Паркувальний колапс

 

/data/blog/121772/09478a0b7f4c225a7ec2a9645a956c1a.jpg

 

Наталія Сербин, журнал МІСТО

 

Незважаючи на бідність та економічну кризу, українці не зраджують собі у пристрасті до автомобілів. На дорогах нашого міста нерідко можна побачити авто престижних європейських марок, і їх постійно більшає. Але бувають дні, коли вулиці Івано-Франківська в заторах – тоді автотранспорт стає далеко не найшвидшим засобом пересування. Та, окрім заторів і поганих доріг, маємо ще одну проблему – парковки.

 

В Івано-Франківську неабияк бракує майданчиків для паркування, щоденна проблема наших водіїв – де залишити своє авто. Наразі місцева влада активно працює над її вирішенням, однак на це знадобиться чимало часу та фінансів. У місті планують побудувати кілька багаторівневих паркінгів – як приватних, так і комунальних. Така практика загалом діє в багатьох країнах світу. І оскільки ситуація з паркомісцями в нас нині критична, зрозуміло, що потенційно це прибутковий бізнес. Паркування в основному – платна послуга. Тарифи встановлює міська рада як для комунальних, так і для приватних операторів.

 

Нещодавно в Івано-Франківську послуги з паркування передали у приватний сектор, хоча до того за це відповідали комунальники. Чому від такого, на перший погляд, успішного виду діяльності місто відмовилося – зрозуміти важко. Місцева влада спочатку визначила зони паркування, потім провела конкурси і віддала ласий шматок приватним підприємцям. Та добре, що так, адже більшість комунальних підприємств міста в основному збиткові, хоча й отримують кошти з бюджету. І якщо влада не може провадити успішну господарську діяльність, то, мабуть, варто дати на це шанс приватним структурам.

 

Парковки

Парковка – майданчик, на якому можна залишити своє авто. Ділянки ці розміщені переважно на комунальній землі. Слід розуміти, що територія парковки має бути належно обладнана, відповідати правилам дорожнього руху та умовам благоустрою.

Кілька років тому в Україні прийняли постанову КМУ «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», де прописані правила функціонування парковок. Ключовим нововведенням цього нормативно-правового акту було те, що паркувальні послуги мають здійснюватися тільки за наявності паркоматів. Тоді в країні розпочався такий собі паркоматний бум. Проте йдеться не тільки про паркомати, але й загальні чіткі правила, що регулюють діяльність майданчиків для паркування. Постанова прописує вимоги як до об’єктів, так і до суб’єктів діяльності, вона обов’язкова до виконання. Всі інші рішення щодо паркування, що можуть приймати на місцевих рівнях органи місцевого самоврядування, не повинні суперечити цій постанові: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1342-2009-%D0%BF.

 

Основні вимоги

  1. Відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами.
  2. На закритих спеціально обладнаних майданчиках для платного паркування обов'язково мають бути встановлені автоматичні в'їзні та виїзні термінали.
  3. На майданчику має знаходитись інформація про оператора (найменування, адреса, контактні телефони), вартість послуг, спосіб оплати (готівковий або безготівковий), режим роботи.
  4. Майданчики мають бути позначені дорожніми знаками та суцільною синьою смугою на проїжджій частині та бордюрі, що відокремлює її від пішохідної.
  5. На кожному майданчику мають бути відведені місця для інвалідів.

 

Додаткові рекомендації

  1. На спеціальних майданчиках для паркування бажано розмістити контрольно-пропускний пункт, приміщення для обслуговувального персоналу, туалет.
  2. При можливості встановити систему відеоспостереження за рухом транспортних засобів на території, а на в'їзді – табло зі змінною інформацією про наявність вільних місць.
  3. Відеоінформацію слід зберігати не менш як один місяць.
  4. Якщо на майданчику працює обслуговувальний персонал, він має бути одягнений у спеціальний добре помітний одяг.

 

Як бачимо, постанова детально прописує функціонування майданчиків для паркування. Та одним із найважливіших пунктів тут є наявність паркувального автомата. Адже роками на наших парковках працюють люди, які просто збирають гроші готівкою. Чек про оплату можуть дати, а частіше ні, а люди рідко його вимагають.

 

Таким чином, облікувати кошти, що надходять від послуг паркування, складно. Фактично наявність паркувальних автоматів унеможливлює вищезгадані зловживання. Та, щоб забезпечити прозорість і облік коштів від наданої послуги, мало тільки встановити паркомат. Кожен, хто сплачує за паркування, отримує чек про оплату, а це означає, що паркомат – фіскальний засіб контролю.

 

Тому, відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», паркувальні автомати мають бути зареєстровані в державній фіскальній службі України, адже через них здійснюється оплата за послугу паркування.

 

Окрім оплати в національній валюті, мають бути забезпечені умови безготівкового розрахунку. Перший шлях – придбання паркувального талона, в якому зазначають дату і час розміщення транспортного засобу на майданчику. Другий – за допомогою послуги «мобільне паркування». Розрахунок можна здійснити через паркувальний автомат чи в’їзний та виїзний термінали.

 

Факт сплати вартості послуг за користування майданчиками для платного паркування підтверджується платіжним документом (за винятком випадків надання послуги «мобільне паркування»).

 

Якщо оператор використовує автомати, що не облікуються у фіскальній службі, то цим порушує Закон України. Коли на майданчику немає паркомата або оператор не подбав про його належне функціонування, то користувач – власник авто – може не сплачувати за отриману послугу. Нема паркомата – нема оплати! Адже у Правилах йдеться: «Сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування не здійснюється у разі незабезпечення оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог цих Правил щодо обладнання таких майданчиків».

 

Вартість паркування

Донедавна вартість паркувальних послуг в нас була досить мізерною. Тоді їх надавало комунальне підприємство, а ціну встановлював орган місцевого самоврядування, тобто місцева влада. Оскільки зараз парковками займаються приватні підприємці, то вартість може змінитися. А влада мала би проконтролювати, щоб місто мало економічну вигоду з такої діяльності. Адже важливим фактором при визначенні ціни є відсоток збору за місця для паркування транспортних засобів.

 

Згідно з податковим кодексом України, ст. 268-1, збір може встановлюватися в розмірі від 0,03 до 0,15 відсотків мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Розмір ставки обирає місцева влада, зараз він становить 0,03%, тобто є мінімальним. Виходить, громада міста отримує від послуг паркування крихти, а основний фінансовий інтерес закладений тут для приватного бізнесу. Слід зазначити, що за останні роки сума збору від послуг паркування, яку отримував місцевий бюджет, становила в середньому півмільйона гривень на рік. Після паркувальної реформи поки невідомо, скільки точно піде в бюджет.

 

Що маємо зараз?

Стан паркувальних майданчиків після реформи, м’яко кажучи, не дуже змінився. Як це не прикро, але більшість парковок працюють із грубими порушеннями. Наприклад, центральна на площі Ринок: тут уже встановлений паркувальний автомат, в'їзні та виїзні термінали. Але влада забула про те, що в свій час міська рада прийняла рішення «Про затвердження програми «Обмеження руху – підвищення комфорту»» від 27.04.2012 р., основне завдання якого – зручність та відповідні умови для комфортного відпочинку в центральній, історико-архітектурній частині міста, унеможливлення парковки транспортних засобів на тротуарах, пішохідних зонах, площах, зелених ділянках тощо шляхом встановлення металічних стовпчиків єдиного зразка. Наміри чудові, тільки на них чомусь закрили очі, бо після облаштування парковки в центр заїжджають усі, хто платить гроші: http://www.namvk.if.ua/dt/3197/.

 

Найсерйозніші порушення:

-        відсутність парувальних автоматів;

-        на майданчиках немає графіка роботи, інформації про оператора та вартість послуги;

-        відсутні знаки;

-        порушені правила безпеки: не передбачений аварійний виїзд, бетонні стовпчики унеможливлюють заїзд спецтранспорту (пожежних автомобілів, швидкої, МНСників і т. д.).

-        паркувальні автомати є, але не працюють і незареєстровані в державній фіскальній службі України.

 

/data/blog/121772/c31d5381f222e7e5addcf3aff7ef1126.jpg

 

/data/blog/121772/523e731fe22d5d0a8b5dbcdb89ca38b9.jpg

 

/data/blog/121772/d74f54497aea9c9bfcbcb424c3e66c99.jpg

 

/data/blog/121772/230e9c6a3096e2fd8862b803dd174486.jpg

 

Важливо також розуміти, що норми і вимоги, які діють щодо паркування, поширюються на всі майданчики – приватні чи комунальні. Відповідно, враховуючи кількість порушень, власники авто мають право не сплачувати за послуги, адже постанову прийняли ще в грудні 2009 року – часу на облаштування парковок було вдосталь.

 

Наталія Сербин, журнал МІСТО


09.12.2016 Наталія Сербин 1971 1
Коментарі (1)

Василь Пушко 2016.12.09, 20:44
свідомо узгоджений колапс із парковкою на вулиці Мельника- С.Стрільців-там постійно десять автомобілів стоять безкоштовно,навіть цілодобово,це що ми такі богаті що відказуємось від грошей для Бюджета міста,чому там не влаштувати паркомат,нехай або платять або повернути кишеню для тролейбусів,котра облаштована суто згідно ПВР для громадського транспорта.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

650
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1893 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

547
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764