П'ять способів відчути "шкірний оргазм"

Кілька різних речей можуть спричинити дивне відчуття блаженства, не пов'язане із сексуальним задоволенням і відоме як "шкірний оргазм" або фріссон.

Мурашки по шкірі, м'яке тремтіння в кінцівках і швидке серцебиття – ці незвичайні фізичні відчуття відомі майже кожному. Вони отримали назву "фріссон" - від французького слова "frisson" (тремтіти). Дехто настільки збуджується, що вчені іноді називають це явище "шкірним оргазмом", пише bbc.Україна.

Як я вже писав нещодавно, найчастіше за все цей стан викликає музика. З фізіологічної точки зору "фріссон" виникає через те, що певні мелодії здатні "лоскотати" центри задоволення в нашому мозку, викликаючи потужну дозу дофаміну.

Це спричиняє відчуття ейфорії, яке супроводжується сильною тілесною реакцією, зокрема "мурашками" по шкірі та тремтінням.

Після виходу статті я отримав багато запитань від наших читачів, яких цікавило, чи можуть фріссон викликати й інші речі, не музичного і не сексуального походження. Я передивився чимало наукової літератури, поки не знайшов маловідоме дослідження, проведене у 2010 році науковцями Ганноверської вищої школи музики і драми Олівером Греве та його колегами.

Протягом експерименту дослідники перевіряли чуттєві реакції учасників за допомогою різних подразників. Вони слухали пісні, або не-музичні звуки, приміром, сміх дитини чи шурхотіння листя, ждивились на картини, які можуть викликати певні емоції, вдихали різні запахи і навіть отримували масаж голови.

Впродовж експерименту дослідники за допомогою обладнання контролювали фізіологічну реакцію людей: частоту серцевих скорочень, дихання і шкірну реакцію, а також розпитували про їхні відчуття.

Науковці змогли порівняти результати тестів з розповідями людей про відчуття фріссону, щоб побачити, наскільки ці фізіологічні реакції схожі.

Виявилося, що різні типи подразників викликають відчуття, схожі на фріссон, тією чи іншою мірою. Навіть кислий смак лимонів – навряд чи улюблений смак для багатьох людей – у 16 учасників експерименту викликав знайомі мурашки по шкірі, які ми зазвичай асоціюємо з апогеєм музичного задоволення.

Це може здатися дивним, але джерелом фріссону частково є стимуляція "симпатичної нервової системи", яка зазвичай реагує на загрозу. Можливо саме тому несподіваний дисонанс мелодії, або сильний смак викликає приємне подразнення системи, яка автоматично реагує на загрозу організму.

Трохи дивує той факт, що найменшу реакцію викликали візуальні джерала – картини або фото. Але це може пояснюватися тим, що для їхнього сприйняття потрібно більше інформації.

На наступному етапі дослідження учасникам дозволили вибрати свою улюблену пісню або сцену з фільму. Під час їхнього прослуховування або перегляду в учасників виміряли рівень пілоерекції (наукова назва мурашок на шкірі) та серцеву діяльність.

Звичайно, і музика, і фільми викликали зміну серцевого ритму (характерне відчуття вібрації всередині), а також тремтіння по шкірі.

До речі, фільм не обов'язково має бути блокбастером. У деяких людей виникало приємне відчуття поколювання шкіри голови (так звана, автономна сенсорна меридіональна реакція), коли вони спостерігали, як інші повільно виконують певні дії.

В мене, приміром, завжди виникає приємне відчуття, коли я дивлюсь, як бариста варить мені каву.

Отже, джерелом фріссону зазвичай є п'ять речей: музична мелодія, не-музичні звуки, фільми, їжа і чуттєвий контакт. Можливо, існують й інші. Насправді, 17 учасників експерименту професора Греве відчували тремтіння, згадуючи приємний власний досвід – феномен, який дослідники називають "розумовий фріссон".

Враховуючи, що фріссон має низку доведених переваг, приміром, він може знизити больові відчуття або сприяти бажанню допомагати іншим, це вміння варто розвивати. Принаймні солодке поколювання фріссона – ще одна причина скористатися моментом і насолодитися простими життєвими радощами.

Як відчути фріссон

Музика – відомі музикальні твори, які часто викликають музичний "шкірний оргазм", включають пісню Адель "Someone Like You", Концерт для фортепіано з оркестром №2 Сергія Рахманінова і пісню "Wonderwall" гурту Oasis.

Специфічні звуки  різні звуки - від шурхотіння листя до скреготу нігтів по дошці - можуть викликати мурашки

Смак – різкі смаки також викликають у деяких людей сильні фізичні відчуття

Кінофільми – на деяких людей впливає кульмінація голлівудського блокбастеру, тоді як інші із задоволенням спостерігають за повільними довгими діями, як приготування кави

Дотик – ніжний чуттєвий масаж спрацьовує для багатьох.


28.08.2020 8311
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5195 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20289 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

271

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18373
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

984 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492