Нові цифри: визначено висоту найвищої гори у світі (ФОТО)

Деякі геологи вважають, що землетрус 2015 року, змінив висоту Евересту


Непал та Китай зробили спільну заяву, що найвища у світі гора Еверест на 0,86 м стала вищою, ніж було раніше офіційно зареєстровано. 

До цього часу країни розходилися щодо того, чи враховувати снігову шапку зверху. Нова висота - 8 848,86 м (29 032 футів).
Попередні офіційні заміри Китаю становлять 8 844,43 м. Згідно з цими розрахунками, гора на чотири метри нижче, ніж за даними Непалу.
Еверест стоїть на кордоні між Китаєм і Непалом, і альпіністи підіймаються на нього з обох боків.
Представники міністерства закордонних справ Непалу та департаменту опитування заявили, що геодезисти з обох країн домовились про узгодження нової висоти.
Угода про спільне оголошення нового вимірювання найвищої точки Землі була досягнута під час візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до непальської столиці Катманду минулого року.  

Чому є різниця даних щодо офіційної висоти?  
Влада Китаю раніше заявляла, що Еверест слід вимірювати по його висоті скелі, тоді як непальська влада стверджувала, що слід враховувати й сніг на вершині.
Китайські землеміри представили свої обчислення після того, як виміряли гору у 2005 році. Урядовці Непалу у 2012 році заявили ВВС, що на них чиниться тиск з боку Китаю, щоб він прийняв китайську висоту, і тому вони вирішили зробити нові виміри, щоб "встановити рекорд раз і назавжди".
Висота 8848 м, яку Непал використовував для Евересту, була визначена опитуванням по Індії в 1954 р., коли країна вперше провела власні вимірювання вершини. Четверо непальських землевпорядників навчалися впродовж двох років перед здійсненням цієї місії.
Китайські геодезисти досягли вершини у травні - єдина команда, яка зробила це цього року

"До цього ми ніколи не проводили вимірювання самостійно", - сказав ВВС Дамодар Дакал, речник департаменту опитування Непалу. "Тепер, коли у нас є молода технічна команда, яка також може зійти на вершину Евересту, ми могли б зробити це самостійно", - сказав пан Дакал.
Ведучий геодезист Непалу Хімлал Гаутам втратив палець ноги через обмороження, перебуваючи на вершині, щоб встановити обладнання для вимірювання висоти у минулому році.
"Для учасників вимірювань масштабування найвищої вершини означає велике досягнення. Для нас це був лише початок", - сказав пан Гаутам BBC Nepali після повернення.
"На відміну від інших досліджень Евересту в минулому, ми обрали 03:00 год, щоб мінімізувати помилки, які могли бути спричинені сонячним світлом в денний час".  

Чому ще значення висоти ставили під сумнів?
Деякі геологи припускають, що потужний землетрус у 2015 році міг вплинути на висоту Евересту. В результаті землетрусу силою 7,8 бала загинули майже 9000 людей у ​​Непалі, також землетрус спричинив лавину, яка зруйнувала частину базового табору на горі. Загинуло щонайменше 18 альпіністів.
Двоє геодезистів Непалу досягли вершини Евересту для вимірювання

Деякі геологи стверджують, що землетрус, можливо, спричинив зменшення снігової шапки Евересту.
Вчені виявили, що деякі інші гімалайські вершини, такі як Лангтанг Хімал, в основному на північ від Катманду і недалеко від епіцентру, зменшились у висоту приблизно на метр після землетрусу. 
Інші стверджують, що гора Еверест, як і інші гімалайські вершини, могла насправді вирости з часом через зсув тектонічних плит, на яких вона стоїть.
Але експерти кажуть, що сильні землетруси можуть призвести до того, що цей процес буде зворотним.
"Землетрус 2015 року також є основною причиною того, що ми були змушені здійснити виміри висоти гори, - сказав пан Дакал.

Як проводили повторне вимірювання гори Еверест? 
Висоти гір вимірюються згідно із середнім рівнем моря. Отже, мова йде менше про визначення місця, де знаходитиметься верх, ніж де буде низ, звідки починати відлік висоти.
Непал використовував Бенгальську затоку як рівень моря, але Індія вже оглянула з боку затоки пункт, що знаходиться ближче до Евересту, біля індійсько-непальського кордону, і змогла забезпечити непальських геодезистів висотою в цій точці.
Звідти Непал побудував мережу станцій прямого огляду, що тягнуться майже на 250 км (155 миль) до точки, з якої Еверест вперше стає видимим, створюючи ланцюжок точок, на яких здійснюють вимірювання та додають значення.
Китайські землеміри, за даними державної газети China Daily, використовували Жовте море в східній провінції Шаньдун як свою базу рівня моря.  
Китайські ЗМІ зазначають, що Китай використовував Жовте море, згідно з яким вимірювали висоту Евересту

Геодезисти з обох сторін також використовували формули тригонометрії для розрахунку висоти вершини. Формули, які вони використовували, обчислюють висоту трикутника, помноживши його основу на кути. Але при всіх розумних земних роботах хтось все одно повинен бути на вершині гори. Непальські геодезисти піднялися на вершину минулого року, тоді як китайські геодезисти піднялися в травні, ставши єдиною командою, яка досягла вершини у 2020 році, після того, як Непал призупинив усі експедиції під час пандемії коронавірусу, а Китай заборонив іноземцям подорожувати у країну.
Непальські чиновники заявили, що використовували 12 різних нижчих вершин, які дають можливість спостерігати за вершиною Евересту для своїх тригонометричних розрахунків, щоб досягти більш точного результату.
Китайські ЗМІ повідомляють, що китайські геодезисти використовували той самий метод.
"Після того, як маяк геодезиста був розміщений на вершині, геодезисти на станціях навколо вершини вимірювали відстань від шести точок до маяка, що означало, що для визначення висоти гори можна розрахувати щонайменше шість трикутників", Цзян Тао, асоційований дослідник в китайській академії геодезії та картографування, повідомила державна газета China Daily.
У своїх розрахунках обидві сторони також використовували глобальні навігаційні супутникові системи для отримання даних про висоту від численних приймачів.
Вчені виявили, що хребет Лангтанг став нижчим приблизно на один метр через землетрус 2015 року

Раніше Китай провів два виміри висоти Евересту - спочатку в 1975 році, а потім у 2005 році. За даними Гімалайської бази даних, члени другої групи дослідників встановили на вершині китайську версію пристрою GPS.
Цього разу китайські геодезисти використовували китайську навігаційну супутникову систему BeiDou, яка, як вважають, є конкурентом американській системі глобального позиціонування або GPS.
"Також за допомогою системи  для моніторингу льодовиків та екологічного захисту  вимірюватимуться  глибина снігу, погода та швидкість вітру", - повідомляє китайське державне інформаційне агентство "Сіньхуа".
Непальські геодезисти використовували GPS для своїх розрахунків.
"Ми обробили ці дані, використовуючи міжнародно визнану методологію для визначення висоти Евересту", - сказав Дакал для BBC. 
за матеріалами ВВС


09.12.2020 6823
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1925 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

49
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

48
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663