"Калушавтодор" пояснив, чому так нещадно обрізає дерева

Несприятливі умови урбанізованого міського середовища призводять до передчасного старіння зелених насаджень і зниження їх життєдіяльності, що вимагає систематичного застосування ряду заходів для забезпечення їх належного утримання та догляду.
Про це пише Фіртка з посиланням на Вікна.

Рослинам притаманне екологічне та естетичне значення, але важливіші санітарно-гігієнічні і мікрокліматичні функції системи озеленення. Міські насадження повинні наближати умови довкілля до деяких оптимальних показників, що характеризують так звану зону комфортності.

"Ми вивчали вплив обрізки деревних насаджень, які проводились в між вегетаційний період (який триває з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного), починаючи з 2011 року по вулицях Б. Хмельницького, Пушкіна, Євшана, Підвальна, Січових Стрільців, Грушевського та ін. На даних вулицях висаджені різні види дерев: клен звичайний, клен ясинолистий, клен кулястий, каштан, тополя, верба, липа, акація, ясен та ін.. Результати спостережень свідчать, що різні види дерев по-різному переносять обрізку. Впродовж вегетаційного періоду спостерігається запізнення процесів розпускання листкових пластинок, бруньок, пізній 100% листопад. Середній приріст в кінці року становить 80 см. Після омолоджуючої обрізки спостерігалось інтенсивне відростання гілок і формування крони. Вже на третій рік після цієї процедури на деревах формується в середньому 57 гілок другого порядку при їх середній довжині 2-3 м", — йдеться в повідомленні КП "Калушавтодор".

Омолоджені дерева добре виконують екологічні функції. Наприклад, дерева поглинають у кілька разів більше діоксиду вуглецю і виділяють більше кисню. Листки омолоджених рослин нагромаджують у три рази більше свинцю. За період вегетації омолоджені дерева осаджують пил. Формування крони у дерев з сильним омолодженням відбувається значно швидше, ніж у старих дерев, у яких вона рідка і майже не змикається в ряду. У сильно омолоджених дерев утворюється щільна зелена смуга, яка здатна до 75% відбивати шум своїм листям – це говорить про добрий протишумовий ефект, який не спостерігається у старих дерев з рідкими і не зімкнутими кронами у рядах. Утворена велика листова маса насильно омолоджених дерев впливає на підвищення іонізації повітря, працює як фільтр, поглинаючи пил і різні хімічні речовини, виділяє в повітря фітонциди. Це обумовлює значно ефективнішу їх фільтруючу роль, а також створення певного мікроклімату, зниження сухості повітря, зниження шуму.

На екологічний стан міста краще і швидше починають впливати сильно омолоджені дерева зі сформованим габітусом, ніж старі, розлогі крони дерев, які не можуть виконувати дані функції через аварійно-небезпечний стан, зазначають комунальники.

У КП "Калушавтодор" зазначають, що впродовж останніх років при догляді за зеленими насадженнями в Калуші стали широко застосовувати радикальну обрізку дерев.

Формувальні роботи насаджень на території міста здійснюється відповідно до Порядку формування дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2006 року №1045, інформує КП "Калушавтодор".

Щорічна підрізка дерев, кущів здійснюється для того, щоб:

  • Запобігати виникненню аварійних ситуацій, спричинених падінням окремих гілок, внаслідок несприятливих погодних умов шляхом видалення сухих, підмерзлих, хворобливих і сильно пошкоджених гілок;
  • Підвищити рівень освітлення у житлових приміщеннях, що затіняються прибудинковими насадженнями;
  • Поліпшити декоративно-естетичний вигляд зелених насаджень шляхом зміни форми крони або її зменшення.

"Отже, застосування різних видів підрізки крон дерев та кущів — важливий агротехнічний захід, який впливає на форму, розміри наземної частини, міцність скелета крони рослин та сприяє покращенню росту. Омолоджуюча підрізка необхідна для старих листяних дерев, які втратили здатність до росту, крони дерев втратили естетичний вигляд і становлять небезпеку для мешканців міста", — переконують комунальники.


Читайте також:

У Франківську створять онлайн карту зелених насаджень міста


23.01.2021 1363 2
Коментарі (2)

За 200 км вільний ЄС 2021.01.23, 23:41

До невпізнаваності.

Нові дерева саджати будуть?

kodin 2021.01.24, 11:06

А,ще чиновники мають безкоштовне пальне для опалення своїж маєтків.

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1020
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

835
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1950
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3327
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2588
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2586

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

303

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

767

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

727

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1668
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

410
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

766
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

651
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

395
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

421
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27078
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

875
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19715
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

474
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

433
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

767
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1441 4