"Поки був на фронті, я для вас був героєм, а зараз в ТЦК — вже ніхто?". Історія військового, який отримав поранення, боронячи країну

Військовий Сергій Статкевич уже пів року служить в одному з ТЦК Чернівецької області. Туди він перевівся через поранення, які отримав на фронті. Через ставлення людей до працівників ТЦК він зізнається, тут йому важче, ніж на війні.

Про найважчі виклики та найважчі моменти на фронті повідомляє Фіртка з посиланням на Суспільне Чернівці.

Сергій Статкевич 18 років жив в Італії та мав там власний бізнес. Втім за 2 місяці до початку повномасштабного вторгнення повернувся, бо вважає, що кожен має захищати свою державу.

Прийняв рішення піти у 80-ту десантно-штурмову бригаду. Першим напрямком була Миколаївщина, селище Мартинівське — саме там, де він колись проходив свою строкову службу. Після цього Сергій воював під Херсоном, Енергодаром, Ізюмом, Бахмутом, на Донецькому та Луганському напрямках.


Служба в ТЦК


Сергій продовжив воювати після поранення, яке отримав під Лисичанськом, проте згодом у нього почалися проблеми зі здоров'ям.

"Мене сильно контузило і від ударної хвилі у мене відірвався тромб у руці. Я тоді взагалі чудом залишився живий, бо тромб не пішов до серця.", — розповідає воїн.

Військовий написав рапорт, щоб його перевели на службу до територіального центру комплектування, але підписали його тільки через сім місяців. Весь цей час Сергій воював на Запорізькому напрямку. Тоді його визнали непридатним для штурмових військ, але придатним до військової служби.

У жовтні 2023 року Сергій почав служити у ТЦК. За пів року служби йому важко адаптуватися і він не може знайти себе у цивільному житті, адже багато людей ставляться дуже негативно зараз. Інколи, за словами військовослужбовця, йому хочеться знову написати рапорт про повернення на війну.

"У нас люди не цінують те, що є. Для людей немає війни. Коли я виходжу на оповіщення, вони часто проклинають, матюкають, посилають назад на війну. Поки я був там, на фронті, я був для вас героєм, а зараз, виходить, вже ніхто. Як це так?" — каже Сергій Статкевич.


Кожен повинен захищати своє


У Сергія є двоє маленьких онуків. Каже, що вони, його підтримка, бо він знає, заради кого пішов воювати.

"Кожна людина має розуміти, що не потрібно захищати мою дитину чи іншу дитину. Кожна людина повинна розуміти, що вона має захищати тільки своє", — розповідає військовий.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Ціна підтримки — наближення перемоги: як допомогти рятувати життя прикарпатським бійцям та нищити окупантів

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


Коментарі (1)

Ось так 2024.04.25, 18:48

Остання думка в саму точку про "захищати своє". Це усвідомлений хороший солдат на всякій посаді. 

Про Герой - коли на фронті і "ніхто" - коли в тцк - це від нерозуміння ситуації, коли: там ловив орків, а тут ловлять людей, тому таке й ставлення незалежно від "намірів". По різному підходити до роботи і все буде норм, не піддаватись на паніку влади "всіх на війну будь-як". Це так непрацює. Продумані цифри баланс, розрахунок на довгу війну, оскільки ядерки Україна немає. А тцкашні силові лови - це компенсація невмілості і переляконості влади. Тому коли людина на фронті - це частково сприймається як жертва цієї самої фігні (невмілості влади) і люди підтримують та розуміють. Все буде добре.

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5221 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1846 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4059 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3181 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7977 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20309 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

286

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

827

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1923

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2400
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

199
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

705
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

488
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18394
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

988
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1223 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6110 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23406 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

302
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

999 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1203 5
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

505