франківської
обласної організації
«Антифашистський комітет України»
Ігор Міглачов
 
.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Партія Регіонів розробила ''фашистський посібник'' обов'язковий до використання

«Наші і фашисти» – політтехнологія президентської кампанії 2015 року

Регіонали Прикарпаття провели антифашистський мітинг (фото)


23.05.2013 1079 11
Коментарі (11)

Геник 2013.05.23, 14:31
Справді, а яке відношення есесівці мають до справжніх Героїв!
Назр 2013.05.23, 15:08
а яке відношення маєш ти до його святкування? це по-перше? по-друге: День Героїв - це не корпоративне свято дивізійникіВ, а всіх Героїв, які проливали свою кров за свободу і процвітання нашої Батьківщини. тому які підстави є його забороняти? по-третє, що конкретно ти маєш проти дивізії "Галичина"?
сусід 2013.05.23, 15:47
Стратегічний принцип влади „поділяй і владарюй” працює прекрасно!....
До Геника 2013.05.23, 19:23
Перш ніж вішати ярлики на когось, спробуйте почитати історію. "Комісії Дешена в Канаді. 1985 року урядом Канади на чолі з лідером консерваторів Брайаном Малруні для перевірки обвинувачень у воєнних злочинах і злочинах проти людства, висунутих проти ветеранів дивізії «Галичина» Центром документації Шимона Візенталя у Відні та низкою інших організацій, було створено "Комісію Дашена". Після завершення роботи було остаточно стверджено, що дивізія «Галичина» як військова одиниця не вчинила жодного воєнного злочину і за саму причетність до неї не можна нікого карати. Тим самим було виправдано від несправедливих звинувачень і всю українську спільноту в Канаді. Висновки Комісії Дешена мали важливе значення для українців також у США, Англії та Австралії. Очевидно, не випадково всі наступні спроби висунути обвинувачення проти ветеранів дивізії «Галичина», зокрема тих, хто перебуває у Великобританії, зазнали повного краху".
Геник 2013.05.23, 17:47
Проти дивізії СС "Галичина" маю безліч ПРОТИ! Такої Батьківщини за яку вони "воювали" я НЕ ХОЧУ!
Oleg 2013.05.23, 18:12
Генику .Не хочеш такої_їдь у "расєю".Там така Батьківщина яку ти хочеш.
Олег 2013.05.23, 18:49
Варто тільки почитати "Трагедия Гуты Пеняцкой" на Вікіпедії. Це просто дибилізм вшановувати тих, хто спалив ціле польське село - і жінок і дітей. СС Галичина - це фашисти, а не герої.
Толік 2013.05.23, 19:25
2005 року Комісія ООН з прав людини прийняла резолюцію, що засуджує прославляння колишніх членів організації «Ваффен-СС», проведення демонстрацій на їхню честь і відкриття їм пам'ятників і меморіалів, оскільки це «принижує пам'ять незліченних жертв злочинів проти людства, скоєних під час Другої світової війни, зокрема скоєних організаціями СС»
Щукар 2013.05.23, 22:30
А що б ви робили,коли б ваших близьких чи дітей понищили ті,кого в 39-му зустрічали квітами? І нащадки тих катів тепер називають себе "антифашистами"
Михайло 2013.05.23, 23:07
Я є в шоці від такого звернення. Чуму цей «нащадок» не протестував 9 травня проти маршу НКВДешніків, які марширували по могилах – Дем'янового Лазу і і пам'яті невинно полеглих від рук злочинців у червоних погонах. А твердження, що (ветеранів Великої Вітчизняної війни, що ціною власного життя і здоров’я здобули Перемогу над фашизмом, дякуючи чому Україна стала незалежною державою) яке блюзнірство, яке хамство в тих словах. Незалежна Україна свою незалежність здобула кров’ю ветеранів УПА, тюрмами шестидесятників, детермінацією РУХу у боротьбі з тими ветеранами НКВД, які навпаки воювали проти самої ідеї незалежної України. Можу сказати, що цю заяву написав – НЕГІДНИК.
Назар 2013.05.24, 11:50
Матеріал про трагедію у Гуті-Пеняцькій з україномовної Вікіпедії. а ви й далі залишайтеся у полоні совкових міфів! Трагічна доля села У лютому 1944 року в цьому селі німецькі війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). У польській літературі не один рік пропагується теза про винищення польського населеного пункту Гута Пеняцька у лютому 1944 р. частиною української дивізії «Галичина». Однак виявлені джерела в архівах України та Польщі свідчать інше. Дослідник Андрій Боляновський довів, що на той час тут не діяв жоден із куренів галицької дивізії.[1] Історична оцінка подій на Гуті Пеняцькій української сторони 12 лютого 2009 року з ініціативи управління з питань внутрішньої політики в приміщенні Львівської облдержадміністрації було проведено засідання за круглим столом за участю представників влади та громадськості, науковців, на якому розглядалося питання проведення заходів, присвячених 65-й річниці вшанування пам'яті загиблих поляків у с. Гута Пеняцька Бродівського району. Навколо питання знищення села існує багато міфів, які й обговорювалися учасниками круглого столу. Учасники засідання за круглим столом напрацювали спільне бачення історичних подій, які трапилися у Гуті Пеняцькій. « "На початку 1944 року в околицях польського населеного пункту Гута Пеняцька, що на території України, діяли радянські партизанські відділи, яким надавало підтримку місцеве населення й до яких було залучено частину місцевих поляків. 23 лютого 1944 року до боротьби проти них було скеровано один із сформованих з галицьких українців підрозділів, яким командували німці та який підпорядковувався німецьким поліційним структурам. У результаті цього наступу відбулося бойове зіткнення, в якому загинуло двоє українців. У відповідь на це 28 лютого нацистські поліційні відділи провели каральну акцію під час якої було вбито кілька сотень польських мешканців Гути Пеняцької. Про це, зокрема, свідчать польські документи. Наприклад, відповідно до звіту Делегатури польського уряду про події на теренах Бродівського повіту, це селище було повністю знищене нацистським винищувальним поліційним підрозділом: «Німці зібрали жінок і дітей разом до кількох будинків, після чого ці будинки було підпалено… Усіх чоловіків зібрано разом до місцевої польської каплиці… Замкнених у каплиці розстріляно». У повідомленні Міністра внутрішніх справ польського еміграційного уряду в Лондоні В.Баначека про події у Гуті Пеняцькій у лютому 1944 р. з цього приводу вказувалось, що «27 лютого експедиційна каральна таємна поліція знищила село дощенту». Це ж підтверджують також: українські та радянські джерела. Однак, через деякий час після цих трагічних подій, в документах польського підпілля, а пізніше й у радянській публіцистиці було поширено інформацію про участь у знищенні польського населеного пункту дивізії «Галичина», що діяла у складі німецьких військ. Причиною цього було намагання зняти відповідальність з радянських партизанів, котрі спровокували згадану каральну акцію, й перекинути її на українських націоналістів, якими крім членів ОУН та вояків УПА було також: оголошено українських вояків дивізії «Галичина». Донині не виявлено німецьких документів, які підтверджують знищення Гути Пеняцької. Будь-якої участі у цій акції підрозділів дивізії «Галичина» не доведено.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1040
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

850
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1975
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3349
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2602
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2597

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

327

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

780

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

740

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1694
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

428
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

782
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

662
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

407
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

438
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27092
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

887
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19730
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

487
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

445
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

778
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1470 5