Is fecit, qui prodest - зробив той, кому вигідно

Отже, сталося. Гольфстріму більше немає з нами. Трагічна випадковість, техногенна катастрофа ... Ніхто навіть у самому страшному нічному кошмарі не міг і уявити, що аварія на буровій платформі може обернутися такими глобальними наслідками. Чи все таки міг?

Ще на самій зорі європейської цивілізації древні римляни вже говорили: «Is fecit, qui prodest - зробив той, кому вигідно». Що, знову змова?! Анітрохи. Не змова, а логічний підсумок багатовікового суперництва, жирна крапка в низці незліченних спроб взяти верх. І для того, щоб побачити це, зовсім не потрібні чергові витоки надсекретних матеріалів. Достатній просто уважний і неупереджений погляд на загальновідомі історичні факти. Отже, як і коли все це почалося?

"Все почалося, як завжди, із заворушень. У тихій спокійній туманній Англії замість того, щоб вирощувати свої газони, група незадоволених постійно з чимось не погоджувалася. То їм влада королів не подобалася, то стрункиа латинська мова церковних проповідей (ага, англійська з його граматикою і вимовою куди легше!), то французькі лучники, то взагалі незрозуміло що, що виражалося в широко відомому англійському спліні.

Природно, влада з цим боролися в міру сил. А так як будучи острівною державою, була обмежена в ресурсах, то вирішила цю справу радикально просто - вигнати баламутів куди очі дивляться. Тобто подалі, щоб якраз очі не бачили. Ну і послали їх. Землі нові відкривати. Заморські, зрозуміло, так як куди ще з острова пошлеш?

Власне, з цього і почалася Англія - велика морська держава. Спочатку негідники не заспокоювалися і часом починали піратствували, бунтуючи захоплюючи бойові кораблі. Але в міру накопичення географічних відкриттів, у влади з'явилася реальна можливість більш грунтовно позбавлятися від бунтарів, поселяючи їх на суші, "милостиво" надаючи землю в якому-небудь Мухосранська в Австралії, Новій Зеландії, Індії чи у Північній Америці. При відсутності British Airways це було дешево, сердито, надійно і ефективно. Своє невдоволення і незгоду бунтівники спускали на місцевих жителелів, що не стільки допомагало їм самим, скільки зміцнювало міць Британської корони. Сіонські мудреці нервово «курили збоку».

Однак не будучи повними дурнями, ці типчики досить швидко зметикували, що до чого й замислилися. У результаті роздумів, зрозуміло, нічого доброго, крім наступної війни, не придумали. І почали її в самій, мабуть, організованій частини британських колоній - північноамериканської. Під приводом мухлежу з чаєм (червивий чай, чи що) в Бостоні і почався формений бунт. Який вдався і тому був перейменований в революцію. Зі скрипом серця, Британія змушена була визнати незалежність своєї, мабуть, самої великої колонії.

Однак, запаморочення від успіхів так надихнуло цих паршивців, що вони задумали таку хитру штуку, як демократію, мабуть начитавшись байок про Давню Грецію.

Відповідно, будь-які імперські прояви були для них, що для бика червона ганчірка. Причаївшись за океаном, вони виношували плани, як би це розправитися зі своєю колишньою батьківщиною - Британською імперією. Знюхалися з давніми противниками англійців, французами, вони швидко усвідомили всю міць поп-культури і почали атаку з обдурюваня простого народу кінематографом. Голлівудська фабрика мрій швидко загадила мізки простому працьовитими англійської люду безглуздими кривляннями типчиків начебто Чарлі Чапліна.

 

Після чого стало досить просто підбурити Британію з Німеччиною. Бійка почалася на славу. Швиденько прикинувшись кращими друзями, США виступили на боці Антанти і, щоб не дати об'єднатися з іншою імперією - Росією, висадилися в Архангельську та Владивостоці. Так як американці розмовляли англійською мовою, негативне ставлення росіян до британців було забезпечено. У результаті, колишні союзники Росії отримали "Наша відповідь Чемберлену". Але імперія на цей раз вистояла.

Довелося все починати спочатку. Більш-менш перспективним варіантом продовжувала залишатися Німеччина. Поразка у війні залишила її в руїнах і без грошей. А США непогано заробили на першій світовій війні і тут же почали вкладати у німецьку промисловість. Забігаючи вперед, за статистикою, до 80% німецьких танків у всьому другої світової війни випускалися на підприємствах, що належать Дженерал Моторс. Бажання швидше розправитися з Британською імперією настільки запаморочила голову американським фінансистам, що вони, зливаючи гроші в акції, викликали у своїй країні Велику Депресію. Поки вони були зайняті своїми проблемами, Європа цвіла і пахла. Однак недовго. Насіння, посіяні в Німеччині, дали сходи і до влади прийшов Гітлер. Ось тут-то одряхлілий британський лев і відчув міцний стусан у зад кованим чоботом німецької вояччини. Спочатку вони прикривалися всілякими Чехіямі-Польща, проте все це було напівзаходами.

За океаном радісно потирали долоні, безсовісно затягуючи відкриття Другого фронту і переманювали наукові кадри з Європи. А німецька авіація і снаряди ФАУ успішно прасували Лондон. Все начебто йшло за планом, але Гітлеру вистачило «розуму» для чогось попереться на Схід, до Росії. Де він і застряв по вуха. Довелося згнітивши серце відкривати Другий фронт. Ну і потім разом з британцями святкувати загальну перемогу, під шумок вивозячи залишки наукової та інженерної еліти з розгромленої Німеччини, готуючи наступний етап боротьби за світове панування.

Зіштовхнувши лобами Західну Європу та СРСР, маніпулюючи Черчіллем, який вибухнув Фултонській промовою, американці сиділи за океаном, спостерігаючи спроби бабусі-Європи озброїтися проти Радянського Союзу, що грунтовно гальмувало відновлення їхнього старого природного ворога - Британської імперії. Хто ж знав, що росіяни винайдуть супутник, запустять людину в космос і поставлять на міжконтинентальні балістичні ракети, помилково прийнявши за свого головного ворога США. Довелося теж вплутатися в гонку озброєнь ...

Проте, поміркувавши, американці швидко зметикували, як можна подібне протистояння поставити на службу війни проти Британії. Вони стали всіма засобами підігрівати симпатії до соціалістичного шляху розвитку держав. І тут не можна не відзначити дивно свіжі нестандартні рішення в цій області. Наприклад, соціалізм на Кубі. Або успіхи соціалістичного В'єтнаму у війні проти імперіалістично орієнтованого сайгонського режиму. Ну хто, хто може повірити в казочки про успішне протистоянні карликового острівної соціалістичної держави в регіоні традиційної сфери впливу США? Ну або переможної війни голодранців-селян, озброєних списаною стрілецькою зброєю проти високотехнологічної найпотужнішою військової машини світу? Трохи критичного настрою і стає абсолютно очевидна абсурдність усіх цих побудов.

Вся ця нісенітниця була придумана лише для виникнення симпатії до соціалізму в Європі. Американці чудово розуміли, що багатовікові традиції Європи дозволять їй швидко знову увійти в силу і США буде набагато важче протистояти модернізованій Британській імперії без підривної діяльності соціалістів. Щоб завуалювати вузьку спрямованість своєї підривної роботи, найбільші прояви успіхів соціалізму були продемонстровані в Італії в Франції. У результаті в Італії до влади прийшли соціалісти, а у Франції в 1968 році руками радикально налаштованого студентства взагалі мало не сталася революція.

Не зайве зазначити, що дана політика побічно пояснює і деякі внутрішньо-американські події. Наприклад, президент Кеннеді, молодий, енергійний, незважаючи на приналежність до демократичної партії, був одним з найбільш агресивно налаштованих президентів в історії США. Він настільки успішно взявся за Кубу, що довелося пригрозити початком атомної війни, ця погроза нині відома, як Карибська криза. І якщо цю "криза" вдалося успішно "розрулити", то його серйозний настрій відносно В'єтнаму, міг звести нанівець всю тонку гру зовнішньополітичного відомства США. Він реально міг закінчити в'єтнамську війну беззастережною перемогою західної демократії! Довелося його вбити. Ну а соплеж Ніксон спустив війну на гальмах, в результаті чого врешті-решт американські війська довелося з ганьбою виводити з В'єтнаму. Але воно було того варте - заморські колонії Британії одна за одною захворювали хворобою соціалізму, відвалюючись від метрополії і залишаючи її сам на сам із їхнім таємним противником.

Проте європейська солідарність зіграла не на руку американцям. Об'єднання розвинених європейських країн в Європейський Союз успішно повернуло міць вже неіснуючій формально Британській імперії і США зіткнулися вже з консолідованою Європою, в якій розчинилася Британія. Об'єднання зусиль дозволило в стислі терміни відновити знекровлене вивезенням мізків в США наукове співтовариство. Адже саме у науково-виробничій сфері вирішується сьогодні питання домінування у світі, чи не так? Багатовікові університетські традиції знову стали рятувальним кругом для Європи взагалі і Британії зокрема.

Довелося згадати стару, успішно випробувану в минулому, політику відволікання і обману. Цього разу в хід пішли комп'ютери. Замість широковживаних мейнфреймів, в США вигадали концепцію персонального комп'ютера. У результаті наївні європейці практично повністю перейшли на ці недокомпьютери. Між іншим, США успішно продовжують випускати і використовувати мейнфрейми. А спробуйте-но згадати хоча б одного європейського виробника мейнфреймів. Після того, як персоналка виявилася чи не в кожному домі, були запущені комп'ютерні ігри. Молоде покоління підсіло на них успішніше, ніж на наркотики.

Але це був лише перший етап. Адже головне завдання було дискредитувати європейську наукову школу. Відомий і популярний американський письменник Ден Браун написав книгу "Янголи та демони", в якій загрозу миру "погані хлопці" дістали з центру європейської фундаментальної науки - ЦЕРН-а. Приблизно в цей же час на ринок була викинута захоплююча комп'ютерна гра Half Life і пізніше - Half Life 2 з головним героєм - фізиком-теоретиком, колеги якого безвідповідально експериментуючи з тонкими матеріями сучасної фізики, вкинули світ в черговий апокаліпсис. Місце дії не повинно збивати з пантелику - Чорна Меса легко розшифровується, як науковий центр ЦЕРН-а, де працює широко відомий великий адронний коллайдер або ВАК. Чим можна було б більш ефективно посіяти сумніви в допустимості сильної європейської наукової школи, чим подібним демаршем?

Для підстраховки була використана і стара перевірена практика одурманення - наркотики. Що і стало справжньою метою втручання у справи Афганістану, оскільки ні для кого не секрет, що саме цей регіон - основний постачальник дурі в Європу. Ну як можна повірити, що американці полізли в цей ведмежий кут, століттями відомий своїми непримиренними партизанами, особливо у світлі негативного досвіду втручання СРСР просто щоб нести світло демократії в середу незіпсованих дикунів?

Шалена індустріальна гонка, зрозуміло, не могла пройти без наслідків і вони виявилися в глобальному потеплінні. Не дивно, що найбільші економіки світу - США і Китаю змусили уряди зробити непопулярний крок - відмовитися підписати угоди про обмеження викидів в атмосферу. У той же час було очевидно, що глобальне потепління може зробити безглуздою багатовекторну суперечка за панування між США і Британською імперією. Якщо не можна згортати виробництво (і викиди), то все одно треба якось інакше охолоджуватися. І рішення було знайдено.

Недарма США виявляло таку серйозну зацікавленість у наукових дослідженнях приполярних областей, особливо Антарктиди. Прагматичні американці вбухали незліченні суми для дослідження цього порожнього, продутого всіма вітрами, прикрившого всі свої корисні копалини багатокілометрових шаром льоду континенту, що виглядало чистої води фінансовим божевіллям. Можна тільки здивуватися їх чуттю. За десятиліття досліджень викрісталізовалося аргументоване розуміння, що з глобальним потеплінням цілком можна боротися таким самим глобальним охолодженням. Так-так, рішення лежить буквально на поверхні! Льодовиковий період! Грунтовні дослідження відкрили механізми цього явища і стало очевидно, що використання природного природного процесу вирішить відразу кілька проблем.

Найбільш очевидна - глобальне потепління. Екстенсивний розвиток промисловості, як основна логіка розвитку технологічної цивілізації людини не може бути згорнутим. Неможливо уникнути розширення процесів, що призводять до потепління. Залишається лише придумати спосіб ефективного охолодження і черговий льодовиковий період виявляється найбільш природним і логічним рішенням. Нітрохи не менш важливо для США і рішення іншої проблеми - остаточний розгром Британської імперії. Адже Європа успішно розвивалася всі ці довгі століття завдяки своєму унікального географічному положенню з відносно м'яким кліматом, забезпечуваним теплою течією Гольфстрім. Якби її не було, то легко можна уявити, що було б на території нинішньої Британії за аналогічними областям у Канаді.

Тобто ні про яку потужну морську імперію не могло б бути й мови. Чудово розуміючи ймовірність зміни клімату, Європа, не маючи вже природних ресурсів, намагалася завчасно забезпечити себе ресурсами з інших регіонів, зокрема, з районів СРСР. Однак поки існувала ця держава і політичні протиріччя, це було малоперспективно. Свою карту з СРСР США вже розіграло і тепер їх інтереси збіглися з інтересами Європи. Прийшов час прибирати СРСР, як політичного противника і перетворити його на слухняний сировинний придаток. Стався розвал СРСР. Тонке маніпулювання і спритно розіграна економічна криза намертво зв'язали країни колишнього СРСР та об'єднаної Європи. Отже, все було підготовлено до останнього акту багатовікової політичної інтриги. І вона розпочалася у 20 квітня 2010 року.

Так-так, це відома аварія на плавучій буровій платформі Deepwater Horizon. У результаті аварії вилилася безпрецедентна кількість нафти. Чому ж це можна вважати заключним актом у протистоянні США і Британської імперії? Та тому що саме в цьому районі і починається Гольфстрім! Прицільний нафтовий викид і додатково застосовані хімікати для боротьби з ним успішно змінили параметри води, що відразу позначилося на самій течії. Вона просто зникло. Відомий італійський дослідник Д-р Джанлуїджі Зангара (Zangari) першим забив на сполох. Він і його колеги змоделювали на основі американських же даних, що відбудеться і прийшли до шокуючих висновків - Гольфстрім помер.


Не вірите, що це була тонко спланована і віртуозно виконана диверсія? Тоді згадайте римлян - «Is fecit, qui prodest - зробив той, кому вигідно».

 

 

Ось, наприклад, для рівного рахунку, десяток причин, по яких США влаштувало диверсію по викиду нафти в Мексіканській затоці: 


1. Остаточне рішення британського питання. При всій прагматичності американців, їм також не чужі емоції. Римська імперія була захоплена і знищена варварами, які спочатку воювали з нею, потім були завойовані нею, стали колоніями, але не заспокоїлися, поки від неї не залишилося каменя на камені. Історія повторюється.


2. Успішно усувається основний конкурент на ринку - об'єднана Європа. Так, і можна буде вже не турбуватися, що який-небудь Сіменс буде ставити обладнання Ірану. Не до жиру – питання як просто вижити. Що заодно, мимохідь вирішує і деякі інші наболілі регіональні політичні проблеми.


3. Також успішно усувається основний науковий конкурент - європейська наука, яка тепер буде по вуха зайнята не високими матеріями, а тим, як би зігрітися. 


4. Всі були шоковані жалюгідним рівнем американської освіти - подивимося, які тепер будуть отримувати знання європейські школярі у своїх холодних класах. Ще, до речі, одна причина завчасного руйнування радянських освітніх традицій морозостійких росіян.


5. Вирішується проблема глобального потепління без необхідності знижувати викиди "парникових" газів, Кіотський протокол втрачає актуальність і відправляється на звалище історії. Три країни, які не підписали його, отримують повну свободу дій - одна - Китай - виробляє, інша - США - споживає, Індія - забезпечує професійний аутсорсинг. Причому Китай отримує додаткові масові замовлення теплого одягу для європейців, за що, зрозуміло, американці не посоромляться струсити з нього що-небудь. Так, і внаслідок похолодання, Китаю буде легше і далі розвивати лінію своїх суперкомп’ютерів - менше мороки з охолодженням, - спасибі США.


6. Реквієм по євро. Ним так довго лякали США з їх доларом, що перегнули палицю. Болівар не витримає морозу. Зверніть увагу, що твориться в зоні євро вже сьогодні.

 

7. Основна база атомних підводних човнів, що знаходиться в районі незамерзаючого завдяки Гольфстріму Мурманська, стає надбанням історії. А чому ще американців так легко вдалося умовити згорнути їх європейські проекти в області ПРО?


8. Завчасна підготовка громадської думки - саме в США були випущені одна за одною три серії мультика «Льодовий період», де ця глобальна катастрофа представлена у вигляді захоплюючого пригоди.


9. Підтасовка наукових даних, на основі яких був зроблений шокуючий висновок про загибель Гольфстріму на серверах американських наукових установ після того, як італійські дослідники опублікували свої висновки, що випливають з цих даних.


10. Операція прикриття – витік надсекретной інформації, опублікованої Вікілікс, що на перевірку виявилося звалищем непідтверджених чуток на рівні «Одна баба сказала» без зазначення джерел, імен, підтверджуючих документів, але тим не менш, гіпертрофовано серйозно сприйнятих владою США, які влаштували цілу глобальну виставу з цькування Вікілікс і Ассанжа якраз до часу публікації інформації про зникнення Гольфстріму.


Не зайве також буде більш уважно розглянути, як витончено і з якою любов'ю до деталей провернута сама операція. Основний виконавець - британська (sic!) компанія British Petroleum, якій дозволили бурити свердловину мало не на території Штатів, які, як відомо, дуже ревниво охороняють свої природних ресурси - досить згадати, що чималі нафтові родовища Аляски стоять недоторканими, хоча вся інфраструктура для їх експлуатації давно вже побудована.

Британці, правда, теж підстрахувалися - бурили не своєю власною буровою платформою (у них що, грошей не вистачило, так?), а орендували її в іншої європейської компанії, Transocean, штаб-квартира якої розташована в Верньє, Швейцарія. Єдиний прокол - компанія "Халібертон", про яку, сподіваюся, не потрібно багато розповідати? Не дивно, що саме вона була поставлена, як головний контрактор для усунення наслідків аварії за допомогою цементування. Адже сама по собі аварія була справжньою дрібницею. Ось її наслідки - нафтові викиди - і стали причиною катастрофи. І тільки завдяки "Халібертон", який порпався так довго з затичкою, були упущені такі обсяги нафти, що її навіть довелося приховувати спеціальними хімікаліями - корексітом, наприклад. Напевно теж американського виробництва. Що можна сказати - спритно провернули, комар носа не підточить.

Можна тільки повторити ще раз - «Is fecit, qui prodest - зробив той, кому вигідно». Як безперечно свідчать наведені факти, єдино, кому може бути вигідне зникнення Гольфстріму - це США і їх виробничим придаткам - Китаю та Індії. Розуміння глибинних історичних процесів та аналізу наслідків події черговий раз оголили справжні рушійні сили поточних подій, які виявилися зовсім не такими загадковими. Адже загадковим залишається лише те, що не має чіткого пояснення. 

 

Автор: Алла Зельцер (Alka Seltzer)
Переклад з іноземної К. Шестопалов

BadNews


10.01.2011 1426 1
Коментарі (1)

Т 2011.01.10, 16:44
Деколи здається, що тут працює моє alter ego) Позавчора лише знайшов цю статтю, думав перекласти українською (бо ексклюзив же), та не встиг. Цікаво, що це вже втретє так)) Пост-скриптум: якщо користуєтеся автоматичними перекладачами, виправляйте помилки. В такому обсязі тексту кількість описок вражаюча
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1760 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1087

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

241
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

813
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

685
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737