Маршрутів у місті багато, а куди потрібно, доїхати нічим

 

Із завершенням сезону відпусток та початком нового навчального року кількість пасажирів зросла, пасажиропотоки збільшились, а кількість автобусів на маршрутах не змінилась. За приблизними підрахунками, на міських маршрутах наразі бракує з чотири десятки машин.

 

Із затверджених міськвиконкомом 56-ти постійних міських автобусних маршрутів дев’ять не функціонують і стільки ж маршрутів вважаються проблемними, бо на них автобусів менше, ніж необхідно. Час від часу міськвиконком оголошує конкурси на їх обслуговування, але перевізники просто не беруть у них участі, бо ці маршрути, мовляв, їм збиткові. Таким чином, як пише "Західний кур’єр", без належного сполучення пасажирським транспортом у місті зосталось кілька районів.

 

Проблемні райони:
Центр-АС-4
Ви колись пробували з центру міста, зупинки «Головпошта», зручно і головне – швидко – дістатись у мікрорайон вулиці Юності, де розташовані автостанція №4, чимало навчальних закладів і промислова зона? Ні? То навіть не пробуйте, бо швидко дістатись у заданому напрямку просто нічим. Автобуси маршрутів № 79 «с. Угорники – вул. Дністровська» та № 81 «с. Микитинці – вул. Дністровська» повезуть вас вулицями Орлика-Новгородською на обов’язкову екскурсію до універмагу і ринку, де неодмінно зупиняться на 5-10-15 хвилин, і вже потім, набравши нових пасажирів, вирушать по своєму маршруту в сторону вул. Юності. Зрештою, нічого дивного в цьому немає, бо зупинка «вулиця Дністровська» у них вважається кінцевою, а маршрути ці запроваджені, здається, лише для того, щоб мешканців Микитинців і Угорник довозити до ринку.

Тож краще вже одразу пішки дійти до кінотеатру «Космос» і там сісти або у тролейбус, або у «маршрутки». Хоча, маршрут, який би від головпошти, на зразок маршруту № 23, прямо пролягав до вул. Юності, очевидно, пасажирам би не завадив, чи не так?

Вул. Микитинецька
Сюди мали б курсувати автобуси маршруту № 82 «Обласна лікарня – вул. Микитинецька». Але не курсують вже давно. Відновити цей маршрут міська влада намагалася уже двічі. Однак безуспішно. Трохи попрацювавши, перевізники від нього відмовляються. Туди, мовляв, нікого возити. Але от потенційні пасажири чомусь не один раз просили владу «пустити» у тому напрямку хоч якийсь транспорт. Можливо, щоб на 82-му маршруті було більше пасажирів, його доцільно дещо змінити. Можливо, на Микитинецьку доцільно прокласти якийсь новий маршрут. Але про це ніхто не думає. Наразі туди можна дістатись лише пішки або з іншого боку міста – автобусами 85-го маршруту доїхати на вулицю Ребета.

Між іншим, колись давно вулицею Микитинецькою курсували два автопарківські «ПАЗики» маршруту № 6 «ЦУМ – вул. Микитинецька», який спершу пролягав колишніми вулицями Трускавецькою, Восьмого березня і Деповською. Згодом, після довгої перерви, відновлений маршрут № 6 уже проліг до готелю «Україна», а потім – через центр міста знову до ЦУМу.

 

Набережна-Кармелюка
У густонаселений мікрорайон багатоповерхівок вулиці Набережної з центру міста напряму дістатись теж неможливо. Хіба, сівши в автобус маршруту № 86 «Вокзал – вул. Довженка», об’їхати ним ледь не півміста вулицями Чорновола, Довженка, заїхати на Автостанцію № 3, почекати, поки автобус розвернеться, можливо, набере нових пасажирів, і вже тоді, підскакуючи на ямах, повезе вас Набережною. У години пік така, знову ж таки примусова, екскурсія, як бонус від перевізників, будьте певні, через постійні «корки» на вулицях затягнеться надовго.
Оскільки маршрут №63 «вул. Хмельницького – АС-3», який саме через центр міста мав пролягати до Набережної, довший час не функціонує, то сюди теж краще одразу йти пішки.

Із добиранням у мікрорайон вулиць Ленкавського-Кармелюка ситуація дещо інша. Туди пролягають маршрути № 27 «м-н «Каскад» – вул. Кармелюка» та № 87 «м-н «Каскад» – технічний університет нафти і газу». От тільки із необхідних на кожному маршруті чотирьох автобусів на першому з них наразі працює лише один, а на другому – аж два автобуси. На зупинках очікувати якогось з них можна годину, а серед дня – ще більше часу. І нема гарантії, що дочекаєтесь. Висновок? Вірно! Висолопивши язика, «пішкарусом» буде швидше. І таку дорогу щодня долає чимало потенційних пасажирів. Але перевізники на це не зважають. Як казав один з них: – «Я не можу там працювати, бо там їздить одна, розумієте, інтелігенція» (натякаючи, очевидно, на пенсіонерів, яких треба возити безкоштовно).

 

Сагайдачного-Хмельницького
Як вже зазначалось, описуючи проблеми з пасажирським сполученням Набережної, маршрут № 63 «вул. Хмельницького – АС-3», який міська влада вже теж тричі намагалася реанімувати, зараз не функціонує. Вулицею Хмельницького не їздить жоден автобус. Чиновники від транспорту кажуть, що ця вулиця в межах пішохідної доступності від вулиці Вовчинецької і проблем туди дістатися начебто нема. Ну то нехай один із маршрутів, які пролягають вул. Вовчинецькою, чиновники «пустять» по вул. Хмельницького і тоді вже вулиця Вовчинецька буде в межах пішохідної доступності. Але то так, до слова. Маршрут по Хмельницького потрібен хоча б тому, що там розташоване ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», куди щодня навідуються чимало відвідувачів у своїх комунальних справах. Ним також користувалися б і працівники цього підприємства, і учні коледжу електронних приладів, які не один рік домагаються відкриття маршруту по вул. Хмельницького.

З огляду на проблеми з маршрутом № 63, міська влада свого часу ухвалила рішення збільшити кількість автобусів на маршруті № 67 «АС-3 – вул. Максимовича». Але із чотирьох необхідних автобусів там працюють лише два, а влітку – взагалі один мікроавтобус «Мерседес-Спринтер». Тож дістатися у згаданий мікрорайон теж практично нічим. Про цю проблему знає навіть міський голова Віктор Анушкевичус, але зарадити людям нічим не може. Втім, відстоюючи своє право на пасажирське сполучення, пасажири відступати не збираються. Зневірившись у владі, вони за допомогою почали звертатися до засобів масової інформації. Чиновники ж коментують проблему просто: маршрути № 63 і № 67 – збиткові. Їх виноситимуть на конкурс, але обслуговувати їх перевізники не хочуть. От і вся відповідь. Мовляв, перекваліфіковуйтесь, пасажири, на пішоходів, бо нема на то ради.

 

У збитковості маршрутів винні перевізники?
Чи не дивно, що пасажири просять маршрутів у ті чи інші мікрорайони, а перевізники не хочуть туди їздити, пояснюючи це збитковістю? А як ці маршрути, скажіть, будь ласка, можуть давати вам прибутки, якщо зневірившись, потенційні пасажири на них вже навіть не чекають, бо не знають, чи діждуться, і сідають в інші «маршрутки», щоб тільки ближче доїхати до місця призначення? Якщо б на потрібних людям маршрутах автобуси їздили регулярно, хоча б приблизно дотримуючись графіків руху, пасажири б на них чекали до останнього і не сідали в інші.

 

Послуги з пасажирських перевезень із самого початку треба надавати максимально, а потім чекати, коли з’являться пасажири і сформується сталий пасажиропотік. Це аксіома. Скажімо, на маршруті № 28 «м-н «Каскад» – АС-3», який починала «обкатувати» колишня фірма «Ференц і К», пасажиропотік формувався півроку. Навіть екс-начальник відділу транспорту Ігор Гнатів, який колись працював заступником директора автобусного парку, свого часу запевняв, що, за умови додержання регулярності руху, «в принципі, обкатати можна будь-який маршрут». Але перевізники не розуміють, що регулярність руху сьогодні – це, образно кажучи, їхній кусок хліба завтра і шматок масла до нього післязавтра.

 

Де логіка?

Не так давно, на прохання пасажирів, міськвиконком ухвалив рішення про зміну автобусного маршруту № 83 «Онкодиспансер – Обласна лікарня». На конкурс не зголосився жоден перевізник. Уже після конкурсу, за тимчасовими дозволами, маршрут № 83, в який внесли додаткові зміни, почали «обкатувати» два автобуси. Але хто з пасажирів на зупинках буде чекати на маршрут, про відкриття якого не було жодної офіційної інформації, а інтервал руху якого між автобусами становить 45 хвилин? За радянських часів мінімально допустимою частотою руху на міських маршрутах вважалася частота кількістю три машини на годину. І це було логічно. Такий інтервал в очікуванні автобуса ще можна було витримати, якщо достеменно знати, що автобус у визначений час таки приїде на зупинку.

 

Ще одним своїм рішенням міськвиконком змінив маршрути № 40 «АС-2 – вул. Шухевичів» та № 50 «м-н «Каскад» – Аеропорт». Пролягаючи вулицею Шухевичів, вони мали б забезпечити сполучення з обласним бюро медико-соціальної експертизи на вул. Переяславській, до якого щодня дістаються люди зі всієї області. Але, як не дивно, жоден із затверджених міськвиконкомом маршрутів руху цих автобусів у прямому напрямку не пролягає через вокзал, куди здебільшого і прибувають мешканці області, відвідуючи Івано-Франківськ. Ну то де, скажіть, логіка у таких змінах маршрутів? І чого тоді дивуватися, що ці маршрути ніхто з перевізників теж не забажав обслуговувати?


От і виходить таке собі зачароване замкнене коло проблем пасажирів і перевізників, з яких так і не відомо, хто мав би бути для кого. Перевізники і їхні автобуси для пасажирів, чи пасажири для автобусів приватних перевізників.

 

 

Читайте також:

Маршрутки в Івано-Франківську не дотримуються графіку і сходять з маршруту завчасно


28.09.2012 3205 9
Коментарі (9)

сергій 2012.09.29, 14:07
Був маршрут №63 і було людям з вул. Хмельницького добре. Скасувавши його вся вул. Хмельницького ринулась на Вочинецьку. Попробуйте з ранку сісти в автобус №60 або №14. Дурдом. А мер іздить на машині і чхати хочеи на людей.
іван 2012.09.29, 20:19
а на Сагайдачного люди що не живуть? . Там магазин ідеал, інфекційна лікарня... Їздять там де грошики пливуть. нарікають на нерентабельності. Брехуни.
мешканка 2012.09.30, 09:02
Коли став до влади Саєвич , то з його вуст лунало дуже часто – про зміну маршрутів руху автобусів у місті. Що Дніпропетровському інституту дали замовлення ( мабуть не безкоштовно) про зміну руху маршрутів. Вже скоро треба буде перевибирати депутатів, а рух так і не змінений. То де ті гроші поділись і які зміни пройшли в автобусному русі ??? А за маршрутом до Сагайдачного - можна пустит по колу троллейбус (Івіасюка, Максимовича, Сагайдачного, Надрічна, готель Україна), так само як і на Мазепи ( знести отой ринок і зробити пряму дорогу). Не без добра залишивбися народ і в р-н мебельної фабрики по Дудаєва, як би туди ходив тролейбус. Це ті промислові і навчальні місця де народ оплачував би проїзд і тролейбусний може б хоча на один тролейбус в рік нашкрябував би грошей для покупки.) Але Влада не зацікавлена в екологічно чистому транспорті. Хай би Міська Рада допомогла тролейбусному реалізувати таки маршрути і менше залежати від непокірних перевізників. Але на мій погляд,частина людей з Міської Ради,та і іньших інстанцій,чій бізнес переплітається з перевезенями - ще раз підкреслюю - не зацікавлені в цьому! До речі за зміну руху троллейбуса №3 – вигідніше і рентабельніше було б, щоб він доїзджав до кінцевої зупинки троллейбуса № 7 і вертався по тому маршруту назад до позітрона, ніж в пусту їздить по колу. Але чомусь це нікого не турбує. Я розумію, що немає коштів, але нащо було це робити? Тому, що заповненя цього маршруту припадало на зупинку ( позитрон, велес ну і Симонено) людьми які оплачують проїзд, а не тими пільговиками які з Симоненка їдуть одну зупинку до ринку ''Східний''
Пенсіонер 2012.09.30, 10:22
Стаття цікава. Побільше б таких. Дякую автору. Але не згадується ні одного призвіща перевізників які не покірні. А може вони іще і в депутатах, та більше за них ми б, і не голосували. Згадується проколишню фірму «Ференц і К», котра розвалила атобусний парк, вона що вже переіменувалась? І цікаво знати - чи вона має автобуси на маршруті № 52 і 55? І як, в неї такий великий досві роботи, бо всі з автопарку перебігли туди, то чому після 19.00 не можна добратись прямим до позитрону? Автобуси один за другим сходять з рейсу!!! А раніше стояла рампа в онко на зупинці і відмічався автобус коли і як він виїхав, і давало позитивный результат. Але те було колись - МАСКАЛЬСЬКЕ – тепер більш Європейське – ходимо пішки , щоб здоровіші були)))
Пасажир 2012.10.01, 11:12
Їхати в певні райони нема чим, це біда. Але мешканці ще не знають що буде у 2015 році коли закінчаться договори з приватниками. Влада не думає, а прблема буде. Настане час коли в місті не буде чим їхати. Купляти автобуси по 450-500 тисяч гривень (ті ж Богдани і Еталони) вже ніхто не буде, а сьогоднішні у 2015 будуть вже металоломом. Так що шановні мешканці відсутність автобусів сьогодні це ще квіточки, ягідки будуть пізніше. А статтю цю в Західному курєрі написав Стах Мірчук ( Руслан Угринчук). Пропоную Стаху Мірчуку взяти кредит ,купити автобуси поставити на ті маршрути обкатувати і возити мешканців в тому числі безоплатно пенсіонерів. Хочу дуже побачити як в нього піде бізнес.А то філософствувати всі гаразд. Язиком плескати не мішки носити. Ось окремі депутати-свободівці взяли на підставних осіб автобуси і не поїхали обслуговувати 63, 50, 40,3,33,82 маршрути на які так потрібні автобуси а на 70 де і так хватає. Нехай Стах Мірчук їх спитає чому вони не обслуговують ці маршрути. А то як кричати то ідейних багато, а як працювати то нема кому. Так що пане Мірчук візьміть інтервю від перевізників-свободівців і спитайте що вони думають, чому їх слова розходяться з ділом. Знаю наперід, що не візьмете, бо перестануть фінінсувати Західний курєр.Напишіть що проблему яка виникне у 2015 році владі потрібно вирішувати сьогодні бо завтра буде пізно. Думати що тролейбусний парк вирішить проблему марно так як 5 тролейбусів, які в 2015 зможуть ще рухатись всіх не перевезуть. А відкривати нові тролейбусні лінії не маючи тролейбусів то пуста трата коштів. Що зробили доброго що змінили маршрут №3? Для кого його продовжили? Яку проблему в перевезеннях він вирішив? Дурнішого рішення і годі було придумати.Основне що пропіарились по телебаченню, а там нехай і трава не росте.
Люба 2012.10.01, 20:03
Пане, пенсіонер, хочу Вам повідомити, що в кожному транспортному засобі повинна бути інформація, де вказано перевізника, який обслуговує даний маршрут.А з пасажиром я цілком погоджуюсь. Ми повинні бути вдячні всім перевізникам які купили автобуси, дали людям роботу і возять вас пенсіонерів безкоштовно цілий день,не отримуючи від держави ні копійки компенсації.
Петро 2012.10.02, 19:03
Стаття в цілому нічого. Те саме читав в газеті Західний курєр. Але є декілька думок.Перша. Обкатати маршрут можна якщо є сталий пасажиропотік і платний пасажир. Марщрут з інтервалом руху 20хв. на вул. Б. Хмельницького неможливо обкатати тому що до вул. Вовчинецької 5 хв. ходи. А організувати рух з інтервалом 5 хв. по вул. Хмельницького то не буде кого перевозити. Максимум один рейс зранку де буде в автобусі 20-30 чоловік. Таж ситуація і з вул. Сагайдачного. По друге. Пільгове перевезення пасажирів складає 35-40 відсотків. Деожава яка зобовязана компенсувати пільговий проїзд приватним перевізникам компенсує нуль, так можна сказати показала велику дулю. Всі збитки за рахунок перевізника. Правда їхати мещканцям міста потрібно, але для того щоб узгаданих напрямках курсували автобуси то міська влада повинна виплачувати дотації хоча б на такі нерентабельні маршрути як вона доплачує тролебусному парку.Що стсується організації нових маршрутів то це філософія. У свій час був маршрут "с. Крихівці-Карпатпресмаш" що курсував попри друкарню. Де він? Немає пасажира-немає маршрута. У певний період депутат міської ради організував маршрут в район Княгинина, і що вийшло. Окрім поламаного автобуса більш нічого.Слід зрозуміти що чим більше автобусів тим краще є неправильною теорією. Вирішує проблему якості перевезень дотримання регулярності руху, а дотримання графіків руху початку і закінчення роботи.Цілком підтримую пасажира щодо 2015 року.Влада повинна думати вже зараз.А то перевізники про пенсіонерів вже думають 15-20 років а влада ні. Якщо щось то вона ні причому винні все перевізники. Так довго тривати не може.
Петро 2012.10.03, 08:30
Пані Олю у Вашій пропозиції щодо кооперативу є сенс.Але навіщо щось створювати коли у місті є автобусний парк який у свій час забезпечував місто в міських перевезеннях. Но так як місто відмовилось платити дотацію, автобусний парк відмовився від перевезень.Місто найшло дурнів приватних перевізників (нехай мене вибачать перевізники) над ними всіляко знущається, страхає прокуратурою, а ті возять собі у збиток. Я хотів би бачити що буде робити влада і прокуратура якщо приватні перевізники в один день візьмуть та напишуть заяви про розірвання договору. Таке можливе і не є протизаконно.Тоді прокуратура буде повинна зайнятись владою. Крім того зауваження Пасажиру Стах Мірчук це не є Руслан Угринчук. Під тим псевдо пише один писар який у нього працює. Це він завжди філософствує щодо маршрутів. Видно один раз його послали в район карпатпресмашу він заблудився і пропонує відкрити прямий маршрут від почти, який би на зупанці почта розвертався і по вул. Січових Стрільців назустріч всьому транспорту віз його на карпатпресмаш.
Ольга 2012.10.03, 08:08
А мені здається, що варто було б створити автобусний кооператив.В автобусах встановити касові блоки, які в видавали квитки.Пенсіонерам і дітям до 18 років можна б було зробити половинну вартість проїзду. Зробити ремонтну базу і свій медпункт. Так, це кропітка робота. Але це б було цивілізовано. Дохід власники автобусів ділили б пропорційно їх внеску. Тоді б не було проблем розділу маршрутів.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1212
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2529
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2115
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2170
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6553 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2454 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

337

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1149

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1284

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1403
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

281
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

586
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2063
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26514
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

555
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10468 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8013
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

537
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

405
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

547
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

624
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1585