На ринках Калущини запрацює радіо

Ринки і заклади громадського харчування потрапили під пильний контроль влади. В основному — через ризик поширення кишкових інфекцій. І, хоча ріст захворюваності — незначний, однак, — спостерігається вже кілька років підряд.

 

Кишкові інфекції атакують людину через їжу та воду. Відтак, якість продуктів, які споживають калушани, планують взяти під жорсткий контроль, а, заразом, подбати і про просвітницьку роботу: цікаву і корисну інформацію калушани матимуть змогу почути через радіопередавачі на ринках. На цьому, схоже, боротьба за порядок на ринках і закінчиться.

 

Кількість випадків гострих кишкових інфекцій серед містян і мешканців району зростає повільно, але — впевнено. Як повідомив на засіданні протиепідемічної комісії 25 червня головний державний санітарний лікар Калуського району Богдан Пеленичка, порівняно з аналогічним періодом минулого року, захворюваність кишковими інфекціями зросла на 23,4%. Найчастіше калушан турбують гастроентероколіти. Однак, уже від початку року було зафіксовано три випадки сальмонельозу та один випадок шигельозу (дизентерії. — Авт.). Калушани, як не дивно, отримують отруєння частіше: ріст захворюваності серед них —  31,4%. А ось жителі району ефективніше протидіють кишковим інфекціям. 

Однак, у більшості випадків люди отримували зараження з харчових продуктів, реалізованих на ринках. Тому влада і медики, як виявилося, мають претензії чи не до всіх ринків у місті. Тому перевірити всіх — неможливо. Загалом, санепідстанція має право перевірити торгові заклади чотири рази на рік. І про всі перевірки попереджати не пізніше, ніж за 10 днів до перевірки. Тому об’єктивно оцінити якість продуктів і дотримання санітарних правил офіційно — складно.

Як виявили недавні перевірки санепідеміологів, на базарах є ряд порушень, які ставлять під загрозу здоров’я працівників ринку та споживачів продукції. І, якщо ринок ще несе відповідальність за дотримання гігієни і безпеки продуктів, то торгові ряди, які мало чим відрізняються від ринків, перекладають відповідальність на окремі торгові точки, які там розміщені. Тому Богдан Пеленичка висловив пропозицію надати торговим рядам статус ринків із тим, щоб посилити відповідальність за безпеку споживача.

Однак, з-поміж усіх базарів і торгових рядів у місті повністю не виконує вимог гігієни і санітарії жоден. 

На муніципальному ринку вже виконали більшість приписів санепідстанції. Там обладнали додаткові санвузли та рукомийники, а також — очистили каналізацію і продезінфікували ринок. Єдина проблема — із відсутністю закритих контейнерів для збору сміття: таких контейнерів наразі не вистачає у КП "Екосервіс". Найбільш проблемним визнали ринок на вул. Стуса. Там поряд продають і промислові, і продовольчі товари. А у деяких місцях — неможливо розминутися двом покупцям.

 Ще одна проблема, яка стосується всіх ринків, — безпритульні тварини. Загалом, на ринку на вул. Дзвонарській собаки перебувають постійно. А в одному із будинків біля ринку на вул. Стуса живе жінка, яка регулярно підгодовує собак. Загалом, директорам ринків дали два тижні для того, щоб звільнити ринки від безпритульних тварин. Однак, навряд чи навіть радикальні заходи дадуть можливість остаточно вирішити проблему. Адже ринки — "ласе" місце для безпритульних тварин, яке надалі пустувати не буде.

Загалом, часто чинниками для отруєння стають і самі продукти харчування. Так, у результаті перевірок на ринках знайшли ще 147 кг протермінованих продуктів. Утилізувати їх — обов’язок продавця. Однак, навіть санепідеміологам важко прослідкувати, куди відправлять неякісні продукти, і чи справді вони будуть утилізовані. 

Зокрема, наразі діє заборона продажу кондитерських виробів із кремом, а також кондитерських виробів, виготовлених у домашніх умовах. Продавці кондитерської продукції, дійсно, зникли з ринків, але чи надовго — невідомо.

Загалом, калушани мало уваги приділяють і тому, звідки купують продукти. Для можливості кращого огляду товару, продавці часто виставляють харчі, які швидко псуються, із холодильників. Заступник міського голови Галина Романко апелювала і до свідомості калушан: порадила не купувати продуктів із прилавків. Так продавці будуть набагато пильнішими і зроблять для себе відповідні висновки. 

— Треба не тільки заробляти, але і віддавати. Хоча б навіть — дотриманням тих норм, за яких реалізований товар буде безпечний для здоров’я калушан, — вважає Галина Романко. — Якщо людина має вибір: купувати продукт із вітрини чи холодильника, то варто обрати з холодильника. Це допоможе продавцям зробити відповідні висновки про необхідність дотримання санітарних норм.

Було прийнято рішення посилити контроль за санітарним станом транспорту, який перевозить продукти харчування до місць продажу, а також — створити спеціальну тимчасову комісію, яка б займалася вивчення проблем на ринках міста, і вже невдовзі б відзвітувала з цього питання перед міською владою. Аж після того можна буде приймати конкретні рішення. 

До речі, відтепер на базарах можна буде не тільки зробити закупи, але і прослухати просвітницьку інформацію. Кілька років тому озвучення на базарах давало можливість отримати інформацію про товари, що реалізуються на ринках. А також — інформацію про загублених дітей, привітання підприємців, які працюють на ринках. Які саме відомості до неї належатимуть зараз, наразі невідомо. Але радіоточки вже до 10 липня мають з’явитися на всіх ринках. Наразі мережа радіозв’язку є тільки на ринку на вул. Хіміків. Щоправда, її не використовували вже кілька років, але, за бажання, можна відновити.

 

Вікна


02.07.2011 2339 0
Коментарі (0)

10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1214
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1349
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1345
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5262
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7772 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

10734 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

674

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1366

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2104

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2167
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

90
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2238
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3666
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2076
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3143
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

912
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

733
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

178
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

257
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

759 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

463
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

1666 6