Історія Івано-Франківського «беверлі-хілзу»

 

Минулого року Україна  відзначила 20 років  незалежності, а вже через рік, тобто цими днями, можемо «святкувати» двадцятиріччя від тоді, як у Івано-Франківську з’явився перший «беверлі-хілз» – котеджне містечко з «хатинками» перших прикарпатських скоробагатьків.

 

Розташувалося «царське село» на території Чукалівки. У народі його назвали «Проспектом демократів». Тут перед очима «маленьких українців» красуються дво-триповерхові міні-палаци з високими мурами і злими собаками.

 

Передісторія

Початок 90-х… Масштабні мітинги проти комунізму, владу на Західній Україні здобуває Народний Рух. Цей період в історії Руху, як тепер зазначають історики, був позначений «кризою самовизначення». Одна з газет з цього приводу писала: «Деякі лідери Народного Руху (зокрема, Іван Драч, Дмитро Павличко та Михайло Горинь) виступали за збереження Руху як об'єднання демократичних орга-нізацій та партій, першочерговим завданням якого було б створення тривкої політичної бази для розбудови нової Української держави». На їхню думку, Рух повинен був перейти від політики опозиції діям уряду та президента до співробітництва з ними. Більше того, висувалася пропозиція про обрання на голову НРУ Леоніда Кравчука – тодішнього Президента України. Інша група членів організації, очолена В'ячеславом Чорноволом, доводила, що оскільки нова держава, як і раніше, повністю контролюється старою комуністичною номенклатурою, справжні реформи будуть неможливі, поки вона не буде усунена від влади. На IV Всеукраїнських зборах НРУ (грудень 1992 року) Рух фактично перетворився на політичну партію.

 

Тоді, 20 років тому, Народний Рух обіцяв громадянам нову країну, з іншим порядком та іншою владою… Однак… Мабуть, вже тоді було закладено те, що пожинаємо сьогодні. Будівництво України розпочалося зі зведення шикарних (як на той час) обійсть. Так на занехаяному чукалівському полі виріс справжній «хабаровський край», побудований не ким іншим як івано-франківськими демократами.

Сміття з хати...
Жодних публікацій у пресі про «Проспект демократів» не допускалося. Чи не єдиний, хто тоді наважився провести журналістське розслідування з цього приводу, був тодішній директор телестудії «Захід», а сьогодні власник навчального центру «Західінформ» Ярослав Гуменюк.
Спочатку, за словами пана Ярослава, журналісти помітили «початок якихось дивних забудов поблизу села Чукалівка». Після недовгих інформаційних зведень виявилось, що то будуються представники влади. І це при тому, що на початку дев’яностих отримати земельний наділ було дуже важко. На кожну ділянку існувала чимала черга. Але чиновники на це не зважали. Селу ж, в обмін на виділені земельні ділянки, обіцяли чималі привілеї: збудувати міст, реставрувати школу і т.д. і т.п. Однак, як співав тоді популярний співак Левко Дурко (Бебешко), висміюючи перші паростки демократії по-українськи,  «обіцяли-обіцяли – дулю показали»…
«В той час Рух був єдиною партією в обласній раді, – розповідає Ярослав Гуменюк. – А проблема полягала в тому, що багато чиновників, колишніх затятих комуністів, просто «перешилися» і з комуністів стали «рухівцями». Багато таких людей паплюжили ім’я Руху. В них була одна мета – збагачення. От вони і заклали фундамент під

 

«Проспект демократів».
У 1988 році, коли почалася так звана Горбачовська «гласність», місто заснувало 402-й канал – перший в Івано-Франківську канал телебачення. Там для студії «Захід» впродовж кількох років виділяли ефірний час. І в одному з таких випусків студія «Захід» наважилась презентувати компрометуючі матеріали щодо «Проспекту демократів».
«Але випуск з розслідуванням в ефір не пустили, мовляв, немає фактичного підтвердження, не можна давати в народ. Хоча раніше наші матеріали ніхто не редагував. То був наш ефірний час, ми його заповнювали, ми за нього і відповідали», – розповідає  Ярослав Гуменюк. – Якимось чином інформація про заборонений сюжет вийшла на Київ. Звідти нам подзвонили зі сміливої молодіжної студії «Гарт» і сказали, мовляв, ми чули, що у вас є цікавий матеріал. Нас запросили в Київ. Сюжет про івано-франківський «Проспект демократів» показали на всю країну. Після цього у нашому рідному місті заговорили, мовляв, Гуменюк – зрадник, він виносить сміття з хати. Після цієї події нашу передачу потроху випхали з ефіру, а згодом і зовсім закрили нашу студію».

 

З чого починалися гектари…
Прокуратура порушила кримінальну справу. Щоправда, не проти конкретних осіб, а лише за фактом. В результаті жодної розв’язки вона не мала і «потроху справа зам’ялася».

 

«Революцію задумують романтики, роблять її фанатики, а користаються нею –  негідники», – продовжує пан Гуменюк. – На початку дев’яностих люди чекали чесної влади, що все буде прозоро. А тут – овва: починає будуватися одна хатка, друга, третя... З цього все й пішло-поїхало. Ми почали розслідування – відразу вилізло кілька прізвищ тодішніх чиновників. Тепер ніхто із них вже не при владі».

 

Для села, звісно, багаті власники хатин нічого з обіцяного не виконали, і сьогодні чука-лівська школа продовжує заростати бур’янами. Хоча, як каже Ярослав Гуменюк, з Чукалівкою було укладено офіційний договір. «Але я підозрюю його підписали, аби хоч якось виправдатися, вже тоді, коли ми почали в цьому напрямі «копати». Договір був лише ширмою».

 

Ось так і почалася на Прикарпатті демократія. «Проспект демократів» став першим предметом зловживання влади вже в демократичних умовах. А через те, що ми відразу не почали будувати країну правильно, зараз маємо такі наслідки. 20 років тому крали шматочки землі, а сьогодні цілі гектари, заводи», – підсумовує Ярослав Гуменюк.

 

Були скоробагатьки  і був Голодюк…
Борис Голодюк у дев’яності роки очолював міський осередок партії Народний Рух. В той період він проводив розслідування про «проспект» спільно зі студією «Захід».

 

«Народний Рух був дійсно патріотичною силою як громадська організація, а не партія, – розповідає Борис Голодюк. – У партії власне стався розкол між патріотами та людьми «коритного» напряму. Мене намагались підкупити, пропонувалися досить великі суми як на той час, аби я мовчав. Бо у міській раді я збирав підписи, аби прокуратура відкрила пріз-вища забудовників. Щоб всі зрозуміли, що справжні патріоти до цієї брудної справи відношення не мають».

 

Але з числа 200 забудовників Голодюку відкрили лише 33 прізвища. А під забудову можновладців було виділено ціле поле. Розвитку справа так і не знайшла, і будівництво  чиновницьких маєтків успішно продовжилось.
Тодішній міський осередок Народного Руху називали «скалкою в оці», адже його члени були налаштовані набагато радикальніше за своїх обласних колег. Наприклад, Борис Голодюк у 1993 році приїхав на бензовозі під Верховну Раду і погрожував підірвати себе разом з тоді-шніми депутатами. Цікаво, як би склалася доля нашої держави, якби такий вибух у 1993 році і справді відбувся?

 

Тепер в Івано-Франківську ходить легенда, мовляв, після тих подій на початку 90-х, Голодюка «отруїли або щось йому вкололи». Бо, за словами деяких його знайомих, Борис в один час дуже змінився. Сьогодні пан Голодюк називає себе козацьким полковником, священиком УПА, цитує Франка, Шевченка, Біблію, а вибори називає «жидо-масонським лохотроном».

За проспектом проспект
Слідом за «Проспектом демократів», в Івано-Франківську, як гриби після дощу, один за одним почали виростати котеджні містечка. «Проспекти» з’явилися і в Дем’яновому Лазі, і у Вовчинцях, і в Угорниках. Загалом сьогодні у нашому місті їх нараховується до десяти.  Зводяться нові.

 

За дослідженнями київської  консалтингової компанії «РеалЕкспо», в нашій області відмічено зростання вартості квадратного метра від 10 до 22% протягом 2012 року, отже і попит на таку нерухомість не знижується. Подумаймо, хто все-таки з наших братів-земляків може собі дозволити утримання такого маєтку? Для прикладу, двоповерховий котедж у Вовчинцях загальною площею 314 кв. м сьогодні коштує приблизно 210 тис. у. о. В яку суму щомісячно обходиться утримання такої  «хатинки» – не важко підрахувати.
Отож, у підсумку можна сказати, що наш «Проспект демократів» є своєрідним символом. Чого? Безкарності та вседозволеності. Саме так цвіли перші ягідки «фірмової» української демократії. Наслідки відомі усім.
 

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ, ЗК


13.07.2012 Оксана ГЛУШКЕВИЧ 1209 10
Коментарі (10)

Олег 2012.07.15, 22:31
Автор чому немає жодного фото??? Читачеві як все це треба уявляти чи як???
для бабло 2012.07.19, 17:06
Ти не бабло,ти бидло.Питання не про таких як ти,а про патріота Бориса Голодюка,і нікому твоє бабло не потрібне і тобі не треба,бо ти неук,яке називається інфузорія,сидиш на тілі свого злодія-тата і чекаєте поки за вами не прийдуть....ПРИЙДЕ з косою! 100%-і твоє бабло тобі не поможе...гарантуююю,баблюк...................
баблу 2012.07.19, 17:16
Попав би ти мені в руки,і співав би китайським бегемотом,але ти все одно нарвешся,ти своє хапнеш,такі як ти своє отримують у всіх ситуаціях-правду тобі вже було сказано в попередніх коментах!Люди тобі набажають!ти дочекаєшся,а за Голодюка Бориса шкода і було б добре,щоб наші патріоти не терпіли за таких виродків які хочуть тиші за накрадені гроші,але є ще ГОСПОДНЯ КАРА і ти БАБЛО її дочекаєшся,я тобі цього БАЖАЮ.
Роман 2012.07.17, 18:23
Де фото?
бабло 2012.07.17, 22:21
Фотоальбом викуплено. За нормальні бабки. З негативами. Гроші підуть на голодуючих та інших знедолених. Альбом дадуть їм же. Шоб милувались і настроїлись на пазітіфф.
За РУХ!!! 2012.07.17, 22:22
Дуже сумно читати,що колишній лідер і один із найактивніших патріотів Борис Голодюк сьогодні нікому вже не потрібен.Ось вам приклад,хто сьогодні є опозиція,чи ОПА-ОПА-зація,на чолі з ВВВЕЕликою націоналісткою Юькою Капітельман.Тоді коли Голодюк боровся за Україну,Юлька загрібала бабло,а наші місцеві патріотики всі позапихали язики в дупу і розказують байки як вони люблять Україну.Дякую журналісту за змістовний і правдивий допис.МОЛОДЕЦЬ!
бабло 2012.07.17, 22:28
Чуваче "За РУХ!!!", попустись, не порушуй феншуйну тишу Беверлі. Тривожний ти якийсь...
Сьогодні 2012.07.21, 11:20
І сьогодні далі будують. І де ж наші журналісти і прокуратура, де партії, які можуть зробити собі рекламу на реальному захисті прав населення. Де будують? - наприклад, прямо на дамбі річки Б.- Надвірнянської будують колибу, людям залишили вузьку доріжку до річки, на якій не можуть розминутись два два дитячих візочки.
kurt 2012.07.21, 13:53
А братва, что? Тоже в рух игралась в 90-х.
Залізняк 2012.07.23, 11:29
На превеликий жаль , після 1992 року НРУ використали злодійчуки в своїх корисливих цілях... Наяївні романтики були нахабно відсунуті від політичного життя. В організацію почали влазити аморальні користолюби . А Голодюка шкода.
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195