Понад десяток програм: як в Івано-Франківській громаді підтримують воїнів

У 2024 році в Івано-Франківській громаді діє понад десяток програм підтримки захисників України.

«Поки воїни захищають нас від ворога на передовій, ми підтримуємо їх з тилу», — повідомили в міській раді.

Так, у громаді діє програма підтримки військових за 12-ма категоріями: на амуніцію, на психологічну або фізичну реабілітацію, виплата після поранення, компенсація за комунальні послуги та інші.

Військовослужбовці з Івано-Франківської громади можуть оформити виплати у будь-якому відділенні ЦНАПу, а також в онлайн режимі, зайшовши на сайт Центру надання адміністративних послуг.

Окрім того, це можуть зробити рідні захисника, однак кошти надійдуть на банківську картку захисника. А ось за програмами підтримки родин військових, які загинули, кошти нараховують безпосередньо заявникам.


20 000 гривень на спорядження


Виплати по 20 тисяч гривень тим, хто у 2024 році бере участь в забезпеченні національної безпеки і оборони України, відсічі і служить в підрозділах Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах.


50 000 гривень на амуніцію


Виплати на амуніцію 50 тисяч гривень передбачені для захисників, які беруть безпосередню участь бойових діях і служать в підрозділах Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах.


100 000 гривень для родин загиблих захисників


Один з членів сімей загиблих, зниклих безвісти учасників АТО/ ООС, захисників чи захисниць України, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України можуть отримати виплату 100 000 гривень.


30 000 гривень пораненим захисникам


Захисники, які отримали поранення (контузію, каліцтво) під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України можуть отримати допомогу на лікування та реабілітацію в розмірі 30 тисяч гривень. 


10 000 гривень на реабілітацію військових


Нова програма, запроваджена у 2024 році, передбачає надання одноразової матеріальної допомоги захисникам і захисницям України для відновлення та реабілітації. Виплата допомоги призначається одноразово (незалежно від видів та кількості реабілітацій, на які видано направлення) протягом 2024 року та здійснюється у розмірі 10 000 грн.


50 000 гривень з нагоди народження дитини


Якщо один з батьків або обоє беруть участь у бойових діях і це підтверджується будь-яким військовим документом — виплата складе 50 тисяч гривень. З обов’язкових умов — породілля обовʼязково має бути зареєстрованою в Івано-Франківській громаді не менше ніж за шість місяців до дня народження дитини та має стати на облік з ведення вагітності не пізніше першого триместру вагітності.

Військові мають надати копію документа про безпосередню участь батька/матері новонародженої дитини у бойових діях. Цей документ видає військова частина. Посвідчення УБД не обовʼязково. Для виплати достатньо довідки про участь у бойових діях.


Компенсація на оплату комунальних послуг


Пільги учасникам бойових дій з-поміж учасників АТО/ООС, учасникам бойових дій з-поміж Захисників і Захисниць України, членам їх сімей надаються у розмірі 75% з державного бюджету та 25% з бюджету Івано-Франківської громади.

Членам сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО та членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України у розмірі 50% з державного та 50% з бюджету Івано-Франківської міської громади.

У разі, коли членам сімей загиблих (померлих) захисників чи захисниць не надаються пільги з державного бюджету в розмірі, визначеному законодавчо, пільги надаються у розмірі 100% з бюджету Івано-Франківської міської громади.


5 000 гривень на комунальні послуги для захисників без УБД


3 1 січня 2024 року суму виплати збільшили з 3 до 5 тисяч гривень особам, які на день звернення не мають статусу учасника бойових дій (УБД) та не користуються пільгами з оплати житлово-комунальних послуг. Така допомога виплачується один раз на 12 місяців.


60 000 гривень на встановлення памʼятника загиблим Героям


Родичі загиблих Героїв з Івано-Франківської громади можуть отримати 60 тисяч гривень на встановлення памʼятника.


Щомісячні виплати родинам Героїв


Члени сім’ї загиблих Героїв та тих, хто зник безвісти щомісяця можуть отримувати допомогу у розмірі встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб.


Виплати до дня народження дитини


З нагоди дня народження дітям до 18 років передбачена виплата по 2000 гривень.

Її може отримати один з батьків дітей, батьки яких призвані на військову службу або беруть участь у заходах, необхідних для оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України, які належать до однієї з вказаних категорій:

  • в яких виховується троє і більше дітей, віком до 18 років (до 23 років у разі навчання за денною формою здобуття освіти);
  • в яких виховується дитина з інвалідністю віком до 18 років, батько/мати є особою з інвалідністю;
  • батько/мати яких загинули (зникли безвісти, померли), внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання. 

Помічник сім’ї захисника 


«Помічник сім’ї Захисника» — це послуга «Дому воїна» для допомоги сім’ям військових.

Самотні матері, дружини, сестри захисників не можуть самостійно відремонтувати кран, дверний замок чи завісу, а у професійних компаніях такі послуги недешево коштують. Тому з дрібним побутовим ремонтом допоможуть фахівці. 

Більше читайте у матеріалі: Як Івано-Франківськ стає лідером з допомоги військовим?


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

В Івано-Франківській громаді продовжують допомагати захисникам: які є програми фінансової підтримки

Грошова допомога: скільки коштів виплачуть в Івано-Франківську за наслідки ворожої атаки на місто


21.10.2024 246
Коментарі ()

19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

342
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2199 8
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2290
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6428 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2719
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2390

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

99

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1009

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2143

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2920
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

465
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

764
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

780
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

543
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

1871
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34335
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

1181
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27167 1
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

316
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2012
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

1008
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

977