Олег Гончарук: Спільне завдання влади та громад — примножувати туристичний потенціал Івано-Франківщини

Івано-Франківська область простяглася вздовж осі українських Карпат та складається із самобутніх етнографічних районів — Опілля, Бойківщини, Гуцульщини та Покуття, де збережено національний давньоукраїнський колорит із багатою матеріально-духовною культурою. Звідти — сформований імідж одного з найпопулярніших туристичних регіонів країни.

Водночас Прикарпаття — територія з розвинутою економікою, значним інвестиційним та агропромисловим потенціалом. Про це ведемо мову з головою Івано-Франківської облдержадміністрації Олегом Гончаруком.


— У вересні Президент України Петро Порошенко зазначив, що спостерігається поліпшення інвестиційної привабливості нашої держави. Очевидно, це стосується й Івано-Франківщини?

— Прикарпаття посідає в цьому розрізі провідні місця. Упродовж останніх років область демонструє позитивну динаміку щодо залучення прямих іноземних інвестицій, вона найкраща за цим критерієм серед областей Західної України. Обсяг залучених в економіку прямих інвестицій на 1 липня становив 901 мільйон доларів США. За обсягом іноземних вкладень у розрахунку на одного жителя — майже 655 доларів — Прикарпаття посідає п’яте місце у країні.

Приваблюють промислові підприємства, куди спрямовано 74,1 відсотка до загального обсягу акціонерного капіталу. Значна увага інвесторів прикута до сільськогосподарського виробництва, сфери інформаційних технологій та інших інноваційних напрямів. Інвестиції надійшли від нерезидентів із 50 країн. 92,9 відсотка загального обсягу належить країнам Європейського Союзу.

— На імідж регіону, як відомо, позитивно впливає успішний досвід реалізації інвестиційних проектів.

— На території області працюють представники таких світових брендів, як французька компанія «Saint-Gobain», швейцарська «Swiss Krono», німецька «Leoni», американська «Tyco Electronics» та інші. Співпрацю з інвесторами здійснюємо через створення належних умов для вкладення коштів у нові проекти, відвідування підприємств, ознайомлення з їх діяльністю та проблематикою, надання допомоги в розв’язанні проблем.

Важливою є комунікація з підприємствами з іноземним капіталом. Як результат — в області споруджено або технологічно оновлено низку нових виробничих потужностей у галузях машинобудування, деревообробки, хімічної промисловості, сільського господарства та альтернативної енергетики.

Івано-Франківщина посіла друге місце в рейтингу Regional Doing Business 2018 за легкістю ведення підприємницької діяльності. Він сформований «Спілкою українських підприємців» (СУП) та Офісом ефективного регулювання BRDO. А Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International Ukraine (TIU) створила рейтинг прозорості інвестиційної сфери ста найбільших міст України, і перше місце в ньому посів Івано-Франківськ, випередивши Київ та Вінницю.

— Тобто це спростовує усталену думку, що Прикарпаття сильне лише завдяки туризму?

— Івано-Франківщина є однією з найбільш промислово розвинених областей Західного регіону країни, промисловість якої налічує майже 130 великих та середніх підприємств. Там мають стабільну роботу 43 тисячі працездатного населення, що становить 22,3 відсотка всіх зайнятих в економіці.

Основу становлять підприємства паливно-енергетичного комплексу. Генерацію електричної та теплової енергії забезпечують відокремлений підрозділ «Бурштинська теплова електрична станція» ПАТ «ДТЕК Західенерго» та ДП «Калуська теплоелектроцентраль-нова», які утворюють «Острів Бурштинської ТЕС», синхронізований з об’єднаною європейською енергосистемою ENTSO-E.

Провідну роль у розвитку нафтогазової галузі відіграють структурні підрозділи ПАТ «Укрнафта» (нафтогазовидобувні управління «Долинанафтогаз» та «Надвірнанафтогаз», Долинський газопереробний завод, Долинське тампонажне управління). Транспортування магістральними газопроводами через територію області до країн Західної і Центральної Європи здійснює філія УМГ «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз», яке має у своєму складі Богородчанське підземне сховище газу. На території області розміщено потужні промислові підприємства—виробники власної продукції. 

ТОВ «Карпатнафтохім» — сучасне, модернізоване за європейськими стандартами підприємство, яке виробляє поліетилен, поліхлорвінілові смоли, хлорвініл, хлор, каустичну соду, є бюджетоутворюючим для Калуша та й області.

ТОВ «Карпатсмоли» — це сучасне високотехнологічне підприємство хімічної промисловості з випуску карбамідоформальдегідних смол, що використовуються у виробництві деревостружкових плит.  ТОВ «Завод ДК «Орісіл» здійснює виробництво аеросилу, який використовується як наповнювач у легкій, хімічній та нафтохімічній промисловості.

ПрАТ «Івано-Франківськцемент» є лідером цементної галузі країни як щодо обсягів виробництва цементу, так і самої технології, де реалізовано інноваційно-інвестиційний проект будівництва заводу з виробництва цементу сухим способом на основі нових енергоефективних екологобезпечних технологій. Тут введено в дію третю технологічну лінію потужністю 1,5 мільйона тонн цементу на рік.

Цьогоріч на Прикарпатті успішно реалізують низку інвестиційних проектів, зокрема й розпочатих у попередні роки. До прикладу, вагомий внесок у галузі машинобудування роблять завод із виготовлення електрокабельної продукції ТОВ «ЛЕОНІ Ваерінг Системс УА ГмбХ», де працюють понад 1300 прикарпатців. Триває будівництво другої черги заводу, запуск якої заплановано на кінець цього року.

Підприємство ТОВ «Електролюкс Україна» на 15 відсотків збільшило виробництво пральних машин. На ТОВ «Дена Метал Україна» введено в експлуатацію автоматичну лінію порошкового фарбування, що дало змогу освоїти виробництво високотехнологічної продукції. ДП ВО «Карпати» впроваджує новий проект із виробництва джгутів для автомобілів марки «Шкода».

Нарощування виробництва нових видів продукції, зниження її собівартості шляхом модернізації виробничих процесів, застосування передових безвідходних та енергозберігаючих технологій дали значний позитивний результат. Індекс промислової продукції в січні—серпні порівняно з відповідним періодом попереднього року досяг 114,7 відсотка, що є найвищим показником серед регіонів країни.

За перше півріччя промислові підприємства отримали 2,6 мільярда гривень прибутку за частки прибуткових підприємств 77,3 відсотка. Обсяг освоєних капітальних інвестицій становить 1,3 мільярда гривень.

— Нині енергоефективність та використання відновлюваних джерел енергії стали насправді актуальною потребою часу, яка не тільки врегульовує  питання енергопостачання, а й розв’язує низку екологічних, економічних та соціальних проблем.

— На теренах області стрімко зростає кількість об’єктів у сфері відновлюваної енергетики, вже функціонує 15 промислових сонячних електростанцій загальною потужністю понад 55 МВт. Кількість збудованих СЕС зросла вдвічі, з початку року введено в експлуатацію вісім і стільки ж планується ще запустити.

Цей напрям викликає інтерес не тільки в держави та власників бізнесу, а й у пересічних громадян—власників приватних домогосподарств. Жителі нашого краю почали встановлювати потужні сонячні панелі. Майже 300 домогосподарств приєдналося до електричних мереж АТ «Прикарпаттяобленерго» (6-те місце у країні).

— В області успішно триває адміністративна реформа. Чи не так?

— 15 прикарпатських громад пройшли відбір Програми «U-LEAD з Європою» в модернізації та створенні ЦНАП. Уже незабаром їх мешканці отримають кращий доступ до адміністративних послуг у комфортних умовах. Це найбільша кількість успішних заявок серед усіх областей країни.

Об’єднані територіальні громади активно впроваджують заходи з енергоефективності. Спільно з фахівцями Енергетичного інституту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» реалізують проект із підтримки у сфері енергоменеджменту та з енергозаощадження.

— Добробут населення краю пов’язаний із поліпшенням надання медичних послуг. Що тут зроблено?

— Наведу лише кілька цифр. За 9 місяців придбано 98 одиниць медичного обладнання на 26704,4 тисячі гривень. 11 із них — за кошти обласного бюджету. Це, зокрема, апарат наркозно-дихальний для Прикарпатського онкологічного центру, відеобронхоскоп для обласного фтизіопульмоцентру, апарат штучної вентиляції легень для обласної дитячої клінічної лікарні, дві рентгендіагностичні системи для Лисецької та Брошнівської лікарень, обладнання для інтенсивної терапії. За кошти місцевих бюджетів — 74 одиниці медичного обладнання. 13 одиниць надійшло як благодійна допомога.

— Зупинімося й на агропромисловому секторі економіки. Адже традиційно Івано-Франківщина є лідером щодо обсягів виробництва продукції сільського господарства в розрахунку на 100 гектарів сільгоспугідь.

— За рахунок упровадження маловитратних ресурсозберігаючих сортів і гібридів узято курс на інтенсифікацію виробництва рослинницької продукції. Завдяки застосуванню новітніх технологій вирощування зернових культур цьогоріч матимемо не менший врожай, ніж торік. Уже намолочено 487 тисяч тонн зернових і зернобобових культур, що на 4,8 відсотка більше відповідного періоду минулого року.

Важливим є не тільки зростання кількісних показників аграрної продукції, а й її якість, яка б відповідала європейським стандартам, що дасть змогу розширити ринки збуту продукції як у нашій країні, так і за її межами. На 33 підприємствах харчової та переробної промисловості впроваджено європейську систему НАССР, дев’ять підприємств мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС та Митного союзу.

Завдяки залученню інвестицій у регіоні реалізуються проекти щодо створення нових і реконструкції діючих виробничих потужностей агропромислових підприємств. ТОВ «Ґудвеллі Україна» продовжує будівництво комплексу будівель та споруд сільгосппризначення для обслуговування свинокомплексу в Тустані Галицького району. ФГ «Персей Агро» споруджує тваринницький комплекс у Чесниках та приміщення для зберігання зерна в Конюшках Рогатинського району, ФГ «Еко-Карпати» і ПП «Флора Долинщини» посадили ягоди відповідно на площах 11 та 4 гектари.

Залучаємо проекти міжнародної технічної допомоги для розвитку сільськогосподарської кооперації. У рамках реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між обласною державною адміністрацією та канадською неурядовою організацією «SOCODEVI» отримуємо консультативну й технічну допомогу щодо розвитку молочарських кооперативів і сімейних ферм. Продовжуємо співпрацю з польськими партнерами з Підкарпатського аграрно-споживчого кластера «Агро-Карпати» у сфері розвитку кластерної форми організації виробництва в сільському господарстві.

— Якісні автомобільні дороги є важливою складовою піднесення економіки для кожного регіону. Чим тут можете похвалитися?

— Добрий стан дорожньої інфраструктури — ще й запорука привабливості територій, поліпшення добробуту людей. Передумовою прогресу в туристично-рекреаційної галузі, економіці є утримання автошляхів у належному транспортно-експлуатаційному стані. В області успішно триває реалізація державної програми «Розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського регіону». Насамперед ідеться про відновлення доріг, що зв’язують сусідні області. Накладає додаткову відповідальність і статус прикордонного регіону.

— І насамкінець про туристичну галузь.

— Зважаючи на задекларовану пріоритетність цієї сфери, ведемо активну співпрацю з бізнесом щодо реалізації спільних проектів. Адже туризм — це не тільки відпочинок і бізнес, а й потужний інструмент зміцнення миру у світі. Торік Прикарпаття ввійшло до трійки лідерів за кількістю внутрішніх та іноземних туристів, за надходженням доходів від надання туристичних послуг. Область відвідали понад два мільйони туристів та екскурсантів. Це призвело до зростання як доходів суб’єктів туристичної діяльності, так і надходжень до бюджетів усіх рівнів. Зокрема, туристичний збір торік становив три мільйони гривень, а вже за 9 місяців поточного зібрано 2,95 мільйона.

Щороку відкриваємо нові туристичні локації та рекреаційні зони. У рамках реалізації проекту ЄС «Івано-Франківська область — край для туризму» споруджено візит-центри у Галичі та Ільцях Верховинського району. Нові оглядові майданчики, відпочинкові зони, прознаковані маршрути, інформаційні стенди і вказівники з’явились майже в усіх районах. Розпочали реалізацію проектів «Світ Карпатських розет — заходи зі збереження унікальності культури Карпат», «Карпатська мережа регіонального розвитку».

Активно працюємо над організацією заходів подієвого туризму. Найбільшу увагу привертають міжнародні: мистецький фестиваль країн Карпатського регіону «Карпатський простір», «Свято ковалів», гуцульський фестиваль, а також всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка», гуцульське народне дійство «Полонинське літо» та низка інших.

Цьогоріч уперше організовано масштабний міжнародний форум Східної та Центральної Європи Via Carpatia. Цей захід став чудовою нагодою для промоції нашої етнокультурної спадщини і туристичного потенціалу Карпат. Спільне завдання влади та громад — примножувати туристичний потенціал Івано-Франківщини та не забувати про сталий розвиток територій.

Людмила Стражник, Голос України


Коментарі (2)

HH 2018.11.07, 14:39

І ні слова про те, що скаоро в Карпатах туристи будуть дивитися на лисі гори, на яких не буде дерев а тільки кущі після суцільних вирубок.

Олег 2018.11.15, 14:07

Маю багато проектів по популяризації  туризму на Прикарпатті.Частина з них вже втілена в друкованих виданнях.Самотужки важко їх реалізовувати, На словах від владних сруктур повна підтримка і розуміння,але коли звертаєшся за реальною, навіть невеликою фінансовою підтримкою проекта,сітуація міняється.

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1552
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1671
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1657
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4909 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1961 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1361

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

176

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

544

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

701

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

847
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3467
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10029
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

697
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25920
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7552
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

747
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

929
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1252
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1068
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

690
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

925
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

799