Облом Ясноокого Підпаска, або Історична роль Віктора Ющенка

 

 

 

Чим частіше оглядаюсь на так звану «епоху Ющенка», тим чіткіше вимальовується та роль, яку зіграв хлопець з Хоружівки в історії становлення народу України як самосвідомої цілісності. Зокрема, саме завдяки Віктору Андрійовичу було підірвано неонародницький месіанський «міф про Ясноокого Підпаска».

 

Уперше я почув одну з численних версій цього міфу ще у далекому 1994 році, перебуваючи у компанії літераторів старшого віку. Один із тих страдників пера виклав її приблизно так: «Українцям потрібно зберігати спокій й не впадати у нерви від політичних поразок (якраз перед тою розмовою Президентом України став Леонід Кучма. – В.Є.) Адже спасіння нації прийде не від політиків, не від президентів і депутатів. Прийде день і з далекого села вийде хлопець. Він буде простим Яснооким Підпаском, з природною сільською духовністю, не зіпсованою містом. Він вийде до людей з простим зрозумілим Словом й поведе українців за собою. Люди впізнають його і признають його, бо він буде «свій», сільський, простий. Плоть від плоті, дух від духу народу. Тоді впаде влада, побудована на брехнях, а Україна пробудиться від сну й нарешті  стане собою».

 

Я тоді спитав про міста. Що ж тоді буде з містами?

 

«Люди поїдуть з міст, – була відповідь. – Міста спорожніють, бо всі заводи закриються і людям у містах не буде чого їсти».

 

«Чому усі заводи закриються?» – у 1994 році, коли навколо буяла стихійна деіндустріалізація, таке запитання виглядало наївним, тому страдники пера почали поблажливо посміхатись. Мовляв, хлоп дурника грає, й так все зрозуміло.

 

«Тому що німцям та американцям ті наші заводи не потрібні. Конкуренція, – пояснили мені старші письменники із значущими примружуваннями та причвакуваннями (до пива того далекого дня трапились смачнючі раки). – Ми будемо продавати до Європи олію, зерно і м’ясо, а купуватимемо їхню техніку. Й навіщо нам тоді ті заводи, Влодзю? Від них лише сморід. Та й тих міст не шкода. Бадильні в нас міста. Культура не наша. Там українців майже нема, там всі балакають по-московськи».

 

90-і роки були зручним часом для постання подібних міфів. Епоха Кашпіровського, Чумака, «івановців» і «Білого братства» породила в широких народних масах силу-силенну «оперативних відривів» від реальності. В цих «відривах» замість заводів будували шляхи аріїв, замість пшениці вирощували національні ідеї, а замість освіти процвітали «школи Реріха» і «групи з вивчення Тантри». Культуру там замінили  «щирість», «справжність» та детальні реконструкції трипільського побуту. Потім у самоорганізованих буттєвих бганках міфопростору (майже за Дерідою і Дельозом) поселились й набули суспільної ваги дивні персонажі на штиб нейрохірурга-самоука «Професора Пі», Баби Параски та української Принцеси Леї – ЮВТ. Травмована пострадянська свідомість готова була повірити у що завгодно, а не лише у «Гербалайф» і космодиски. В Україні виникло небачене поле уможливлення таких екзотичних речей і ситуацій, які збереглися на Заході лише, мабуть, в середньовічних літописах.

 

У свою чергу, це поле уможливлення повинно було породити певне «катенне», рамкове явище. Такий собі символічний «міф усіх міфів», який би надав цьому полю структурного та знакового завершення. Й так сталося. Власне месіанський міф про Ющенка як сподіваного рятівника нації, й став тим очікуваним мегаміфом, що воленс-ноленс підпорядкував собі усі міфи та «народні марення» нижчого порядку, увінчав собою «піраміду ілюзій» і змобілізував носіїв міфічної свідомості для конкретної дії.  У тому плані Майдан-2004 став своєрідним «розширеним повторенням», «межовою реалізацією» Софії-1993, коли послідовники Марії Деві Христос влаштували «білу революцію» у вівтарі тисячолітнього собору. У вирі політичних подій кінця четвертого і початку п’ятого року мало хто задумувався над послідовністю «Цвігун-Ющенко». Тепер, підсумовуючи історію розгортання та згасання українських «розумових епідемій», можна констатувати, що міфогенний потенціал рустикального суспільства в Україні найбільш потужно та повно розгортався саме в масових акціях з месіанським забарвленням.

 

Ризикну припустити, що «феномен Ющенка» виходить далеко за межі політичної історії України і набуває значення певного «виконання епохи». «Феноменом Ющенка» закінчилась («не громом, а схлипом», майже за Еліотом) та метаісторична лінія розвитку національної самосвідомості українців, яка велась від Тараса Шевченка з його визвольно-апокаліптичними очікуваннями «окропленої Волі». На міфологізованій персоні Месії Ющенка (яка, зрозуміло, жодним чином не збігається з особистими та суспільними параметрами реальної людини Ющенка В.А.) зійшлись декілька напрямів українського процесу вироблення суспільно значимих міфів. Ющенко одночасно(!) символізував:

 

1) втілення вже згаданого образу Ясноокого Підпаска;

 

2) чинного спадкоємця козацької традиції (його легендаризоване походження від Конашевича, золотий перстень з козацької могили тощо);

 

3) «криптооохоронця» арійсько-трипільского міфу (збирання трипільських артефактів);

 

4) «прихильника язичництва» (чутки про те, що батько дружини Ющенка – один із лідерів американської гілки шанувальників Даждьбога);

 

5) реставратора давньої суверенної Церкви (чутки про можливу церковну кар’єру брата Петра, намагання схилити Патріарха Варфоломія до створення Помісної церкви під покровом Вселенського патріархату).

 

При тому вітчизняному «міфоносному електорату» було байдуже до формулювання відповідей на питання: як, скажімо «прихильник язичництва» може одночасно бути державним патроном церковного відродження? Так само, як раніше йому байдуже було й до того, що вчення Білого Братства бадьоро з’єднувало в собі доктрини буддизму, християнства та індуїзму, перемішуючи все це у кумедний і нестильний реліджн-фейк.

 

Особливо цікаво було спостерігати за представниками української «творчої інтелігенції», які готові були підтримати своїм авторитетом та «творчими набутками» будь-який месіанський балаган, починаючи від «народного віншування» нещасної Параски Королюк до високомудрих розумувань щодо трипільського походження українського народу. З цього таки «пулу підтримки національних пріоритетів», думається, й стидливе мовчання тих професійних лікарів, на очах яких неук Слюсарчук вбивав пацієнтів.

 

Тоді, коли Ющенко став президентом, настав момент «Х». Ліберально-прагматична і міфічно-месіанська доктрини зіткнулись в реалі. Й вже за кілька місяців остання, ще не відійшовши від тріумфальних зимових оргій, почала здуватись, немов пробита повітряна кулька. Епоха, розпочата «Заповітом» Шевченка, досягла врешті-решт «горизонту сподівань» і стрімко ринула у присмерки. Тепер можемо встановити її часові межі – 1848-2008 роки. Нова епоха починається з «низького старту» національних проектів. Проте, становлення епох – процес довгий. Все ще буде добре.

 

Політичне фіаско Ющенко стало моментом протверезіння для багатьох людей, захоплених бурхливим потоком національного месіанізму. Зрозуміло, що й тепер критика нацмесіанізму викликає шалений спротив людей, для психіки яких цей комплекс міфів є своєрідною релаксацією та способом забути про жалюгідну навколишню реальність.  Що стосується політтехнологів, то вони невтомно працюють над технологіями впровадження нових модифікацій месіанських міфів. Але це вже інша історія.

 

Володимир Єшкілєв

  

ZAXID.NET


Коментарі (27)

Єшкілєву 2012.06.06, 18:41
Допис вартує писаки-Єшкілєва.Прийде час і всі оцінимо колишнього президента Ющенка.
Виталий 2012.06.06, 20:37
Ничего и не добавишь
Скептик 2012.06.06, 21:02
Що б не писав шановний автор, Ющенко на відміну від інших, навіть дуже харизматичної ДЖулії , є єдиним УКРАЇНСЬКИМ Президентом і найшановніші мої краяни ми всі відповідаємо за те, що сталось, ми не впряглись потужно в той гуж,а відсторонились і чекали манни небесної . Дозвольте пригадати вам совєтського актора Райкіна: Ти фокуснік , у тєбя с вєдра куріца вилєтаєт? Іді обєспєчівай народ курямі,вьодра у всєх єсть-курєй нє хватаєт! От і ми думали, що Ющенко той фокусник,який забезпечмть нас усіх "курями", а сами були тільки спостерігачами, ось і "маємо те, що маємо".
Марія 2012.06.06, 21:12
Це не облом ясноокого Підпаска, це облом України, який НА ЖАЛЬ ми заслужили своєю пасивністю . Хто зна, чи Бог дасть нам ще шанс та й яснооких щось не видати...
НИК 2012.06.06, 22:09
СЕ СВІДЧИТ, ЩО МИ ІДЕАЛІСТИ, А ТОМУ "ВЕДЕМСЯ". БО МАТЕРІЯЛІСТИ ВЕДУТСІ ЛИШ НА КУБАСУ ПО 2,20 І ЄЛЬ-ДОРАДО. ЄШКІЛЬ, ТО ЩО КРАЩЕ? І САМ НЕДАВНО ОСМІЯВ УНІТАЗНИКІВ. ТОМУ І ШУКАЄМ НОВОГО ВОЖДЯ. А НАМ ВЖЕ ЇГО НАЙШЛИ: "ЇХ ПРЕЗ= ЯЦЕНЮК", І ТОМУ Й ЮЛЬКА БУДЕ СИДІТИ, ДОКИ СЯ ЇХ МРІЯ ЗДІЙСНИТСІ.
Sdfy 2012.06.07, 09:58
Хєрня. Більшість люду на Майдані стояла не за Ющенка, а за власну гідність. І розумні не надто розчаровані, бо ніколи не причаровувалися. А Єшкілєв здатен тільки прилягти й тільки за себе)
21211 2012.06.07, 10:11
Намішано, накручено, в типовому стилі тих, з кого Єшкілєв насміхається. А основна роль Ющенка в тому, що він привів до влади когорту "любих друзів", які відразу забули про державу і згадали про кишені. Поява Януковича в ролі президента - теж його робота, результат особистих комплексів та ображених амбіцій.
Я 2012.06.07, 13:57
Сподобалась фраза: — Долго ли ждать перемен к лучшему? — Если ждать, то долго.
ще раз Я 2012.06.07, 14:09
З давніх давен світом (читай - людьми) править ІНТЕРЕС в різних його проявах, в наш час це зазвичай гроші, погляньте зрештою кожен на себе неупереджено. Тому ми, звичайні українці, вже давно зобов*язані були зрозуміти, що люди від бізнесу з великими статками по-перше нажили їх нечесно, прихватизовуючи загальнонародну власність та не сплачуючи всіх податків (в нашій країні інакше й не можливо), по-друге, йдучи в політику і владу будуть дбати виключно про збереження і примноження своїх статків. А це прямо протилежно інтересам мільйонів рядових громадян! І їхні господарські, організаційні, ораторські таланти будуть спрямовані також тільки на власне збагачення та задурення наших голів. Тому врешті необхідно навчитись вибирати у владу людей, які мають голову, досвід, моральний авторитет і бажання, але для яких матеріальні цінності не є пріоритетом. Таких людей небагато, вони не мають мільйонів і не піаряться на бігбордах і в телевізорах. Їх непросто знайти і ще складніше посадити у владні крісла (опір сучасної влади і криміналу буде шалений), але тільки в цьому наш ІНТЕРЕС і ПОРЯТУНОК. Тільки такі люди зможуть встановлювати правила життя в країні в ІНТЕРЕСАХ більшості громадян! А щодо теперішніх партій і політиків нам НЕОБХІДНО ПІДХОДИТИ ВИКЛЮЧНО ЯК ДО НАЙМУ НА РОБОТУ ПО КОНТРАКТУ! Ніяких емоцій, - «подобається-не подобається…»! Ми вам голоси (посади, ресурси, підтримку…) під ваші принципи і програми, а Ви нам - їх жорстке виконання. Не зміг – одразу в сторону, зрадив - компенсуй збитки по-повній!
ivan 2012.06.07, 19:17
Стаття справді цікава, нетривіальний підхід до висвітлення теми.. Єшкілєв - молодець!!!! Вам, шановні дописувачі-коментатори, до його рівня ще рости і рости..
Степан 2012.06.07, 17:05
Невже немає про що говорити Єшкілєву? А може не хоче говорити про своїх капітельманів та сєнєчєк, тому знову об Ющенка язик чеше - от кісткою в горлі їм УКРАЇНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ. А Ви, українці, читайте і аналізуйте, а потім і голосуйте. Слава Україні!
ivanУ...!!! 2012.06.07, 19:37
Ти Іване,вже напевно виріс, навіть переріс Єшкілєва. але біда твоя в тому,що ти так і не зрозумів самої суті в коментарях.Ти коли читаєш,то включай мозги,Єшкілєва ніхто особливо не критикує,бо дуже добре всі знають,чим він дихає,а ось ти готовий робити лизанину із закритими очима.Люди правильно пишуть,пишуть про УКРАЇНСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА із всіма його недоліками,а ось проблеми в народу УКРАЇНИ ще будуть і то дуже великі,які і ти відчуєш на своїй дурній сраці.
Ivan 2012.06.07, 21:04
Не треба заходитися піною.. з цього толку мало.. як і мало було толку з УКРАЇНСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА (хоча я також за нього голосував). Подумайте краще та проаналізуйте (бажано критично), що зробили корисного для свої держави саме ВИ?
геник 2012.06.08, 11:50
Єшкілєв до Ющенка поставився аж надто поблажливо. відвів йому якусь там "історичну роль". Яка може бути в помийного щура "історична роль? А проющенківські коментатори - смішні пацани. Якщо Ющ - "наш президент!" то нам місце на смітнику
борисюк 2012.06.08, 12:17
А я пригадую ту пиятику у 94ому році. Тоді мип риїхали зі Львова, а від Франківська були Пушик і Дорошенко покійний і ще, здається, Бойко. Щодо останнього не впевнений. були там молоді письменники і була розмова про міста і про кучму говорили. Але чи був там Єшкілєв? хоча міг і бути але його тоді ще ніхто не знав хто він є. Дурниць усяких багато казали й тоді і по тому але бачте, хтось запамятав і з тогот епер робить філософію. Нічого не минає без сліду, так лише здається що то все забулось бо хтось забув а хтось не забув.
так 2012.06.08, 13:21
С Виктором Ющенко у нас связаны слезы утраты Золотого века. Если эмоционально, то лично для меня, более отвратительной и омерзительной персоны в украинской политике сегодня нет. Он предал всех нас, украинцев, которые поверили в чудо этничности, как ядерного мотора развития и общественного прогресса. http://lb.ua/news/2012/06/07/154994_nu_naivniy.html
ТАКу 2012.06.08, 15:31
ТИ не "так", а "да" і тобі до Ющенка, як свині до неба.Свого любителя мальчиков не критикуєш? Ющенко - один з нас, ми всі такі
z 2012.06.09, 00:30
вся історія свідчить, що на цій землі де Україна ніколи нічого не було і не буде. Або нас або самі себе дуримо. Гляньте що пишуть-іди ти... бо мрє Г краще, і ніхто не скаже,що Г це в принципі погано. Ми вміємо лише говорити, пити і красти, робимо лише на заробітках дома працюємо. У всіх є хтось, хто знає як живуть люди в нормальних країнах, але тут живемо як свині. Мені соромно,що я українець.
генику 2012.06.08, 21:47
Геню!ти вже давно на смітнику і то такому засраному.ти копиряєшся в гавні і думаєш.що ти кайфуєш.Сьогодні є правильна влада,бо таких мудаків як ти заставить знати своє місце відповідно до свого розуму(в тебе нема,тому ніц і не розумієш)Шкода мені,чому наші українці такі долбодони,як було вже сказано хочуть щоб фокусник забезпечив всіх курями.
геник 2012.06.08, 23:43
Шо то за мавпа тут стриба? Якийсь "скептик" он жє піптик, он жє сексот, он жє недороблене ющенкоїдне чмо. Недоїв наколотих апельсинів з майдану, гавномьотчік, страждаєш? То звіздуй на помаранчеві форуми
НИК 2012.06.08, 21:58
ДОЛЯ ЮЩА = ДОЛІ ВСІХ МАСОНІВ І АҐЕНТІВ. ЯК ПЕТЛЮРА, ВИКОНАВ ВСІ ЇХ ВКАЗІВКИ, ВОНИ ЇГО ВИСМІЯЛИ ЯК СИМВОЛ ШМАРКАТОГО УКР.НАРОДУ. А ПОТІМ ЮДА ЇГО ЩЕ Й ЗАСТРІЛИВ. МОРАЛЬ: НЕ БУДЬТЕ АҐЕНТАМИ, БО ЖИВУТ ВОНИ БОГАТО, АЛЕ ЇХ ПОЛИВАЮТ ЛАЙНОМ, ВОНИ МУСІТ ВІД НЕГО НЕ МИТИСІ, І ЗДИХАЮТ ВОНИ ЯК ПСИ.
*** 2012.06.09, 10:13
В ющика ще є адвокати! Це що платні тролі з ТБ "Галичина"?
Скептик - геникові 2012.06.09, 17:46
Коханє, може я Ющенківське чмо, але не сексот, це точно.Якщо в твоїй голові є три молекули мозку, то слухай . Існують цілі інститути, які працюють над тим, щоб ти думав саме так, як ти думаєш.На всіх блогах вони вдень і вночі пишуть, що ми з тобою галіцаї і бидло, ну ще свідоміти і т.д. Ющенко, язик не повертається повторити тут те, що пишуть про нього, хоча до його зовнішності вони мають прямий стосунок.Вони за це мають дуже великі гроші. Це чужі, їм увірвалось і вони цього пережить не можуть,поки не заженуть тебе в стійло.Ти не чужий, не будь дурнем, пробач . не хочу тебе образити , не уподобляйся Бузині, який стягує з п,ядистала все, що є українське,але він теж одержує свої 30 серебреників за свої пасквилі. не уподобляйся і тим нікчемам, які самі є 0 без палички і додають собі значимості, обгаджуючи інших.
%%% 2012.06.10, 23:35
Скептик думаэ, що за критику юЩа комусь грошы платять! Та кому воно нафыг здалось, вбоге
Хома 2012.06.11, 13:04
А що, Кєтрін Чумаченкоff дійсно донька язичницького жерця?
Ющенкознавець 2012.06.11, 13:14
Донька сектанта рунвіста. але не бійтесь, її розкодувадли в гамериканській конторі. вона тепер вже не відьма, вона аналітик і радник. моцно радила чоловікові якщо дивитись на результати його правління
До %%% 2012.06.11, 20:01
Та знаю я , що ти "працюєш" безплатно, ті мудрі хоч стимул мають, а ти чого дрешся?!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1271
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2564
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2131
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2195
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6594 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2475 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

368

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1181

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1305

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1440
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

303
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

167
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

601
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

69
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26534
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

568
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10484 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

67
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

100
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

423
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

570
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

638