Отруйні ласощі: елітний чіз-кейк відправив семеро іванофранківців на «курорт» в інфекційну лікарню? (фото+відео)

 

 

Як повідомляла раніше Фіртка, до Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізували шестеро дорослих осіб з гострим харчовим отруєнням.

 

Протягом 17-19 лютого 2016 року в їхній заклад госпіталізовано 6 дорослих осіб з діагнозом: гастроентероколіт невстановленої етіології середнього ступеня важкості. 

 

Проведеним аналізом медичними працівниками 20 лютого встановлено, що є ймовірність відвідування в різні дні та час даними особами одного із закладів громадського харчування в Івано-Франківську. Зважаючи на різний час виникнення симптомів, триваючі бактеріологічні обстеження хворих, причини захворювань на даний час з’ясовуються. 

 

Постраждалі стверджують, що впродовж 16-18 лютого вони замовляли та їли у ресторані Івано-Франківська “Пасаж Гартенберг” сирний десерт чіз-кейк.

 

Після цього молоді люди змушені були звернутись за допомогою до лікарів.

 

"Обережно! Смертельні Чізкейки! Хм, я мабуть не з тих людей які люблять писати, але наступною інформацією не можу не поділитися. Наразі перебуваю на "курорті" в інфекційній лікарні з ще шістьома нещасними, які скуштували цей "грішний десерт" у Пасажі Гартенбергів. Усі ми їли його у різні дні (16-18.02) і того поступали в лікарню один за одним, а значить годувати людей вони ним не переставали! У кожного з нас гостре харчове отруєння з непростими ускладненнями, яке супроводжується тривалим лікуванням на невизначений на даний момент термін. тому хочу закликати усіх звернути увагу, в першу чергу вагітних і дітей, добре подумати чи вартує той чізкейк вашого здоров'я!!! Будьмо пильні!", - написала у соцмережі Фейсбук Lesia Zhurakivska - Всі їли один і той самий десерт. Я не говорю що заклад поганий, чи не смачна їжа. І наголошую що це НЕ звинувачення, а попередження навести порядок на кухні! Ми не можемо закрити очі на те, що кожен день поступають люди, і повірте не від легкого недомагання».

 

 

 

Згодом кількість потерпілих від отруєння зросла. Наразі в інфекційній лікарні госпіталізовано семеро людей.

 

Одна з потерпілих Алла Тузик, яка приїхала в Івано-Франківськ з Лісабону (Португалія) до сестри, тижневу відпустку тепер змушена провести на лікарняному ліжку.

 

«Одразу, як тільки я приїхала поїздом, ми пообідали і вирішили піти в кафе на якийсь десерт. Я вибрала чіз-кейк, моя подруга та її сестра вибрали інші десерти. Я нічого не їла протягом дня, лише пообідали вдома картопляним пюре, та я сумніваюсь, що від картопляного пюре могла отримати харчове отруєння. Після того, як я пришла додому мені вже стало погано, я подумала, що це може бути перевтома, та вночі мене турбувала нудота і з’явились симптоми, які спостерігаються при харчовому отруєнні. На наступний день я звернулась до лікаря», - розповіла Алла Тузик.

 

Втім одразу отримати лікарську допомогу дівчині не вдалось:

 

«Протягом суботи я їздила з однієї лікарні в іншу, тому що лікарі не знали, ще не розуміли, що зі мною відбувається і прийшли до висновку, що це отруєння тільки ввечері. Але результат ще невідомий, точний діагноз буде лише завтра (у вівторок – ред.) ввечері. Зараз я почуваю себе набагато краще, але раніше в мене були дуже сильні болі в животі. Одна з потерпілих навіть порівняла цю біль зі схватками, коли народжуєш дитину», - зауважує Алла.

 

 

 

Журналісти Фіртки двічі намагались поспілкуватись з керівником закладу безпосередньо у ньому. Проте прокоментувати ситуацію погодився технічний директор ресторану Мирослав Бурий.

 

Чоловік розповів, що у закладі у п’ятницю та суботу була санітарно-епідеміологічна станція, яка перевіряла всі продукти. Наразі очікують результатів перевірки.

 

Сьогодні, 22 лютого, на офіційному веб-сайті Державної санітарно-епідемологічної служби України з’явилось повідомлення про спалах гострої кишкові інфекції серед осіб, які 16-18 лютого харчувалися  в закладі громадського харчування  «Пасаж Гартенберг».

 

 

 

За словами Алли Тузик, потерпілі вже написали заяви у поліцію.

 

Старший інспектор сектору комунікації ГУ НП в Івано-Франківській області Тетяна Іванюк каже, що в даний час правоохоронцями проводиться перевірка в межах поданих заяв і за результатами буде прийняте процесуальне рішення.

 

До правоохоронців надійшло лише шість заяв, хоча кількість людей, які отруїлися, більша. Від коментарів про сам заклад – поліція утрималася, повідомляє STV.

 

 

Сам власник ресторану Олександр Долішній сьогодні у коментарі місцевому виданню Галка, попрохав не робити поспішних висновків:

 

“Я поки що не хочу ні спростовувати, ні підтверджувати інформацію з соціальних мереж. Я хочу дочекатися висновків санепідемстанції. Хай все перевірять. Якщо дійсно це буде так, то я буду підтверджувати, якщо це буде не так, то я буду спростовувати. Дуже би не хотів, щоб кореспонденти писали, що це відбулося. Ми не знаємо цього. Я дуже співчуваю людям, які зараз в лікарні, але я не впевнений, що це в мене сталося”, – каже Олександр Долішній.

 

Долішній не відкидає версію, що отруєння можлива провокація спрямована на заплямування репутації закладу.

 

Також власник розповів, що санепідемстанції надали зразки самого чіз-кейку, всі інгредієнти, а працівники здаватимуть всі необхідні аналізи.

 

Цю інформацію підтвердила в.о. начальника Івано-Франківського міськрайоного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області Оксана Федорович.

 

 

 

 

Вихідними працівники санепідслужби провели перевірку у ресторані «Пасаж Гартенбергів».

 

«З інфекційної клінічної лікарні нам поступило термінове повідомлення. Мною було прийнято рішення, щоб в суботу, у вихідний день наші працівники вийшли на роботу. Частина з них працювала на місці - проводила збір інформації, передачу на Головне управління, частина проводила обстеження», - розповіла Оксана Федорович.

 

За її словами результати лабораторних досліджень оприлюднять за 5 днів.

 

Однак, надати конкретну відповідь про алгоритм дій у випадку виявлення збудника інфекції у стравах, які подають у цьому закладі, в управлінні Держсанепідслужби не змогли :

 

 

Потерпілі зазначають, що наміру зводити наклепи на заклад не мають, натомість прагнуть наведення порядку у ньому.

 

«Я хочу добитися справедливості, але я не закликаю людей, щоб вони не ходили у Пасаж, чи щоб закрили цей заклад. Нічого такого. Просто хотілося б, щоб там навели порядок з санітарної точки зору, тобто щоб там більше ніхто не труївся, оскільки наскільки мені відомо це не перше отруєння в Пасажі, принаймні у коментарях пишуть, що це не перше отруєння. Я думаю, що слід навести там порядок, тобто, якщо зараз просто закриють цю справу, то дехто вже тут хоче подавати до суду, і я тільки за. Так як я проживаю в Португалії, то у мене вже зараз у четвер літак назад. І якщо мене звідси не випустять, хто мені буде відшкодовувати квиток на літак, який коштує близько 300 євро? Наразі я не знаю чи я зможу перервати лікування тут і продовжити його там, це залежить від діагнозу», - резюмує Алла Тузик.

 

Втім, якщо таки підтвердиться інформація про наявність збудника інфекції у елітному закладі харчування, не виключено, що постраждалі можуть звернутися до суду.

 

П.С. Журналісти самі спробували сьогодні замовити «горе-десерт», однак офіціант закладу повідомив, що наразі чіз-кейк не подають. Проте, з меню ресторану його не прибирали.

 

 

Олена Британська, Олександра Бакун

фото: Фіртка, соцмережі


Коментарі (1)

Панас Мирний 2016.02.26, 22:36
на ТБ є така реклама проносного засобу: "якщо хочеш добре КАК то приймате дуфалАК". А у нас в Старніславі по іншому: "Якщо хочеш швидко КЕК - замовляйте чізі-кейк!" від відомого рекетирського генделика "Пассаж Гартенбергів". От я роки ходжу у Пиріжкову, що на вулиці "валютчиків" і усе добре.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2003
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1877
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1876
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5568 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2168 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1529

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

769

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

832

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1039

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1020
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1792
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3698
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10284
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26169
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10207 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7734
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

916
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

250
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

279
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

401
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1302
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

901