Громада має право знати, які зарплати отримують її «слуги» за рахунок бюджету (доповнено)

Громада має право знати, які зарплати отримують її «слуги» за рахунок бюджету (доповнено)Вчора «Фіртка» повідомила про те, що попередня облрадівська влада виплатила собі величезні суми зарплат, доплат за невикористані відпустки, доплати за складність роботи і інші. Також ми повідомили, що прийнявши працівника на посаду заступника начальника фінансового відділу апарату Івано-Франківської обласної ради, через 2 місяці їй виплатили за рахунок коштів громади Івано-Франківщини 10 (!!!) заробітних плат в зв’язку з виходом на пенсію. 

Ми не ставимо під сумнів законність таких виплат (мова швидше йде про моральну складову таких дій), але так як усі виплати вони отримують за рахунок бюджету, тобто наших із вами податків, то громада має право знати конкретні цифри. Агенція новин «Фіртка» звернулась до екс-голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника прокоментувати вказану інформацію.

 

Подаємо діалог чиновника та журналіста:

 

- Як ви можете прокоментувати інформацію про те, що після складання повноважень ви та інші чиновники з облради отримали чималі грошові виплати?

- Не знаю про які шалені витрати облради ви говорите. Ми діяли згідно закону, я отримував заробітну плату, таку як мій попередник Василь Брус (ред. – Голова облради в 2002-2006 рр.) це близько 12 тисяч гривень. Зараз смішно чути цю інформацію, буцімто я отримував хтозна які виплати, це – дитячі провокації. По закінченню моєї роботи як голови Івано-Франківської облради, була перевірка КРУ з Києва. Вони склали відповідний акт ревізії.  

При моїй роботі навіть вдалось зекономити кошти – в облраді були три вакантні керівні посади. Якщо начальник якогось відділу отримує близько 4 тисяч гривень зарплати у місяць, порахуйте скільки ми зекономили протягом цих років. 

 

- Можете назвати повну суму виплат, яку отримали - відпускні та доплату…

- Я ще нічого не отримав.

 

- А сума вам відома?

- Я звідки знаю як там нараховують!

 

- А що можете сказати на рахунок Ганни Карась, яка на посаді заступника начальника фінансового відділу апарату Івано-Франківської обласної ради пропрацювавши 2 місяці, одержала ще й десять посадових окладів у зв’язку з виходом на пенсію?

- Це не залежить хто і на скільки прийшов, є закон України, де обов’язково виконання цього пункту. Будь-яка людина яка йде на роботу і має стаж їй виплачуються кошти згідно чинного законодавства, хоче голова цього чи не хоче. Є юридичний відділ обласної ради,  прошу вас звернутись туди.  

 

- А з точки зору моралі, чому пані Карась отримує такі виплати, коли є дефіцит бюджету, не вистачає коштів для пенсіонерів, малозабезпечених, на ліки?

- Є пряма дія закону, питання не в тому чи я хотів дати, чи не хотів – закон треба виконувати.

 

- Тоді чому  на роботу прийняли службовця пенсійного віку на два місяці?

- Ми приймали на роботу, тому що була вакантна посада. А потім їй запропонували, наскільки мені відомо, роботу в університеті і вона перейшла туди. Якщо вам завтра запропонують вищу посаду, хіба ви не погодитесь?

У нас є люди пенсійного віку, які працюють в обласній раді, на це вони мають право. Я б не хотів коментувати – один чи два місяці, є закон. Я не коментую закони, я їх маю виконувати.

 

Зауважимо, що Ганна Карась - Заслужений працівник культури України, яка все життя пропрацювала саме в сфері культури. Жодних даних щодо наявності в Г. Карась освіти, чи досвіду роботи, пов'язаної з фінансами "Фіртка" не знайшла. Тому яким чином і з яких міркувань екс-голова облради прийняв працівника культури на посаду в керівництво фінансового віддлу, виглядає питанням риторичним.

Ми не можемо придумати іншої мотивації, аніж - "Це була ОБОРУДКА, метою якої є відправити нашу героїню на пенсію з посади держчиновника та виплатити їй 10 окладів в звязку із виходом на пенсію". Ми не проти благодійності як явища, але ми проти благодійності по відношенню до однієї пенсіонерки за рахунок бюджету (решти пенсіонерів). Бюджет - це гроші пенсіонерів (всіх), соціально незахищених, хворих, голодних... Його розкрадати не можна, навіть ввівши такі дії в нібито рамки закону.

 

 

Також «Фіртка» з даним питанням звернулась до нового голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. «Я б хотів це питання залишити без коментарів», – сказав Сич. Він повідомив, що збирається розібратись у цій ситуації:

 

- Яку зарплату отримуватимете ви на посаді голови облради?

- Не знаю, яка у мене буде заробітна плата, ще не мав час поцікавитись, зараз зайнятий іншими питаннями. Той проект рішення, що був винесений на перше сесійне засідання (ред. – мається на увазі доплату голові облради), він виносився незалежно від того, чи став би я головою, чи ні. Для мене зарплата не головне. Якщо буде велика сума, визначу якусь частину щомісяця віддавати для навчання обдарованих дітей з бідних сімей, на операції та лікування малозабезпечених.

 

За інформацією «Фіртки» Олександр Сич при вступі на посаду одразу ж отримав перший ранг держслужбовця органу місцевого самоврядування, що також не є порушенням закону, але чи не логічнішим (і "скромнішим") було б пройти шлях від 3 до 1 рангу за якийсь час праці на посаді держслужбовця, що також не було б порушенням закону.

 

«Фіртка» звернеться до керівництва обласної ради з офіційним інформаційним запитом, щодо нарахування сум виплат колишнім та теперішнім чиновникам обласної ради. Адже громада має право знати, які зарплати і нарахування отримують її «слуги» за рахунок бюджету. 


03.12.2010 2687 4
Коментарі (4)

гостя 2010.12.03, 12:24
браво фірточка хоч хтось помое розібратись..і ще попрошу запамятати слова пана Сича що буде контролювати кошти,от тоді і побачимо скільки віддаватиме..
Артек 2010.12.03, 13:11
А якщоб я недай Бог проголосував за "Третю силу" чи Юру Гречку, то виявилось би, що я автоматично підтримав ту заслужину клімактеричку-фінансистку Карасиху. Таку ганьбу зараз було б важко витримати
Вася К. 2010.12.03, 13:24
Верховна Рада в першому читанні нарешті, черз роки проволочок, прийняла Закон про доступ до публічної інформації. І коли він буде прийнятий повністю, то чиновники стануть зовсім прозорими. Бо тепер це справжня саранча, що лобіює, краде, корумпує, і при цьому користується благами у вигляді надбавок за "тєжку працю". Думаю, що зараз о-рада на запит Фіртки буде довго мурижити і відписувати щось смішне не по суті. А коли буде закон про доступ до інформації, дуркувати стане складніше. Почекаємо.
гість 2010.12.03, 15:44
Якщо екс-голова не заперечив Фіртці щодо Карась, то таки, напевне, правда. Тепер Ганна Василівна, працюючи ПРОРЕКТОРОМ з ВИХОВНОї(!!!!?)роботи ПРИКАРПАТСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. СТЕФАНиКА буде ділитися досвідом з викладачами, як виховувати у студентів високі моральні якості!? Один з перших виховних заходів нового проректора був розрекламований на 28 листопада (ДЕнь пям'яті жертв голодомору)Станіславський бал приміщенні ПНу??!! Не цікавився, чи таки провели, чи таки хтось спам'ятав, але образливих реплік на адресу аристократів з ПНУ, нашого міста і усієї Галичини разом за минулі вихідні було предостатньо.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1820
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1817
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5365 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1480

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

686

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

743

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

936

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

971
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1721
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3635
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10214
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26089
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10140 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7679
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

863
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1363
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

349
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1238
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

836
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1042