Локдаун зробив Лондон містом для щурів

Якраз перед світанком у Річмонді на південному березі Темзи, контролер служби по боротьбі зі шкідниками Майкл Коутс патрулює сміттєві баки для виявлення невловимого ворога - щурів.

"Там буде щось точно", - каже він, штовхаючи ногою переповнений контейнер для відходів. "Щури схожі на маленькі машини для виживання; вони будуть постійно повертатися до місць, де є можливість отримати надійний доступ до харчових відходів".

Викриття Коутса стають помітнішими у Лондоні, чим довше триває локдаун в Англії. До того ж тварини постійно перебувають в русі. Контролери шкідників (щуролови) заявляють, що, оскільки багато ресторанів та офісних будівель у жвавому центрі Лондона залишаються порожніми, щури змушені мігрувати в інші житлові райони в пошуках їжі.

Сім'ї, які проводять більше часу вдома - і їдять там усі свої страви - призвели до збільшення кількості відходів, що приваблює щурів у заміські житла. Тим часом годівниці для птахів - поповнювані протягом зими - заохочують гризунів ритися на подвір’ях.

Знищувачі (щуролови) кажуть, що щурі мігрують у великі житлові райони в пошуках їжі під час локдауну.


"У нас був випадок, який трапився на обійсті у старенької жінки, котра годувала своїх улюблених вільшанок", - говорить Коутс CNN. "На той час, коли вона зателефонувала нам, було близько 10 - 15 щурів, що копали навколо клумб", - додає він.

Пол Клейдон, інший винищувач, який мешкає на краю Еппінського лісу на сході столиці, бачив гірше. Він розповідає, що нещодавно вбив колонію, намагаючись закопати кролика, паразити хотіли з'їсти нічого не підозрюючого сімейного улюбленця.

"Можливо, ми бачимо і чуємо їх частіше, працюючи вдома в офісі під горищем ... але я боюся, що Лондон може отримати великий сюрприз, коли він знову відкриється", - говорить Клейдон. "Особливо якщо підприємства та об'єкти нерухомості, які мали проблеми, не встигали зі своїми планами боротьби зі шкідниками".

Коутс і Клейдон залишили довгу кар'єру в інших сферах, щоб створити невеликі фірми в секторі, що переживає бурхливий розвиток. Коутс, ветеран війни в Іраку, заснував своє підприємство п’ять років тому і з того часу написав електронну книгу під назвою "Війна і шкідники: від Басри до клопів". Клейдон провів 25 років в ІТ сфер, у фірмі з надання фінансових послуг, перш ніж створити свій бізнес два роки тому.

"Я хотів займатися такою справою, що б вона була стійкою до рецесії, і була невпинна зайнятість", - говорить він.

Клейдон каже, що зазвичай отримує близько 10 викликів щодо загрози гризунів на тиждень, але під час локдауну це було "легко 20 плюс". Британська асоціація боротьби зі шкідниками (BPCA), яка представляє 700 виловлювачів шкідників по всій країні, заявила, що її члени повідомили про 51% зростання активності гризунів під час першого локдауну, навесні 2020 року, і зростання на 78% у листопаді після чергового блокування

"Вони ще не розрахували цифри за цей рік, але повідомили, що спостереження зростають, що представляє проблему громадського здоров'я, з якою багато власників будинків повинні впоратися самотужки. "Ми можемо бачити щурів зараз там, де їх зазвичай не було, тому що вони такі відчайдушні", - каже Наталі Бунґей з BPCA. "Щури можуть пережовувати дуже тверді речовини, такі як м'які метали та цеглу".

Пол Клейдон каже, що часто ловить щурів розміром 40 сантиметрів (15,7 дюйма). 


Що стосується боротьби з щурами, Лондон, схоже, не має загального плану. Мерія заявила CNN, що офіс Лондонських рад найкраще підходить для отримання відповіді на запит з цього приводу.
Але в адміністрації сказали, що не збирають дані з цього питання, оскільки це робота кожного з 32 районів столиці. Представник району Річмонда-на-Темзі, однак, заявив CNN, що він не збирає дані про щурів і не пропонує послуги з боротьби зі шкідниками.
У 2017 році після того, як відео про те, як щури виривались з клумби в районі Херроу, стало вірусним, консерватори у Великій Лондонській асамблеї (GLA) замовили звіт, в якому було встановлено, що щодня надходить більше ніж 100 скарг до рад.
Закликаний "Землею щурів", він попереджав, що місто повинно розібратися з проблемою гризунів, перш ніж це підхопить жовта преса, яка повідомляла про Париж після того, як подібні кадри, що з'явилися на їхніх "супер щурах", що повзали по всіх громадських парках біля Лувру.
Ніхто насправді не знає, скільки щурів у Лондоні, хоча деякі приватні опитування винищувачів стверджують, що їх кількість може становити до 20 мільйонів.
Цілком ймовірно, що їх більше, ніж дев'ять мільйонів мешканців міста, чий приріст населення сповільнюється, повідомляє Управління національної статистики. 
Тим часом щури швидко розмножуються. Дослідження фірми з боротьби зі шкідниками "Рентокіл", процитовані у звіті GLA, стверджували, що лише одна племінна пара щурів може призвести до народження близько 1250 за рік.
Розмір щурів теж збільшується. Клейдон стверджує, що сьогодні не рідко він ловить щура розміром до 40 сантиметрів (15,7 дюйма).
За його словами, шкідники вимагають сильніших пасток і більше отрути, щоб була стовідсоткова впевненість у знищенні паразита. Бунґей каже, що найкращий контроль за шкідниками починається з профілактики.
Це означає запечатувати будь-які харчові відходи поза домом у відповідних контейнерах для сміття, тримати їжу заблокованою всередині будинку та перевіряти, чи всі вентиляційні отвори захищені сталевою сіткою та тріщини, які заповнені сталлю та цементом.
Завзятий садівник також повинен знати, що компостні відвали приваблюють щурів, каже вона.
Жителі Лондона також звикають бачити своїх нових сусідів і стривожені їх сміливістю.
"Я насправді бачила, як один підходив до мене під час прогулянки", - говорить Джен Джонсон, яка живе у східному районі Тауер-Гамлетс. "Я бачила, як ще одна тварина підбігла до будинку, і я закричала. Я жила в Лондоні чотири роки, і ніколи не бачила нічого подібного", - каже вона. "Вони з'являються в місцях, які раніше я вважав мальовничими. Але зараз це - о, там велетенський щур. О, чудово".
Вежа Гамлетс, яка пропонує своїм мешканцям деяку безкоштовну допомогу зі шкідниками, сказала CNN, що "анекдотично, що наша команда боротьби зі шкідниками отримала менше викликів під час пандемії".
Однак представник району не надав даних, що підтверджують цю претензію, і заявив, що не веде даних про кількість вбитих щурів. Місто Вестмінстер, район Гарроу, а також райони Уолтем-Форест і Редбрідж, які є близькими до Еппінг-Фореста, не відповіли жодними коментарями на момент публікації.
за матеріалами CNN


25.02.2021 2111
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1633
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1713
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1702
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5022 40
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2011 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

369

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

592

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

770

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

882
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3519
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10089
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

726
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25979
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7591
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

782
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

946
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

237
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1115
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

724
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

960