Політичний сурогат

Партійні прапори, намети, шалики та інша біжутерія, галантерея й пропагандистська макулатура стали в Україні чимось більшим, ніж просто атрибути політичного життя, маркери прихильності до певних сил і засоби агітації. Вони витіснили й замінили собою політичну реальність. Здається, нема вже справжнього політичного життя - лише метушливе й беззмістовне мерехтіння прапорців і логотипів.

Партійні прапори, намети, шалики та інша біжутерія, галантерея й пропагандистська макулатура стали в Україні чимось більшим, ніж просто атрибути політичного життя, маркери прихильності до певних сил і засоби агітації. Вони витіснили й замінили собою політичну реальність. Здається, нема вже справжнього політичного життя - лише метушливе й беззмістовне мерехтіння прапорців і логотипів.

Мені видається, це сталося після Помаранчевої революції. Звичайно, партійна символіка в Україні використовувалася з часів незалежності. Однак після подій 2004 року її застосування стало тотальним і при цьому якимсь хаотичним. В результаті у суспільній свідомості від Майдану дуже швидко залишився лише спомин про грандіозне видовище моря помаранчевих прапорів. А за цією яскравою оболонкою - порожні балачки й управлінська імпотенція.

Сьогодні жодна, навіть найсмішніша, дата чи захід не обходиться без партійних стягів і банерів. Здається, що календар пам'ятних дат остаточно перетворився на графік виносу барвистих полотен з офісів у громадські місця. Вийшли - помахали - занесли. До наступного махання. Суцільна імітація, порожній ритуал, значення якого давно забуте адептами.

Ще якихось 5 років тому знамените гасло Помаранчевої революції "Свободу не спинити!" для мільйонів українців мало цілком виразний зміст. А сьогодні? Що від нього лишилося після усіх проїздів і дуркувань тих, кого це гасло винесло на вершину державної піраміди?

От недавно в Івано-Франківську вшановували пам'ять В'ячеслава Чорновола - з нагоди 12-ої річниці від дня його трагічної загибелі. Невеличка площа біля пам'ятника одній з найвизначніших постатей новітньої української історії перетворилася на чергову партійну сходку й агітаційний майданчик. Про скорботність заходу нагадували хіба що невеличкі чорні стрічки на заздалегідь встановлених державних стягах.

Все інше - суцільний партійний сурогат. Хоча жодного відношення до будь-якої іншої партії, окрім Народного Руху України, В'ячеслав Максимович не мав. Та того Руху, яким його знав Чорновіл, давно немає. Втім, учасників акції це не переймало. Вони прийшли до Чорновола з метою - помахати прапорами, потрапити в об'єктиви фото- і телекамер, поставити галочку в переліку заходів. Як на мене, ці партактивісти лише заважали тим, хто прийшов справді віддати шану незламному борцю за незалежність й запалити свічку пам'яті. Через повсюдних «прапороносців», які зі своїми фанами пролізли в перші ряди, розгледіти щось на імпровізованій сцені було практично неможливо. Роздратування викликало й те, що через пориви вітру партійні прапори почали овивати голови інших учасників процесії.

Чи допоможе ця політична галантерея якій-небудь партії завоювати симпатії громадськості? Скоріше, навпаки. Неестетично, недолуго й просто вульгарно. Саме такі почуття все частіше виникають у пересічного громадянина, який стає свідком подібних актів демонстративного патріотизму.

Слова також стали суцільною біжутерією. Так собі - дешеві кульки з партійними логотипами без жодного змістового наповнення, хіба з такою ж пустопорожньою брошурою партійної програми всередині. "Єдність", "соборність", "духовність"... Про яку єдність, про яку соборну державу може йти мова, коли, закликаючи до боротьби супроти «орди», оратори влаштовують такий театр, що саме поняття українськості перетворюється на поганий анекдот? Україна просто щезає за валом маячні партфункціонерів, для яких зобов'язання й програми - лише передвиборчий сленг.

Українська політика потрапила в жанрову пастку. Цей поганий спектакль зупинити вже складно. Хіба усім одночасно взятися. Адже відмова лише одного з акторів загрожує йому іміджем відлюдка чи ідіота. Нині реалії такі, що коли прапора тієї чи іншої партії на заході немає, то немає й самої партії.

Справедливо буде зауважити, що сьогодні лише одна з місцевих політичних сил наважилася відмовитися від власних партійних стягів під час масових акцій, змінивши їх на державні. Зате тепер вона змушена завчасно активно піарити свої «походи».

Втім, абсолютна більшість партій і надалі просто дотримуються у спектаклі своєї ролі. Так легше. Блазням взагалі багато що сходить з рук. Але вони й приїдаються. Неминуче.

Сьогодні майдан партійних прапорців, гасел і логотипів має бути змінений майданом діалогу, предметної дискусії, пошуку нових сенсів і рішень. Лише так може народитися не спектакль, а ефективна політика. Інакше - отруєння сурогатом може стати фатальним.

 

Ігор ДЕБЕНКО, політолог, ГК


07.04.2011 Ігор ДЕБЕНКО 1585 2
Коментарі (2)

lampi 2011.04.07, 15:01
Дуже актуальна тема. Головна проблема- пояснити партійним "дєятєлям"(інакше їх назвати не можу), що присутність партії на заході не залежить від кількості проплачених прапорів. На заході присвяченому пам"яті В"ячеслава Максимовича цілком достатньо синьо-жовтого букета із підписаною стрічкою,а якщо вже дуже "кортить" відмити гроші- то пороздавати перехожим інформаційні листівки із біографією або текстом виступу Чорновола. Дешево і зі смаком,але...не блистить. Минулого року на заході, присвяченому вшануванню пам"яті героїв, що загинули за Україну ще задовго до появи усіх сучасних політ.сил у мене була гостра дискусія із одним партійним менеджером з приводу присутності величезної кількості парт.символіки на цьому заході. Він тоді стояв на своєму- основним аргументом було "ми проплатили організацію заходу- нехай інші не піаряться за наш рахунок". Через кілька місяців бачила його ж на акції протесту після смерті Ігоря Індила. Напередодні заходу Леся Оробець закликала політ.сили не піаритися на смерті хлопця і не приносити прапорів і...чудо! - заклик проігнорувала тільки одна право-радикальна політ.сила, а наш партійний діяч не організував жодного прапора від своєї партії. Сам він прийшов у яскравій сорочці кольору своєї парт.символіки, але це був прогрес, за що й отримав мою похвалу))
Ігор 2011.04.08, 09:59
Ноу-хау в молодіжній політиці: «Дисконтна картка Молоді Регіони» http://ua.money.comments.ua/2011/04/08/147834/dlya-molodih-regioniv-nastalo.html Члени ВМГО «Молоді Регіони» матимуть ексклюзивні знижки в магазинах, розважальних закладах та медичних установах по всій Україні Зокрема, власники Дисконтних карток матимуть знижки на: - продовольчі товари - одяг, взуття, сумки, аксесуари - косметику, парфумерію - ювелірні вироби - побутову техніку та електроніку - ліки та товари для здоров’я - товари для дому, подарунки - книги, відео, музика - туристичні послуги - медичні послуги - комп’ютери та комплектуючі - послуги салонів краси, спа-салонів, спорткомплексів - СТО (послуги автосервісу, автозапчастини) - послуги на АЗС Знижки також діятимуть у: - ресторанах та кафе - театрах, кінотеатрах, розважальних центрах та ін. Типи знижок, які надаються членам клубу: - стандартна фіксована знижка у відсотках від суми сплати - накопичувальна знижка - пільги на право першочергового придбання рідкісних або колекційних товарів - абонемент (користувач реалізовує передплату за товар чи послугу, а потім поступово витрачає свої кошти, або ж отримує розширений пакет послуг, чи товари зі знижкою) - бонуси (щоб отримати знижки, бонуси чи подарунки, користувач повинен набрати визначену компанією-партнером кількість балів).
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1842
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1799
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1785
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5293 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2090 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1460

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

632

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

719

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

914

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

948
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1684
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3613
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10189
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26064
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10112 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7660
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

846
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1349
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

325
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1212
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

805
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1025