Куди поїхати на Зимові свята? Західна Україна запрошує: вертепи, концерти, коляди, карнавали, ярмарки та найсмачніші частування (фото)

 

/data/blog/66465/fc0f939c9802910fdced94d99c4ef7e6.jpg

 

Година за годиною спливають останні дні 2014 року. Ще трохи і новорічна ніч на міських площах чарівним порухом годинникових стрілок перенесе нас у майбутнє. А далі – побіжить-покотиться по зимових вулицях колядами і вертепами. Заглядатимуть щедрівки у вечірні вікна, засіватиме щастя пшеницею українські хати. І хоч надто лагідна цьогорічна зима не спішить прикрашати міста снігом, свята обіцяють бути веселими та цікавими. Про це подбали у кожному місті. Різноманітні новорічно-різдвяні програми не дадуть сумувати. Запрошуватимуть на площі та у театри, кликатимуть до танцю, розважатимуть колядками, пригощатимуть найсмачнішою кутею.

Традиції міських різдвяних святкувань у Західній Україні вже давно полюбились близьким та далеким гостям. До Ужгорода, Львова, Мукачева з’їжджається щораз більше туристів. Кожен хоче відчути смак Різдва, побачити всі його барви, насолодитися цією різдвяною атмосферою, по-особливому святковою на Заході України. Стародавні традиції, місцеві обряди, найсмачніша кухня та щира, щедра українська гостинність.

Ми підготували для вас все найцікавіше, що відбуватиметься в західноукраїнських містах у період новорічно-різдвяних свят цього року. Тож беріть з собою гарний настрій, і поспішайте на зустріч Різдву, колядам, вертепам – радіти святу та прославляти народження Христа.

Львів:

площа 12 ялинок; хода звіздарів

Місто завжди багате на цікаві культурні події. Новорічно-різдвяна програма у Львові 2014-2015 пройде під назвою «Зима Під спільним дахом», закликаючи до об’єднання мешканців різних куточків України.
Багато театрів запропонують спеціальні різдвяні програми. Безліч концертів, вистав, розпалювання святкової ватри, вертепи та фестивалі. На площі Ринок діятимуть традиційні ярмарки, де знайдете багато цікавих та ексклюзивних сувенірів.
Та й на кожній львівській вулиці та вуличці ви зустрінете свято: тут красиво, затишно і особливо весело у різдвяний період.

«Свято пампуха»
7-11 січня. Площа «Ринок»
Пампушки традиційно є однією із 12 страв різдвяного столу. На міському святі, яке проводиться вже восьмий рік поспіль, вас навчать готувати ці смаколики та розкажуть про їхню давню історію. У великій Пампуховій хаті запропонують пампушки із найрізноманітнішими начинками. А ще на Святі Пампуха вас частуватимуть традиційною українською кутею, (у різних варіаціях, адже фантазія господинь створює все нові рецепти).

Тут же проведуть конкурс на Найкращу господиню.
Традиційно діятиме і «Львівська Різдвяна пошта». Це унікальна можливість надіслати оригінальні мистецькі листівки із побажаннями «Веселого Різдва!» у будь-яку точку планети.

XVI Різдвяний фестиваль «Велика коляда»
7-25 січня. Площа Музейна
Всеукраїнський хоровий фестиваль вже став традицією. Тисячі учасників приїжджають у Львів щороку, аби порадувати професійним співом гостей та жителів західної столиці. «Велика коляда» – особливе явище. Лише тут ви отримаєте справжню насолоду від мистецтва автентичних, фольклорних, інструментальних українських хорів, що об’єдналися у різдвяному дійстві. Побувавши у Львові, обов’язково завітайте в один із днів на фестиваль, адже ніщо так не передає різдвяної атмосфери як коляда. Вона об’єднує, збагачує, очищує та лікує душі.
Апогеєм фестивалю є заключний гала-концерт 31 січня, у якому лунають коляди у виконанні зведеного хору найкращих колективів фестивалю, що дозволяє слухачеві відчути всю велич Різдва Христового.

Хода звіздарів та Фестиваль вертепів
8 січня
Святкова процесія, яка мандрує вулицями міста від Домініканського собору до Оперного театру – веселе, барвисте дійство, яке завжди привертає увагу перехожих. Десятки великих традиційно українських різдвяних «звізд» – як особливий вид народного мистецтва: золотисті, червоні, синьо-жовті, з квітами та іконками – кожна красива по-своєму. У їхньому сяйві звучить дзвінка українська коляда.
Сотні різдвяних персонажів: царів, ангелів, жидів і воїнів рухаються у величезній різнобарвній веселій колоні.
Під час ходи то тут то там від колони відділяються вертепи, зупиняючись, щоб розіграти різдвяні сценки, збирали довкола цікавих львів’ян та туристів.
Багато сіл регіону мають свої традиційні вертепи, започатковані ще дідами-прадідами. Щороку вони приїжджають у Львів, аби розділити різдвяну радість з туристами та жителями міста.

44

фото: УНН

фото: УНН

901645

Ужгород:

солодкий мед та чарівна романтика різдвяної пісні

Древній Ужгород ніколи не перестає бути цікавим. Культурне різноманіття, красива архітектура, захоплюючі історії завжди приваблювали сюди безліч туристів. Тут є все необхідне для комфортного відпочинку. А ще – шарм карпатського краю, спокій та приємна насолода красою ошатного мальовничого карпатського містечка.

«Медовуха Фест 2015»
3-5 січня 2015 на наб. Незалежності
Якщо хочете провести свята солодко – вам сюди!
По-суті, це фестиваль-ярмарок медової продукції. І-й новорічно-різдвяний благодійний захід, який, до речі, збиратиме кошти закарпатським військовим у зоні АТО та дітям хворим на цукровий діабет.
Найсмачніший та найякісніший український мед домашнього виробництва, медове вино, медовий бальзам та багато іншої ексклюзивної продукції. Найрізноманітніші медові напої на основі рослин з карпатських полонини – лікують тіло і душу (жартують пасічники).
Тут ви отримаєте можливість пройти майстер-клас із виготовлення медовухи та навчитесь відрізняти якісний мед. Тож солодкі враження гарантовано.

Аж до 14 січня в Ужгороді триватиме цікава виставка. Сучасні угорські митці виставлять свої картини на огляд жителям та гостям міста. Різножанрові живописні твори, модерна кераміка та вироби із дерева.

Великий святковий різдвяний концерт відбудеться у Катедральному соборі.
8 січня
Під вечір на Театральній площі міста відбудеться дійство, присвячене різдвяній коляді «Колядуємо усі, і дорослі і малі». Долучившись до свята, ви проведете чудовий, незабутній вечір та отримаєте незабутні приємні враження, які надовго залишаться у пам’яті. Яскраве зоряне небо, чисте морозне повітря, веселі вертепи та колядники…Чарівна різдвяна романтика.

святковий Ужгород. фото Володимир Войнарович

святковий Ужгород. фото Володимир Войнарович

фото сайту goloskarpat.info

фото сайту goloskarpat.info

Великий святковий концерт  фото: Йожеф Кіш

Великий святковий концерт
фото: Йожеф Кіш

фото сайту wyr.com.ua

фото сайту wyr.com.ua

Мукачево:

молоде вино, атмосфера старовинного замку та зірковий фестиваль колядок

Містечко відоме своєю середньовічною фортецею, яку щороку відвідують тисячі туристів. І сьогодні вона готується до свят: у замок завітають учасники фестивалю вина. Веселі концерти з колядками, щедрівками та вертепами. А попри все це – дивовижна живописна природа довколишніх Карпат. Хіба може бути щось краще?

«Червоне вино-2015»
З 10 по 14 січня
Тут перед вами представлять найкращі напої з усього Закарпаття – воістину винного краю.
Найстарший, найбільш масовий винний фестиваль нашої країни цьогоріч буде ювілейним (проводитиметься вже у 20-те). Продукцію талановитих виноробів, які з’їжджаються у Мукачево з усіх усюд, ви не спробуєте більше ніде. Шардоне, Кюве, Розе, Кадарка та Сапераві – це далеко не весь перелік вишуканих сортів молодого вина, яке вам запропонубть.
Свято розпочнеться із концерту з виступами народних колективів. Завершиться театралізованим дійством.
День відкритих дверей планують провести у Замку Паланок. Це ще одна чудова нагода побувати на екскурсії в одному з найкрасивіших замків України.

«Різдвяна зіронька-2015»
9-12 січня
Якщо на свята відпочиватимете у Мукачеві – завітайте на концерт. Всеукраїнський відкритий
дитячо-юнацький фестиваль-конкурс
естрадної пісні запрошує гостей. Найталановитіші виконавці зі всієї України створять для вас справжнє свято. Солісти, дуети та ансамблі розважатимуть гостей.

На фестивалі Червоного вина  фото: УНІАН

На фестивалі Червоного вина
фото: УНІАН

На фестивалі  фото: Олег Григор’єв

На фестивалі
фото: Олег Григор’єв

Різдвяний концерт фото: Будинку культури Шахтар

Різдвяний концерт
фото: Будинку культури Шахтар

Чернівці:

карнавал по-українськи у красивому місті

Чернівці називають маленьким Парижем, це одне з наймальовничіших міст України. Воно багате на красиві архітектурні пам’ятки, найзнаменитішою з яких є Чернівецький національний університет. А ще тут проходить один з найяскравіших етно-фестивалів, що пропагує давні українські традиції – «Маланка». Тож запрошуємо!

Маланка-фест
15 січня
Маланка весело і яскраво завершує цикл новорічно-різдвяних святкувань. Традиція святкувати Маланку сягає корінням у часи середньовічних карнавалів. Боги, потойбічі силами та духи предків. Люди вірили – в час, коли один рік змінює інший, на землю приходять всі сили, які наповнюють життя людства: веселі і сумні, страшні та дивакуваті. Люди переодягалися у ці образи і поринали у загальну стихію свята.

В багатьох регіонах України ще збереглась традиція водити Маланку. І, мабуть, найяскравіше вона показана саме на Буковині. Ось уже п’ятий рік поспіль у після день Старого Нового року у Чернівцях проводять зимовий фестиваль. Дуже особливий: масштабний, різнобарвний, і видовищний, колоритний. Щоправда, цьогоріч святкування не будуть такими масштабними у зв’язку із ситуацією в країні. Та все ж «Маланку» не відміняють.

Щороку величезна кількість творчих колективів з різних районів Чернівецької області, із сусідніх областей беруть участь у етнографічному дійстві. Приєднавшись до фестивалю, ви й самі зможете перевтілюватися в різноманітні образи і стати його частинкою . Фестиваль Маланки – справжній український бренд буковинського краю, який радо запрошує провести свята разом.

Культурно-розважальні заходи триватимуть у Чернівцях протягом усіх зимових свят. “Казковий новий рік”, “Різдвяні візерунки”, “Новорічний калейдоскоп”, “Різдвяні зустрічі” – програми, вистави, конкурси, які чекають на дорослих та малих гостей і жителів прекрасного міста Чернівці.

На маланківських святкуваннях у Чернівцях.  фото: kamienczanka

На маланківських святкуваннях у Чернівцях.
фото: kamienczanka

фото: kamienczanka

фото: kamienczanka

фото: kamienczanka

фото: kamienczanka

Також на новорічно-різдвяні свята вас запрошує Верховинщина. Святкові дні, проведені у карпатських горах, запам’ятаються вам на довго. А місцеві ярмаркові та концертні дійства не дадуть сумувати.

Різдвяні колядники з Верховинського району. Фото: Володимир Дубас

Різдвяні колядники з Верховинського району. Фото: Володимир Дубас

Гарячим глінтвейном та найсвіжішими смачними м’ясними стравами приваблює гостей село Геча Берегівського району. На період зимових свят тут запланований традиційний Фестиваль гентешів. Різники свиней на публіці змагатимуться у спритності та майстерності приготування різноманітних страв зі свинини. Більш свіжого м’яса ви не скуштуєте ніде, адже весь процес від самого початку відбувається на очах у глядачів.

На фестивалі гентешів у селі Геча. Фото: Олег Григор’єв

На фестивалі гентешів у селі Геча.
Фото: Олег Григор’єв

На фестивалі.  фото: Олег Григор’єв

На фестивалі.
фото: Олег Григор’єв

 

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua


31.12.2014 2369 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1871
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1809
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1809
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5328 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2107 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1470

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

672

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

734

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

923

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

959
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1706
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3625
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10204
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26076
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10133 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7669
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

854
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1356
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

338
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1226
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

823
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1032