Мер Коломиї: Активіст Майдану Калиняк помер після того, як "Беркут" облив його водою

 

/data/blog/46823/8c6a73c447b5ad851e3465d4625bee9e.jpg

Богдан Калиняк (ліворуч) загинув на Майдані. Фото: Вконтатке

 

Бізнесмен Богдан Калиняк під час сутичок на вулиці Грушевського заробив пневмонію. Як писала "Фіртка", в обласній лікарні Івано-Франківська помер черговий активіст Евромайдана Богдан Калиняк, якому вчора виповнилося б 53 роки.



Майже всі два місяці боротьби на Евромайдане він провів у Києві, роблячи короткі паузи між поїздками і домашніми перепочинками. Останнім часом Богдан майже без сну і відпочинку був на Майдані: допомагав пораненим, робив «чорну» роботу, залишався на нічні чергування. Додому він приїхав хворим і втомленим. А 28 січня активісти з Коломиї Івано-Франківської області не стало.

 

«Ми разом пропрацювали років двадцять на місцевому заводі «Сільмаш», я - механіком, він - слюсарем. Богдан був дуже кваліфікованим фахівцем, за це ми назвали його «професор», - розповів «Сегодня» мер міста Коломия Ігор Слюзар.



У середині 90-их, за словами мера, Калиняк пішов у приватний бізнес, займався побутовою технікою, відкрив свій магазин. Виховав сина і дочку, а недавно у Богдана народилася онука.



«Коли ми вперше побачилися на Майдані, я дуже здивувався, адже він був спокійнісінько і врівноваженою людиною, ніколи не видавав своїх емоцій. Як виявилося, на Майдані він провів майже всі два місяці, рази чотири туди їздив точно. Наскільки я знаю, під час сутичок на Грушевського Богдан заробив пневмонію, після того, як там поливали мітингувальників крижаною водою. Ось він і захворів» , - говорить Слюзар.

 

Як розповідає Ігор Слюзар, мабуть коломийський активіст недогледів себе, самостійно лікувався там же, на Майдані.



«Коли приїхав сюди, йому стало зовсім погано, якщо я не помиляюся, через пневмонію на тлі серцевої недостатності» , - додає мер.



Ховати Богдана Калиняк будуть сьогодні і знову - як героя. Народна Рада Коломиї виділила гроші на похорон, незважаючи на те, що сім'я загиблого цілком заможна.

 

«Просто люди розуміють, що він пішов з життя не через власні амбіції, а в ім'я кожного з нас і майбутнього країни» , - уклав градоначальник Коломиї.

 

Друг загиблого Віктор Познік також засмучений смертю Богдана: «Політикою він ніколи не займався, але був істинним українцем. Ще в 2004 році, під час «помаранчевої революції» ми їздили на Майдан , «горіли цим» , цього року ризикнули поїхати теж».



За словами Віктора, він багато допомагав Майдану і грошима, і товаром.

 

«Ми жили в наметах з активістами з східної України. Одного разу ми вийшли пройтися по Києву і привели на Майдан майже сорок чоловік. Богдан був дуже доброю людиною, все тримав у собі, не вмів лаятися і ніколи не хворів. Навіть не можу зрозуміти, як його не стало» , - каже Віктор з Коломиї.



У соцмережі ВКонтакте вже з'явилася сторінка, на якій користувачі активно висловлюють свої співчуття і згадати про Богдана Калиняк.



Нагадаємо, раніше загинули ще двоє активістів Евромайдана із Західної України - альпініст Юрій Вербицький і будівельник Роман Сеник.


30.01.2014 1008 15
Коментарі (15)

Ого 2014.01.30, 08:48
Народ схаменіться і зупиніться НАРОДУ ПОТРІБЕН МИР, СПОКІЙ і ЗАВТРАШНІЙ ДЕНЬ!! Досить ненависті злоби!!, бо ще не один постраждає!! Ми всі народ України, нам потрібні зміни -перезавантаження країни, а не війна,яка замовлена заходом по сценарію Сирії, Лівії чи Іраку- хто нам розказує про демократію іцінності ті що бомблять країни вбивають народи, дітей і матерів, а потім кажуть вибачне то була помилка. Не ведіться на провокаторів - їх інтерес нам відомий, а який ваш - кров дітей, розвалена країна...
до Чуднова 2014.01.30, 09:15
шо Ви за губернатор, коли Ви маючи на своїй стороні закон, не можете поставити екстремістів в області на місце, а сховались разом з міліцією і вичікуєте хто переможе!! Ви маєте захистити свій народ, а ви виступаєте по телевізору плачите, що членів партії регіонів щімлять, та це в першу чергу ваші люди і громадяни України, які мають право на вільну думку і вільний вибір. Ви повинні захищати закон і за кожний прояв екстремізму чи насилля жорстоко карати! А не переховуватись і вичікувати. Слава Україні. Дай Боже розуму нашому народу і мудрості керівникам
Захар 2014.01.30, 09:29
Нехай земля буде пухом. Спочивай з Богом (
пэтя 2014.01.30, 09:57
Народ схаменіться і зупиніться НАРОДУ ПОТРІБЕН МИР, СПОКІЙ і ЗАВТРАШНІЙ ДЕНЬ!! Досить ненависті злоби!!всі додому!!! ГЕТЬ З МАЙДАНУ!!!! дайте владі працювати!ДОСИТЬ ганьбити країну!!!!,
УКРАЇНЕЦЬ 2014.01.30, 10:04
А це що за проплачені тролі-підари рИгіоналовські повилазили. Я за зараз з тобою наведу порядок відморозок. Геть з ефіру ДИБІЛ і закрий рот побєдітєль сраний.
Хіба то Українець? 2014.01.30, 10:10
До "українця" який ти українець- ти дебіл не вихований, не ганьби націю!! ПОЗОРИЩЕ!
Вова 2014.01.30, 10:51
Спочивай з миром!! Ти герой України! Сумуємо ...
LM 2014.01.30, 11:07
Вічна память...
всім 2014.01.30, 11:24
Коломия не помия Коломия містечко...
Андрій 2014.01.30, 14:07
Владо схаменися і зупинися! НАРОДУ ПОТРІБЕН МИР, СПОКІЙ і ЗАВТРАШНІЙ ДЕНЬ!! Досить помсти людям за висловлення власної думки!! Тітушок додому, а краще судити!!! ГЕТЬ ВІД КОРИТА!!!! Народ хоче жити гідно, НЕ МІШАЙТЕ! ДОСИТЬ ганьбити країну і тягти її в Азіопу!!!!
д 2014.01.30, 15:17
Не хочеться у це вірити. Але, якщо це правда, то вшануємо людину хвилиною мовчання. І зробимо висновки. Краще живому собаці, ніж мертвому левові. (Еклезіаст)
Олена 2014.01.30, 17:06
На коментар досі непоінформованих "Пєті" та "Ого". Справа в тому, що за останні 4 роки в дуже й дуже багатьох людей з народу, який ви закликаєте "схаменутися" влада відібрала і мир, і спокій, і завтрашній день. І якраз за це народ і стоїть. А ще за стабільність, про яку так любить торочити ПР і якої вона нас усіх позбавила, тільки-но прийшла до влади.
Герою України! 2014.01.30, 23:24
Всім Героям,які загинули за волю України... Я загинув під Крутами, ліг кістьми під Полтавою, Берестечком і Зборовом, в Бродах і Пилявцях, Залишився на полі, вкритий вічною славою, Чи в Холодного Яру непролазних лісах... Мене вбили кіннотники зарізяки Котовського, У Льодовім поході під містечком Базар... Я помер в 37-му у бараці мордовському, На світанку морозному не піднявшись із нар... Мої кості гниють у багні петербурзькому, В Биківнянському лісі на дні кожної з ям, На хорах Десятинної Києво-Руської, Що покрила собою непокірних киян... Я загинув останнім із УПА в 50-му, Чи упав на Грушевського, збитий кулею з ніг,- Мене ворог вбивав - я сміявся в лице йому, Адже я - Українець, і я - ПЕРЕМІГ!
пэтя 2014.02.01, 20:19
побратим чи зрадник? герой чи дезертир? хто його відпустив з барикад? хто дозволив залишити бойові позиції? чому він втік з майдану до коломиї? чи революція вже позаду? а може він схаменувся, згадав, що презедента януковича нам ще в 2004 році прислали святі старці з афону, а не сам він до нас прийшов, і шо гріх проти влади даної БОГОМ виступати?
пэтя 2014.02.01, 20:31
ЛЮДОНЬКИ ДОБРІ, що ж це коїться,де ж братерство та повага, чому командири не діляться з рядовими бійцями-побратимами майдану? такого ні в оун ні в упа зроду не було: Активісти викрали 100 тис дол. із сейфу в МінАПК - джерело КИЇВ. 1 лютого. УНН. Під час захоплення будівлі Міністерства аграрної політики та продовольства активісти в одному з кабінетів викрали із сейфу 100 тис. доларів. Про це УНН повідомив один із активістів, який відмовився себе називати. "Коли ми захопили приміщення міністерства, то люди почали відкривати кабінети, щоб взяти меблі і зробити барикади. В одному з кабінетів наші лідери надовго зачинились. На наші прохання зайти в кабінет, щоб взяти дещо для барикад, вони відповіли, що займаються важливими переговорами. Згодом, коли ми зайшли в це приміщення, то побачили відкритий сейф", - розповів один із активістів. За його словами, він вирішив розповісти про цю ситуацію тільки тоді, коли ці гроші привласнив один із лідерів. "Всі вважали, що ці кошти підуть у фонд нашої організації і на потреби активістів. Не хочу називати прізвищ, але один із наших лідерів привласнив ці кошти. Ми всі брали участь у захопленні МінАПК і також претендуємо на ці кошти", - резюмував активіст. Як повідомляв УНН, міліція відкрила кримінальне провадження за ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель або споруд) через захоплення будівлі Міністерства аграрної політики та продовольства за адресою Хрещатик, 24. Джерело: УНН
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

851
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

660
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1768
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3090
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2487
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2470

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

121

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

658

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

629

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1497
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

251
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

596
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

457
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

250
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

325
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26961
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

780
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19616
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

350
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

345
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

668
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1148 1