Поки івано-франківські чиновники «тягнуть кота за хвіст», малолітня дитина рік не бачить матері

 


 

Майже рік 7-річного Даниїла Бойчука не повертають його рідній мамі Ірині Угринчук її колишній співмешканець - батько дитини Рустам Бойчук та його родина. Жінці не дають можливості навіть поспілкуватися з сином.

 

За словами матері, Ірини Угринчук, організатором цього усього є матір батька Даниїла Ольга Бойчук, з якою Ірина роками перебуває у неприязних стосунках.

 

Зараз хлопчик не проживає з мамою, але і з батьком також не живе. Як зазначає Ірина, у батька хлопчика Рустама вже є інша сім’я та маленька дитина. А Даниїл тим часом живе з матір’ю свого батька.

 

Втім, з ким повинна жити дитина зараз вирішує суд.

 

З червня 2015 Івано-Франківським міським судом розглядається цивільна справа за позовом Ірини Угринчук до громадянина Бойчука Рустама Ігоровича про визначення місця проживання малолітнього Бойчука Даниїла Рустамовича, 04.05.2009 року народження, та встановлення порядку участі батькові Бойчуку Рустаму Ігоровичу у вихованні сина.

 

Судом, відповідно до ст.45 Цивільного-Процесуального Кодексу України, залучено у справі виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради в якості органу, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб ( в даній справі дитини). Участь органів місцевого самоврядування у цивільному процесі для подання висновків у справі є обов'язковою у випадках, встановлених законом.

 

Відповідно до ст. 19 Сімейного Кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини обов'язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

 

Слід зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» в даній ситуації безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно захисту прав дітей покладаються на службу у справах дітей виконавчого органу міської ради. Таким чином, підготовкою висновку у даній справі займається Івано-Франківська служба у справах дітей.

 

Однак, і тут не все просто.

Ірина стверджує, що побачитись з дитиною на території загальноосвітньої школи № 25, де близько 25 років працює баба по лінії тата Бойчук Ольга, взагалі неможливо. Коли мама приходила до навчального закладу, то їй або повідомляли, що дитина на уроках відсутня, або вчиняли скандал. На її знайомих, які приходили з нею до школи, як і на неї саму написано численні заяви в правоохоронні органи, у яких їх звинувачують у нереальних правопорушеннях.

 

«До загальноосвітньої школи № 25 Даниїл без згоди мами був влаштований тільки з однією метою – цілковитої ізоляції матері від дитини. Коли я прийшла на свято першого дзвоника, Даниїла в той день до школи не пустили. Після цього я неодноразово намагалася побачитись з Даниїлом у школі, робила виписки з журналу відвідувань дитиною школи. Однак, школа у жовтні 2015 року надала суду характеристику, згідно з якою мама у школі взагалі жодного разу не з’являлася.Родина Бойчуків водить дитину до школи як під конвоєм", - каже Ірина.

 

З метою вирішення проблеми у листопаді 2015 р. мама звернулася до управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

 

4 листопада 2015 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради більшістю голосів було прийнято рішення рекомендувати виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради надати Івано-Франківському міському суду висновок щодо доцільності визначення місця проживання малолітнього дитини з мамою. І це незважаючи на протилежну позицію служби у справах дітей.

 

«25 грудня 2015 року у приміщенні Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №25 в присутності працівників управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, а саме спеціаліста Худевич Д.І., ведучого інспектора ЗШ № 25, методиста центру практичної психологіїі соціальної роботи Семенів Г.М. та директора ЗШ № 25 Якимів С.М. нарешті відбулася моя зустріч з сином Даниїлом.

Проте служба у справах дітей у своєму проекті зазначила далеко не всі обставини справи, і тому члени виконкому знають тільки частину інформації.

Так у підготовленому на засідання проекті рішення зазначено, що буцімто зі слів мами дитини у липні 2015 р. вона не заперечувала, щоб Даниїл проживав з батьком, оскільки є зайнятою на роботі і не може достатньо часу приділяти дитині. Однак, вона буцімто тільки хотіла мати можливість спілкуватися з дитиною, забирати Даниїла додому.

Водночас у тому ж рішенні зазначено, що 23.07.2015 року мама звернулася до Івано-Франківського МВ УМВС в Івано-Франківській області про те, що її малолітня дитина впродовж кількох місяців незаконно утримується у матері біологічного батька дитини, про що свідчить витяг з кримінального провадження № 12015090010003026, дата внесення до ЄДРД: 24.07.2015 року», - пояснює Ірина.

 

Виходить, що в липні 2015 року мама була згідна, щоб її малолітній син Даниїл проживав з татом і водночас звернулася до правоохоронних органів з заявою про незаконне утримання хлопчика його біологічним батьком Бойчуком Рустамом.

 

Крім цього варто зазначити, що поряд з цивільною справою про визначення місця проживання дитини, на початку літа 2015 року мама звернулася до Івано-Франківського міського суду з позовною заявою про відібрання мого малолітнього сина Даниїла від баби Бойчук Ольги Степанівни.

 

5 серпня 2015 року суд прийняв рішення відібрати дитину від Бойчук Ольги Степанівни і повернути дитину їй за місцем попереднього проживання та реєстрації дитини. Зазначене рішення суду було допущено до негайного виконання в частині щодо відібрання дитини та передано на виконання у відділ державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції.

 

Тоді державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції, Воліцьким Д.П., було відкрито виконавче провадження № 48365825.

 

«6 серпня минулого року, державним виконавцем при примусовому виконанні виконавчого листа № 344/9980/15-ц за участю понятих, в моїй присутності, як стягувача було встановлено, що баба дитини Бойчук Ольга Степанівна за адресою проживання відсутня разом із моїм сином Даниїлом. В подальшому батько дитини – Бойчук Рустам заявив, що йому не відомо, де на той час знаходилась його мати Бойчук О.С. разом з моєю дитиною. З даного приводу було складено акт державного виконавця, який додано до матеріалів справи.

12 серпня тим же державним виконавцем Воліцьким при примусовому виконанні виконавчого листа за участю понятих та мене, як стягувача було встановлено, що баба Ольга Бойчук за місцем проживання відсутня. В квартирі знаходився тільки її чоловік, дід дитини по татовій лінії, Бойчук Ігор Ярославович. Зі слів останнього тоді стало відомо, що дитина уже передана батькові Бойчуку Рустаму. Однак, насправді, як з’ясувалося згодом, на той час Ольга Бойчук з метою уникнення проблем з виконавчою службою самочинно поїхала з дитиною на відпочинок у Одеську область України, не повідомивши про це маму дитини», - зазначає Ірина.

 

В подальшому, а саме, 13.08.2015 року на адресу відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції надійшли заяви від Бойчук Р.І. та Бойчук О.С. в яких зазначено, що дитина перебуває з татом Бойчуком Р.І. та про те, що у баби Бойчук О.С. хлопчик відсутній. З даного приводу, матір дитини звернулась до Івано-Франківського міського суду із заявою про зміну способу виконання судового рішення. 31.08.2015 року Івано-Франківським міським судом було змінено спосіб виконання судового рішення Івано-Франківського міського суду від 05.08.2015 року у справі №344/9980/15-ц в частині відібрання Бойчука Д.Р., 04.05.2009 р.н., а саме суд прийняв рішення відібрати дитину від будь-яких осіб, в яких вона перебуває, та повернути її матері.

 

7 вересня минулого року державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції було винесено постанову, якою призначено примусове виконання рішення суду.

 

10.09.2015 року державним виконавцем Воліцьким Д.П. ВДВС Івано-Франківського міського управління юстиції при примусовому виконанні виконавчого листа № 344/9980/15-ц за участю понятих, у присутності матері дитини, як стягувача, вкотре було встановлено, що її син Даниїл за адресою проживання бабці відсутній.

 

Тоді держвиконавець знову склав акт та в подальшому виніс постанову про розшук дитини та батька в якого перебував хлопчик.

 

Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області рішення Івано-Франківського міського суду від 05.08.2015 року у справі №344/9980/15-ц про відібрання дитини від будь-яких осіб, в яких вона перебуває, та повернути її мамі за попереднім місцем проживання залишено в силі.

 

З даного приводу також було відкрито кримінальне провадження про вчинення злочину ст. 146 КК України, №12015090010003026., яке згодом закрили, оскільки виконання судового рішення належить в даній ситуації виключно до компетенції відділу державної виконавчої служби.

 

Коли мама спробувала самотужки відібрати дитину у сім’ї Бойчуків їй були нанесені тілесні ушкодження, що підтверджується висновком експерта, та витягом із кримінального провадження за ст. 125 КК України.

 

Таким чином інформація, зазначена у проекті рішення, підготовленого службою у справах дітей, буцімто мама дитини у липні 2015 р. погоджувалась на проживання сина Даниїла з батьком є абсурдною за своїм змістом.

 

А відтак служба у справах дітей усю інформацію, що стосується розгляду вищезазначеної цивільної справи щодо відібрання дитини від матері батька хлопчика та інших осіб зазначати у своєму проекті рішення, нажаль, не висвітлює.

 

Нагадаємо, для винесення ухвали у даній справі суду необхідно отримати рішення виконавчого комітету, яке опирається на рекомендації комісії з питань захисту прав дитини.

 

Однак рекомендації від 4.11.2015 року службою у справах дітей були включені в проект рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на 17.11.2015року, яке чомусь не відбулося, хоча згідно діючого на той час регламенту роботи виконкому повинно було відбутися. Так справу було перенесено на перше грудневе засідання виконкому на 10.12.2015 року.

 

Втім за заявою Рустама Бойчука від 7.12.2015 року справу взагалі було знято з порядку денного засідання виконавчого комітету.

 

У грудні 2015 року всупереч Постанові Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866 службою у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради не організовано жодного засідання комісії з питань захисту прав дитини. Відповідно до п. 8 Типового положення про комісію з питань захисту прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866, засідання комісії проводяться не рідше ніж один раз на місяць. Відповідно до п.13 Типового положення організаційне забезпечення діяльності комісії здійснюється відповідною службою у справах дітей.

 

17.12.2015 року виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення № 731 «Про розподіл посадових обов’язків», згідно з яким було затверджено розподіл посадових обов'язків між міським головою, секретарем міської ради, заступниками міського голови і керуючим справами виконавчого комітету міської ради. Саме з цього часу до кінця грудня 2015 року служба повинна була підготувати розпорядження міського голови про затвердження нового складу комісії з питань захисту прав дитини і організувати засідання комісії, як того вимагає чинне законодавство.

 

Проте, розпорядженням про затвердження нового складу комісії службою було підготовлено і підписано тільки в січні 2016 року, а саме 12.01.2016р. № 7-р «Про затвердження складу комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради».

 

Таким чином, замість того, щоб організувати згідно вимог чинного законодавства засідання комісії з питань захисту прав дитини у грудні 2015 року, служба у справах дітей, свідомо затягуючи розгляд даної справи, організувала засідання комісії тільки у середині січня 2016 року.

15 січня 2016 року питання щодо визначення місця проживання дитини вдруге було розглянуто комісію з питань захисту прав дитини. Членами комісії всупереч позиції служби у справах дітей переважаючою більшістю голосів прийнято рішення залишити вищезазначене рішення комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 4.11.2015 року без змін. Тобто, члени комісії вдруге рекомендували виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради надати суду висновок про доцільність визначення місця проживання дитини з мамою.

 

«Рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 15 січня з питання про визначення місця проживання моєї дитини були включені в проект рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на засідання виконавчого комітету на 4 лютого 2016 року. Але в той день справа взагалі не слухалась. На цьому ж засіданні виконавчого комітету начальник служби Зоя Сливка зазначила, що на попередньому засіданні були пропозиції зняти п’ятий пункт з даного розгляду. Однак, у наданому мені листі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 4.03.2016 р., взагалі зазначено, що «Під час попереднього розгляду справи за участі членів виконавчого комітету надійшла пропозиція відправити справу на доопрацювання. Виконавцем листа є та ж Зоя Сливка», - обурюється матір хлопчика.

 

З вищезазначеного незрозуміло, яка саме пропозиція надійшла на попередньому засіданні виконкому − зняти п’ятий пункт з розгляду, чи − відправити справу на доопрацювання.

 

У відповіді виконкому від 04.03.2016 р. написано, що 1.02.2016 року на ім’я міського голови надійшла заява Бойчука Р.І. та документи на 28-аркушах про те, щоб «…не затверджувати висновок від 20.01.2016 року або ж зняти з порядку денного» засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради питання щодо визначення місця проживання малолітнього Бойчука Даниїла Рустамовича, 2009 р.н.»

 

Цікаво, що Бойчук Р.І. просив у своїй заяві не затверджувати якийсь висновок від 20.01.2016 року або ж зняти його з порядку денного. Тоді як виконавчим комітетом на попередньому засіданні було знято проект рішення у даній справі у вигляді пункту 5, яке базувалося на висновку комісії з питань захисту прав дитини від 15.01.2016 р. Звідси незрозуміло,яким чином заява Бойчука Р.І. могла стати підставою зняти п’ятий пункт з даного розгляду, як стверджувала Зоя Сливка на засіданні виконавчого комітету 04.02.2016 р.,чи підставою для відправлення справи на доопрацювання, як вона вже згодом стверджувала у відповіді виконкому від 04.03.2016 р., з огляду на те, що Бойчук Р.І. просив «…не затверджувати висновок від 20.01.2016 року або ж зняти його з порядку денного», а рішення комісії з питань захисту прав дитини як дорадчого органу саме було від 15.01.2016 р.

 

Незрозуміло також, про який взагалі висновок від 20.01.2016 року йдеться у заяві Бойчука Р.І. і яким чином заява з таким змістом могла стати підставою для зняття п’ятого пункту з проекту рішення, підготовленого на засідання виконавчого комітет на 04.02.2016 р.

 

Після цього питання щодо визначення місця проживання дитини втретє розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 10.02.2016 року, на якому усіма присутніми членами комісії, за винятком начальника служби у справах дітей та її підлеглої − секретаря комісії (спеціаліста служби у справах дітей), було прийнято одностайне рішення залишити дитину на проживання з мамою.

 

19 лютого 2016 року на засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради проект рішення щодо надання Івано-Франківському міському суду висновкупро визначення місця проживання малолітнього Бойчука Даниїла Рустамовича, 04.05.2009 року народження, за результатом голосування був відхилений. Причиною цього було те, що позиції служби у справах дітей і комісії з питань захисту прав дітей стосовно визначення місця проживання дитини – не співпадають.

 

Тут варто наголосити, що немає жодного нормативно-правового акту, згідно з яким відхилені виконавчим комітетом рішення не можуть повторно виноситись на засідання виконавчого комітету міської ради. Навіть у Регламенті виконавчого комітету, виконавчих органів Івано-Франківської міської ради, затвердженого Рішенням Івано-Франківської міської ради від 01.12.2015 року № 05-1, немає пункту, згідно з яким відхилені виконавчим комітетом рішення не можуть повторно виноситись на засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

 

Саме тому 24.02.2016 року мама дитини звернулася на ім’я Івано-Франківського міського голови і водночас голови комісії з питань захисту прав дитини Руслана Марцінківа з письмовою заявою, у якій просила повідомити її, чи виноситиметься на перше березневе засідання виконавчого комітету у 2016 році питання щодо визначення місця проживання дитини Бойчука Даниїла Рустамовича. Відповідь на дане питання вона так і не отримала.

 

Служба у справах дітей, яка безпосередньо готувала відповідь на заяву тільки зазначила, що згідно діючого регламенту проект рішення за результатом голосування був відхилений. І жодної відповіді стосовно розгляду справи на березневому засіданні виконкому.

 

Тобто, з 19.02.2016 року по 08.04.2016 р. служба у справах дітей всупереч ухвалі суду і вимогам законодавства не зробили нічого для того, щоб повторно винести справу на засідання виконавчого комітету з метою надання суду письмового висновку у справі, як цього вимагає чинне законодавство.

 

На 8.04.2016 року служба у справах дітей підготувала проект рішення на засідання виконавчого комітету з тим самим змістом, що на засідання виконкому 19.02.2016 р. Тобто, служба у справах дітей, не маючи для того жодних перепон, зумисне не виносила дану справу на засідання виконкому в березні 2016 року, сподіваючись, що суд прийме рішення без висновку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, що дасть можливість іншій стороні виграти справу у Апеляційному суді Івано-Франківської області та завернути її знову на розгляд виконавчого комітету Івано-Франківської області для того, щоб мама знову місяцями не бачила свою дитину.

 

Тут цілком очевидним є факт зумисного зволікання службою у справах дітей у наданні висновку у справі.

 

Лише наприкінці березня, коли суддя Олена Татарінова на судовому засіданні попередила представника виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради працівника служби у справах дітей − Олену Грабар, що у випадку ненадання суду письмового висновку судом буде винесено окрему ухвалу і повторно направила службі у справах дітей ту ж ухвалу Івано-Франківського міського суду від 18.06.2015 року, яку вона має від червня 2015 р, питання нарешті було включене в проект рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на 8.04.2016 року.

 

Враховуючи те, що рідна мама дитини не є ані наркоманкою, ані алкогольнозалежною, ані неосудною особою, ані особою з асоціальною поведінкою, офіційно працевлаштована, має самостійний дохід, машину, створила дитині належні житлово-побутові умови проживання, є три висновки комісії з питань захисту прав дитини, як дорадчого органу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, у яких комісією рекомендовано залишити дитину на проживання з мамою, очевидним є те, що дитину безперечно слід залишити на проживання з мамою.

 

Висновок у вигляді додатку 3 до проекту рішення, підготовленого службою у справах дітей на сьгоднішнє засідання виконавчого комітету на 8.04.2016 року слово в слово співпадає з висновком підготовленим на засідання виконкому на 19.02.2016 р.

 

У висновку про визначення місця проживання, загальним об’ємом 10 сторінок, зокрема йдеться про наступне:

 

«Керуючись ст.ст. 17, 19, 141, 150, 151, 155, 157, 158, 161 Сімейного кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», рішенням виконавчого комітету від 21.01.2016 р. № 36 «Про затвердження Положення про комісію з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради», беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради вважає за доцільне

1. Визначити місце проживання малолітнього Бойчука Даниїла Рустамовича, 04.05.2009 року народження, з матір’ю Угринчук Іриною Яремівною.

2. Встановити батькові Бойчуку Рустаму Ігоровичу такий порядок участі у вихованні малолітнього сина Бойчука Даниїла Рустамовича, 04.05.2009 року народження: щосереди з 16.00 год. до 20.00 год.; перша та третя субота місяця, друга та четверта неділя місяця з 16.00 год. до 20.00 год».

 

Втім, мати Ірина Угринчук остерігається повторення попередніх «сценаріїв» перебігу засідання виконавчого комітету :

 

«У випадку негативної відповіді, я просила зазначити конкретні причини, нормативно-правові акти у зв’язку з якими і на підставі яких питання щодо визначення місця проживання дитини Бойчука Даниїла Рустамовича та встановлення порядку участі батькові Бойчуку Рустаму Ігоровичу у вихованні сина не виноситиметься на перше березневе засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у 2016 році. У випадку позитивної відповіді я просила заздалегідь повідомити мене належним чином із зазначенням конкретної дати та часу першого березневого засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у 2016 році. Додатково просила зазначити посаду, ініціали і прізвище посадової особи виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, відповідальної за прийняття рішення щодо винесення (невинесення) на перше березневе засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у 2016 році питання щодо визначення місця проживання дитини Бойчука Даниїла Рустамовича, 04.05.2009 р.н., та встановлення порядку участі батькові Бойчуку Рустаму Ігоровичу у вихованні сина. Однак, ані відповіді на заяву я не отримала, ані на засідання виконавчого комітету мене ніхто не запрошував», - зазначає мати дитини Ірина Угринчук.

 

Пізно увечері 2 березня 2016 р. на сайті міста Івано-Франківська в «анонсах подій» жінка довідалася, що 3 березня 2016 року о 14.00 год. в залі засідань МВК (к.311) мало відбутися чергове засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

 

«Щоправда порядку денного, як це було раніше, на сайті цього разу опубліковано не було. 03.03.2016 року по телефону спеціаліст служби у справах дітей Олена Грабар мене повідомила, що моя заява перебуває на розгляді у начальника департаменту правової політики Кедик Надії Степанівни, яка через годину мені повідомила, що дана справа у неї на розгляді не перебуває. Я звернулася до начальника служби Зої Сливки. Вона мені пояснила, що до її повноважень не входить розгляд моєї заяви», - розповідає Ірина.

 

Однак, така відповідь суперечить вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866, згідно якої безпосереднім веденням справ та координацією діяльності стосовно захисту прав дітей у виконавчому комітеті міської ради покладаються саме на службу у справах дітей. Крім того, саме службою у справах дітей готується проект рішення у даній цивільній справі.

 

«Позиція служби у справах дітей є, на мою думку, взагалі необґрунтованою і упередженою по відношенню до мене, як матері дитини. Природньо, що малолітня дитина потребує особливої турботи матері і повинна залишатися при розлученні батьків саме з мамою. Тільки у виняткових випадках, коли мама за станом здоров’я, за своєю асоціальною поведінкою тощо, що підтверджується відповідними документами, слід приймати рішення щодо залишення дитини при виникненні спору між батьками з батьком. Крім того, згідно принципу 6 Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, малолітню дитину не слід, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, розлучати зі своєю матір'ю. У службі у справах дітей немає документів, які б свідчили про вищезазначені виняткові обставини. Саме з цієї причини члени комісії з питань захисту прав дитини мене тричі підтримали, - наголошує Ірина Угринчук. - Як будь яка матір, у якої відібрали її рідну дитину, я вирішила звертатися по допомогу до усіх і кожного, хто прямо,чи опосередковано має відношення до даної проблеми і може мені хоч якось допомогти. З цієї причини я вирішила звернутися і до засобів масової інформації, щоб можливо під тиском журналістів служба у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради таки надала суду довгоочікуваний висновок щодо місця проживання моєї дитини».

 

Ірина Угринчук також звернулася зі скаргами на дії служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради до вищого керівництва: Уповноваженого з захисту прав людини, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Секретаріат Кабінету Міністрів України, голови міста Івано-Франківська, голови комісії з питань захисту прав дитини Руслана Марцінківа, керівництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

 

 

Довідково:

Комісія з питань захисту прав дитини відповідно до Типового положення про комісію з питань захисту прав дитини, затвердженого тією ж постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866є консультативно-дорадчим органом, що утворюється головою районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради. Відповідно розпорядженням міського голови від 12.01.2016р. № 7-р, було затверджено наступний склад комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (http://www.namvk.if.ua/dt/28952/):

Марцінків Руслан Романович – міський голова, голова комісії;

Левицький Олександр Михайлович – заступник міського голови, заступник голови комісії;

Бітківська Діана Євгеніївна – спеціаліст І категорії служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради, секретар комісії;

Андрусяк Катерина Федорівна – завідувач Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори (за згодою);

Бойчук Алла Володимирівна – начальник сектора молодіжної превенції управління превентивної діяльності головного управління національної поліції в Івано-Франківській області (за згодою);

Гошовська Емма Іванівна – заступник головного лікаря центральної міської клінічної лікарні;

Дикун Леся Дмитрівна – директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

Кедик Надія Степанівна – начальник юридичного відділу виконавчого комітету міської ради;

Маланюк Богдан Миколайович – начальник відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи виконавчого комітету міської ради;

Микула Наталія Петрівна – начальник управління освіти і науки виконавчого комітету міської ради;

Продан Маріанна Василівна – голова постійної депутатської комісії з питань гуманітарної політики (за згодою);

Семанюк Василь Миколайович – заступник директора департаменту соціальної політики виконавчого комітету міської ради;

Сливка Зоя Іванівна – начальник служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради.

Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. Комісія відповідно до покладених на неї завдань розглядає питання, у тому числі спірні, які потребують колегіального вирішення, зокрема, вирішення спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини. Комісія у межах своєї компетенції приймає рішення та організовує їх виконання.


08.04.2016 2108 11
Коментарі (11)

Ксения Малышак 2016.04.11, 17:16
Це жах ,замість того ,щоб посприяти поверненню дитини мамі служби нічого не роблять А про дитину хтось думає .....?????? Як йому без мами!!!!!!????
Кіра Керн 2016.04.11, 17:27
Та гнати таких працівників служби у справах дітей треба з іхніх посад! Це жах!
Надія Журав 2016.04.12, 12:44
Скільки дітей страдає через батьків алкоголіків і наркоманів, а наші соціальні служби нічого не бачуть, а тут матеріально забезпечена мама бореться вже другий рік за свою дитину. Напро- шується питання, а скільки ж вам заплатили? А Бога ви не боїтесь?
Надія Зіняк 2016.04.12, 13:25
В нашій державі, хто заплатив,той і правий, а про дитину, як і про людей ніхто не думає. Дитині в першу чергу потрібна мама!!! Батько дитини безхребетний, якщо він тільки тримається за спідницю своєї мами. Як тоді він може виховати сина? А бабуся, напевно, атеїстка, бо якби вона боялась Бога, то ніколи би не забрала дитину в матері!
Юля Івасів 2016.04.13, 14:41
Абсурд ! Я завжди думала,що у службі у справах дітей працюють досвідчені юристи.
Каміла Фролова 2016.04.19, 17:44
Як легко можна звинуватити чесних і порядних людей, в тому числі і посадовців. В даній статті висвітлені факти однобоко, взяті зі слів "страждаючої" жінки. «Мамочко», я з вами " погоджуюсь" , ви дійсно дуже «побиваєтесь» за дитиною. Про це свідчать постійні відвідування вами нічних клубів, що супроводжуються вживанням у великій кількості спиртних напоїв. Шість років була зайнята тільки собою. Як зозуля, підкинула дитину батькові та його родині, порядним і чесним людям, які дали дитині все і замінили матір. А тепер, обливаєте їх брудом, де тільки можете. Чого ви хочете? Невже спрацював материнський інстинкт? Та ні. Просто є потреба у дурних грошах, які регулярно поступали від батька хлопчика, за допомою яких стала такою матеріально забезпеченою. Висновок один: потреба у грошах штовхнула «бідну» матір на повернення собі дитини шляхом необдуманих кроків. Хіба це матір, яка позорить свою дитину? Хіба думає вона про свого сина? Бруд, вилитий на родину батька , в перспективі, прийдеться відмивати і самій дитині. Чи простить це син матері? Я вважаю, що саме служба у справах дітей, яку так паплюжить Ірина, розібралася у даній ситуації і стала на захист дитини, пропонуючи віддати хлопчика татові. Бо як можна віддати дитину такій матері?!
Уляна Феценець 2016.04.26, 19:16
Чомусь усі думають тільки про гроші, вважають, що у кого їх більше, за тим і правда, а на почуття матері та дитини всім начхати. Дуже сподіваюсь, що щось у цій державі може змінитись і мати з дитиною зможуть спокійно і щасливо жити разом.
Денис Донцов 2016.05.14, 18:51
Ваш коментар, «госпожа» Фролова – чистої води інсинуація. З Іриною знайомий особисто та знаю її, як порядну людину і люблячу матір. Можу запевнити, що жодного разу не бачив її у стані алкогольного сп’яніння. Ви пишете, що Ірина «підкинула дитину батькові та його родині, порядним і чесним людям, які дали дитині все і замінили матір». Але у вашому ствердженні є ряд алогізмів. По-перше, якщо матір така байдужа до дитини, тоді чому вона вже цілий рік так бореться за цю дитину в судах? Чому статті в газети пише, привертаючи увагу громадськості до своєї проблеми, а водночас до проблеми багатьох матерів, які опинилися у такій же ситуації, як вона сама??? По-друге, як може хтось, або щось замінити дитині рідну матір??? А ще ця «порядна родина» вчить хлопчика, що у нього є дві мами; рідна – погана, мачуха – добра. Краще не пишіть маячню, «госпожа» Фролова, пильнуйте за словом, оскільки все може віддатись…..
Софія Дутчак 2016.06.09, 19:49
Служба у справах дітей працює прекрасно, ну працювала до того як ця громадянка вирішила зірвати всю роботу служби і довести їй до нервового зриву!!!я б на її місці шукала можливості поспілкуватись з сином, а не зривала роботу працівників. Прошу зрозуміти одне (ніхто в матері неможе забрати дитину, якщо вона цього не захоче!!!) це є було і буде!!!
Денис Донцов 2016.06.23, 20:37
Шановна Софіє !!!! Дана громадянка тільки наступила вам, тобто органу опіки та піклування, на хвіст ..... А ви, як вуж на сковорідці уже печетись !!!!! Це тільки початок, вашої відповідальності !!!! Перед Уповноваженим з прав людини, перед адміністрацією Президента із захисту прав дитини та інших владних органів !!!! А ви думали, що ви "князьки" собі такі ? Ой ні !!! Моя порада, пока не на лаві підсудних .... ТІКАТИ в прямому значенні слова із своіх "займаних" посад !!!!!
Денис Донцов 2016.06.23, 20:49
А щодо несамовитої-бабці, яка є бабусею по лінії батька дитини... То для я взагалі диву вдаюся, що вона робить на посаді вчителя молодших класів у школі 25, м. Івано-Франківська ? Невже, поведінка цієї несамовитоі "вчительки" - і є обличчя нашої освіти ?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

709
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2279
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2005
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2028
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6100 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2313 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

189

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1002

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

998

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1257
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

96
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

482
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1944
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26371
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

432
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10346 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7889
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

438
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

285
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

446
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

517
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1451