І Монблан до снаги (фото)

 

Володимир Шевлюк один з небагатьох прикарпатців, які підкорили одну з найбільших гірських вершин світу - гору Монблан.

 

«Спочату була ідея, - ділиться Володимир. - Існувала група людей які цю ідею висунули і потім навколо тієї групи почали збиратися однодумці. Спланували маршрут, час виїзду. Хоча фактично кожен готувався сам по спорядженню, коштах тощо. Тобто це не була якась така офіційна група».

 

Починали своє сходждення наші альпіністи з містечка Сент Жерве з якого на висоту приблизно до 2300 метрів мождна піднятися, так званим, Монбланським трамваєм. Але з метою акліматизації вирішили трамваєм не підніматися а всю цю висоту набирали під рюкзаком - пішим ходом. Трамвай долає її за годину а наші альпіністи піднімалися два дні. «Можна було зайти і за день та на станції трамваю  на спеціальному табло висіло попередження про погіршення погодніх умов – вітер досягав швидкості 130 кілометрів за годину, - пояснює Володимир Шевлюк. – До прикладу, у поляків, які піднялися швидше, пошматувало палатку, вони змушені були відмовитися від сходження. Далі, згідно прогнозу, погода покращувалася то ж тактичний хід підніматися повільніше себе цілком виправдав».

 

До штурмового табору, в якому зупинилися безпосередньо перед сходженням на вершину Монблану, наші альпіністи ішли три дні, хоча можна було, використавши трамвайчик, «добігти» і за один день. Але, окрім погодніх умов, був ризик злягти від гірської хвороби, яку все-рівно, як стверджує Володимр, відчув під час підйому на вершину.

 

«Переночувавши, почали швидко залишати штормовий табір о 4 ранку, бо побачили, що небо затягує свинцевими хмарми, здіймається вітер і рве палатки, - розповідає альпініст. – Загалом, для Монблану погодні умови є дуже важливі, бо на виходах починаються дуже гострі гребені і сильним вітром людину може здути з гребня. Хоча всі ходять не інакше як в зв’язках. То ж окрім нашої альпіністської групи, бажаючих якомога швидше залишити підйом було чимало, через це на скельному маршруті зібралася черга. Людей піднімається зараз багато, адже почався сезон сходжень. До речі, на спуску потрібно бути чи не пильшим аніж на підйомі, бо людина відчуваючи ейфорію, втрачає пильність. Час підйому від штормового табору та спуск до нього зайняв приблизно 10 годин. На спуск загалом іде один день. Досягнувши станції Монбланського трамваю іти далі пішки не було змісту, тому саме ним добиралися до Сент Жерве».

 

Не дивлячись на таке непересічне досягнення як підкорення Монблану, Володимир Шевлюк скромно ділиться: «Вперше я підкорив гірську вершину, а це була Говерла, коли мені було 11 років. Не скажу, що пройшов школу альпіністських таборів. Бо, як правило, всі серйозні заняття альпінізмом ще за радянських часів починалися з проходження альптаборів на Кавказі.

 

Загалом всю необхідну підготовку проходив у Карпатах. Після неї отримав значок «Алпініст України». Це така перша ступінь. Після значка ідуть розряди як у спорті. Для того щоб піднятися в тих розрядах, необхідно підкорити певну кількість вершин різної складності. Хоча в Карпатах у мене були достатньо серйозні зимові походи, багатоденні на тиждень на два. Походи в Криму, на Кавказі, в Болгарії. Звичайно, в силу моєї професії технічного експерта, займаюся промисловим альпінізмом – роботою на бурових вежах та інших висотних обєктах».

 

Разом з батьком, в одній зв’язці, Монблан підкорив двадцятирічний Ігор Шевлюк. «Для сина підкорювати вершини теж звично, оскільки завжди сім’єю ходили в гори то ж для нього це і спосіб життя, - каже Володимир. - Отже, коли досяг повноліття, почав самостійно ходити в гори». Хлопець переймає у батька альпіністський досвід, яким той охоче ділиться з ним бо насправді переймається щоб Ігор не потрапив в яку-небудь несходжену, непрофесійну, недружню групу.

 

Менш ніж за тиждень після того як там побували наші альпіністи, при сходженні на Монблан загинуло 11 альпіністів. Правда, піднімалися вони  з іншого боку. «На декілька груп альпіністів – загальна кількість їх була десь 28 осіб зійшла потужна лавина, розповів Володимир Шевлюк. - В результаті дев’ятеро загинуло, десять потрапили до лікарні. Днями вже з того  боку з якого піднімалися ми йшла група і через погані погодні умови четверо осіб заблукали. Двоє вийшли до рятувальників двох інших –дівчину та хлопя віднайшли замерзлими. То ж Монблан, насправді, досить серйозна гора, починаючи з місця, яке не можливо обминути при підйомі від Тетруса – Грант Кулуар, який ще називають «Кулуар смерті», бо там щороку хтось гине. Його перетин – лотерея. Перетинається його з самого ранку, коли каміння на зруйнованих скелях підмерзає. Та коли відбувається хоч якийсь найменший поштовх і зривається хоча б один невеликий камінь і летить з висоти приблизно 700 метрів то на буває він енергії гарматного ядра. Йти Кулуаром, насправді, дуже страшно, адже ситуація там неконтрольована».     

 

На разі, планів на подальші сходження у Володимира Шевлюка та його колег немає. Адже, як він стверджує, бажання підкорити ту чи іншу вершину виникає спонтанно.

 

Монблан - це гірський масив і вершина в Альпах, що знаходиться на кордоні Італії та Франції і є найвищою точкою Західної Європи. По уточненим даним, висота вершини 4810 метрів.

Назва в перекладі означає "Біла Гора".

Біля підніжжя Монблану з французької сторони розташоване відоме містечко Шамоні (Chamonix) - популярне місце для заняття зимовими видами спорту. Тут в 1924 році пройшли перші зимові Олімпійські ігри.

Перша згадка про сходження на Монблан датована 8 серпня 1786 року. Це історичне сходження здійснили  місцевий мисливець та збирач гірського кришталю Жак Бальма і доктор Мішель Паккар. Сходження пройшло з ініціативи Ораса Бенедикта Соссюра, що заснував премію тому, хто розвідає спосіб підйому на Монблан.

 Першою жінкою, що досягла вершини, стала Марія Парадіс в 1808 році.

 Майбутній президент Сполучених штатів, Теодор Рузвельт, також очолював експедицію по сходженню під час свого медового місяця в 1886 році ..

Для альпіністів район Монблану має особливе значення. Адже саме в цих місцях зародився альпінізм як спорт і спосіб життя.

 

 

Опис сходження української групи альпіністів.

28.06.12 – Нічний виїзд з Івано-Франківська. Переїзд Івано-Франківськ – Чоп. Зустріч основної групи. Перетин кордону. Переїзд в Марібор (Словенія). Ночівля.

29.06.12 – Переїзд в Сент Жерве (Франція). Підготовка до виходу на маршрут. Ночівля в кемпінгу.

30.06.12 – Вихід на маршрут. Перехід до станції  трамвая Монблану  Col de Voza (1653 м). Установка табору. Акліматизаційний вихід на 2100м. Ночівля.

01.07.12 - Перехід до станції  трамвая Монблану Nid d’Aigle (Орлине гніздо) на 2372 м. Перехід до хижі Cabane des Rognes ( 2768 м). Ночівля.

02.07.12 – Перехід до притулку Тет Русс (Tete Rousse (3167 м). Установка табору. Ночівля.

03.07.12 – Перетин Гранд Кулуару (Grand Couloir), скельна ділянка маршруту до притулку Гюте (Refuge du Gouter (3782 м). Установка штурмового табору на сніговому гребені вище притулку. Підготовка до сходження.  Ночівля.

04.07.12 – Сходження. Нічний вихід на гребінь гори Aiguille du Gouter. Перехід до притугку рятувальників Vallot (4362м). Вихід на гребінь Монблану. Сходження на вершину. Спуск в штурмовий табір. Ночівля.

05.07.12 – Згортання штурмового табору. Спуск вниз по скельній ділянці маршруту. Перетин Гранд Кулуару (Grand Couloir). Спуск до кінцевої станції трамвая Монблану. Спуск на трамваї в Сент Жерве. Святкова вечеря. Ночівля в кемпінгу.

06.07.12 – екскурсійна програма. Поїздка до Женевського озера та в Шамоні.

07.07.12 – виїзд на Батьківщину. Ночівля в Маріборі.

08.07.12 – приїзд в Івано-Франківськ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Наталія Палій

Фото з архіву Володимира Шевлюка


20.07.2012 3331 1
Коментарі (1)

Вадим 2012.07.23, 14:31
Володя - молодець. Найоптимістичніший з групи. І найскромніший. До речі, щодо майбутніх планів групи - в тексті застаріла інформація. Наступна Гора для сходження вже намічена. Це Дамаванд у Ірані. Суперник Ельбрусу за висотою. А оскільки на Ельбрусі, та й на його сусіді Казбеці ми вже побували, Монблану шану віддали, саме час відвідати Персію. Наступного літа...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1213
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2530
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2116
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2171
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6554 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2455 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

338

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1150

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1285

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1404
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

282
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

587
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2064
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26515
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

556
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10469 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8014
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

538
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

406
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

548
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

625
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1586