На Прикарпатті голови ТВК витрачають особисті кошти на вивіски та печатки

У серпні голови та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюватимуть на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес.

ОПОРА розпитала членів ТВК чи готові вони вкладати особисті кошти, аби належним чином організувати виборчий процес, пише Фіртка.

Відсутність фінансування у серпні насправді є неабиякою проблемою. Адже до початку виборчого процесу ТВК повинні зареєструвати комісію як юридичну особу, районні ТВК повинні утворити сільські, селищні комісії, а міські ТВК відповідно районні в містах провести підготовчу роботу щодо формування виборчих округів.

«Ми будемо проводити засідання згідно з чинним Виборчим кодексом України, – каже голова Івано-Франківської міської ТВК Віталій Книш. – Зараз є питання щодо фінансування реєстрації, яка буде з понеділка (17 серпня) та виготовлення нової печатки. Скажімо так, доведеться брати ці витрати на себе, поки іншого варіанту я не бачу. А вже потім, коли надійдуть кошти з цільової субвенції, компенсувати. Але й тут є свої нюанси з боку Державної аудиторської служби щодо компенсації витрат за серпень з вересневих коштів. Якщо аналізувати ситуацію, то члени комісії не зможуть зарплату отримати раніше, ніж це передбачено субвенцією. Технічних працівників ми теж не набирали, бо, знову ж таки, юридично ми маємо право укладати з ними цивільно-правові угоди лише з 5 вересня, коли буде фінансування. Тож основна робота лягає на основний склад комісії і ми працюємо на тих засадах, які є».

Голова Калуської міської ТВК Тамара Мигович каже, що нині, через відсутність фінансування, ТВК навіть не може закупити канцтовари: 

«Печатку та вивіску виготовила за власні кошти. Витратила 500 гривень, взяла чек і, думаю, що мені ці гроші компенсують. Ще одна проблема – треба зареєструвати комісію, але сервери працюватимуть тільки після 17 серпня. Згідно з Виборчим кодексом, комісію треба зареєструвати протягом чотирьох днів, після утворення. То що робити? Зрештою, хоч нам і обіцяють, що гроші будуть пізніше, але це також не вихід з ситуації. В будь-якому випадку, комісія працюватиме. Незалежно від того буде фінансування чи ні, ми не зриватимемо вибори».

Як відомо, 11 серпня, Центральна виборча комісія надіслала листа до обласних, районних та міських територіальних виборчих комісій, де зазначається, що до вересня на зарплату члени виборчих комісій, які здійснюють свої повноваження на постійній основі у серпні, можуть не розраховувати. Реєструвати комісію, як юридичну, особу членам ТВК теж доведеться власним коштом.

«Помісячний розпис асигнувань загального фонду Державного бюджету за відповідною програмою передбачає виділення субвенції місцевим бюджетам на проведення локальних виборів виключно у вересні-листопаді 2020 року, – йдеться в офіційному поясненні ЦВК. – Обласні, районні, міські ТВК, утворені ЦВК, виконують свої повноваження і у серпні, але робота їх членів не буде оплачена державою. Дана обставина стосується і залучених ТВК спеціалістів, експертів, технічних працівників, які вже мають важливі завдання з підготовки рішень виборчих комісій відповідно до календарного плану виборів. На поточний момент оплата праці членів ТВК, що здійснюватимуть повноваження у комісії на платній основі, і залучених працівників передбачається з 5 вересня, з моменту офіційного початку виборчого процесу».

«У частині 3 статті 35 Виборчого кодексу зазначається, для державної реєстрації юридичної особи голова комісії, а в разі його відсутності - заступник голови комісії, а в разі відсутності голови та заступника голови комісії - секретар комісії не пізніш як на четвертий день з дня утворення комісії повинен особисто подати державному реєстратору за місцем розташування територіальної виборчої комісії копію відповідної постанови ЦВК про утворення комісії та заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи, – пояснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк. – У разі, якщо ТВК буде реєструватися як новостворена юридична особа, адміністративний збір платити не доведеться. Проте у разі внесення змін до відомостей ТВК про юридичну особу,  збір платити таки доведеться».

На думку координатора спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області Богдана Морикіта, можна було б внести зміни до виборчого законодавства щодо роботи ТВК до початку виборчого процесу, але для цього потрібно переглянути строки та порядок бюджетних асигнувань на проведення місцевих виборів. 

«Територіальні комісії до початку виборчого процесу виконуватимуть важливі завдання. Районні комісії формуватимуть склад сільських селищних ТВК, визначатимуть середню кількості виборців для подальшого формування округів. Відсутність фінансування не дозволяє розпочати роботу технічному персоналу, зокрема системним адміністраторам, які необхідні для якісної роботи. Усе це, ймовірно створить незручності та перепони у роботі ТВК ще до початку виборчого процесу», - наголошує він.


18.08.2020 1515
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

682
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1960 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

343

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1092

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

80
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

291
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

762
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2957
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18446
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

84
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

359
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669