"Найбільше болить байдужість": життя в тилу після фронту очима ветерана з Івано-Франківська Степана Савчука (ФОТО)

До початку повномасштабного російського вторгнення на територію України іванофранківець Степан Савчук працював фармацевтом та волонтерив. 

Про те, як змінилося його життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран поділився з журналісткою Фіртки.

"За спеціальністю я фармацевт, а якщо точніше — провізор. Працював спершу в аптеці, потім став завідувачем аптеки й вже багато років працюю у фармацевтичних компаніях.

Паралельно займався волонтерською діяльністю. Зазвичай відвідував людей з особливими потребами та допомагав у розв'язанні їхніх питань.  Відразу як розпочалося повномасштабне вторгнення, я почав активно волонтерити.

І вступив у лави добровольчих формувань. Займався логістикою гуманітарної допомоги", — розповідає Степан Савчук.

За словами ветерана, на початку великої війни він возив речі першої потреби військовим та людям, які постраждали внаслідок бойових дій у різні куточки України, а саме в Київ, Харків, Чернігів, Луганськ і Донецьк. 

"Зважаючи на те, що у травні 2022 року вийшов наказ про те, що не можна перебувати у складі добровольчих формувань, довелося офіційно приєднатися до лав Збройних Сил України.

Так, як я не міг повернутися до цивільного життя, роботи та загалом буденності, тому пішов у 10 гірсько-штурмову бригаду.

І на початку червня я вже був на самій війні, у Лисичанську, не пройшовши жодних офіційних підготовчих курсів чи навіть курсу молодого бійця. Відразу поїхав воювати".

Як зазначає військовослужбовець, доєднатись до війська — було покликом зсередини.

"Я не уявляв, що можна вчинити по-іншому. Не було жодного "стимулу", це робилося абсолютно природно.

Можливо, це просто з джерел мого українського коріння. Я не міг дивитися, як винищують мою землю та мій народ.

Якщо говорити про мотивацію, то я уявив, що росія прийде у мій дім, і я не міг цього допустити. Тому я разом зі своїми друзями мобілізувався".

Перебування у війську розділило життя на "до" та "після", ділиться ветеран.

"Сміло можу сказати, що все моє перебування на службі — це слід у пам'яті. Тобто виокремити щось одне, чи два, чи три моменти можливо.

Але якщо брати все моє життя, то впевнено скажу, що все моє перебування на службі розділило життя на "до" і "після". Війна, безумовно, залишає слід. Відчутний слід".

Після низки подій, які трапилися з ветераном на війні, він, маючи на це законні підстави, повернувся до цивільного життя.

"Звісно, що пам'ятних моментів є багато. Це було під кінець моєї служби. Коли вже значна частина людей, яких я знав у батальйоні, загинули або ж отримали важкі поранення. Почали прибувати нові люди.

Згодом змінилося командування, навіть найвище. І в один момент я вирішив, що мені необхідно повернутися в цивільне життя, маючи для цього законні підстави.

Принаймні я думав, що це на деякий час. Але так склалося, що залишився поки що на довше. Проте, думаю, що повернуся, адже війна надовго".

Зараз Степан Савчук має нагоду спостерігати за життям у тилу та допомагати військовим звідси. До методів сьогоднішньої мобілізації ставиться негативно.

"Жахливо ставлюсь до мобілізації, яка є сьогодні. Скажемо так — мені не подобається "бусифікація". Це незрозуміло для мене.

Також мені не подобається система ВЛК, яка свідомо допускає людей, які справді не мають можливості фізично виконувати нормально роботу на фронті. І, звісно, велику роль відіграє ще і корупція.

Тому що в нас наче демократичний устрій, але по факту більшою мірою воюють люди, які не можуть відкупитися. Тому вважаю, що система мобілізації провалена. 

А також, коли на початку 2022 року були величезні черги у військкоматах, то багатьох людей просто відправляли додому, адже казали, що є кому воювати. Навіть не брали контакти та не записували в окремий список. Це величезна помилка, яку допустили ще тоді.

Тому сучасна система мобілізації не справедлива. І багатьом здається, що війна тільки для бідних. І певною мірою воно так і є.

Покращити все дуже просто. Потрібно зробити мобілізацію для всіх. Тобто будь-хто, з будь-яким рівнем заробітку, має бути готовий до того, що в якийсь момент його можуть мобілізувати. Але при тому його можуть мобілізувати за його спеціальністю.

Наприклад, якщо це автомеханік, то його можна мобілізувати, як автомеханіка. Якщо це пілот, то як пілота. І так само я можу сказати про водіїв, лікарів та інших. На жаль, навіть у моєму батальйоні пілота поставили на посаду психолога".

За словами Степана Савчука, окрім методів проведення мобілізаційних заходів, проблем в Україні сьогодні достатньо.

"Суспільство змінилося, як у хорошу, так і в погану сторону. Це двояко. З однієї сторони, нарешті, багато, хто з людей почали вивчати свою мову, історію. Стали на захист, віддавши найцінніше — своє життя, здоров'я. Ми стали міцнішими, стали нарешті українцями.

З іншої сторони, більшість людей, які проживають на території України, не можу назвати їх українцями, показали нарешті своє істинне лице. 

Відомо, і це стосується будь-якої країни, — що є нація, а є народ. І між цими двома поняттями величезна різниця.

Народ — це люди, які просто проживають на території якоїсь країни. Нація — це люди, які усвідомлюють історію та спадщину своєї країни. На жаль, наразі "нація" значно менша за "народ".

Ветеран вважає, для перемоги потрібна саме згуртованість, хоча має й величезний перелік найнеобхіднішого для того, аби цей день нарешті настав. 

"Звичайно, якби це зараз страшно не прозвучало, але ще варто додати краплю тоталітаризму в управління. У нас занадто розкуті медіа, які не завжди фільтрують те, що подають.

А ще в державі високий рівень корупції, який перешкоджає у різні моменти, у волонтерській діяльності. І ця бюрократія з корупцією шкодять.

Але найперше — це все-таки згуртованість. Народ має бути єдиний, українськомовний, люди мають підтримувати один одного. І це стосується всіх ланок.

Якщо так буде, то будуть значно вищі шанси на перемогу, тому що ми залежимо від іноземних партнерів. Без допомоги інших країн, їхньої зброї, не знаю, чи ми б вистояли.

Завдяки волонтерським зборам допомагаємо та закриваємо потреби хлопців і дівчат на фронті. Якби ця згуртованість була на ще вищому рівні, то ситуація була б ще кращою".

У 28 років Степан Савчук став ветераном війни.

"За моїми плечима у 28 років є вже певні досягнення в житті. І я не можу сказати, що це малий вік. Тому що є хлопці, яким 18, 19 чи 20 років — і вони вже ветерани, а дехто з них, на жаль, має інвалідність.

Я вже сформована людина, свідомий громадянин і вірю, що в мене колись буде сім'я, бо це єдине чого не вистачає. А ось ці молоді чоловіки — це дуже боляче бачити та розуміти, що вони ще такі юні й мають жахливі наслідки від війни".

Військовослужбовець зізнається, помилявся у своїх очікуваннях щодо армії, адже не мав жодного розуміння щодо служби там.

"У мене було безліч знайомих, які служили ще з часів АТО, але я не розмовляв з ними про це, адже вважав, що людина сама розповість, якщо захоче.

Я однозначно не думав, що зіткнуся з тим, з чим зіткнувся. Я завжди надихався історією про Січових Стрільців, про Галицьку дивізію.

Я чомусь був впевнений, що в сучасній армії буде братерство, всі один за одного, що панує атмосфера сильного духу. Але всі мої очікування розвіялися у перші години перебування у зоні бойових дій.

Проте треба розуміти, що і суспільство також розділилося. Наприклад, дехто возвеличує ветеранів війни та військовослужбовців, бо це зараз найважливіші люди в цій країні. Завдяки захисникам ми маємо можливість жити далі.

А з іншої сторони потрібно розуміти, що військо — це звичайні люди, зі своїми поганими звичками, устроями й багато, хто з них, відверто кажучи, не є високоморальними особистостями.

Вони своїм статусом ветерана чи військовослужбовця можуть нівелювати велич тих, хто це заслужив. Веду до того, що я дуже агресивно сприймаю людей, які у тилу, ходять п'яні, роблять погані речі.

Потрібно розуміти, що далеко не всі військові є "котиками", "песиками" та "доблесними захисниками".

Вважаю, що нашій країні треба значно більше приділяти уваги ветеранам, тому що навіть зараз є багато звільнених, демобілізованих, якими абсолютно ніхто не переймається.

Не цікавиться їхнім життям, не забезпечує роботою, мало в чому допомагає. Здебільшого руку допомоги протягують приватні підприємці — банально знижками. Від держави, як ветеран, я маю знижку тільки на комунальні послуги".

Степан Савчук додає, що не вистачає наразі також й ветеранських хабів, просторів, куди б можна було звернутися за допомогою. 

"У багатьох ветеранів є проблеми з пошуком роботи, чи з відкриттям бізнесу, в певних юридичних моментах.

Також у цих хабах мають бути фахівці з психологічного здоров'я, тому що все взаємопов'язано. Іноді люди втрачають сім'ю та роботу через те, що не знають, як комунікувати з іншими.

Я, як ветеран, наразі не відчуваю особливої підтримки від держави.

Звичайно, є "Єдина ветеранська лінія", але там, коли не зателефонуєш, завжди зайнято.

Можу навести приклад свого товариша, який теж є ветераном, і має проблеми із зубами. Добре було б, аби він у такому хабі отримав контакти приватних чи державних центрів, які надають знижку ветеранам на стоматологічні послуги.

Я думаю, що це абсолютно реально. Та навіть зробіть окремий ЦНАП".

Військовослужбовець вважає, що потрібно більше піклуватися про ветеранів, надавати більше інформації про те, куди звертатися за різними видами допомоги, адже цього наразі бракує. 

"Багато людей психологічно покалічені, а також фізично. Так, частину протезують за кордоном, частину — лікують у нас. Це є, але, насправді, не для всіх.

Дуже багато людей лікуються за свій кошт, витрачають свої заощадження, аби привести своє життя у норму.

Я вважаю, що держава повинна забезпечити цих людей, бо вони живуть у цій країні, платять податки, роблять свій суспільний внесок і захищали цю державу. Тому держава повинна піклуватися про тих, хто віддавав найдорожче".

Крім того, виникають проблеми у ставленні суспільства до ветеранів. І, як уточнює Степан Савчук, це все залежить від кожного з нас.

"Кожен повинен усвідомлювати ціну нашої свободи, яка поки ще не виплачена, тому що війна триває. Немає точних прогнозів, військові аналітики не можуть сказати, коли вона закінчиться.

Я, звичайно, буду радий, якщо це все закінчиться швидко, але не думаю, що так буде. Для того, щоб усвідомлювати ціну свободи не потрібно проходити бойові дії чи наживо бачити наслідки війни. Достатньо просто мати людське серце.

Аби суспільство почало краще ставитися до ветеранів потрібно проводити у школах, університетах, на підприємствах різні заходи. Запрошувати туди людей, які можуть пояснити як це жити з ветеранами.

Можна проводити такі навчальні курси, адже це є дуже важливо. Тут немає нічого складного, таке можуть робити й самі ветерани.

Потрібно розуміти, що іноді людина в формі може поводити себе якось не так, то ж краще в такому випадку оминути цю людину. Якщо хочете допомогти — спробуйте, але не вступайте у конфлікт.

Є багато моментів, з якими нам доведеться миритися. Також є багато людей з інвалідністю. І коли я ще волонтерив до 2022 року, й гуляв стометрівкою зі своїм другом, який був на інвалідному візку, то багато людей на нас дивились.

І ці погляди були неприємними. А тепер таких людей буде в декілька разів більше. Тому люди мають вміти реагувати. А також розуміти, що людина після фронту — це інша людина".

За час перебування в тилу Степана Савчука найбільше вражає людська байдужість.

"Я не розумію, чому люди досі не говорять українською, не ходять на акції у підтримку полонених. Не розумію, чому не всі люди донатять, а тим паче ті, хто справді може виділяти на це кошти.

Насправді, треба розуміти, що в кожну українську родину прийде горе, якщо війна не закінчиться.

Тому треба зробити все, аби твою родину не вразила війна. А вона може прийти не тільки снарядом, але й труною твого батька, друга, сина, брата, колеги, сусіда".

З такою байдужістю потрібно боротися, і як додає ветеран, українська сторона програє російській у веденні інформаційної війни.

"Стосовно пропаганди росіяни виграють, адже вона у них всюди: у школах, на зупинках, на телебаченні. І вона чудово промиває людям мізки.

У нас все тримається на волонтерах і ветеранах. На мою думку, "Єдиний марафон" — це помилка, він не несе жодної користі, лише шкодить.

Більше того, я сміло скажу, що пропаганди у самому війську не було. Нас ніяк не мотивували наші командири йти в бій, або ж йти виконувати свою роботу. Ми це робили самі.

І навіть гасло "Слава Україні" я почув не від військових, а від волонтерів, які нам тоді щось привезли. Проте, я стверджую тільки за те військо, в якому безпосередньо перебував я, не можу говорити за всі бригади.

Але все одно вважаю, що навіть самій армії варто покращити пропаганду та цільове розуміння заради чого ми воюємо, тому що зараз добровольців вкрай мало.

Людей, які добровільно пішли на початку, як з 2014 чи 2022 років, ще менше. І тих, кого зараз мобілізували потрібно мотивувати, а також давати розуміння для чого вони тут".

Степан Савчук ділиться, після фронту повернувся в спорт, хоча це давалося важко. А днями, на змаганнях у Луцьку, встановив рекорд світу у федерації ВПА в номінації DEADLIFT серед ветеранів.

Зі слів ветерана, за мету метою ставив — привернути увагу до акцій на підтримку військовополонених, які проводять у тилових містах.

"Якщо б я просто виступив на змаганнях, то цього було б не достатньо.

А коли я встановив світовий рекорд, то можу вийти на поміст, з'явитися на екранах медіа та в черговий раз нагадати, що потрібно всюди згадувати про полонених.

Тому, що саме завдяки цим Героям ми можемо бути на змаганнях, пити каву та продовжувати жити у тилу".

Після перемоги, а точніше, як тільки розмінують території, військовослужбовець планує повернутися на місця, де служив.

"Як тільки розмінують території, все зачистять, позбирають рештки тіл, я хочу повернутися на місця, де я ніс службу. Я хочу відчути ту енергію, віддати шану побратимам, поцілувати цю землю, яку так важко виборюємо.

Намагаюсь вірити, що саме ті землі, які зараз окуповані, на яких я був, повернуться під контроль України. Тому я хочу поїхати туди". 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Читайте також:


07.10.2024 Тетяна Сорока 198
Коментарі ()

07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

198
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

4802 3
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1539
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1586
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2730
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2415

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

336

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1551

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2297

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3042
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

637
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

798
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

737
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

589
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16058
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2939
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

1202
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26694 1
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1073
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

927 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

724