Поради для бідних

 

 

Книгарні заповнені літературою зі специфічними назвами: «100 кулінарних порад», «Как стать VIP-женой», «1001 способ поймать удачу», «Золотые идеи успеха», «Секреты настоящей леди» тощо. Ці видання, судячи з накладів та коментарів продавців, мають постійний попит. Відповідно, ми можемо припустити, що існує значний прошарок населення, пересічні представники якого насправді переконані, що успіх можна як біологію або арифметику вивчити за рекомендованим підручником. Що «секрети справжньої леді» набуваються не досвідом справжньої леді, а читанням творів якоїсь досвідченої чи відомої світської (напівсвітської) дами.


Ми намагаємося уявити читача подібних порадників-підручників. Уява вимальовує провінційну дівчину (хлопця) з небагатої родини, стурбовану (стурбованого) цим загадковим словом «успіх». Стурбованих пошуками паролей, кодів та шифрів, котрими відчиняють таємничі двері, що ними можна з «нічого» потрапити у «щось». У щось мерехтливе і привабливе. У той світ, де люди їздять не маршрутками, а «поршаками» і «лексусами», живуть на обладнаних басейнами віллах і займаються коханням з цибатими моделями. Кінофільми і серіали щоденно (якщо не щогодинно) демонструють «простим людям» варіанти і версії такого вітринно-глянцевого «буття-в-успіху».


Читачі книг-порадників є шукачами секретних паролів. Вони переконані, що існує певний набір слів, жестів, понять, поведінкових схем, «дорожних карт», за допомогою котрих пересічна людина (проста людина, маленька людина, свій до свого, лузер, лох) може перейти з того світу, де смажать котлети і п’ють «перлову» до іншого, того, що у серіалі. Де щоденно хавають омарів з лангустами і п’ють елітну «коніну». Шукачів паролів можна зрозуміти. Омріяний світ поряд. У тому ж смітнику, куди шукачі паролів скидують своє лушпиння, скромно лежать використані сусідами-«небожителями» пляшки від напоїв, що вартують  шість-сім місячних зарплат «простої людини».

Першою «білясмітниковою» думкою шукачів є те, що світ влаштовано вкрай несправедливо. Але вони вже знають, що колективні форми боротьби з несправедливістю (революції) до доброго не приводять. Залишається шукати паролі насамоті. Найпершим з досяжних паролів є «продатися». Найпростіше продається молоде гарне тіло (самооцінка відбувається без консультацій спеціалістів, переважно перед хатнім дзеркалом; трусики знімаються, живіт втягується). Але, на відміну від Заходу, притомного ринку сексуальних послуг та системи національних кастингів в нас досі не сформовано. Тому дев’ять з десяти спроб безпосередньо використати «дари природи» закінчуються або невдало або ж не зовсім вдало. На радість нашим численним кухонним моралістам, які проголошують секс-паролі забороненими і грішними.


Моралісти пропонують альтернативний універсальний пароль: «здобуті знання». Враховуючи, що носії якісних знань в Україні практично відсутні, «парольний» сенс вітчизняного навчання приблизно дорівнює користі від прочитання книги «100 секретов успеха». Цього вперто не розуміє старше покоління, яке посилає нащадків за паролями до ВУЗів – «як дурного по вівці». Тим не менше декому з нащадків вдається знайти на учбових помийках нечисленні «команди прориву», приєднатися до них і здобути справжні знання-паролі.


Третім типом паролів є «блат». Цей суто «східний» спосіб прориву до успіху також спрацьовує не завжди. Й чим далі, тим слабше. Натомість, впевнено набувають сили його західні «родичі» - корпоративні суспільні паролі. Членам корпорації надаються бонуси! Здається, за цим типом «парольності» - майбутнє. Саме у корпоративних «тусовках» тепер відбувається «первинний відбір» людського матеріалу. Ті, хто його пройшов, допускаються до «ліфтових кабінок» кар’єрного зростання. До певного типу успішності.


Четвертий тип паролів – «специфіка мислення». Якщо ви володієте особливими якостями інтелекту – творчими, аналітичними тощо – ви дістанетесь до первинних паролей «суспільної заявки» на ці якості. Те саме з емоціями та індивідуальними особливостями організму. Жорстокі і витривалі потрібні правителям світу сього не менше за консультантів і митців.


Й ще одне, про що зазвичай не пишуть книжки-порадниці. Паролі відбору відкривають ті двері, які, відкриваючись, змінюють нас самих. Мешканці іншого світу – це насправді мешканці іншого світу. За успіх треба платити. Не часом і не працею. А чимось таким, що є у буддійських ченців і немає у офісних менеджерів вищої ланки. Неприналежністю до структур світу. Незадіяністю у «механізми відповідальності» світу. Але це, мабуть, тема інших порад іншим бідним.

 


26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

634
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1835 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

725
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754