Юрій Іздрик знявся у тизері нового фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс»

Український прозаїк та поет Юрій Іздрик знявся у тизері фільму режисерки та письменниці Ірини Цілик «Я і Фелікс».

Проєкт набрав найбільшу кількість балів за результатами першого етапу 13-го пітчингу Держкіно, пише Фіртка.

«Я і Фелікс» — це екранізація неопублікованого роману Артема Чеха «Хто ти такий?».

Навесні 2021 року він вийде у видавництві Meridian Czernowitz. Книга і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х, його сім’ю, друзів, перше кохання і відносини з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його сім’ї. Історія розвивається на тлі буремних 90-х та розказана через призму дитячого сприйняття.

«Ми ще шукаємо лице цього фільму, бо говорити про наші 90-ті можна дуже по-різному. Я сама ловлю себе на тому, що негативні спогади про мої дитинство і юність досі зі мною, але я бачу їх доволі розмито, бо фокус своїх спогадів наводжу переважно на інше: на залиті сонцем двори, біганину з друзями, замазані зеленкою коліна, щасливі моменти єднання з батьками (коли у них було все добре), домашні свята, походи в ліс і на рибу, перегляди діафільмів, музику, яка так часто  звучала в моїй квартирі, забавки з татовими нунчаками, ігри, розмови, оце все, що в мене ніхто не забере. Тому і в цьому фільмі я планую часто йти таким шляхом. Звісно, тут важливо не переступити тонку межу й не романтизувати ті досвіди, які водночас нас травмували. Цього також було повно, авжеж», — розповідає режисерка Ірина Цілик.

У тизері одну із головних ролей, Фелікса, зіграв український письменник Юрій Іздрик. Фелікс — колишній контррозвідник, солдат ГРУ, десантник радянської армії й до того ж глибоко травмована досвідом війни людина. 

«У цьому випадку не так важливий сценарій, як ім'я режисера. Я вже казав Ірі у відповідь на її “я боялася, що ти не погодишся”: “Це як би Мартін Скорсезе подзвонив Аль Пачіно і сказав: “Чувак, ти хочеш у мене зніматися?”. Ну, звісно, що так. Поки це лише тизер, а далі буде видно. Зараз відбувається процес становлення хімії між виконавцями головних ролей. Треба знайти контакт і правильні інтонації. А ще наша дружба з Іриною – невідомо, чи вона допомагає, чи навпаки… Професійні стосунки й дружба – це не завжди добре», — коментує Юрій Іздрик.

«Історія наших з Іздриком стосунків цікава. Колись він для мене був просто відомим поетом, якого я заочно поважала, але потім нас звела доля в турі, і це був дуже дивний досвід. Півтора місяці спільних подорожей і побуту, багато цікавих розмов, сміху і класної музики з автомагнітоли, але після цього ми роз'їхалися в різні боки і кілька років насправді майже не спілкувались. Але коли я писала сценарій, я себе ловила на тому, що типаж чи образ Фелікса подумки повертає мене до Іздрика. Навіть пояснюючи іншим людям говорила: “Ну от Фелікс десь такий як Іздрик, тільки з іншим, звісно, досвідом, з іншим бекграундом”», — додає режисерка Ірина Цілик.

Восьмирічного хлопця Тимофія грає син режисерки Андрій. Чи гратиме він у фільмі, стане відомо після проведення кастингу. 

Фільм продюсують Володимир Яценко («Додому», «Дике поле») та Анна Соболевська («Додому»). Виробництво «Я і Фелікс» здійснюватиме кінопродакшен ForeFilms. Зйомки заплановані на осінь 2020 року.  

Тизер до фільму можна переглянути за лінком: https://youtu.be/J3kMVPqk3Y8.  

Кадри та фото зі зйомок тизеру за лінком: https://bit.ly/2V7jsOT


Довідка:

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, письменниця, авторка поетичних і прозових творів. Членкиня Українського ПЕН. Лауреатка американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин». 

Юрій Іздрик — український прозаїк, поет, перекладач. Автор повісті «Острів Крк» (1994),  романів «Воццек» (1996, 1997), «Подвійний Леон» (2000) і «АМтм» (2004), збірки есеїв «Флешка» (2007), «Таке» (2009), «Underwor(l)d» (2011) та семи поетичних збірок.

Артем Чех — український письменник. Автор 12 прозових та нон-фікшн книжок. Окремі твори перекладалися німецькою, чеською, польською, англійською мовами. У 2015-2016 рр. служив у лавах Збройних Сил України, після чого написав книжку «Точка нуль» про свій досвід участі в російсько-українській війні. Книжка отримала кілька престижних літературних премій. 

ForeFilms — кінопродакшен авторського повнометражного і короткометражного кіно, заснований у 2020 році продюсерами Володимиром Яценко і Анною Соболевською. Зараз на різних стадіях виробництва у ForeFilms стрічки Валентина Васяновича, Нарімана Алієва, Антоніо Лукіча, Ірини Цілик та дебют у повному метрі Павла Острікова.


25.06.2020 5446
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6446 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

490

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

388
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

537
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759