Не хочу платити за те, що мене вбиває

 

 

Уже декілька років в Івано-Франківську існує запозичений зі США неформальний рух — стрейтедж. Основними правилами стрейтеджерів є відмова від алкоголю, нікотину, наркотичних речовин та нерозбірливих статевих стосунків. Тож «Галичина» вирішила ознайомитися з цією молодіжною субкультурою ближче і розібратись, чи вона аж така позитивна.

 

Живи швидко —  помри молодим

 

Поняття стрейтеджу з’явилось у 80-х роках в США у музичному панк-середовищі після того, як популярний тоді хардкор-гурт «Minor Threat» записав пісню «Straight edge» (з англ. — чітка межа). В ній ішлося про відмову від алкоголю, наркотиків та безконтрольних студентських вечірок: «Я такий, як і ти, але мене цікавлять інші речі, ніж вештатись, «убиватись», «тусуватися» з «живими мерцями»ѕ У мене є чітка межаѕ». В той час, коли панк пов’язували з підлітками-наркоманами, хардкор став основою здорового способу життя. Музична хардкор-сцена, що розвинулася з панк-музики, стала повним протиставленням популярним на той час молодіжним гаслам «секс, наркотики і рок-н-рол», «живи швидко — помри молодим».


Американські підлітки, перенасичені алкогольним та наркотичним свавіллям, активно підтримали пісню «Straight edge», взявши її назву за основу нової субкультури стрейтеджерів, а слова пісні — за правила. Для того, щоб добре проводити час, їм не потрібно було курити, вживати алкогольні напої чи наркотики, що змінюють свідомість. А участь у новоствореному стрейтеджерському русі дозволяла уникнути тиску ровесників, для яких алкоголь і наркотики були невід’ємною частиною відпочинку. Однак сам лідер гурту «Minor Threat» і автор слів Йан МакКей зазначив, що він не мав наміру щось змінювати в суспільстві чи засновувати нову субкультуру — він просто співав про те, як живе сам.


В той час при вході в клуби, де проходили концерти, підліткам до 21 року на руках маркером малювали символ «Х», що забороняло продавати їм алкоголь. З розвитком стрейтеджу намальовані на руках ікси стали означати свідому відмову від алкоголю й наркотиків, і малювали їх уже самі стрейтеджери незалежно від віку. Згодом цей символ стали використовувати у татуюваннях, на тематичній продукції — футболках, плакатах і т.д., а для позначення стрейтеджу створили скорочення — «sXe». У нас його часто читають як «схe».

 

 

Можна бути модними і не пити

Як усе закордонне, з «невеличким» запізненням у понад 20 років стрейтедж прийшов і в Україну. Нині це не просто протест проти наркотиків і алкоголю в хардкор-музиці, не лише мода чи засіб самоствердження. Стрейтедж — відмова від звичок, які руйнують людину фізично і духовно, своєрідний протест проти хибних суспільних цінностей, расової дискримінації, проти винищення молоді дешевим та доступним алкоголем і тютюном. Кожен стрейтеджер сам обирає для себе спосіб життя, сам проводить ту межу, яку більше не перетне. Про те, яким стрейтедж є нині, розповідає 25-річний житель Івано-Франківська Роман Турій.
Як стрейтедж з’явився в твоєму житті?


— Все якось комплексно розвивалось — більшість з нас цікавилась скейтбордингом, разом з тим ми слухали якусь панкову музику, дізнавались про класних скейтерів в Америці. Так і про стрейтедж дізнались. і навіть цілком не розуміли, що це таке, знали, що є така позиція — не пити, не курити. В той час якраз в Івано-Франківську відбувались «рок-вибухи», де збиралось багато п’яної молоді. І я теж «бухав», не буду казати, що мені це не подобалося — і чим більше пив, тим більше задумувався над тим, як живу, що роблю. Всі ж знають, що «бухати» — це шкідливо, але якщо ти не будеш пити в молодіжному середовищі, ти не «крутий» — лузер (невдаха. — Авт.). Нам не подобалось, що влада підтримує поширення алкоголю. Ті ж самі концерти на озері, алкогольні спонсори фестивалів, днів міста. А в цій американській музиці, яку ми слухали, в їх кліпах ми бачили «чуваків», які були стрейтеджерами і розповідали, що вони не п’ють. Це були «круті» хлопці, «накачані», модні, вони грали «круту» музику. Ми бачили, що можна бути такими ж і не пити.


- Склалось враження, що в США молоді люди обирають стрейтедж або через негативний досвід вживання алкоголю і наркотиків, або як прикриття, щоб не вживати алкогольні й наркотичні речовини і при цьому залишатись модним. Яким був твій вибір стрейтеджу?


— Я багато думав про те, чи варто, чи я зможу не пити зовсім. І десь на другому-третьому курсі після чергової вечірки я прокинувся з важким похміллям і вирішив більше не пити. А курити в мене ніколи і не виходило. Основним моїм аргументом було: чому я повинен платити комусь за те, що мене вбиває, — алкоголь, тютюн, легкі чи важкі наркотики?


- А якби не потрібно було платити гроші? Що якби алкоголь і наркотики роздавали безкоштовно?

— Алкоголь абсолютно не потрібен. Випиваючи, ти можеш вчинити дурниці, які б ніколи не зробив на тверезу голову. Це і злочини, і випадковий секс з дурними наслідками, проблеми з батьками. Важливо, що стрейтедж виник серед молоді. Його не насаджували батьки, а молоді люди самі  обирають його як спосіб життя.

Я не був першим у місті — в нашій компанії вже було декілька стрейтеджерів. Спочатку я просто вирішив не пити. Не казав, що я стрейтеджер — хотів подивитись, скільки я протримаюсь. Я знаю випадки, коли стрейтеджери починали вживати алкоголь, пояснюючи це власними проблемами — кохання без взаємності, відсутність роботи. Але хіба алкоголь допомагає їх вирішити? Спочатку я, напевне, сумував за тими витівками на п’яну голову, за тим, як ми з друзями розважались, сміялись. Тепер уже не виходить на буйних пиятиках «відриватись» нарівні з хмільними друзями, однак «подуріти» вдається і на тверезу голову.



Одне життя — один вибір

- Є в тебе визначені чіткі заборони? Чи ти дозволяєш собі інколи смакувати алкоголь?

— Я абсолютно не вживаю алкоголю. На різних фуршетах і заходах, де пригощають алкоголем, на мене дивляться, ніби я хочу щось з себе показати тим, що не п’ю... Іноді доводиться казати, що я за кермом. Вже, правда, багато хто з колег знає про мої звички і, буває, перешіптуються, коли хтось мені наливає.

Важливим у стрейтеджі є також правило: одне життя — одна любов. Я теж це підтримую і не задивляюсь на інших дівчат, навіть не допускаю собі думки про зраду. Свого часу я був таким собі ловеласом — у мене було багато дівчат, і друзі не так дивувались з того, що як стрейтеджер не питиму, як з того, що в мене буде одна дівчина. Моя дівчина, нині дружина, також стрейтеджер. Мені дуже пощастило, що у нас спільні погляди.

- Як ти розслабляєшся? Не складно постійно контролювати себе?

— Я не напружуюсь (усміхається). В мене є друзі, які вживають алкоголь, і я до цього нормально ставлюся. Ми разом відпочиваємо — вони можуть пити пиво, а я — молоко чи сік. Я так само веселюсь на концертах, сам їх організовую, не засуджую нікого, не замикаюсь удома.

Те, що я веду здоровий спосіб життя, додає мені сил, я займаюсь спортом — ходжу на тренування з кудо тричі на тиждень, бігаю, коли немає тренувань. Не вважаю, що я щось втрачаю, тому мені не потрібно контролювати себе. Навпаки, таким чином я стаю вільнішим, адже не залежу від постійного зростання цін на алкоголь чи тютюнові вироби.

- До стрейтеджерських «ні» наркотичним речовинам і нерозбірливому сексу згодом додалось і вегетаріанство. Ти вегетаріанець?

— Так. Це йде якось паралельно зі стрейтеджем. Серед нас багато вегетаріанців і веганів (суворих вегетаріанців, які зовсім не вживають продуктів тваринного походження. — Авт.). Правда, я дуже люблю молоко і молочні продукти — напевне, не зможу від них відмовитися.
 

 

Стрейтеджеру не все одно

 

- Чим стрейтедж відрізняється від здорового способу життя? Різниця лише в хардкорі?

— Ще в Америці це все почалося з музики. Цей рух виник на хардкор-панк-сцені серед так званих неформалів. Тож і ми тут були неформалами, ходили на ті ж «рок-вибухи». Всі кажуть, що панк — це протест, але до чого зводиться цей протест? До того, щоб напитися і казати, що тобі все одно? А стрейтедж показує, що є соціально активні люди. Ми не раз проводили акції — на майдані Шептицького роздавали їжу безхатченкам, нині цю справу продовжили мої друзі, також ми організували концерт і на зібрані кошти придбали подарунки для дітей школи-інтернату №1, прибирали берег Бистриці Солотвинської.

- Ти бачиш якісь негативи у стрейтеджі?

— Якийсь час, коли це було модно, стрейтеджерів було більше. Сьогодні, можна сказати, нас мало. Панк-хардкор-музика дуже агресивна. Тому стрейтедж, що базується на ній, є непопулярним. На мою думку, на хардкор-сцені — одні з найкращих людей, які прийшли туди не тому, що це модно, і не лише через музику, а ще й тому, що вони дослухаються до слів. У хардкорі порушують теми алкоголізму, дискримінації, проституції, а це не всім цікаво.

Головне — не почати кидатись на людей, які п’ють пиво. За кордоном є радикальний стрейтедж, його учасники б’ють тих, хто вживає алкоголь. Крім того, нацистські організації спекулюють на стрейтеджі, і вже навіть діє рух наці-схе.

- Стрейтедж походить з панк-сцени. Ти вважаєш себе панком?

— Панки не дають позитивних прикладів для наслідування. А панк-хардкор-музика вона не просто класна, вона порушує соціальні теми. Навіщо слухати п’яницю панка, який ніхто в цьому житті? Ми ж прагнемо давати позитивний приклад.

Насправді я так і не розібрався, хто такі панки. Напевне, я панк, якщо я не їм м’яса, не вживаю алкоголю, не бігаю за дівчатами, я соціально активна людина, в мене інші цінності, ніж у більшості. Але, напевне, я й не панк, тому що слухаю не лише панкову музику, а й реп і хардкор, не ходжу з «ірокезом», у «косусі».

 

Із сильним похміллям не зміг би так жити

- Яким би ти був, якби не стрейтедж?

— Стрейтедж мені дуже допоміг — робота в мене стала кращою, нормальні стосунки з батьками, знайшов хорошу дівчину, сім’я в достатку. Я можу бути зосередженим на тому, що мені потрібно, не витрачаю свій час, гроші й здоров’я на непотрібні речі. Знаю, що якби я випивав, то з сильним похміллям не зміг би так жити. І, мабуть, без стрейтеджу не став би вегетаріанцем. Це моя життєва позиція.

Я радий, що у мене є друзі, які нормально мене сприймають і я не почуваюся самотнім — вони хоч і вживають алкоголь, але мене не засуджують, не насміхаються.

Деколи накочуються хвилі песимізму — нехай здихає той, хто п’є. Але все ж хочу стати прикладом для інших — щоб на мене дивились, що я не вживаю алкоголь, не палю, не їм м’яса і нормально працюю. І, може, хтось захоче теж так спробувати...

Молодіжні субкультури стали невід’ємною частиною середньої і старшої школи. Вже з десяти років діти починають приміряти на себе переконання різних течій, які дозволяють виділитись, заявити про себе — панків, емо, готів, реперів, рокерів, скейтерів. Більшість із них закликає жити одним днем — сьогодні і зараз, отримувати задоволення від життя і не думати про наслідки. На противагу цьому стрейтедж вчить жити заради майбутнього. І, як не дивно, молоді люди самі обрали такий спосіб позитивного протесту — бути здоровим, жити довго і щасливо, в гармонії з собою і зі світом. Можливо, категорично відмовитись від доступних нині кожному підліткові спокус легше, ніж контролювати  себе в цьому плані. Однак запропонований варіант, напевне, кращий, ніж загубитися в лабіринтах алкогольних і наркотичних маршрутів.

 

Ольга СУРОВСЬКА

Галичина


07.02.2012 Ольга СУРОВСЬКА 2238 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11397 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

73
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

665