Парадокси мажоритарки по-франківськи


Івано-Франківська область традиційно голосує за націонал-демократичні політичні сили. Це ні для кого не є відкриттям. І тому, результати по пропорційній частині виборчих списків більш-менш можна спрогнозувати, навіть попри те, що провладна партія нині має в регіоні доволі впливових політиків.

 

Натомість, мажоритарка обіцяє бути більш непередбачуваною. В першу чергу, по Івано-Франківському виборчому окрузі.

 

На разі, тут є ряд впливових осіб, що попсують одне одному нерви: діючий міський голова Віктор Анушкевичус, його багаторічний головний опонент й лідер франківсього УДАРу Юрій Соловей, голова обласного осередку ВО «Свобода» Олександр Сич.

 

Те, що дані політики намагатимуться зреалізувати восени своє пасивне виборче право є більш ніж вірогідним фактом. От тільки як саме моделюватимуться їхні політичні дії й хто з них святкуватиме перемогу поки що можна тільки припускати.

 

Впродовж останнього часу Віктор Анушкевичус як ніхто інший має підстави для роздумів над можливістю балотуватися у вищий законодавчий орган України. Той шквал критики через прблеми в міській господарці, не вирішення ряду питань в ній, що звалилися на мера й, навіть спроба ініціювання відставки колегами-депутатами – додають масла в вогонь. Тому, похід на Київ є для Анушкевичуса можливо навіть своєрідним рятівним колом. Й Івано-Франківськ у цьому випадку стає площадкою для старту. Тим не менше, що попри критику мер із двома каденціями керівництва обласним центром має й певні позитивні заслуги. Саме апеляція до успіхів й обіцянка лобіювання інтересів Франківська на рівні держави повинні принести йому політичні дивіденди.

 

Юрій Соловей - молодий амбітний політик, плани на мерське крісло якого ніяк не дають йому спокою. Програвши вибори за головну посаду Івано-Франківська він вирішив будь-яким чином взяти реванш. Про це свідчить його конфронтаційна позиція до політики діючого мера. І площадкою для зведення політичних порахунків можуть стати вибори у парламент. Позиції політика, до якого франківці, завдяки його громадській діяльності, ставляться більш як позитивно, посилює його приєднання до молодої команди Віталія Кличка – людей, поки що без зіпсованої репутації із доволі чіткими політичними гаслами. Й дарма, що їхня риторика, наразі, нагадує добре прописаний підручник з політології. Населенню це все-рівно подобається. А за умови, що політик-боксер, приїде на Прикарпаття підтримати свого регіонального  лідера, ставить Солов’я в список потенційних лідерів в окрузі. Тим більше, що досвід швидкого успіху в Івано-Франківську «ударівці» вже мають.

 

 Згідно неформальної домовленості Івано-франківський виборчий округ розподілили саме за представником ВО «Свобода». Найімовірніше ним буде голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Втім, найвідоміший на Прикарпатті «свободівець», людина із першої п’ятірки загального списку політичної сили, людина із відвертими націоналістичними поглядами й ще більше націоналістичною риторикою, яким краяни якраз і симпатизують, припустимо, доволі легко зможе подолати прохідний бар’єр і за партійним списком. А тому у даного політика є, набагато більше варіантів для дій, ніж у його потенційних конкурентів по округу.

 

Отож,  маємо трьох потенційних фаворитів, між якими, скоріш за все, й розгорнеться основна суперечка за право представляти інтереси земляків у парламенті.

 

Саме Сич відіграватиме роль центральної фігури на шаховій дошці під назвою Івано-Франківський мажоритарний округ. Доволі міцні партійні позиції дають йому бонуси перед своїми колегами. Як уже зазначалося, ймовірно, що Сич вільно проходить і по партійному списку, за умови, звичайно, що ВО «Свобода» до осені не дискредитує себе й не втратить популярності серед українців.

 

Втім, ситуація не позбавлена парадоксу. Схоже, що мандат Анушкевичуса вигідний обом його опонентам.

 

Те, що Юрію Солов’ю в тандемі «важковаговиків» не легко буде отримати місце ВРУ – це факт беззаперечний. Тут з його сторони в хід потрібно пустити усі можливі ресурси.

 

Скоріш за все (схожі припущення вже висувалися у місцевих ЗМІ) йому простіше буде домовитися з Олександром Сичем, дати виграти на виборах Віктору Анушкевичусу  і знову змагатися за крісло міського голови Івано-Франківська. І дешевше, і користі у політика регіонального штибу більше від такої гри. Хоча, висунення своєї кандидатури в парламентарі й програш у підсумку може зіграти йому на користь. На виборах нового мера беззаперечними будуть апеляції до того, що, мовляв, щоденне буття мешканців міста важливіше, ніж заняття аморфними загальнодержавними справами.

 

Проте, виникає запитання чи «свободівці» погодяться втратити життєво важливе для них мерське крісло.

 

Останні спостереження за роботою депутатів міської ради дають право зробити припущення, що компроміс Анушкевичуса з ВО «Свободою», принаймні на рівні обласного центру, цілком можливий. Підтримка «свободівцями» міського голови у його протистоянні з Солов’єм і компанією, а у свою чергу зустрічні реверанси мера стосовно інформаційної війни проти «Свободи» й правильності курсу, який обрали партійці, дає підстави думати про можливість неформальної домовленості між ними.

 

В принципі вигоду від такої співпраці матимуть обидві сторони. Анушкевичус залучається підтримкою «Свободи» й збільшує шанси бути прохідним у парламент, а остання, за умови успіху Анушкевичуса, отримує вільне крісло  міського голови. Саме цього їм й не вистачало, щоб отримати тотальну владу в обласному центрі Прикарпаття. Угода доволі рівноцінна.

 

Тому, напевно варіант співпраці з Анушкевичусом для франківських «свободівців» є найприйнятнішим. Солов’я буде набагато легше перемогти на виборах мера. «Свобода», маючи більшість в міській раді, реальними справами, на разі, має переваги перед  «ударівцем».

 

До цього тріо варто було б додати ще двох політичних акторів, що останнім часом дещо відійшли в тінь , проте амбіцій на парламент не позбавлені. Мова про «нашоукраїнців» Зіновія Шкутяка й Миколу Палійчука. І якщо Шкутяк свою відсутність останнім часом намагається надолужити участю в різноманітних громадських заходах, то ексгубернатор  Франківщини хіба що можна помітити на сесіях обласної ради, які він намагається відвідувати справно.

 

 Колишній міський голова обласного центру Зіновій Шкутяк - людина впливова  в краї, депутат із доволі престижним стажем праці в вищому представницькому органі держави. На жаль, його політична сила, на разі, переживає не найкращі часи й про подолання 5-ти відсоткового бар’єру доводиться поки що тільки мріяти.  Навіть якщо б і подолали його, то не факт, що прикарпатський «нашоукраїнець» потрапив би в прохідну частину списку.

Наразі, ж найкращим сценарієм продовження політичного існування для Шкутяка є мажоритарка. Якщо в його рідному Долинському окрузі, найбільш прогнозованим кандидатом є інший Шкутяк – Петро. То батькові залишається все той же Івано-Франківський округ. Тим більше, що Шкутяк-старший є людиною шанованою в місті. Франківці ще добре пам’ятають роки його діяльності на посаді керівника обласного центру.

 

Микола Палійчук - ще одна фігура прикарпатського політикуму не без думок на місце в парламенті. Ймовірно, що депутат обласної ради висуватиме свою кандидатуру по Надвірнянському округу, який свого часу приніс йому  місце в представницькому органі Івано-Франківської області. Про місце в партійному списку й мови не може йти. Тут ситуація аналогічна його колеги Шкутяка. Проте, доволі простора географія даного мажоритарного округу ставить «нашоукраїнцю» в опоненти людей, за плечима яких, нині, більша інформаційна присутність й популяризація діяльності або ж доволі немаленький капітал, що, звичайно ж, грає не на роль ексгубернатора. А тому, можливо, що даний політик спробує свої сили також в Івано-Франківську.  

 

Принагідно варто відзначити, що це тільки припущення. Зокрема, в нещодавній статті експертів комітету виборців України, запропоновано щедо інші твердження.

 

Соцпроект «Кандидат-2012», який розпочав свою роботу в Інтернеті, головними конкурентами Віктору Анушкевичусу ставить «свободівців» Олександра Сича й Руслана Марцінківа, а також протиставляє Юрія Солов’я й лідера фракції ВО «Свобода» у міській раді Романа Онуфріїва.

 

Остаточне слово, звичайно ж, за українським виборцем. На даний момент, висновок поки що наступний – до офіційного старту виборчої кампанії ще доволі далеко. Політика іноді буває непередбачуваною, а тому зміни цілком можливі.

 

Максим Куций, для "Фіртки"


07.03.2012 Максим Куций 978 15
Коментарі (15)

Віктор 2012.03.07, 12:32
Плюс автору статті! Аналітика присутня, обізнаність непогана. Зауважу лише, що політика дійсно справа брудна, а наші князьки, такі як Сич і ще дехто з Свободи заради влади готові на будь які повороти (хоч на 180%) заради присутності біля корита й повного його володіння. Взяти хоча б дружбу з Анушкевичусом, за яким буцигарня плаче вже давно й покрупному! Неважливо що злодій, головне що вигідно?!!!
Воробченко Ан. 2012.03.07, 12:53
Те, що впливовим дядям колись було вигідно посадити Палійчука у головне владне крісло області, не означає, що він політик - він колишній голова адміністрації
Микола 2012.03.07, 13:19
Напевне перший справжний аналытичний прогноз. Цьогобракуэ франкывскый журналыстицы
василь 2012.03.07, 15:45
Невже масона Анушкевичуса ви відносите до націонал-патріотів?
Віктор 2012.03.07, 16:17
То у нас тепер напевне націонал-патріоти зі Свободи відносяться до масонів))
Олег 2012.03.07, 17:28
стаття цікава і близька до істини, але ж політика таки непередбачувана, своє слово тут скаже і влада(вишиванюк) на кого він поставить і як поставиться до солов я з сичем...? питання... так шо не можна стверджувати що свобода заробить на вибори мільйони з єрц і переможе...
Руслан Коцаба 2012.03.07, 18:42
Ой, бачу, що дійсно, - курятник обіцяє бути нудним і передбачуваним! А як щодо того, аби влаштувати у ньому справжній рок-н-рол?! Хіба я не зможу веселими і барвистими нотками додати цікавості та щирості поміж цими передбачуваними занудами?! Треба тільки оголосити вчасно про "всенародний" збір потрібних для реєстрації 15 тисяч гривень... Хочете шоу? Буде!!! Щиро ваш кандидат, двоюрідний брат Лупана, умовно прохідний Коцаба-Коцабулька :)
Cпокій 2012.03.07, 23:04
Та ні, Руслане, як не заЛупанулись, так і не заКоцабнемо. Місце блазня не має спорожніти. А щодо аналітики... Стаття написана наче на втіху майбутнім лузерам- Солов'ю та Анушкевичусу, і такі ви, мовляв, потенційні, і ось такі, мабуть, варіанти можливі. Багатійте думкою, шановні, ніхто не боронить:)
Руслан Коцаба 2012.03.07, 23:43
Шановний флуд-коментатор Спокій! Ви або не знаєте основного чинника, який вплинув у 2006 році,- ЧОМУ Сич не став мером, або вдаєте із себе якогось тупого незнайка-нерозумійка... Але мене це тішить! Невже думаєте, що цього разу той цікавий чинник знову не спрацює?
Думаючий 2012.03.08, 01:19
якщо Сич програє, то через невпинне прагнення влади(і через це тупий популіз та вишиванорванство, яке він постіфйно показує замість роботи( та заробляння, бо ж люди до виборів поймуть хто їх гріє на комуналці(єрЦ)(
Величко Тарас 2012.03.08, 02:12
Що там аналітики Ви можете написати по інших округах? До речі в ОДА кажуть, що й територіальний розподіл до Києва подали. Які будуть округи? Бо маячня Черненка і його КОМПЕТЕНТНОГО колеги з Франківська насмішила здорово всіх. УП лоханулись! То хоч Ви тут не лоханіться.
Спокій 2012.03.08, 11:59
Та ні, шановний Руслане, знаю я достатньо, як на флуд-коментатора :) Просто Ви наче застрягли у далекому 2006му, а життя на місці не стоїть, і вага чинників міняється також.
Василь Попович 2012.03.09, 09:53
Дайте будь-ласка відповідь , чому за такого політика як Палійчук М В не голосують в рідному смт Ворохта.Чому люди там не хочуть бачити "свого " у Верховный Раді.
Саня 2012.03.09, 08:33
Так, пане Спокій! Міняються чинники та змінюються люди, прийшовши до влади(( Ви не погоджуєтесь?
Для Василя Поповича 2012.03.09, 13:32
А хто Вам п. Василю сказав, що за Палійчука у Ворохті ніхто голосувати не буде? Спитайтеся в Делятині чи Яремчі чи хтось за Вашого "патрона" СИЧА голосувати буде? Краще йому порадьте віддати громаді Івано-Франківська мілліони, які він "гребе" з ЄРЦ. Палійчук - це людина дії, а СИЧ - слова і обіцянок.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

236
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

670
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734