Luxury life по-галицьки – баняк засипаної капусти

Засипана капуста у Галичині ніколи не була просто стравою. Або, як тут ще люблять казати, їдженням. Такий наїдок готували на свята або для певної події. Засипану капусту можна сміливо називати ритуальною стравою. Наприклад, на весіллях, хрестинах або поминках перед подачею засипаної капусти присутні підводилися, щоби помолитися. Навіть фраза така ходила, а подекуди ходить досі, – «помолитися до капусти». А на звичайному святковому застіллі її поява слугувала добрим знаменням, що починається подача основних страв.

Приготуванню такого їдження передує неспішний шпалер на ринку попри м’ясні ряди. Скільки би там не було апетитного м’яса, але все одно відчуєте легкий острах, що потрібного немає.

Бо вам потрібно знайти особливі реберця. Якщо з вудженими все більш-менш зрозуміло, то звичайні реберця доведеться шукати. Бо на них має бути всього досить – шар м’яса, шар тлусту і неодмінно хороша, тобто м’яка і груба, шкірка. Процес вибору іноді доводить продавців м’яса до легкої форми сказу, бо вони не можуть зрозуміти, що вам під час огляду їх товару не подобається. І їм можна поспівчувати, бо ви самі не знаєте, що саме вам потрібно. І лише внутрішнє відчуття підкаже, що ось ці – саме ті реберця.

От, чесне слово, майже, як у коханні. 

Коли потрібні реберця у пакеті, то можна з полегшенням зітхнути, що можливо пощастить приготувати засипану капусту.

Вибір вуджених реберець не передбачає надмірних складнощів. А підчеревина нам потрібна лише для великих розкішних шкварків.

Але то ми вже забігаємо вперед.   

Пшоно, квашена капуста, молоко, борошно – тут краще заплатити трохи більше, але взяти найкраще. Зверніть увагу на пшоно. Воно має бути матовим, якщо надто блискуче, то вже несвіже.

Порубані на невеликі шматки і старанно помиті реберця слід відварити до напівготовності. Тим часом в іншому посуді варимо промиту під проточною водою капусту. До тієї ж напівготовності. Перші навари з капусти та реберець зливаємо. Те і те старанно промиваємо ще раз. Під час цього процесу основне – не дуже захоплюватися тестуванням, чи готові реберця. Бо точно не готові і, якщо ви їх половину з’їсте у процесі готування, то від цього вони варенішими не стануть – перевірено гірким власним досвідом!

Ну ось – помиті реберця та капусту складаємо в один баняк, висипаємо туди пшоно, наливаємо зимної води, щоби води було приблизно на сантиметр більше, і обов’язково на невеликому вогні варимо до готовності. Саме на малому вогні. То займе багато часу, але саме малий вогонь є гарантією смачності. Пріючи, страви обмінюються смаками і завдяки цьому формується те, що ми потім гонорово назвемо апетитним виглядом.

Якщо відчуваєте, що у каструлі все готове, - реберця можна перевірити виделкою, а капусту і пшоно скуштувати чи достатньо м’які, - то розводимо у молоці 3 ст. л. борошна. Можна вищого ґатунку, а можна і цільнозернове. Тут головне, щоби без грудочок. З цільнозерновим цікавіше, бо їдження набирає відтінку слонової кістки. Заправляємо капусту. І на цьому етапі додаємо вуджені реберця або ковбасу. Звісно, якщо воно вам смакує. Накриваємо, доводимо до кипіння і збавляємо вогонь до мінімуму. У баняку має зрідка глухо побулькувати.

Підчеревину ріжемо на гідні шматки. Вони мають бути не гігантські, але і не дрібні – аби було що вкусити – чув не раз таке пояснення від галицьких весільних кухарок. От до порад весільних кухарок завжди слід прислухатися. Бо вони тримають ніс за вітром смаків гОстей. Тому за їх порадою нарізаємо підчеревину і смажимо на шкварки. Нам не потрібно самого жиру. У капусті калорій достатньо. Потрібні шкварки – золотисті, хрумкі, пахучі, - які додадуть засипаній капусті феєричного смаку і слугуватимуть прикрасою.

Важко припустити, що ця страва може комусь не сподобатися. Автор цих рядків навіть відправляв перепис цього їдження аж до далекої Нової Зеландії, а, коли в Аргентині наші телевізійники знімали серію передач, то, щоби не вмерти від щоденних стейків, врятувалися цим самим переписом.

Тут не дарма згадувалося, що засипана капуста – ритуальне їдження. Ще яких 40-30 років тому на питання «Як вісілє?» відповідали «Дуже добра була капуста». То означало, що весілля вдалося. За якістю засипаної капусти  відгукувалися про дні народження, хрестини, ювілеї та про всі інші празнешні заходи.

І, запам’ятайте, добра засипана капуста, то коли  лише опустиш у неї ложку, а вона впирається у шматок ребра. А зверху капусти золотяться шкварки. Все геніальне – просте! – Не виключено, що це вигукнула людина, яка саме споживала засипану капусту.

Інгрідієнти:

Реберця  – 1 кг

Вуджені реберця або ковбаса – 0,5 кг (чогось одного)

Підчеревина – 0,5 кг

Пшоно – 2,5 скл.

Капуста (краще квашена) – 1 л.

Молоко – 0,5 л.

Борошно – 3 ст.л.

Сіль, перець, улюблені приправи – до смаку.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги автора:

щоби серед дітей не було боїв без правил

Зупиніть планету – я хочу поїсти цих сливок

У пошуках ідеального стейку. (Чи намахують нас у дорогих рестораціях?)

Першого вересня у нас починалося з Ролика


02.10.2021 Ущенко Олег 12255 1
Коментарі (1)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6433 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11613
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18039
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

687
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757