Ігри прокурорів: Які статки приховує заступник прокурора Прикарпаття

 

 

Часто люди порівнюють працівників прокуратури з бізнесменами, що, зазвичай, пов’язано з майном держслужбовців, яке можуть дозволити собі тільки люди з успішним бізнесом або з широкими зв’язками прокурора. Однак здебільшого це тільки порівняння, адже відомо, що як держслужбовець прокурор не може займатися підприємницькою діяльністю. Але бувають і винятки…

 

Знайомтесь, перший заступник прокурора Івано-Франківської області – Володимир Дмитрович Торованин, пише Рrosud 

 

Згідно біографічної довідки Володимир Дмитрович має більш ніж 19-річний стаж роботи в органах прокуратури, починав свою кар’єру з посади стажиста та помічника прокурора міста Яремче. З березня 2014 року Володимир Торованин займає посаду першого заступника прокурора Івано-Франківської області.

 

 

Перш ніж перейти до дослідження майна та статків прокурора, розповімо про родину Володимира Торованина.

 

Його дружина, Оксана Дмитрівна, також є держслужбовцем, згідно з декларацією вона - начальник управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Яремчанської міської ради.

 

Старший син Володимира Торованина, Святослав Володимирович, пішов по стопах батька і уже щонайменше 2 роки працює прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури. Молодшому сину прокурора, зараз 22 роки, у 2014 році його було зараховано на юридичний факультет Прикарпатського національного університету ім. Стефаника, тобто він також може продовжити родинну традицію – стати прокурором.

 

Як бачимо, практично уся родина прокурора Торованина – держслужбовці, а, отже, і їх доходи – виключно невелика заробітна плата. Це підтвердив й аналіз декларацій прокурора за 2014, 2015 та 2016 роки. Згідно з ними, дохід прокурора та його родини за три роки – 1 млн 666 грн.

 

Щодо нерухомого майна, то у власності прокурора і його родини доволі непоганий перелік – квартира в Івано-Франківську площею 97 м2, 4 земельні ділянки у м. Суходіл, Івано-Франківської області загальною площею 26 соток, 4 земельні ділянки у м. Яремче, площею 20 соток та 2 будинки в Яремче площею 334 м2 та 229 м2.

 

 

Цікаво, що прокурору невідома вартість жодного з належних йому об’єктів нерухомості. Хоча, враховуючи місцезнаходження більшості майна у курортному Яремче, воно, очевидно, є вартісним і ми сумніваємось, що його можна було придбати виключно за прокурорську зарплату.

 

Найбільше нас зацікавили два будинки у м. Яремче. Приїхавши на місце, нас чекав сюрприз – виявилось, що будинок прокурора насправді є діючим готелем під назвою «Садиба Бойківчанка».

 

 

Згідно з інформацією, що розміщена на туристичних сайтах, «Садиба Бойківчанка» побудована у 2008 році та містить 7 номерів різного класу. Вартість проживання коливається від 500 до 1000 грн за добу в залежності від класу номеру та сезону відпочинку.

 

Додатковими послугами, які забезпечують господарі, є сауна та організація екскурсій. Із відгуків відпочивальників ми також дізнаємося, що господарями готелю є Оксана і Володимир, саме так звати прокурора та його дружину.

 

Нагадуємо, що жодних відомостей про доходи, отримані від ведення бізнесу чи здачі майна в оренду, в деклараціях прокурора та його дружини – немає. Та й бізнес державні службовці не мають права вести. Єдиним членом родини, зареєстрованим як фізична-особа підприємець, є теща прокурора – Шумей Олена Петрівна. Вона має і відповідний КВЕД – «дiяльнiсть засобів розмiщування на перiод вiдпустки та іншого тимчасового проживання», зареєстрований за адресою одного із будинків прокурора.

 

 

 

Однак, інформація щодо тещі – відсутня в декларації прокурора, ім’я Олени Шумей жодного разу не згадують і відвідувачі готелю. Для перевірки того, хто ж саме займається веденням готельного бізнесу, ми зателефонували до готелю та спробували забронювати номер. Жінка, яка відповіла за номером, зазначеним в оголошенні, підтвердила можливість броні номера за умови сплати завдатку та надіслала номер картки, куди треба було здійснити передоплату.

 

Як ми й припускали, це була картка на ім’я Оксани Торованин. Отже, саме дружина прокурора, а не його теща, веде підприємницьку діяльність і не дуже це приховує. Приховує лише доходи від цієї діяльності. Звісно, що це порушує і антикорупційне законодавство і правила ведення бізнесу.

 

Повертаючись до іншого майна зазначимо, що згідно з декларацією у власності прокурора два автомобілі – SsangYong Rexton 2008 року випуску та Subaru Legacy 2004-го.

 

 

Має Володимир Торованин також і готівкові збереження у розмірі 270 тис. грн, що складає близько однієї річної зарплати прокурора.

 

 

 

Як бачимо, у цьому випадку в нас виникають не лише питання щодо джерел набуття коштовного майна у курортному місці, але й те, як це майно використовується.

 

Очевидно, що прокурор або члени його родини здійснюють підприємницьку діяльність, хоча державним службовцям це прямо заборонено. У зв’язку з цим отримують безпідставне збагачення або ж здають в оренду своє майно іншій особі для ведення підприємницької діяльності, але не декларують доходи від здачі майна в оренду. Усі зібрані матеріали ми надіслали до Національного антикорупційного бюро, яке розпочало відповідну перевірку щодо можливого незаконного збагачення прокурора Торованина та приховування доходів від декларування.


31.10.2017 3042 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2030
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1887
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1884
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5602 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2179 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1537

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

782

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

850

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1063

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1027
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1800
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3707
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10302
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26195
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10219 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7747
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

925
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

275
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

310
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

410
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1310
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

915