На 20-річне користування: фірма екс-регіонала таки отримала газове родовище на Франківщині

Державна служба геології та надр видала ТОВ «Парі» спеціальний дозвіл на користування надрами Чемигівської площі в Івано-Франківській області.

Спецдозвіл № 6267 на 20-річне користування родовищем газу було видано 24 травня. Підставою для видачі документа Держгеонадра вказало рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 15 листопада 2017 року, інформують Наші гроші.

Читайте про це: Екс-регіонал Злочевський через суд залишив собі родовище газу всупереч рішенню Івано-Франківської облради про відмову

З матеріалів засідання суду відомо, що «Парі» в 2010 році отримало спецдозвіл на користування надрами Чемигівської площі на п’ять років.

Після закінчення дії дозволу в 2016 році фірма звернулася до Держгеонадр за отриманням нового документу без проведення аукціону. Підставою для цього вона вказала проведення апробації – вивчення запасів родовища. Після розгляду заяви «Парі», 4 квітня 2016 року Держгеонадр видало наказ про надання фірмі дозвільного документу, наступного дня це рішення було підтверджено в Міністерстві екології та природних ресурсів.

При цьому, перед видачею спецдозволу, 31 березня 2016 року Івано-Франківська облрада проголосувала проти надання дозволу «Парі» на роботи на Чемигівській площі. Але в Держгеонадр тоді заявили, що депутати пропустили необхідні строки і розцінили це як мовчазну згоду облради на видачу спецдозволу.

Суд тоді позов «Парі» задовольнив і зобов’язав Держгеонадра видати фірмі спецдозвіл.

В лютому 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу Держгеонадр, в якій відомство вже вказало, що отримало відмову Івано-Франківської облради на свою заяву про видачу спецдозволу «Парі». Крім того, Держгеонадра заявило, що неодноразово потім на вимогу «Парі» зверталися до Івано-Франківської облради і кожен раз отримувало відмову. В цій ситуації служба вважає, що не можна такі дії депутатів вважати як мовчазну згоду.

Натомість представник «Парі» в суді заявив, що Держгеондара надіслала заяву в облраду про погодження спецдозволу ще 21 січня 2016 року. Порядок видачі спецдозволів передбачає, що ця заява повинна бути розглянутою протягом 30 календарних днів. І цей строк депутати пропустили, що можна трактувати як мовчазну згоду.

Апеляційний суд погодився з цими аргументами і відхилив апеляцію Держгеонадр. Також відомо, що в березні поточного року Держгеонадра подали касацію до Верховного суду, але реєстр не містить інформації про винесене рішення.

В програмі робіт на Чемигівській площі  «Парі» вказало, що отримання спецдозволу коштувало 300 тис грн.

«Парі» входить до групи компаній «Burisma» екс-міністра екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Після зміни влади в 2014 році Злочевський переховувався за кордоном, а Генеральна прокуратура звинувачувала його в незаконному збагаченні та відмиванню коштів.

У січні 2017 року «Burisma» повідомила про закриття всіх кримінальних справи проти групи та її президента Микола Злочевського. В компанії пояснили, що «це результат взаємної багатомісячної роботи двох команд – Генеральної прокуратури та Burisma Group». За даними компанії в результаті перевірки її роботи було доплачено 180 млн грн. податкових платежів.

Це відбулось через місяць після того, як відвідувачі одного з кафе Відня зафіксували зустріч Злочевського і Ігоря Кононенка народного депутата та бізнес-партнера президента Петра Порошенка. Паралельно Спеціалізована антикорупційна прокуратура програла судові справи про анулювання спецдозволів газовим компаніям Злочевського ПП «Парі», ТОВ «Надрагаз» та ТОВ «Техноресурс» через невчасно подані позови. Також САП закрило свою справу проти Злочевського через те, що НАБУ не вдалось зібрати доказовий матеріал.

Раніше біглий народний депутат  Олександр Онищенко заявив, що Злочевський нібито заплатив оточенню Порошенка $100 млн за закриття проти нього кримінальної справи та розблокування активів в Україні.


Читайте також:

Фракція «ВОЛЯ» в облраді звернулася до нардепів з вимогою ініціювати процедуру імпічменту президента

Депутати від БПП підтримали надання дозволу на видобуток надр фірмі екс-регіонала Злочевського

Галабала закликає ОДА вивчати діяльність надрокористувачів та перевіряти їх на добросовісність (відео)

Суд відмовив САП у визнанні недійсним спецдозволу на видобуток надр на Франківщині фірмі екс-регіонала Злочевського

Івано-Франківська облрада відмовила у наданні ділянки для видобутку надр фірмі екс-регіонала Злочевського

Сесія Івано-Франківської обласної ради. Депутати планують відмовити фірмі екс-регіонала, яка хоче видобувати надра


05.06.2018 1733
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1945 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1137 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11401 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1087

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

76
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

756
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

79
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

356
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667