Як Івано-Франківськ стає лідером з допомоги військовим

600 мільйонів гривень – саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. Про це креативно «заявили» на білбордах і сітілайтах по всьому місту, про це в своїх інтерв’ю неодноразово розповідав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Фіртка розбиралась, на що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську.

Ваш захист – наша допомога

Загалом в 2024 році в Івано-Франківській громаді діє понад десяток програм підтримки захисників України.

«Поки воїни захищають нас від ворога на передовій, ми підтримуємо їх з тилу», - повідомили в міській раді.

У громаді діє програма підтримки військових за 12-ма категоріями: на амуніцію, на психологічну або фізичну реабілітацію, виплата після поранення, компенсація за комунальні послуги та інші.

Військовослужбовці Івано-Франківської громади можуть оформити виплати у будь-якому відділенні ЦНАПу, а також в онлайн режимі, зайшовши на сайт Центру надання адміністративних послуг.

Також це можуть зробити рідні захисника, однак кошти надійдуть на банківську картку захисника. А от за програмами підтримки родин військових та героїв, які загинули, кошти нараховують безпосередньо заявникам.

20 000 на спорядження

Виплати по 20 тисяч гривень тим, хто у 2024 році бере участь в забезпеченні національної безпеки і оборони України, відсічі і служить в підрозділах Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах.

50 000 на амуніцію

Виплати на амуніцію 50 тисяч гривень передбачені для захисників, які беруть безпосередню участь бойових діях і служать в підрозділах Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах.

100 000 для родин загиблих захисників

Один з членів сімей загиблих, зниклих безвісти учасників АТО/ ООС, захисників чи захисниць України, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України можуть отримати виплату 100 000 гривень.

30 тисяч пораненим захисникам

Захисники, які отримали поранення (контузію, каліцтво) під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України можуть отримати допомогу на лікування та реабілітацію в розмірі 30 000 гривень. 

10 тисяч на реабілітацію військових

Нова програма, запроваджена у 2024 році, передбачає надання одноразової матеріальної допомоги захисникам і захисницям України для відновлення та реабілітації. Виплата допомоги призначається одноразово (незалежно від видів та кількості реабілітацій, на які видано направлення) протягом 2024 року та здійснюється у розмірі 10 000 грн.

50 тисяч з нагоди народження дитини

Якщо один з батьків або обоє беруть участь у бойових діях і це підтверджується будь-яким військовим документом - виплата складе 50 тисяч гривень. З обов’язкових умов - породілля обовʼязково має бути зареєстрованою в Івано-Франківській громаді не менше ніж за 6 місяців до дня народження дитини та має стати на облік з ведення вагітності не пізніше 1 триместру вагітності. Військові мають надати копію документа про безпосередню участь батька/матері новонародженої дитини у бойових діях. Цей документ видає військова частина. Посвідчення УБД не обовʼязково. Для виплати достатньо довідки про участь у бойових діях.

Компенсація на оплату комунальних послуг

Пільги учасникам бойових дій з числа учасників АТО/ООС, учасникам бойових дій з числа Захисників і Захисниць України, членам їх сімей надаються у розмірі 75% з державного бюджету та 25% з бюджету Івано-Франківської громади. Членам сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО та членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України у розмірі 50% з державного та 50% з бюджету Івано-Франківської міської громади. У разі, коли членам сімей загиблих (померлих) захисників/ захисниць не надаються пільги з державного бюджету в розмірі, визначеному законодавчо, пільги надаються у розмірі 100% з бюджету Івано-Франківської міської громади.

5 тисяч на комунальні послуги для захисників без УБД

3 1 січня 2024 року суму виплати збільшили з 3 000 тисяч до 5 000 гривень особам, які на день звернення не мають статусу учасника бойових дій (УБД) та не користуються пільгами з оплати житлово-комунальних послуг. Така допомога виплачується один раз на 12 місяців.

60 тисяч на встановлення памʼятника загиблим Героям

Родичі загиблих Героїв з Івано-Франківської громади можуть отримати 60 тисяч гривень на встановлення памʼятника.

Щомісячні виплати родинамя Героїв

Члени сім’ї загиблих героїв та тих, хто зник безвісти щомісяця можуть отримувати допомогу у розмірі встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Виплати до дня народження дитини

З нагоди дня народження дітям до 18 років передбачена виплата по 2000 гривень. Її може отримати один з батьків дітей, батьки яких призвані на військову службу або беруть участь у заходах, необхідних для оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України, які належать до однієї з вказаних категорій:

  • в яких виховується троє і більше дітей, віком до 18 років (до 23 років у разі навчання за денною формою здобуття освіти);
  • в яких виховується дитина з інвалідністю віком до 18 років, батько/мати є особою з інвалідністю;
  • батько/мати яких загинули (зникли безвісти, померли), внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання. 

Помічник сім’ї захисника 

«Помічник сім’ї Захисника» - це послуга «Дому воїна» для допомоги сім’ям військових. Самотні матері, дружини, сестри захисників не можуть самостійно відремонтувати кран, дверний замок чи завісу, а у професійних компаніях такі послуги недешево коштують. Тому з дрібним побутовим ремонтом допоможуть фахівці. 

Скільки коштів з місцевого бюджету отримали військові? 

Фіртка поцікавилась у міській раді, скільки коштів з місцевого бюджету було виділено на реалізацію всіх програм підтримки військових станом на 1 жовтня 2024 року.

Програми підтримки військових:

  • Одноразова матеріальна допомога на придбання амуніції – 151,5 млн грн;
  • Одноразова грошова допомога пораненим російсько-української війни – 25,4 млн грн;
  • Щомісячні виплати сім’ям загиблих та зниклих безвісти внаслідок російсько-української війни в розмірі прожиткового мінімуму – 16,3 млн. грн;
  • Надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих та зниклих безвісти внаслідок вторгнення росії в Україну – 14,5 млн грн;
  • Пільги на житлово-комунальні послуги для учасників АТО, УБД та членів сімей загиблих – 14,5 млн грн;
  • Одноразова грошова допомога військовим на реабілітацію – 12,6 млн грн;
  • Допомога по рішенню Координаційного комітету допомоги учасникам АТО/ООС і захисникам України – 7,1 млн грн;
  • Одноразова грошова допомога членам сімей загиблих на встановлення пам’ятників – 6,2 млн грн;
  • Одноразова грошова допомога у зв’язку з народження дітей військовослужбовців – 5,4 млн грн;
  • Виплати до Дня Незалежності, до Покрови, до дня захисників і захисниць України – 5,3 млн грн;
  • Надання допомоги учасникам бойових дій, які не набули статусу УБД, беруть участь у захисті країни і не користуються пільгами на ЖКП – 2,2 млн грн;
  • Відшкодування на поховання захисників і захисниць України, які загинули/померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва при захисті Вітчизни в період дії воєнного стану – 1,4 млн грн;
  • Надання одноразової грошової допомоги з нагоди дня народження дітей до 18 років, батьки яких призвані на російсько-українську війну і батьки яких загинули внаслідок війни – 1,4 млн грн;
  • ГО, які підтримують сім’ї і родини загиблих захисників України – 1,3 млн грн.

Загальна сума виплат станом на 1 жовтня за цими програмами підтримки склала 265,6 млн грн.

Також в Івано-Франківській громаді затверджені програми для підтримки ЗСУ та інших військових формувань, де сума за 9 місяців 2024 року становить 606,1 млн грн. 

Загалом на підтримку ЗСУ вже спрямували більш ніж пів мільярда гривень.

При затвердженому на 2024 рік бюджеті Івано-Франківської громади у розмірі 3,6 мільярда гривень, виходить, що уже 17% від бюджету громади було спрямовано на підтримку ЗСУ та військових і їхніх родин. Попереду ще 3 місяці, тож найімовірніше, ця цифра зросте і становитиме понад 20% бюджету. 

Івано-Франківськ – лідер по допомозі військовим під час мобілізації 

В мерії неодноразово відмічали, що найпопулярнішими виплатами залишається допомога на амуніцію, а це - 50 тисяч гривень, якщо боєць перебуває безпосередньо в зоні бойових дій, і 20 тисяч – якщо служить не на передовій.

За дослідженням порталу «Слово і діло» Івано-Франківськ став лідером по допомозі військовим під час мобілізації. По Україні ці суми варіюються від 10 до 50 тисяч гривень. 

Івано-Франківськ – 50 тисяч тим, хто воює на передовій, по 20 тисяч гривень – бійцям, які далі від лінії фронту.

Львів – 50 тисяч військовим, які підписали контракти з військовими частинами Десантно-штурмових військ та Військово-морських сил.

Київ – 30 тисяч усім мобілізованим після 1 грудня 2023 року, в т.ч. і контрактникам

Чернігів – 20 тисяч мобілізованим з 1 січня 2024 року

Одеса – 20 тисяч мобілізованим з 1 січня 2024 року та контрактникам, яких вперше взяли на службу

Луцьк – 15 тисяч контрактникам

Полтава – 10 тисяч усім мобілізованим

Тернопіль – 10 тисяч на спорядження мобілізованим та контрактникам.

У кількох обласних центрах подали петиції з пропозиціями виплачувати мобілізованим допомогу, це зокрема Вінниця, Рівне та Чернівці. Втім програми так і не були прийняті з тих чи інших причин.

Мери їздять на передову

Громади надають не тільки матеріальну підтримку захисникам. Часто очільники громад відвідують бійців на лінії фронту, щоб безпосередньо передати допомогу та підтримку з тилу.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків – один з небагатьох, хто чи не щомісяця їздить з волонтерськими місіями до захисників на передову. Найчастіше привозить дрони, РЕБи, старлінки, іншу техніку чи амуніцію. На початку жовтня Марцінків з волонтерами побували на Харківщині.

Часто на фронт приїжджає і мер столиці Віталій Кличко. Місяць тому він відвідав Першу Президентську бригаду. А загалом протягом року часто навідує захисників України.

Мер Львова Андрій Садовий теж їздив до військових на фронт.

Мер Луцька Ігор Поліщук теж періодично привозить безпосередньо на передову допомогу військовим.

Мер Тернополя Сергій Надал кілька разів приїжджав до захисників з дронами.

Міський голова Чернівців Роман Клічук відвідував військових на Запоріжжі.

Мер Чорткова Володимир Шматько теж чи не щомісяця їздить на фронт. Днями він відвідував воїнів у Донецькій, Харківській та Сумській областях.

Міський голова Надвірної Зіновій Андрійович з початку повномасштабного вторгнення активно долучається до волонтерських поїздок на фронт.

Підтримка військових повинна стати пріоритетом для кожної громади і кожного українця. Сьогодні великі громади допомагають самостійно, менші - об’єднують зусилля для підтримки військових, надаючи субвенції на оборонні потреби. Закупівля автомобілів та дронів, виділення грошей та майна — кожна з громад робить свій внесок у захист країни.

Івано-Франківська громада не залишається осторонь і серед великих тилових громад чи не найактивніше долучається до допомоги Силам оборони. Попереду новий фінансовий рік і в бюджеті-2025 теж планують закласти значну суму на підтримку війська.


Коментарі ()

19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень – саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді були спрямовані ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

146
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

1834 4
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2124
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6243 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2534
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2253

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

897

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2037

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2795

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3488
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

326
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

564
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

684
16.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

436
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34160
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

1057
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

1161
15.10.2024

Улюблений дует мільйонів та різних поколінь українців знову виступить разом на сцені. 20 жовтня легенди української естради – Іво Бобул і Лілія Сандулеса — виступлять із двома концертами у Драмтеатрі.  

657
16.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

222
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

909
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

866
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

635