Хочуть розвитку: п'ять сіл на Косівщині не можуть вирішити, до якої ОТГ увійти (ВІДЕО)

П'ять сіл Трацької сільської ради, що на Косівщині, досі не можуть дійти згоди, в яку об’єднану територіальну громаду їм входити. Одна частина громади хоче до Косова, інша – до Матеївців.

До складу Трацької сільської ради входять п'ять населених пунктів - Трач, Цуцулин, Кривоброди, Гуцулівка та Корости, пише Суспільне.

Ігор Спольницький проживає у селі Трач Косівського району. Чоловік - проти приєднання до Матеївецької ОТГ. Він - за приєднання до Косівської ОТГ, адже, розповідає, у цій громаді більше перспектив.

"Громада, яка буде налічувати більше ніж 75 тисяч населення. Якщо по індексу на душу населення брати, то не можна порівнювати з нашими сусідами - Матеївецькою ОТГ. Тобто, нашими селами підсилили села Запруття. Весняний паводок показав, наскільки ми безсилі перед стихією і є відрізаними від центру ОТГ, який передбачається в селі Матеївці", - пояснює Ігор Спольницький.

Надія Семанчук живе в Цуцулині. Жінка показує списки з підписами жителів Трацької громади, які виступають за приєднання до Матеївецької ОТГ. Каже, що громада тричі збиралася на збори, але сільський голова жодного разу не прийшов.

"Коли ми побачили розвиток сусідніх сіл, а тут абсолютно нічого не робиться. Ми звертаємося до голови сільської ради із заявою. Просимо: організуйте схід селян, проведіть обговорення, щоб ми знали, куди маємо йти. Він заяву не реєструє. Веде себе ганебно. Скільки ми до сільської ради не приходили, обов'язково мусить бути поліція, патруль - у сільську раду нас не пускають", - каже Надія.

За перспективним планом, села Трацької сільської ради спочатку належали до Косівської ОТГ. Таке рішення ухвалили на основі рішення сесії сільської ради. Депутат Трацької сільради Михайло Тинкалюк на засіданнях голосував за приєднання до Косова.

"У нас є школа, в нас є три заклади культури, які працюють і в задовільному стані. Більшість людей, моїх виборців, - за Косівську ОТГ", - каже депутат.

Депутатка Трацької сільської ради Любов Пилипчук на сесіях виступала проти приєднання до Косівської ОТГ:

"З мого округу хотіли і хочуть до Матеївецької ОТГ. Ми бачили, як розвивається ця громада, які покращення є, коли вступили прилеглі села Кропивища, Пилипи, Дебеславці, Ганів. Наскільки покращилися там умови життя людей, наскільки від Косова ніколи нічого не мали".

12-го червня за розпорядженням Кабміну населені пункти Трацької сільської ради приєднали до Матеївецької громади. Таке рішення сільський голова Роман Яремійчук називає незаконним.

"Вони списки зібрали, але ті списки фальшиві. Там триста чоловік – покійники, неповнолітні. Це абсурд таке писати. Вони по два рази писали людей. Я ж не зробив ті списки. Це їх адвокат підписував, що "з оригіналом вірно" Його підпис там є, і суд прислав сюди", - розповідає Роман Яремійчук.

Такої ж думки і секретар сільської ради Роман Слободян. Каже, що таке рішення вигідне керівництву Матеївецької громади:

"Матеївці – просте село. Нічого нема - ні лікарні, ні військкомату, ні соцзабезу, ні податкової - нічого. Немає переваг. Все в Косові. Треба їхати в Матеївці, звідти - в Коломию. Який резон? Люди не хочуть. Хто має машину, ті з ініціативної групи, поїдуть, а люди за довідками не поїдуть. Переваги дуже великі. В районі ми залишаємося, по-перше. По-друге – статус гірський. Це людям "плюс" 20-25% буде до пенсії, зарплати".

Радник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул у складі міжвідомчої регіональної групи був у Трацькій громаді та аналізував їхню інфраструктуру, надання публічних послуг, віддаленість від двох об’єднаних громад.

"Запропонували обом сторонам спільно з депутатським корпусом подворові обходи по всіх населених пунктах цієї сільської ради. Щоб вони визначили, куди люди хочуть, однак обходів не було здійснено. Тому рішення було прийняте Кабміном. Ми доводили уряду наше рішення і однієї сторони, і другої, аби вони могли визначитися", - говорить Валерій Крецул.


29.07.2020 1094
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1830
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5395 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

707

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

755

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

952

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

985
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1737
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3653
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10151 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7688
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

89
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

198
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

360
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1254
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850