Преса про черницю-цілительку, село у стилі еко, наших на Ельбрусі та як пишуться ікони

 

 

Огля преси за період 12 - 19 березня 2015 року.

 

Вікна

Центром ікони є наше серце. Написання ікони не є простим заняттям живописом — це особливий духовний шлях. Про східну ікону, про її мову та мовчазну проповідь, про правдивий іконопис розповів «Вікнам» молодий талановитий іконописець, калушанин Олег Заяць, тепер — член заснованої кілька років тому у Львові спілки іконописців.

 

«Харакірі» для «Школяра». Депутати міської ради Калуша вирішили ліквідувати КП «ТВО «Школяр», яке харчує учнів міських шкіл. Не біда, кажуть депутати, що комунальне підприємство зникне, адже, альтернатива йому існує. Гірше — що «Школяр» «повісить» на міський бюджет півмільйонні борги. Баталії навколо діяльності комунального підприємства тривали роками, але до ліквідації дійшло лише тепер. «Вікна» з’ясували, чому — «припекло».

 

«Камазік» Мар’ян Бігун. Мар’яну Бігуну зі Студінки — 25. Ще з травня минулого року він захищає Україну у лавах Збройних сил. Спочатку був сумнозвісний п’ятий батальйон територіальної оборони Івано-Франківської області «Прикарпаття», потім — 128-а бригада. 23 січня хлопець «зібрав трохи металобрухту»: Мар’яна поранили за Дебальцевим, у селі Чорнухіно. Два осколки від міни з хлопця уже витягнули. Минулого понеділка Мар’ян Бігун відбув у військову частину в Ужгород. Каже, що боротимуться доти, поки вони не наведуть лад на Донбасі. А потім, як треба, — дійдуть і до Києва.

 

 

Галицький кореспондент

Гуртожиток пішов разом із чоловіком. Ольга Бариляк з військовим Богданом прожили вісім років, від цього шлюбу в неї залишилася дочка. Тепер у чоловіка інше життя, а жінці з малолітньою дитиною грозить виселення з гуртожитку, що належить Міністерству оборони. Деталі - сторінка 6.

 

Пронести хрест понад кістками мертвих. У Меморіальному сквері обалсного центру замість каплиці хочуть звести церкву. Чи збереже некрополь свою самобутність дізнавалися журналісти ГК. Сторінка 7.

 

Під двома вершинами Ельбрусу. Ельбрус манив його ще зі студентських років. І це сталося. Професор та екстремал Ярослав Мельник свою мрію про найвищу на Кавказькоум хребті гору втілив нещодавно і каже, що саме тепер здобув "внутрішню повноту". Щоправда, на шляху цього "гірського" відчуття довелося здолати численін труднощ іта небезпеки. Сторінка 16.

 

 

Західний кур'єр

Планування перспективи. В Івано-Франківську фахівці та громадськість розглянули спірні питання коригування генплану. Сторінка 14 - 15 видання.

 

Бракує грошей на митрополита. У питання відзначення ювілейної дати владики Андрея Шептицького Церква заручилася підтримкою місцевої влади. З нагоди 150-ліття від дня народження митрополита в Івано-Франківську постане пам'ятни видатному діячеві Церкви. Попередньо планується, що відкриття скульптури відбудеться 29 липня, в день народження владики. Втім поки що коштів на спорудження пам'ятника не вистачає. Чому - дізнавалися журналісти ЗК.

 

Низький старт до високої мети. Прикарпаття готується освоїти рекордну суму коштів на ремонт доріг. Сторінка 4.

 

Репортер

Хата — як борг перед батьком. Недавно поховали бійця АТО Дмитра Ломея. Його жінка Надя залишилася з двома малими синами. Нині вони туляться у кімнатці старої хати. Волонтери та сільрада хочуть збудувати їм житло. Треба помогти. У топ-темі номера - сторінка 5.

 

Російська преса бреше. Особливо коли пишуть про Донбас. Візитка Яроша, снігурі вже стали хрестоматійними. А як вони писали про війну сто років тому, читайте в газеті.

 

Село у стилі еко. У селі Лолин хочуть створити перше на Прикарпатті екопоселення. Є земля, є сім’ї, готові покинути свої міські квартири. Якщо хтось уявляє це як зібрання мазанок, то дуже помиляється. Отже, у Репортері - стоірнка 15.

 

Галичина

Черниця-цілителька. Сестра Лідія помирала, розмовляла з Богом, а нині ревно служить його земним дітям. Сестру лідію з Індії добре знають в Україні. На Прикарпатті вона найперше відвідала храми Рожнятівщини. Деталі - у топ темі номеру.

 

Транзитом із Пісків до Тараса. Боєць "Легіону Свободи" Мирослав Мисла розповів, про що думають військові під час боротьби за Україну. Стоірнка 3.


19.03.2015 791 0
Коментарі (0)

29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

620 1
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2924 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

2219
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

6417 1
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

17444 24
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

4400 1

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

779

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

1215

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

1142

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

2207
01.07.2024

Сонячна та суха погода дещо пришвидшила збирання зернових культур.

287
27.06.2024

Сухий корм для собак — це один із найпопулярніших видів харчування для домашніх улюбленців. Його головні переваги включають зручність у зберіганні, тривалий термін придатності та можливість легко контролювати раціон тварини.

357
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

620
01.07.2024

Як церква визначає роль чоловіка та жінки у шлюбі та як ці ролі можуть змінюватися з часом, пояснив священник. 

452
28.06.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

399
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

826
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1324
03.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22637
03.07.2024

Хоча у всіх регіонах не більше чверті говорять про переважання саме роз’єднаності, але водночас є тренд до зниження оцінки єдності із заходу на схід, додають соціологи.  

70
28.06.2024

Після початку повномасштабної російської агресії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі істотно зросла.  

367
26.06.2024

52% опитаних іванофранківців схвалюють діяльність міської ради, окремо роботу міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 58%.   

472
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

792