Ні квартири, ні авто, ні землі: як живе «свободівка» Савчук, яка фігурує у чотирьох антикорупційних розслідуваннях

Народна депутатка України "свободівка" Оксана Савчука є фігуранткою журналістських антикорупційних розслідувань. 

Про це йдеться у матеріалах "Чесно", пише Фіртка.

Журналісти громадського руху проаналізували декларацію єдиної представниці "Свободи" у парламенті за 2019 рік. З'ясувалося, що Оксана Савчук не має ні власного житла, ні авто, ні землі.

Як інформує "Чесно"  Оксана Савчук, удвох із чоловіком заробили трохи більш ніж 650 тисяч гривень. Причому дохід чоловіка нардепки й екссекретарки Івано-Франківської міської ради становив 184 тисячі гривень.

Оксана Савчук фігурує в чотирьох журналістських антикорупційних розслідуваннях у каталозі фігурантів антикорупційних розслідувань (ФАР) Руху ЧЕСНО. Зокрема, вона може бути причетною до:

Розподілу комунального майна Івано-Франківської міськради серед наближених до ВО “Свобода” фірм

Інтернет-видання  KURS повідомляє про те, що на сесії міської ради франківські депутати розглянуть проєкт рішення про внесення доповнень до програми приватизації комунального майна територіальної громади міста Івано-Франківська у 2015-2017 роках, що дасть можливість близьким до влади фірмам приватизувати комунальні приміщення без аукціону.

До таких фірм належать ТОВ "Галичина-ІВ", яка претендує на перший поверх будівлі на вул. Гетьмана Мазепи, 66, площа – 279,2 м кв. Засновник – депутат міської ради від ВО "Свобода" Василь Скиданчук.

ТОВ "Торговий сервіс" наклав око на приміщення на Дністровській, 5. Це частина ринку, площею 1612,8 м кв. Із розпадом Союзу Івано-Франківський міськвиконком передав міський продуктовий ринок на баланс облспоживспілки. А та віддала базар в оренду ТОВ "Торговий сервіс", фактичним власником якого є місцевий авторитет Ігор Халаменда

ТОВ "Карпатська будівельна компанія" претендує на окремі будівлі – 797,9 м кв. на вул. Деповська, 91. За інформацією "YouControl", керівником і засновником ТОВ "Карпатська будівельна компанія" є Юрій Шелист – ексдепутат Тисменицької районної ради від ВО "Свобода". 

ТОВ "Агентство правових технологій" потрібні окремі будівлі на Короля Данила, 48, площа – 342,5 м кв. Керівником є франківський медійник, головний редактор інтернет-видання "Галка ІФ" Роман Турій. Засновником ТОВ  і "Галки" є член міськвиконкому за квотою "Свободи" Вадим Войтик.

ПП "Мій дім" претендує на перший поверх приміщення на Угорницькій, 6 а та 6 б, загальна площа – 351,1 м кв.За даними "YouControl", керівником ПП "Мій дім" є Петрик Олександра Олексіївна

ТОВ "Комунальні інвестиції" хоче приватизувати перший та другий поверх будівлі на вулиці Військовій, 1, площею 331,1 м кв.Засновником фірми на час публікації матеріалу  є ТОВ "Західполіремкомплект" Уляни Павликівської, яка є помічником секретаря міськради Оксани Савчук. Сама О. Савчук була засновником ТОВ "Комунальні інвестиції" до 2016 року.


Освоєння бюджетних коштів

За даними єдиного вебпорталу публічних коштів "е-Data", ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба", наближена до секретаря Івано-Франківської міської ради Оксани Савчук,  отримала з початку 2016 року від департаменту ЖКП і благоустрою виконкому Івано-Франківської міської ради 1 237 335 гривень. Фірма робить реконструкцію тротуарів та капітальні ремонти міжбудинкових проїздів в Івано-Франківську. Суми за окремі роботи не перевищували більше ніж 200 000 грн, тому вибір фірми-підрядника відбувався без конкурсу. Про це повідомило інтернет-видання KURS.

Журналісти дізналися, що одним із помічників Оксани Савчук зареєстрована 26-річна Павликівська Уляна Василівна  -  до 2016 року була засновником та вигодоодержувачем ТзОВ "ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ". Вказане підприємство є засновником ТзОВ "Івано-Франківська дорожня служба" та  керівником ТзОВ "ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ" є Джус Ірина Богданівна – головний бухгалтер ТОВ "Комунальні інвестиції", співзасновником якого також була сама Оксана Савчук.  Ірина Джус балотувалась до Івано-Франківської міської ради по округу №11 на останніх місцевих виборах від ВО "Свобода".

Окрім цього, як повідомили журналісти "Української правди", засновником "Комунальних інвестицій" є колишній депутат Івано-Франківської міської ради з фракції "Свобода", а нині член міськвиконкому Михайло Сеньків.


Недекларування бізнесу 

Івано-Франківська міська рада VII скликання налічує 42 депутати. Дев’ять з них не задекларували або не повністю задекларували свій чи/та родинний бізнес. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), повідомляють журналісти видання "Наші гроші".

Найбільша кількість незадекларованого бізнесу – це 7 компаній дружини позафракційного депутата, ексмера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса Лідії Анушкевичус.

Петро Гавриш не задекларував 5,5 млн грн внеску до  ТОВ «Місто-НВ», зате вказав 97 тис грн доходу від підприємницької діяльності. Керівник фракції «Свободи» у міськраді Роман Онуфріїв применшив розмір внеску дружини до  ТОВ «Місто-НВ»: він вказав у декларації 4,49 млн грн, однак станом на кінець 2015 р. розмір її внеску становив 5,5 млн грн. За даними офіційного порталу публічних коштів «E-data», з вересня по грудень 2015 року «Місто-НВ» отримало 827 тис грн бюджетних коштів, а у 2016 – ще 560 тис грн. 

До кінця 2015 року секретар міськради («Свобода») Оксана Савчук мала частку у розмірі 250 тис грн у ТОВ «Комунальні інвестиції». А в декларації вона вказала розмір внеску лише у сумі 1 тис грн. Саме стільки вона мала у 2011-2013 рр. У 2014 «Комунальні інвестиції» отримали 1,06 млн грн від КП «Дорожне ремонтно-експлуатаційне управління» за послуги з утримання доріг, площ та внутрішньоквартальних територій в Івано-Франківську.

Володимир Балагура вказав розмір внеску дружини лише до однієї компанії, а свою та її участь у ще 5 фірмах – ніяк не відобразив у декларації.

Палійчук Сергій Васильович не вказав у декларації частку у  ТОВ «ПСВ-Груп».

Саварин Ігор Володимирович має незадекларовану частку 25% у статутному капіталі ТОВ «Барт-імпекс».

Тарас Мстислав Ярославович має незадекларовану частку 25% у ТОВ «Виробнича торгова компанія «Європейський стандарт».

Терешко Руслан Володимирович не вказав справжній розмір внеску до ТОВ «Турбота».

Згідно з законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» усі депутати повинні були подати декларацію про доходи за 2015 р., в якій мали вказати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариств, підприємств або організацій – своїх та своєї родини.


Непрямого підкупу виборців за бюджетні гроші під час своєї виборчої кампанії.

За інформацією Громадянської мережі "Опора" 28 червня в Івано-Франківську відбувся «БАМ фест. Фестиваль добрих сусідів», на якому організованому ймовірно за участі міської влади, поширювали агітаційну продукцію за кандидатку у нардепи, секретарку міськради Оксану Савчук, та роздавали подарунки. Оскільки в цих фактах можуть міститися ознаки непрямого підкупу виборців, ОПОРА звернулася до поліції.

Фестиваль був внесений до плану організаційно-масових заходів у Івано-Франківську з 22 до 30 червня 2019 року й оприлюднений на офіційному сайті міста Івано-Франківська. Відповідальним за проведення «БАМ фесту» вказано Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради.

У афішах, які поширювалися на окремих сайтах Івано-Франківська (наприклад, на сайті list.in.ua «Бізнес-довідка Івано-Франківська», http://ifcityevent.com ), «БАМ Фест. Фестиваль добрих сусідів» анонсувався як захід, організатором якого є оргкомітет мешканців мікрорайону «БАМ», а ініціатором – Савчук Оксана (команда Марцінківа). На цій афіші розміщений також логотип ВО «Свобода» та зазначено замовника (кандидат у народні депутати України Савчук О.В.) та інші реквізити. Адреса, назва й година початку заходу збігається із тими, які анонсовані у плані заходів міської ради.

Руслан Марцінків привітав присутніх із Днем Конституції та сказав: «Бажаю нам всім перемоги, бо ви знаєте, 21 липня будуть вибори до парламенту. Нам дуже важливо мати там свою людину у парламенті, щоб ми могли продовжувати хорошу роботу для Франківська – ремонтувати дороги, купувати комунальний транспорт, будувати нові дитячі садочки».

З Русланом Марцінківим на сцені перебувала також Оксана Савчук, на футболці якої був логотип її як кандидата, а також депутати міської ради у вишиванках.

Під час заходу присутнім роздавали газети та набори агітаційної брендованої продукції, брендовані повітряні кульки. З усіх сторін майданчика, на якому проводився фестиваль, були розміщені агітаційні намети ВО «Свобода», з яких роздавали агітаційну продукцію. Також «розтяжки» закликали франківців підписатися на підтримку Оксани Савчук.

Наприкінці фестивалю ведуча запросила Оксану Савчук для «відзначення активних мешканців мікрорайону БАМ».

«Ви хотіли мати гарний фестиваль і ви його зробили. Сьогодні тут було багато людей, які доклалися до цього свята – артистам і ведучим, освітнім закладам і військовим, які сьогодні прийшли до вас презентувати свої таланти, й робили для нас та наших дітей майстер-класи. І, звичайно, наші герої, а наші герої – це наші будинки. Ми від нашої команди підготували кожному будинку такі подарунки символічні – так, як вони нас всіх пригощали, ми вирішили, що, як справжні добрі українці, ми йдемо у гості, але не з порожніми руками. Тому я прийшла зі своїми колегами не з порожніми руками – крім грамот, ще щось принесла», - сказала Савчук. (відео з роздачі подарунків за посиланням - https://www.oporaua.org/news/vybory/parlamentski-vybory/parlamentski-vybory-2019/18553-opora-poprosila-politsiiu-pereviriti-chi-buv-nepriamii-pidkup-na-bamfesti).

Нагадаємо, що передвиборна агітація або надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів чи послуг, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, вважається непрямим підкупом виборців.

Крім того, найменше заощаджень з-поміж прикарпатських нардепів-мажоритарників також у “свободівки” Оксани Савчук. Разом із чоловіком на банківських рахунках і готівкою, судячи з її декларації, вони мають менш ніж 300 тисяч гривень.

Власної нерухомості в Оксани Савчук немає. Її чоловік володіє квартирою в селі Крихівці та має у спільній власності квартиру в місті Калуш. Також у чоловіка депутатки є дві земельні ділянки в селах Вовчинець і Старий Лисець загальною площею 2700 кв.м. 

Також, згідно з декларацією Оксана Савчук власної автівки не має, проте її чоловік володіє кросовером Mitsubishi ASX 2013 року випуску.

Нагадаємо, Оксана Савчук на позачергових виборах до Верховної Ради України у 2019 році балотується від ВО “Свобода” за округом №83 (м.Івано-Франківськ) як членкиня партії. Позафракційна. Членкиня Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

З 1 грудня 2015 року до 16 серпня 2019 року - пані секретар Івано-Франківської міської ради. У 2015 та 2010 роках двічі обиралась депутаткою Івано-Франківської міської ради від ВО "Свобода". Членкиня партії та однойменної фракції.


07.08.2020 24916 3
Коментарі (3)

За 200 км вільний ЄС 2020.08.07, 17:37

Нормально виступає у Раді представляюючи регіон все відповідає тому як вважають люди на Франківщині. 

Знайшли корупціонерку серед 450, які пощанижади вартість автомобілів і квартир у 10- ь рвзів, більшість напівпроросійські і причетні до призначень міністрів суддів прокурорів. 

А ви копайте і топіть єдину опозиційну представницю Прикарпаття у Раді. Причому заскалку шукаєте. 

Дурні гої.

Андрій Бойко 2020.08.08, 13:42

Вибори почалися, тепер брудом поливають людей, які справді зробили багато для міста

Віддайте гроші за минулорічні фестивалі 2020.08.10, 14:16

Цьогоріч влаштовують вже нові фестивалі до виборів, а за минулорічні фестивалі і свята бруківочних дворів, які влаштовував цей самий Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Івано-Франківської міської ради, Марцинків і його фінустанови дотепер не розрахувалися з перевізником їх апаратури та імпровізованих сцен. Рік пройшов, а від них ні пари з вуст. На теперішніх фестивалях вже інших обдурять.

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5422 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26115
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10162 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

234
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858