Москаль: Попов може керувати хіба що сантехніками та двірниками, але не «Беркутом»

 

 

 

Генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль доповів результати розслідування побиття учасників Євромайдану, яке Штаб національного спротиву проводив паралельно з ГПУ.

 

Ми проводили паралельне розслідування, але не оприлюднювали його результатів, бо чекали на висновки ГПУ.

 

Вона дуже довго розслідувала і шокувала нас тим, що вручила повідомлення про підозру пану Попову - голові КМДА, пану Сівковичу - заступнику секретаря РНБО, і пану Коряку - начальнику головного управління МВС України у Києві.

 

Давайте для початку повернемось до правової бази. Є чинний закон України про міліцію, який не опротестований Конституційним судом і не відмінений Верховною Радою. В цьому законі сказано, що у своїй діяльності міліція підпорядковується МВС.

 

Міністр внутрішніх справ здійснює керівництво всією міліцією України. Ні Попов, ні Сівкович такого керівництва абсолютно не здійснюють. А тепер, як розвивалися події. До 30 листопада, тобто до початку подій на Майдані, міністр внутрішніх справ пан Захарченко шифрограмою, номер і копія якої в нас і ми готові, не зважаючи на те, що вона під грифом «таємно», надати її ГПУ, дав вказівку всім областям, крім Закарпатської, Тарнопільської та Івано-Франківської направити в розпорядження МВС підрозділи «Беркут». Ні в розпорядження головного управління МВС України в м. Києві.

 

Тобто колишній начальник київської міліції Валерій Коряк не міг керувати і не мав на це абсолютно ніякого права. У Попова міліції теж не було в підпорядкуванні.

 

Якби це була муніципальна міліція, от тоді Попов би мав відповідати. Я не розумію, як Попов може керувати міліцією, він може керувати двірниками, сантехніками і тому подібне. Що стосується пана Сівковича, то він є заступником секретаря РНБО. Якщо він повз всіх своїх керівників діяв на власний розсуд, то, вибачте, як могла міліція слухати його накази, коли міліція підпорядковується тільки главі МВС.

 

Внутрішні війська ще підпорядковуються головнокомандуючому збройними силами, тобто президенту України. Там ще Петра Фещука звинувачують. Він крайній негідник, який тільки може бути в міліції, але у нас поки прямих даних на нього немає, можливо такі дані є в ГПУ.

 

Таким чином, вся міліція і «Беркут», що були дислоковані у місті Києві, підпорядковувались міністру внутрішніх справ України.

 

О 03:45 Мариненко О.І., начальник управління громадської безпеки головного управління МВС у Києві , який чомусь ніде не фігурує, проводить інструктаж, за вказівкою Департаменту громадської безпеки МВС і ставить завдання підрозділам, які я перерахую, щоб чітко знали, хто з «беркутів» бив. Це «Беркути» Криму, Полтавської, Чернігівської, Сумської, Луганської областей та міста Києва. Наказ дослівно звучав так: «Розігнати мітинг на Євромайдані». Один із працівників «Беркуту» записав це на свій мобільний телефон. Особовий склад підрозділів було вишикувано навколо Майдану Незалежності, наказ на розгін давав заступник начальника управління громадської безпеки підполковник міліції Кириндюк С.В. який і керував усіма цими підрозділами.

 

Розгін Майдану був спланований і працівникам міліції були видані не гумові, а пластикові кийки, які набагато більш небезпечні і заборонені усіма конвенціями, які тільки є в світі, і які не передбачені ніяким законодавством України.

 

Незрозуміло, чому не вручено повідомлення про підозру пану Мартиненку, чому не вручено повідомлення про підозру начальникам «Беркуту» у вказаних областях, які виконували явно злочинні накази. І основне. На наказі міністра внутрішніх справ України №529 «Про затвердження положень про підрозділи міліції особливого призначення «Беркут» немає штампу «Зареєстровано в Мінюсті».

 

Відповідно до указу президента України 1992 року Кравчука, з 1 січня 1993 року усі нормативно правові акти, які зачіпляють права і свободи громадян, повинні реєструватися в Міністерстві юстиції України. Незареєстровані документи не є чинними і не підлягають виконанню на території України. Крім того, відповідно до Конституції України, закони України і нормативно-правові акти, які не доведені до відома населення України, також не є чинними. Ми зробили запити до газет «Урядовий кур’єр», «Голос України» і всіх відомчих видань МВС. Ніхто даний наказ не оприлюднював, і до відома населення він не був доведений.

 

Таким чином, не зважаючи ні на які заяви МВС, підрозділ «Беркут» сьогодні є незаконним парамілітарним формуванням, діє всупереч Конституції України і законів України і вся відповідальність за все, що здійснювалось, безпосередньо лягає на міністра внутрішніх справ Захарченка.

 

Якщо не буде вжито заходів по відношенню до нього з боку вищого політичного керівництва держави, буде направлено звернення до Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі і для цього є всі підстави. Встановлено 45 фактів побиття журналістів – жодному з працівників міліції, в тому числі і тим, кого я назвав, не вручено повідомлення про підозру. Розгін мирних демонстрантів і побиття 1 та 11 грудня фактично залишилися безкарними.

 

Як відомо, Україна не приєдналася до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, оскільки Конституційний суд у 2001 році визнав приєднання до цього суду неконституційним, у зв’язку з тим, що почалася подача заяв в даний суд на колишнього президента Кучму у зв’язку зі справою Гонгадзе. Але серед постраждалих є чимало осіб з подвійним громадянством та громадян України, які законно проживають у країнах ЄС і мають у цих країнах всі права, як і громадянин даної країни, крім прав бути на державній службі, служити в національному війську, обирати та бути обраним. Такі люди можуть подавати заяви від імені даної держави до Гаазького трибуналу. Такі люди є, наразі ведуться переговори з тими країнами, де вони проживають, щоб вони підтримали їхні заяви. Отже я надав конкретні прізвища, назвав конкретні посади, конкретні обласні підрозділи «Беркуту», які брали участь. У мене питання сьогодні, чому їм не вручено повідомлення про підозру?

 

Я просто допомагаю слідству. Прошу, беріть цих людей і притягуйте їх до відповідальності, я не хочу доходити до кожного сержанта. У кожного сержанта є свій командир, якій віддавав йому накази, хай вони і відповідають. А кожний сержант буде відповідати, кого конкретно він вдарив - Іванова, Петрова, Сидорова. Це все має встановлювати слідство і прокурори. Якщо ця інформація буде доведена до населення, завтра на моєму місці з’явиться значно більше працівників міліції, які скажуть значно більше ніж я.

 

http://tvi.ua/


16.12.2013 456 1
Коментарі (1)

Софія П. 2013.12.16, 10:18
Думаю, що ці троє відсторонені тимчасово, і президент зробив це з надією, що люди в Україні тупі і поведуться на це, а насправді, коли справа розглядатиметься в суді, виявиться, що ці троє не уповноважені були віддавати якісь накази, а тому і невинні, а ті хто винен - на тих немає ніяких доказів і справи до суду не надходили, ніхто їх не затримував, таким чином народ обманутий і невідомо скільки часу ще буде ковтати цю брехню
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

856 1
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

3053 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

2363
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

6580 1
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

18067 26
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

4509 1

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

920

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

1370

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

1286

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

2363
01.07.2024

Сонячна та суха погода дещо пришвидшила збирання зернових культур.

397
27.06.2024

Сухий корм для собак — це один із найпопулярніших видів харчування для домашніх улюбленців. Його головні переваги включають зручність у зберіганні, тривалий термін придатності та можливість легко контролювати раціон тварини.

448
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

721
01.07.2024

Як церква визначає роль чоловіка та жінки у шлюбі та як ці ролі можуть змінюватися з часом, пояснив священник. 

569
28.06.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

501
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

927
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1620
03.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22735
04.07.2024

Серед тих, хто бачить скоріше єдність або хоча б в рівній мірі елементи єдності та роз’єднаності, переважна більшість (67-68%) хочуть бачити критику влади конструктивною або щоб її взагалі не було.  

175
29.06.2024

Після початку повномасштабної російської агресії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі істотно зросла.  

467
26.06.2024

52% опитаних іванофранківців схвалюють діяльність міської ради, окремо роботу міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 58%.   

571
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

899