Патріот, не патріот?

 

У сучасному світі більшість країн мають поліетнічний склад населення. Не виняток тут і Україна, мононаціональна держава, корінна державотворча нація якої, - українці складає 78% від усього населення. Але можна сказати що в Україні поліетнічний склад населення, бо громадянами нашої країни є представники більше, ніж 130 інших народів.

 

Україну на «Євробаченні 2012» буде представляти співачка Гайтана (продюсер Едуард Клім). Співачка виконає пісню «Be My Guest».

 

Цитата: http://www.wz.lviv.ua/articles/103650 «18-річна співачка з Ужгорода Рената Штіфель, яка у нацвідборі виступала під псевдо Renata таки перемогла – саме їй глядачі віддали найбільшу кількість своїх голосів – понад п’ять тисяч. (Нагадаємо, цьогоріч з одного телефонного номера можна було відправити тільки одне повідомлення). Але, оскільки глядацькі бали додавали до оцінок журі, у загальному підсумку Р.Штіфель стала лише шостою…  Гайтані телеглядачі чомусь віддали менше голосів, - понад 3,5 тисячі… Зате журі (у складі гендиректора НТКУ Єгора Бенкендорфа та його заступника Валіда Арфуша, телеведучої Марії Манюк, продюсера Олени Мозгової, поета Юрія Рибчинського, режисера Семена Горова і радіопродюсера Рудольфа Кірноса) свої максимальні бали (усі семеро поставили «десятки») віддало Гайтані».

 

Гайтана народилася в Києві від шлюбу конголезця і українки. До 5 років жила в Конго і говорила тільки по-французьки і на мові ленгала. Батько співачки досі живе в столиці Конго Браззавілі, де займається транспортним бізнесом, з дочкою бачиться рідко. Ім'я дав їй батько. Повністю воно звучить "Гайта-Лурдес", що в перекладі з ленгала означає "сильна і владна". В документах її записали як Гайтана. Прізвище – Ессамі.

 

Валід Арфуш заступник генерального директора НТКУ. Член журі національного відбіркового конкурсу на «Євробачення 2012» http://www.wz.lviv.ua/articles/103650 Народився в Тріполі, Ліван. Переїхав в Україну в 1990 році услід за братом Омаром. У 1991-му поступив на журфак Дніпропетровського державного університету, але так його не закінчив. Вищої освіти немає. Громадянин України з 2005 року. Володіє ламаною російською мовою, розуміє українську. Цитата з інтерв’ю з В.Арфушем: http://www.unian.net/ukr/news/370566-pershiy-zastupnik-prezidenta-ntku-arfush-u-mene-nemae-vischoji-osviti-bo-ya-duje-ne-lyublyu-vchitisya.html «У мене поки що немає вищої освіти. Я пробував вчитися на журналістиці і у Франції, і в Дніпропетровську, але ніде не закінчив. Річ у тому, що я не люблю вчитися, мені бракує терпіння».

 

Довкола того, що Україну на «Євробаченні 2012» буде представляти співачка Гайтана розгорілися гострі дискусії. Так кого в Баку буде представляти Гайтана? Для з’ясування цього питання на шоу Савіка Шустера «Шустер Live» навіть було присвячено окремий розділ. Була висловлена слушна думка, що Україну має представляти її патріот.

 

Отож, спробуймо відповісти для себе на питання: Ти патріот України, чи не патріот? Ти патріот чи просто мешканець України?

 

Для знаходження відповіді на поставлене питання звернемося до такого індикатора, як мова. Мова у даному випадку - це «шифр» яким представники певного народу «кодують чи розкодовують» свої думки, мовою спілкуються люди, мовою пишуться закони, твориться культура, записується історія і т.і. Який ти патріот, якщо ти в Україні на українському телевізійному каналі, коли до тебе звертаються українською мовою відповідаєш російською? Так, ти можеш говорити будь-якою мовою, маєш на це право, але…

 

Якщо ти патріот (чи нейтральна космополітична особа) ти неодмінно будеш відповідати державною мовою, мовою якою до тебе звертаються, показуючи свою повагу до народу серед якого ти живеш, свою мовну толерантність. Так, саме мовну толерантність. Адже про толерантність чомусь говорять маючи на увазі ставлення до національних меншин, а про толерантність національних меншин по відношенню до корінного населення при цьому забувають. Звісно, якщо ти не володієш мовою країни в якій живеш, чи принципово нею не послуговуєшся, то вже інша справа. Але тоді, незважаючи на український паспорт у тебе в кишені, постає питання вже не про те, чи патріот ти чи ні, а про те, ким ти є взагалі, і що ти тут робиш?…

 

«Я люблю цю країну», - так кажуть усі українські відпочиваючі, котрі відвідують курорти в Єгипті. «Я люблю цей народ», - наприклад, тайців, - вигукують інші туристи повернувшись з подорожі до Таїланду. Ну той що з того?

 

Дехто б’є себе в груди і каже, що він любить Україну, бо йому тут добре жити. Властиво, сама потреба у фразі «я люблю Україну», виникає у людей щодо котрих виникають сумніви про їх належність до українців, про їх українськість. Значить, щось у цих людей не так, слова розходяться з діями…

 

Отож, любити Україну, чи країну у котрій ти живеш - це одне. А бути патріотом держави у якій живеш - зовсім інше. Для перших, - це любов до країни проживання, тут їм комфортно, тому вони вибрали цю країну. Сьогодні вони її люблять, а завтра їм стало погано жити (економічна криза, звільнили з роботи, посварились з сусідами, змушують вивчати державну мову і т.і.) чи знайшли якусь іншу кращу країну, і вони розлюблять попередню країну. «Як належиться» обіллють попередню країну і корінне населення брудом, звинуватять її мешканців у націоналізмі, расизмі і т.і. переїдуть в іншу країну. І далі будуть говорити, що вони патріоти вже нової країни.

 

Бути патріотом, - це вважати цю державу Батьківщиною, мати тут своє генеалогічне коріння, пов’язувати з нею своє майбутнє, бути частинкою суспільства, мати духовний зв'язок з народом, що тут живе. Якщо ти є складовою цього народу, то про якусь любов чи повагу до нього тут зайве говорити. Бо що, я не люблю чи не  поважаю самого себе?

 

Стверджувати на мітингу, що всі люди, що живуть в Україні є її патріотами, що всі, що живуть в Україні – українці, - це похвально і патріотично. Проте, всі розуміють, що це далеко не так, - це обман.

 

Який ти патріот, якщо ти в Україні на українському телевізійному каналі, коли до тебе звертаються українською мовою, відповідаєш російською? Чому ти не володієш українською мовою? Чому замість того щоб дати на це питання вичерпну відповідь кидаєшся звинуваченнями у ксенофобії і расизмі? Чому б тобі не показати свою двомовність, високоосвіченість і вихованість?

 

Я - українець, бо у мене в кишені паспорт громадянина України. Це ти сам про себе так вважаєш, що ти складова української політичної нації. А як тільки ти починаєш говорити іноземною мовою, ти підкреслюєш, що ти - чужий. Ось тоді і виникає потреба пояснювати, що у тебе український паспорт, що ти любиш цей народ, цю країну, але ти іншого етнічного походження, в тебе інша рідна мова, тобто цим самим спростовувати, своє попереднє твердження, «я - українець», і самому доводити що ти - чужак, і  що ти маєш право … не вчити, не знати державну мову… і не відповідати на такі запитання. Але це вже риторика іноземців. Бо якщо цей не нормальний тип – українець, тоді всі інші мільйони нормальних українців – не українці, одне з двох.

 

Якщо ти громадянин України, але ти іншого етнічного походження, у тебе інша рідна мова, якщо ти більшу частину часу користуєшся іншою мовою, - на здоров’я залишайся тим, ким ти є. Але показовим є те, чи володієш ти державною мовою, і чи взагалі ти спромігся, чи вважав за потрібне вивчити цю мову? Чи природно для тебе було докласти хоч дещицю зусиль для інтеграції в українське суспільство?

 

Про те, що в Україні є проблема деколонізації і дерусифікаці знають усі. Те, що на шляхи вирішення цієї проблеми є різні погляди також відомо. От, наприклад, деякі депутати Верховної Ради прикладають надзусилля щоб вбити в голову обивателю думку, що не знати українську мову - це нормально, що українська культура окрім української, може творитися іншими мовами і т.д. Всі розуміють, що це позиція російських фашистів. Постає просте  питання, як можна розкодувати українською мовою культурні надбання зашифровані російською? - Ніяк. Бо є абсурдом і маячнею те, що можна бути патріотом держави під назвою Україна, називати себе громадянином цієї держави, - українцем, і не мати головної ознаки українців, тобто не вміти «шифрувати», не знати «коду», - української мови.

 

Так багато мешканців України не володіють українською мовою, так багато хто в Україні зневажає українську історію і культуру. Але визнавати, що це нормально, вибачте.

 

Бути етнічним українцем, жити в Україні і бути іншомовним - це не нормально. Бути представником національної меншини, жити в Україні і не знати української мови - це не нормально. А жити  в Україні бути депутатом Верховної Ради і боротися проти всього українського, знати українську і демонстративно нею не послуговуватися – це злочинно.

 

Так, бути патріотом Німеччини чи Польщі і не знати української, можна. А жити в Україні, вперто ігнорувати державну мову, стоячи на позиціях україноненависників, і казати, що я патріот, - це словоблуддя.

 

Що в тобі українського? Будь собі  якого хочеш національного походження, з будь-якою рідною мовою, але на державній службі чи за кордоном ти представляєш не свою національну меншину, а всіх українців. Ти вважаєш себе українцем, а чи вважають тебе українцем інші? Етнічний українець стає українцем автоматично, іншим потрібно це доказати. Такі реалії. Цей процес в усіх цивілізованих країнах називається натуралізацією, його потрібно пройти не формально, а по-справжньому.

 

Чи є патріотами Голландії емігранти з Бангладеш, які не знають фламандської чи є патріотами Франції переселенці з Камеруна, які не знають французької, чи є патріотами України біженці з В’єтнаму, які не володіють українською?

 

Чи є патріотом Росії людина, яка народилася, виросла, здобула освіту в Україні, стала тут хорошим спортсменом, а потім здала громадянство України, прийняла російське і виступає за Росію? Для України - це зрадник, чи для Росії - це патріот, сумніваюсь.

 

Нині в Україні за національні збірні виступають спортсмени, які змінили своє громадянство на українське. То і що з того що вони стоять під українським прапором? Згадаймо антиукраїнські висловлювання футболістів Вороніна чи Мілевського. Чи потрібні нам такі «патріоти» і їхні досягнення?

 

Насамкінець хочу нагадати. Не забувайте, що Батьківщина, як і матір, може бути тільки одна. Можна бути патріотом тільки однієї держави, не одночасно однієї, а взагалі за все життя тільки однієї. Можна бути патріотом своєї землі навіть тоді, якщо, з тих чи інших причин, у твого народу немає своєї держави.

 

 

 

Cергій Стефанко,

Депутат Івано-Франківськоі міськради,

фракція ВО "Свобода"

 

 


26.02.2012 Сергій Стефанко 4994 21
Коментарі (21)

Свідомий 2012.02.26, 16:52
Одразу видно стиль істинного свободівця... Ви вже людям в печінках сидите з тою національною ідеєю. У вас одне на думці - всі мають ходити у вишиванках, розмовляти виключно українською про Степана Бандеру і про те, як боротися зі зрадниками, що цього не роблять ! А що ви, шановні свободівці, зробили конкретно в Івано-Франківську для людей ? От мене, наразі, турбують зовсім інші актуальні питання і поки вони не вирішаться, я навіть думати не хочу про ваш патріотизм. Ви вже досить часу маєте владу в нашому місті. Наведу лишень декілька прикладів (тез), які є на думці в мене (і, гадаю, в багатьох жителів міста). 1. Закриття молочної кухні. Є багато версій - від брудних баняків і стін до захоплення території для відкриття ресторану чи якогось іншого закладу для "мадорів". 2. Відкриття нових садочків. Конкретно - особисто дивився інтерв'ю ваших місцевих лідерів про повернення садочку, де зараз "засідають" чиновники з міносвіти. Віз і нині там... 3. Реформування ЖКГ міста. Особливо "красива" ситуація з системами опалення, водопостачання. 4. Проблема сміття. Точніше - будівництво переробного заводу. Та і вивіз сміття є антиєвропейським - де роздільні баки для різного типу відходів ? 5. Будівництво притулку ля бездомних тварин. Будьте людьми - вирішіть проблему !!! І люди заспокояться, і тварин на вулицях поменшає, і добре діло зробите. 6. Подолання корупції. Свіжий приклад - побиття людей біля пасажу. Громадяни самі не можуть протидіяти системі, повинна бути ваша допомога !!! Де депутатські запити, важелі впливу на правоохороні органи ??? І це тільки те, що в голову прийшло на протязі 2 хвилин, поки писав повідомлення. А скільки ще можна знайти невирішених проблем ??? СОТНІ !!! Але замість того, щоб думати про народ, пан Сич пише і видає книжки. Здається мені, що для такої справи одного позаробочого часу не вистачить, значить "халявив" на робочому місці... Тому, шановні, дайте людям "хліба", а тоді вони самі подумають про вишиванки (які, до речі, коштують чимало).
Станіслава 2012.02.26, 17:02
Вважаю, що патріот - це людина, котра чесно працює, любить і виховує своїх дітей, з повагою і гідністю ставиться до всіх. А свободівці наші тільки й вміють, що триндіти, ось в цьому їх патріотизм. Якщо б насправді займались чимось корисним, то й країна наша процвітала б.
ff 2012.02.26, 18:48
зідний з свідомим - таке враження, що свободівці вміють тільки ходити в вишиванках, махати прапорами і вчити всіх патріотизму.
філософ 2012.02.26, 22:20
А як на мене,то час вишиваних сорочок і синьо-жовтих прапорів уже минув.Хочеться просто банально їсти,жити,виховувати дітей і не бачити усіх цих псевдопатріотів.Повчати вони звісно можуть,та чи мають право,так як п.Сич їздить на "гітлерівських мерседесах",Тягнибок,якщо не помиляюсь на японському Toyota Land Cruiser,а нас привчають любити все українське.Я думаю,що більших патріотів ніж прості громадяни,які ще живуть в Україні не існує в природі.І більших ворогів в Україні,як наша влада,зокрема на Прикарпатті в особі ВО"Свобода" теж не має.Так,що шановні "патріоти" пересідайте на "ланоси" і "запорожці",показуйте на власній продажній шкурі,як палко треба любити Україну.В даній статті можна погодитись тільки на рахунок Арфуша...цю скотину треба гнати з України як найдалі,а Гайтана...Гайтана нехай їде на євробачення,принаймі в її репертуарі більше українських пісень аніж у західняцького "білого"Віталика Козловського з його дивними "бедровими вихилясами".
Марія 2012.02.26, 23:20
Дивна річ - в Україні Боже борони зачепити єврея, скажуть, що ти антисеміт, в Україні не можна зачепити росіянина, Москва миттєво відреагує і назве тебе "оголтєлим націоналістом", не можна зачепити нікого з нац. меншин, навіть таких, які відверто зневажають твою Батьківщину. Зате в Україні можна безкарно назвати галичанина недоукраїнцем і сказати, що галичани тільки вчора навчилися руки мити. Навпаки таку скотину зроблять міністром О С В І Т И і буде він ним скільки сам захоче. От такі справи, панове.А Гаетана що, вона не приховує , що не є патріотом України.
ff 2012.02.27, 08:03
@а просити мешканців про громадський контроль на маршрутках це не робота@ - п"ять балів, чувак! Що завтра напрацюєте? будете просити відремонтувати власні будинки? ;)
До свідомого Свободівець 2012.02.27, 00:10
скажіть будь - ласка а поставлений дитячий майданчик на молодіжній це не робота? а дамба на пасічній це не робота?а просити мешканців про громадський контроль на маршрутках це не робота?а повернутий дитячий садочок на вовчинецькій це не робота в якому проходять зараз реставраційні роботи.Тай багато інших справ про які навіть не говориться то це не робота.
Я 2012.02.27, 09:16
Читаю коментарі і розумію чому ми так живемо,бо нак краще не заслужили,той хто назвав себе нижче "філософом" банально хоче їсти і жити, цією фразою змусив мене вперше написати відгук. Цікаво коли він останній раз немав що поїсти? Думаю він не голодає раз вистачає грошей на інтернет. Перетворюємся в худобу. Я особисто за ВО "Свобода" не голосував, але їхні справи дійсно бачу, перераховувати небуду, бо шановним дописувачам це всеодно не буде агрументом, тільки тоді як би свободівці їм особисто додому приносили гроші, а "філософу" щей поїсти, це би не пройщло не помітним для них. Ми довго можемо обговорювати чи висміювати, як дехто, ідею ВО "Свобода" про "титульну націю", але коли в Івано-Франківську почнуть будувати мечеті та мінарети, у ваших родинах появляться Африканські зяті , тоді дійсно знайте, що час вишиванок та синьо-жовтих прапорів минув, можливо тоді хтось пригадає що хотіли свободівці....а поки що їжте .......
філософ 2012.02.27, 11:26
Звісно їсти...це ж така дурниця...можна і не їсти.Трохи передісторії.З початку 90-х я брав участь у перезахороненні закатованих в "бабинім яру",потім приймав участь в панахидах за загиблими в сквері позаду готелю "Надія".Ходив на усі мітинги,відстоював Греко-католицьку церкву,яка виходила з піддпілля,брав участь у помаранчевій революції і що...? А нічого.Все за,що боролися прості українці,нищилось в черговий раз тими хто приходив до влади.А тим часом усі наші "вожді-патріоти" будували собі маєтки,купляли собі найдорожчі автомобілі,відпочивають на найдорожчих курортах світу,їхні діти здобувають за кордоном освіту у найкращих ВУЗах світу,а вони нам постійно "триндять" як сильно треба любити Україну.Пане "я",а вчому проявляється ваша любов до України ? Чи готові ви покласти життя за неї,як це зробили герої України Бандера,Коновалець,Шухевич та інші.Думаю,що ні.Ваша "любов" проявляється в ненависті до "чорниї,жовтої" і інших кольорів шкіри.І може ви би були праві,як би не те,що самі найбільші вороги Украіни,то це є її псевдопатріоти і такі як ви.Так я хочу просто спокійно жити,не думати,чи я завтра буду мати роботу,я нехочу більше ходити по мітингах,бо ми 20 років тільки те і робимо,що мітингуємо,а віз і нині там.Уся наша "еліта" звісно не думає,що мають їсти їхні діти...у них є корито,і перш ніж запитувати звідки в мене інтернет,то запитайте в свого "гуру" звідки в нього Land Cruiser,запитайте в Сича чому він їздить на "фашистському" мерседесі раз у вас така нетерпимість до інших національностей.А вишивані сорочки,то це уже давно не національна ідея...це бізнес.Чи можуть собі багато українців дозволити сорочку ціна якої від 250 грн...? Думаю,що ні.Зате нам періодично повідомляють,що будуть нові пам"ятники класти.А п.Фаріон вчить нас як дітей звати,бо це напевне сама найбільша проблема,яка існує в нашій державі.Терпець не вічний...P.S ось вам інформація для роздумів.Так виглядає патріотизм по тягнибоковськи.www.expres.ua/main/2011/06/22/46989
ff 2012.02.27, 13:04
філософ все правильноь написав. Не в брову, а в око.
Свідомий 2012.02.27, 13:05
Ще раз завітав і мушу написати пару рядків... Повністю підтримую філософа. Пан "Я" дорікає нам, убогим, що нам тільки хліба і видовищ подавай, мол звірі, а не люди. А чи знає пан "Я", скільки в нас в місті людей поза межею бідності проживає ? Так склалось, що пару днів тому мав справу з одною з наших лікарень міста. Побори страшенні. І заробітна плата в мене набагато менша, ніж в шановних можновладців. І коли в людини є вибір - піти на мітинг покричати "Слава-слава", чи після десятигодинного робочого дня повернутись додому, до дружини і дітей, або піти ще десь підробити зайву копійку, бо сім'я не живе, а виживає, то, я думаю вибір очевидний. А про страх перед безробіттям вам нагадати ? На що надіятись молодим людям ? Чи може в місті заводи роботу свою відновлюють (а їх в нас багато), чи може інвестори прийшли до івано-франківців ??? Та шо тут говорити... Вся ця ситуація мені нагадала мені сюжет з даішніком з нашої раші - ситуація один в один !!! Сім'я гола-боса, голодна-холодна, але тато вперто гне свою лінію - він самий чесний даішнік в країні. Так само і свобода - люди не мають думати, як сім'ю прогодувати, вдіти, забезпечити медикаментами, квартплату заплатити і при цьому всьому не вмерти в 40 років від виснаження, а їм в голові має бути націоналізм, ОУН-УПА, Бандера і вишиванка. Ще раз повторюсь - дайте людям вільно дихати, зробіть їх щасливими і вони самі потягнуться до книжок, до історії і національних свят.
Вітер 2012.02.27, 14:35
Ще пару років правління Януковича і К і нікому буде згадати, що є така держава - Україна. Це тільки в нас можна стати громадянином, не знаючи мови і історії. Тоді, як в більшості країн ( в тому числі, і в Росії, яка нав'язує нам свою державну мову) незнання мови і історії не дає права на громадянство. Це тільки у нас негромадяни України отримують депутатські мандати і крісла у владі. Доки терпітимо?!!!
Жлуктов 2012.02.27, 19:10
Цитата из интевью с Гайтной. Вопрос.Будущее свое вы связываете с Украиной? Ответ. Я человек этого мира. Я не могу сказать, что я патриот этой страны. Я патриот хороших людей, патриот хорошего окружения, патриот хорошего рабочего духа. Мне абсолютно не важно, где находятся эти люди. Если завтра мне скажут, что все мои любимые люди поехали в новую страну я скажу поехали, теперь мы будем жить там. Это нашим политикам нужно думать, чтоб делать такую страну, чтоб в нее хотели перезжать жить иностранцы, а украинцы из нее не хотели уезжать. http://center-life.org/media-centr/interv-yu/gaytana-ya-polyubila-zdoroviy-obraz-zhittya
Жлуктов 2012.02.27, 19:14
"Тайные желания Гайтаны на точке .ру." Цитата. Линусик: А где вы откопали ведущего на презентацию альбома? Такая буся!!! Гайтана: Влюбилась? За ведущего нужно поблагодарить "Лавина Промоушен". Danil: Гайтана, ты патриотка? Гайтана: Нет, я - не патриот. Очень хорошее название для новой песни: "Я - не патриот". Юлия: Гайтана, добрый день! Тайное желание для тебя - это стать певицей (оно уже сбылось!) или нечто другое? Эдуард Клим не обижает тебя как певицу? Привет Руслану Квинте! Гайтана: Эдуард Клим меня не обижает, а, наоборот, мне всячески помогает и поддерживает меня. Лучшего продюсера не найти, чем Эдуард Клим, на своем пути! http://e-motion.tochka.net/conferences/print/618-4-taynye-zhelaniya-gaytany/
Я 2012.02.27, 22:55
Януковіч, Табачнік, Бенкердорф, Арфуш, Гайтана... Що ж тут дивного? Українці, а ви де?
Колишній студент 2012.02.28, 09:17
Найбільший ворог українця - сам українець! Люди добрі, скажіть, невже дійсно ненависні жиди, москалі, ляхи та ніггери обсикають вам під"їзди та підкидають під вікна пакети зі сміттям??? Отож бо...
Отже! 2012.02.29, 14:05
Хлопці та дівчата!Все стало на свої місця.Всі хто сьогодні долучився до коментарів дуже добре все пишуть,гарно, патріотично, аж серце вискакує.А тепер по факту.Та не смердіть,не волайте і не плачте!МИ всі мали високоосвіченого патріота,українця, президента!Обгадили,облили брудом і зробили милість тим, кого сьогодні знову поливаєм,і так буде безконечно.Маєте Арфуша і т.д.тому поцілуйте їх тепер в сраку, і кажіть,що зїли чикуляду...Гамнисті людішкі мусять їсти гамно,крапка і то масна...........!!!!!!!!!ставайте в чергу рагулі!
Українка 2012.02.29, 21:43
Слава Україні ! Героям Слава !
філософ 2012.03.01, 13:39
О той "патріот" і "украінець" як ви пишете 5 років тільки те й робив,що думав як Тимошенко палки в колеса вставляти і саме він і привів до влади того,кого ми зараз маємо.Бо мати на початку правління близько 60 відсотків довіри,а на кінець нецілих два,то це напевно про щось тай говорить.Він і надалі при кожній нагоді обсир...є Тимошенко,а про Януковича(враховуючи "харківські угоди",другу державну мову,заяви про відокремлення Галичини,освітянську політику Табачника і багато іншого) йому щось не дозволяє відкрити свого нікчемного рота.Так,що "отже" не смердіть,не волайте і не плачте самі.
Скептик 2012.03.01, 15:50
У вас коротка пам,ять, це та зозулька чуть не в перший місяць збирала силовиків у лісі, щоб відсторонити Ющенка від влади. Якби не її маніакальна жадоба влади..., але що тепер про це говорити. Вони обоє дістали своє, але найбільше дісталось нам з вами і боюсь нашим дітям. Ну що їй ще треба було, робила що хотіла, відміняла вибори, призначала вибори, обвинувачувала Ющенка у співпраці з ригами, а сама створила "приб,ют" з ними,тошно вспоминати всі її повороти. Ющенко в неї був тим стовбом, об якого вона постійно чухалась. Не вигороджую Ющенка, наша з вами біда у відсутності у нього хребта, але в тої пані хребет аж тепер болить, наші сподівання похоронила вона в першу чергу.
отже 2012.03.01, 20:34
В першу чергу велике спасибі Скептику,ну а філософу дав би копняка так,щоб хоч трохи мозги включав.Скептик дуже мудро і виважено написав,бо людина є реаліст і вміє зважити все за і проти.Ну а ФІЛЬОСОФ,готовий дальше лизати Юльці,бо вона страшна патріотка,філософ примітив,аж світиться.Раджу вивчити комент скептика напамять,і кожного ранку повторювити,може хоч тоді мозги із сраки перелізуть в голову дурновату.ТИ не ФІЛОСОФ,ти ШМУЛЬКО-КАПІТЕЛЬМАН,без роду і племені.ПРО ЮЩЕНКА,ще згадають...,але не шмульки з качанівки.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1934
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1844
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1842
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5435 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1496

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

720

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

781

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

976

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

992
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1754
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3661
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10237
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26124
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10167 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7698
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

879
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

161
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

239
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

367
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1261
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

863