«Місто вільних людей» запрошує зустріти весну

 

 

news-image: «Місто вільних людей» запрошує зустріти весну

 

Після драматичних подій в Україні увага багатьох людей на Заході і на Сході досі прикута до нашої величної держави, яка показала всім, яким сильним може бути прагнення людей до свободи та нового майбутнього. Особливо уважно в світі спостерігають за містами, які творили революцію. Крім захоплення і підтримки в повітрі витає велике питання «Чи безпечно зараз їхати в Україну?». У Львові відповідають «Так!», і запрошують туристів зустріти весну у місті вільних людей!

… Бувають такі міста, куди люди приїздять виключно «по роботі». Інші міста манять своїми хмарочосами, дражнять крикливими назвами дорогих ресторанів, обіцяють забезпечити незабутній та витончений відпочинок. Львів – не схожий на жодне з цих міст.  Коли стоїш на оглядовій вежі Ратуші і дивишся на різнокольорові дахи, на вигини колій і трамвайчики, що біжать по них, здається, що все це можна взяти в долоньку, привезти додому, поставити на видному місці, роздивлятися, коли раптом зіпсується настрій і знову поринати в цю незабутню казку. Адже весняний Львів справді казковий! Кожен раз відкриваєш для себе щось новеньке, Львів не перестає дивувати, він  живе  і  розвивається.

Весна у Львові  – це унікальне явище в житті  міста, котре просто неможливо не любити. Весняний Львів завжди по-особливому живий, енергійний і активний.  В цей період,  після затяжної зими на львівській бруківці знову з’являються столики і диванчики біля затишних  кав’ярень і починається нова хвиля сезонних свят та фестивалів.

Модна весна у Львові

З 2 по 6 квітня у Львові вже традиційно проходитиме Львівський тиждень моди -  Lviv Fashion Week.  Цього року впродовж шести днів на подіумі «Lviv Fashion Week» демонструватиметься близько тридцяти колекцій дизайнерів з України та з-за кордону.  Львівські тижні моди, що розпочалися з березня 2008 року, привернули до себе увагу знаменитостей Світу Моди, зокрема почесними гостями Lviv Fashion Week були японський дизайнер–легенда Кензо Такада, засновник бренду Kenzo; засновник і колишній президент компанії Жан–Поля Готьє, сірий кардинал світу моди Дональд Потар, відомий російський кутюр'є В'ячеслав Зайцев. Цього року спеціальним гостем буде дизайнер бренду v o z i a n o v – Федір Возіанов. Окрім fashion-показів, в рамках Тижня Моди відбуватимуться виставки сучасного мистецтва – живопису, графіки, фотографії, які доповнюватимуть загальну креативну атмосферу.

Шоколадні ріки навколо

Місто Лева готується до грандіозного VII Національного Свята Шоколаду, яке надасть можливість усім поціновувачам та шанувальникам  солодощів поринути у світ гармонії і смакування шоколадного мистецтва та насолодитися неповторною аурою Львова. З 25 по 27 квітня місто просто заполонить аромат шоколаду, що, здається, навіть перевершить  традиційновідомий кавовий «аромоксамит» Львова. У Львівському палаці мистецтв Ви поринете в атмосферу «абсолютного шоколаду», вас приємно здивують смак та різноманіття шоколадних солодощів, майстер-класи від найкращих шоколатьє, і ви напевне проведете найкращі «шоколадні» вихідні у своєму житті!

Наймолодші гості матимуть можливість помандрувати «Дитячою шоколадною країною»! Не секрет, що найбільшими поціновувачами шоколаду є діти, і тому «Дитяча шоколадна країна» для них видасться справжнім райським куточком, де все зроблено із смачного шоколаду: місто із шоколадними будівлями, залізниця, шоколадні дерева. Крім того, кожен маленький гість сам зможе взяти участь у виготовленні улюблених солодощів.

Спеціально до Свята «Львівська свічкова мануфактура» виготовить свічки, які за формою, кольором та ароматом нагадуватимуть справжній чорний шоколад. А для найбільш допитливих ще й проводитимуть майстер-класи, на яких покажуть і розкажуть як робити свічки. Також на VII Національному Святі Шоколаду діятиме справжня шоколадна залізниця, вагончики до потягів якої зможе виготовити кожен охочий. Кожен вагончик можна буде «навантажити» горішками, родзинками, печивом та іншими ласощами.  Пошта «From Lviv with Love» вже традиційно діятиме на «шоколадному святі». Оригінальні мистецькі листівки з вітаннями зі Львова безумовно стануть несподіваним та приємним сюрпризом для ваших рідних та близьких в будь-якому місці земної кулі. 

Відвідувачі «шоколадного дійства» зможуть спостерігати за роботою львівських скульпторів, які майстерно відтворять із шоколаду відомі пам’ятки архітектури Львова. Також  можна буде звірити час за шоколадним годинником, зіграти шоколадне весілля та навчитися створювати смачні шоколадні десерти у найкращих шоколатьє Львова.

Всі бажаючі зможуть побувати на показі ексклюзивного одягу та аксесуарів від українських дизайнерів Lviv Fashion Week – Шоко Fashion. Створять цю колекцію одягу до Свята не лише з традиційних матеріалів, а й з використанням елементів із справжнього шоколаду. А усі охочі візьмуть участь у III Чемпіонаті кондитерів-аматорів «Домашній кондитер» та втілити свої найсміливіші шоколадні ідеї.  

Тільки на «шоколадному» Святі можна пройти «курс шоколадного оздоровлення». Адже протягом трьох днів Свята буде нагода пройти шоколадну терапію, смакуючи найрізноманітніші шоколадні солодощі. Вчені довели, що вживання шоколаду піднімає настрій, покращує пам’ять, лікує серце, зміцнює імунітет, омолоджує шкіру,  і навіть допомагає схуднути… Тому після Свята Шоколаду всі стануть здоровіші і щасливіші!

Світлий Великдень у Львові

Саме у місті Лева можна найкраще відчути атмосферу родинного свята – Світлого  Великодня Адже відомо, що тут родинний дух витає у кожному з численних храмів, на кожній площі і вулиці, на яких у дні Великодня відбуваються фольклорні свята, виставки, концерти, театралізовані дійства.У рамках великодніх святкувань у Львові щорічно відбуваються етнографічний фестиваль «Велика гаївка» та Фестиваль Писанок. 

Цього року Фестиваль Писанок у Львові проходитиме з 1 по 27 квітня. Головною ідеєю Фестивалю є популяризація великодніх традицій та прикрашання міста Лева за допомогою невід'ємного символу Великодня – Писанки. Під час свята Львів перетвориться на "Музей Писанки" під відкритим небом, де з різних матеріалів будуть створюватися та оздоблюватися писанки.  Понад 50 авторських писанок будуть  заховані у закладах міста. І все це — «Полювання на писанки». Хто віднайде більше писанок, отримає головний приз — золоте яйце. А на Великдень всі писанки будуть представлені в Галереї на пл. Ринок, де радуватимуть око львів’ян та гостей міста. Кожен охочий зможе приєднатися до загальноміського фестивалю – потрібно лише створити власну писанку та виставити її для загального огляду.

Протягом фестивалю Писанок у Львові для учасників будуть виготовляти писанки з шоколаду, повітряних кульок, дерева, квітів та багато інших цікавих та неочікуваних матеріалів класичного символу Великодня та встановлювати на вулицях і у закладах Львова. Згодом всі створені вироби  об’єднаються в одну велику Виставку писанок.

Таким чином, об’єднавшись, усі учасники фестивалю створять новий оригінальний “Великодній писанковий туристичний маршрут”. Також під час фестивалю відбудеться майстер-клас з розфарбовування писанок. Писанка – це  маленьке диво, яке кожен може зробити сам!

Львів’яни та гості міста зможуть взяти участь у Великодніх забавах, серед яких кожен охочий знайде собі розвагу до душі. З 26 квітня по 18 травня на площі перед Театром опери та балету ім. С.Крушельницької відбуватимуться Великодній ярмарок. Мешканці та гості міста зможуть придбати різноманітні товари – сувеніри ручної роботи, пасхальну атрибутику, мед та вироби з воску, речі побутово-декоративного промислу. Ласуни також зможуть себе потішити різноманітними смаколиками. Окрім цього, організатори готують серію цікавих майстер-класів з виготовлення писанок, ляльок-мотанок та інших невід’ємних елементів української культури.

28 квітня, з 1 по 3 травня, 5 та 6 травня у внутрішньому дворику Ратуші відбуватиметься Пасхальна містерія – вулична вистава «Йов». З 5 по 7 травня у Музеї народної архітектури та побуту у Львові  проходитимуть Фестини «Велика гаївка», під час яких можна взяти участь у майстер-класах по розпису писанки, а також стати учасником традиційних Великодніх забав для дітей та дорослих, юнаків та юнок. Серед них - «Кривий танець» (безперервний танець, що тягнеться центральною алеєю музею); конкурс «Писанка для милого», Майстерня автентичного танцю, атракціон «Гойдалки». Протягом всього святкування будуть звучати веснянки та гаївки, проводитимуться конкурси, забави та аукціон писанки. Також на гостей фестивалю чекають виступи фольклорних та хореографічних колективів та естрадних виконавців. Для найменших відвідувачів буде відкрито спеціальну галявину "Вербові котики", де діти зможуть бавитись і розважатись цілий день, пізнаючи народні звичаї та обряди. «Велика Гаївка» – це місце зустрічі родин, давніх друзів, гостей міста та усіх, хто вважає себе львів’янином.

Яскраві травневі вихідні

З 1 по 2 травня на  VII Міському святі "День Батяра" усі  охочі матимуть унікальну можливість поринути в атмосферу, настрій, побут, стилістику такого автентичного львівського явища, як батярство, що створило своєрідний міський фольклор, сформований на лексиці львівської вулиці початку ХХ ст. З розповідей страших людей можна уявити батярів різними: від дрібних хуліганів до диваків з певним романтичним ореолом. Адже, батяр – це дотепний, галантний і романтичний збиткар. 

Батяри є одним із символів Львова. І хоча справжніх батярів уже давно не лишилося, їх дух у Львові досі присутній, адже є чимало людей, які люблять цей стиль життя і прагнуть відтворити його. Свято Батяра - це виступи батярів-музик, батярські танці та конкурс музичних колективів "Лабух шоу". Тут Ви зустрінете стильних батярів у капелюхах та камізельках, які забавлятимуть публіку, співатимуть пісень, танцюватимуть, залицятимуться до кобіт та бешкетуватимуть.

Цього року в рамках Дня батяра у Львові пройде Чемпіонат львівських кнайп. На площі Ринок львів’яни та гості міста зможуть придбати на «Ярмарку батярських лігумін» Єдиний фестивальний Кухоль та відправитись у тур кнайпами. Таким чином, учасники туру зможуть безкоштовно скуштують фірмове пиво закладу, а також віддати голос за найгостиннішу кнайпу та найсмачніше пиво.

Також на святі розпочне свою роботу Батярський бетонний завод, де львівські скульптори створять справжні батярські скульптури та виготовлять для Вас індивідуальні зліпки рук або ніг. А ще неодмінно відвідайте Батярську канцелярію, адже  саме тут Ви пройдете процес посвячення та отримаєте посвідчення справжнього батяра!

Вшанування батяра у Львові стає вже традицією, і з кожним роком свято проходить все з ширшим розмахом. Аудиторія стає щораз більшою, програма – насиченішою. Окрім відтворення історії батярства, організатори пропонують львів’янам та гостям міста поринути у сучасний світ батярських забав. У цей день усі гості свята зможуть познайомитись зі справжніми батярами, поспівати з ними батярських пісень, навчитись розмовляти батярською гварою та взяти участь у батярських бешкетах і забавах. То як, побатяруємо?!

Джаз для всіх

Однією з найбільш очікуваних, вишуканих та нестандартних подій міста є Етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова», який цього року відбуватиметься вже вдванадцяте  – з 1 по 4 травня. Як і завжди, фестиваль розташується у самому серці Львова – у внутрішньому дворику Ратуші.

Вперше «Флюгери» прозвучали у 2003 році, і кожного наступного року фест збільшує свої масштаби та приєднує до програми літературні акції, хепенінги, медійні проекти. Традиційними стали також «Ранкові прокидання» з гуртом «Мертвий Півень». У 2012 році започаткувалась нова традиція "Прокидання з ГИЧ Оркестром".

Упродовж десяти років на «Флюгерах» виступило понад 150 колективів, тобто близько півтисячі митців. Окрім якнайрізноманітніших відтінків етно та джазу на «Флюгерах» відбувалися і театральні акції, і мультимедійні презентації,  хепенінги з перфомансами, літературні читання та різноманітні естетичні провокації.  За межами дворика ратуші фестиваль відбувався у «Синій Фляшці», «Ляльці», Філармонії, театрі  ім. Заньковецької, «Дзизі» та інших культових місцях, а також на вулицях нічного Львова.

Кожен день «Флюгерів» Ви матимете змогу поринути у вир світу джазової музики, зустрітися із старими, добре знайомими виконавцями, познайомитись із новими та просто гарно відпочити. Окрім традиційних концертних заходів, цього року в рамках фестивалю пройде серія майстер класів та тренінгів для музикантів Львова від провідних майстрів Польщі.

"Де ще є людям так файно, як тут"? Це символічне питання отримує щорічну відповідь: "Тільки у Львові", під час святкування Дня міста, яке за багато років отримало чимало своєрідних традицій, серед яких - театралізовані вуличні постановки, забави, фестивалі.  3-4 травня 2014 року в  центральній  частині Львова відбудуться масштабні святкування. З  нагоди Дня міста вулицями Львова пройде великий святковий парад, участь у якому візьмуть тисячі учасників, серед яких – дитячі колективи, лицарі у латах, актори на ходулях з муніципальних та аматорських театрів, оркестри, "Чудо-поїзд», карети з ангелятами, народні танцювальні колективи, представники молодіжних, спортивних, громадських організацій та національних товариств. Хочете взяти участь у параді? Чому ж ні!!! Святковий парад, за гарною традицією, щороку об’єднує і львів’ян, і гостей міста.

З 13 травня по 8 червня 2014 року в Львівській  обласній  філармонії проходитиме XXXIII Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Фестиваль "Віртуози" має довгу історію та відоме ім'я. Ось уже 32 роки, протягом останніх весняних днів, львів’яни та гості міста насолоджуються перлинами світової класики різних жанрів і напрямків у віртуозному виконанні зірок класичної музики світового рівня, концерти яких відбуваються у найвідоміших та найпрестижніших концертних залах та звучать на всіх музичних фестивалях світу.

І ще низка веселих свят

Львівський міжнародний дитячий книжковий фестиваль (16-18 травня 2014 року)  об’єднує усі види мистецтва – літературне, образотворче, декоративно-ужиткове, пісенне, танцювальне, театральне – та запрошує поринути у чарівний і захоплюючий світ дитинства. Протягом фестивалю – понад 500 цікавих і яскравих заходів для дітей та їхніх батьків. Незмінними у програмі є: фестиваль дитячого читання «Книгоманія», костюмований парад учасників, акція «Книжка від зірки», книжкова вікторина «Візьми, читай!», ярмарок дитячих книжок «Форум – дітям!». Очікується колективне створення масштабного мистецького панно, міжнародна виставка ілюстрацій до дитячих творів та вперше – спортивний фестиваль та фестиваль настільних ігор.

У травні  всі  охочі зможуть відвідати захопливе дійство, що відбуватиметься на площі Ринок,  -  Фестиваль «Львів – столиця ремесел». Це вже традиційний фестиваль львівських цехових ремесел, що споконвіку прославляли місто Лева в усій Європі. Фест «Львів – столиця ремесел» – це не тільки ярмарок, а й цехові фестини, живе спілкування з відомими майстрами, майстер-класи, виставки просто неба, забави. У фестинах «Львів – столиця ремесел» беруть участь художники, пивовари, сировари, кулінари, пасічники, ковалі, гончарі, каменотеси, ткачі, кушніри, ювеліри, вітражисти, ґутники, зброярі, малярі, різьбярі. Також завжди представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва – батик, народна іграшка, вишивка, вироби зі шкіри тощо.

День кельнера (21 травня 2014 року) – це свято, яке є нагадуванням того, що саме кельнери є носіями традиційної львівської гостинності. У цей день усі охочі можуть подарувати улюбленому кельнеру (офіціанту) квітку. І це єдиний день у році, коли ресторатори та управляючі ресторанів можуть на деякий час стати кельнерами та подати приклад, як зустрічати гостей. Вони одягають форму, як і решта офіціантів, і виконують на рівні з ними усю роботу. У цей день ресторатори спільно з владою міста висловлюють подяку тим, хто щодня створює атмосферу свята та відпочинку в закладах Львова. І що показово, це свято проводиться тільки у Львові і вже четвертий рік поспіль.

Фестиваль середньовічної культури «Львів стародавній», що проходитиме у травні 2014 року в Музеї народної архітектури та побуту у Львові, - це яскраве дійство, на якому можна зустрітися з героями давнини, прекрасними дамами та сміливими лицарями, блазнями та катом, випробувати себе у стрільбі із лука, придбати витвори ковальського та гончарного мистецтв, а також ознайомитися з історією нашого прекрасного міста – одного з найстаріших в Україні. Головною подією фестивалю є лицарський турнір – яскраве видовище, яке після тривалого забуття отримало у сучасній Європі друге народження. Учасники «Львова стародавнього» – представники численних клубів історичної реконструкції з різних країн світу. В рамках фестивалю відбудуться концерти музичних гуртів, що відтворюватимуть музику часів Середньовіччя.

Також у травні 2014 року гостей Музею народної архітектури та побуту радо вітатиме хоровий фестиваль «Співоче поле», що є віддзеркаленням високої хорової культури та хорових традицій Львова. На сцені амфітеатру Музею народної архітектури і побуту та на співочих галявинах лунатиме спів понад 25-ти хорових колективів Львова, Львівської та інших областей України. Виконання творів, написаних для  зведеного хору, у якому лунає спів понад 500 виконавців, завжди супроводжується великим емоційним піднесенням. Як підтвердження – гасло фестивалю «В єдності – сила».

Травневий Львів насичений величезною кількістю подій і фестивалів, одним серед яких є Фестиваль «Ляльковий світ», що познайомить глядача із сучасною етнічною українською лялькою. Головна лялька фестивалю – лялька-мотанка – оберіг і водночас архетип матері, дитини, роду, символ, насичений позитивною енергією. Українська лялька-мотанка відрізняється від інших слов’янських ляльок тим, що у неї на голові є особливий знак – знак сонця, знак хреста. В експозиції буде представлено «ethno’ляльку» в найрізноманітніших техніках виконання: тканинну, в’язану, керамічну, солом’яну, кукурудзяну; сучасні авторські іграшки у народному вбранні; яворівську дерев’яну іграшку та великі ляльки різних національностей.

Іноді для того щоб вирватися з дому і змінити звичайну обстановку на святкову, потрібен всього лише привід. А таким приводом для поїздки до прекрасного Львова  може стати просто Весна, яка в цьому місті стає просто незабутньою -  урочистою,  радісною,  яскравою і феєричною! Тож зустрічаймо Весну у Львові!

Стаття написана в рамках проекту "Східноєвропейські перлини: створення та просування продуктів міського культурного туризму в транскордонному просторі", що здійснюється за співфінансування Європейського Співтовариства в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки.


27.02.2014 1334 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

649
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1893 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

546
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764