Потрібні чи не потрібні приватні «виписні кімнати» у медичних закладах Івано-Франківська?

 

 

 

Вже кілька років TзOB «Престиж-Центр», що зареєстроване в м.Київ, орендує нежитлові приміщення в обласному перинатальному центрі за адресою вул. Чорновола, 47 та в міському клінічному пологовому будинку за адресою вул. Чорновола, 49 з метою проведення «урочистої виписки новонароджених». У грудні 2011 року фірма знову подала документи у Івано-Франківський міськвиконком для продовження ще на рік терміну оренди даних приміщень, поки що рішення не приняте…

 

Ось короткий виклад мети і основних принципів роботи цього підприємства:

 

«З метою створення затишку та урочистості, приміщення в обласному перинатальному центрі та в міському клінічному пологовому будинку обладнано необхідними меблями та житгєстверджуючою атрибутикою (картини, оберіг, рушники, лелека, гірлянди квітів та інше). Батькам вручається жартівливий паспорт немовляти та знаки пошани родичам. Відеодиски і фото пропонуються з фірмовими малюнками. Наявна фото та відеотехніка дозволяють виконувати замовлення на високому рівні. Розроблений спеціальний сценарій виписки. Послуги родичам немовлят надаються виключно на добровільних засадах з урахуванням інтересів медичної установи та відповідно до діючого законодавства України.

 

Послуги надаються виключно підприємцями міста Івано-Франківська, тобто податки та єдиний соціальний внесок перераховуються до місцевих органів. Підприємці дотримуються правил розпорядку роботи медичної установи, послуги надаються при наявності санітарних книжок. Працевлаштовані 13 осіб. Про корисність послуг, що надаються, свідчать чисельні подяки родичів новонароджених».

 

Приводимо ціни на послуги TзOB «Престиж-Центр» станом на лютий місяць 2012 року:

 

Урочиста виписка - 80 грн.

 

Фото:

формат 13x18 см               І шт. - 12 грн. повторний 1 шт. - 6 гри.

формат 10x15 см                1 шт. - 9 грн. повторний 1 шт. - 5 грн.

формат 20 х 30 см                     1 шт. - 22 грн. повторний 1 шт. - 11 грн.

 

Казковий персонаж :

            формат 10x15/13x18 см 1 шт. - 25 грн., повторний - 13 грн.

            формат 20x 30см 1 шт. - 35 грн., повторний - 18 грн.

            Альбом книга - 600 грн.

 

Цифрова відеозйом ка - 180 грн.

Повторний відеозапис - 120 гри.

Відеозйомка на камеру замовника - 120 грн.

Монтаж - 100 грн.

Контрольне фото - 17 грн.

Медаль малюка - 50-грн. / 100 грн. / 120 грн.»

 

Отже, саме перебування у виписній кімнаті коштує – 80 грн. 

Далі, якщо ви захочете фотографуватися, то фото формату 10x15см 1шт. коштує 9 грн., а тиражування фото обійдеться вам по 5 грн. за штуку, при середній вартості художнього фото такого ж формату у фотоательє Івано-Франківська 5 грн., а при тиражуванні по 1 грн.20 коп. за штуку. Я вжила фразу, «якщо ви захочете» напівіронічно, бо як розповідали мені не одні свідки «цієї радісної події», (мабуть у даному випадку більше для працівників TзOB «Престиж-Центру», потім зрозумієте чому…), проходження через виписну кімнату (80 грн.) і 5 фото на згадку (45 грн.) фактично є обов’язковим, бо інакше у вас «чомусь автоматично» виникають проблеми з отриманням на руки виписних документів на новонароджену дитину.

 

Але знову ж таки напівіронічно хочу підтвердити, що таких фактів, що маму з дитиною не виписали через вимоги  TзOB «Престиж-Центр», не зафіксовано. Тай справді, хто буде собі псувати настрій у такий урочистий день і розмінюватися на якихось 150-200 грн.? А тепер поясню чому так радіють кожній новонародженій дитині працівники TзOB «Престиж-Центр». У обласному перинатальному центрі за та в міському клінічному пологовому будинку за рік в середньому народжується по 1500 дітей. Множимо 3000 новонароджених на  мінімальну суму 80 грн., отримуємо 240 000 грн. Гадаю коментарі зайві…

 

Альбом книга тут коштує - 600 грн., (не буду описувати її вигляд…), але у конкурентів найкраща альбом книга (до 60 аркушів) формату А4 з фотографуванням і художнім оформленням коштує - 500 грн.

 

Питання до читачів:

1. Чи повинні лікувальні заклади віддавати свої функції, такі як прийом пацієнтів на лікування чи виписка пацієнтів з стаціонару приватним структурам?

2. Якщо бізнес по виписуванню пацієнтів з стаціонару, зокрема матерів з новонародженими, має право на існування, то що це:

а) турбота за пацієнтів; б) створення урочистості і фіксування цієї події; чи в) лохотрон пацієнтів; г) нагода для обдирання пацієнтів.

3. А може все-таки виписування пацієнтів з стаціонару має організувати і забезпечити адміністрація медичних закладів? А може виписування з стаціонару матерів з новонародженими на належному рівні, - затишок, урочистість, можливість сфотографуватися власним фотоапаратом чи відзняти кадри власною відеокамерою, - має забезпечити адміністрація вище перелічених медичних закладів?

 

Отож, потрібні чи не потрібні приватні «виписні кімнати» у медичних закладах Івано-Франківська вирішувати міській владі? Дати відповідь на питання, що це, - чесний бізнес чи нав’язування своїх послуг «втридорога»?, - вирішувати їй.

 

Бєня Огурцов

Фото: http://colpna.ru/ 


22.03.2012 Бєня Огурцов 2058 13
Коментарі (13)

я 2012.03.21, 19:23
Моя знайома,щоб уникнути "урочистої" виписки , яку їй наполегливо рекомендували,тікала з новонародженим підвалами пологового будинку. Це здирання грошей!!! Думаю,що хтось одержує непогані відкати за дозвіл ведення такого бізнесу на території полового будинку.Проте за вчасне одержання документів на виписку довелось заплатити.Але було дешевше.
gryc 2012.03.21, 20:32
А ми не платили. Я запитав, чому вони навязують цю послугу, яку ми не замовляли. Кажуть:"Ми так всіх виписуємо". А ми:"Дякуємо, не хочемо". На тому й розійшлися
мама 2012.03.22, 11:16
Проходячи через "виписку" декілька разів, ніколи не хотіла скористатись її урочистим варіантом. Працівники ТзОВ "Престиж-Центр" нахабно окупували єдиний можливий вихід та навязують свої послуги без пояснень. Люди не встигають зрозуміти, чому в них беруть дані про особу. Думають, що це процедура звичайної виписки. Про створення затишку і говорити годі, прикраси - суцільний несмак. Однак найголовнішим є те, що ці люди полюють на немовлят заради грошей, а батьки, замість того, щоб комфортно, затишно, урочисто в їхньому сенсі, повинні відбиватися від цих яструбів.
Микола 2012.03.22, 12:59
Справа добровільна! А якщо зобов'язують чи напоолеглево пропонують, то бекоштовно буд-ласка!
До Бені Огурцова 2012.03.22, 16:11
А чи не на замовлення конкурентів ця стаття? Навіть можу спробувати вгадати хто під псевдонімом? Не вдалось відкат зірвати ? Вдаєшся до чорного піару! Фе..
Українка 2012.03.22, 16:16
А ви не платіть! Відмовляйтесь від того що не подобається! У нас вільна країна - хіба вас хтось зобовязує до урочистої виписки?! А тікати підвалами - ну це вже "детектив". Чи поруч не було гідного мужчини, щоб захистив?
Микола 2012.03.22, 16:53
Я вважаю що така послуга має бути, не кожен на виписці має при собі заздалегіть підготовлену фото-відео аппаратуру, а так, якщо є можливість і бажання, можна скористатися послугами і зберегти цю мить!
Міра 2012.03.22, 17:14
А нам з чоловіком сподобалась ця послуга, бо фото і відео були дуже гарні. Один раз бува народження, і самостійно таку пам'ять не зробиш!
Дана 2012.03.22, 17:18
А нам з чоловіком сподобалась ця послуга, бо фото і відео були дуже гарні. Один раз бува народження, і самостійно таку пам'ять не зробиш!
Тато 2012.03.22, 19:05
Послуга така має бути, але по-перше це має бути без елементів насильства. Бо зараз це є так - в одні двері кімнати заводять маму з новонародженим, а назустріч в двері тата з родиною. І в цей момент починається фотографування, відеозйомка, "нагородження" грамотами і видача "посвідчень". А потім вас питають чи вам це все потрібно. Схема "розводу лоха" класична. Ми вже все зробили, а ти якщо відмовишся від 5 хвилин відеозйомки (по ціні 180 гивень!!!), - то ти відповідно - "падлюка". І фото з 500%-ною "націнкою". І т.д. А мало би бути так - родині показали прайс і сказали - якщо ви хочете отримати таку послугу, то для цього треба зайти в ці двері і там ви все отримаєте... Так не є на жали. Банальна добровільно-примусова "стрижка ложхів". Монополька з 500%-ною рентабельністю.(((((
Cпокій 2012.03.22, 19:52
Вася, ти визначся, хто ти - Міра чи Дана? Тролі кермують:)))
старожил 2012.03.23, 09:17
Років зо п"ять тому ми відмовилися від цієї нав"язливої послуги (чесно кажучи, нас попередили). Так ось, десь на наступний день дзвінок на домашній телефон із запитаннями - чи дійсно ми самі відмовилися від цієї послуги. Тобто, ще й контролюють своїх співробітників, щоб мимо каси гроші не пройшли.
Роман 2013.03.14, 19:32
Виписна кімната - то лохотрон для батьків. Вони мають бути завчасно попереджені і проінформовані про ціну послуг. Переважно батьки не готові ні морально ні фізично і їх просто беруть на понт знаючи слабкість. Керіництво державно закладу має великий відкат від цих приватних структур..
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1995
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

765

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1017
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10276
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900