Готувалася до ЗНО без репетиторів: школярка з Івано-Франківська потрапила до рейтингу найрозумніших випускників України (ФОТО)

Цьогоріч Верховна Рада України вперше заснувала рейтинг та іменні премії у розмірі 100 тисяч гривень для 30 учасників ЗНО, які сумарно з чотирьох навчальних предметів отримають не менше ніж 790 балів, зокрема 200 балів з однієї дисципліни.

До такого рейтингу потрапила й Світлана Джус, жителька міста Івано-Франківська, повідомляє Фіртка.

«Спочатку я вчилася в Івано-Франківській школі №1 (зараз це ліцей №1). Тоді це був навчальний заклад із поглибленим вивченням англійської мови. Саме там я отримала базу знань з цієї мови.

Згодом, у 8 клас, перейшла у природничо-математичний ліцей (зараз - Ліцей ім. Івана Пулюя). Поступила на математичний профіль, поглиблено вивчала математику і фізику. Тоді були іспити, однак мені вдалося вступити по олімпіадах. Цей ліцей і закінчила», - розповідає Світлана.

Зараз дівчина навчається в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу на денній формі за освітньо-професійною програмою «Інженерія програмного забезпечення». Каже, що окрім університету, займається й самоосвітою, щоб швидше влитися в обрану сферу. За словами випускниці, до ЗНО також готувалася самостійно без репетиторів.

«Я складала ЗНО з української мови та літератури (199 балів), математики (профільний рівень) (198 балів), англійської мови (197 балів) та фізики (200 балів). Репетиторів не хотіла принципово.

Свого часу мене дуже надихнула історія минулорічного випускника Олександра Люкляна. Того року він найкраще склав ЗНО в сумарній кількості балів.

Пам’ятаю, в серпні я дивилася програму, де цей хлопець давав інтерв’ю. Він розповідав, що мав репетитора лише з англійської мови, при тому склав всі ЗНО на 196+. Тоді я подумала, що якщо вже є такий приклад, значить це можливо і варто спробувати», - продовжує студентка.

Світлана розповіла, що при підготовці спочатку була розгублена, не знала з чого починати та за що братися. Однак, потім склала розклад з чітким графіком.

Щодня займалася підготовкою певного предмета після уроків: в понеділок – математика, вівторок – фізика, середа – мова і література, в четвер – англійська, в п’ятницю – відпочивала, а на вихідних писала твори, зокрема листи з іноземної мови та власне висловлення з рідної.

«За таким графіком я вчилася рік. Час від часу у нас було дистанційне навчання.

Мені такий формат дуже допоміг, часу було набагато більше для підготовки. До речі, одного разу слухала директора якоїсь школи, який сказав дуже мудру річ: «всі незадоволені дистанційним навчанням,  однак «дистанційка» - великий мінус для тих, хто не хоче вчитися, натомість тим, хто хоче, навпаки сприяє, бо є більше часу і можливостей додатково вчитися»», - ділиться дівчина.

За словами Світлани, найскладніше було підготуватися до іспиту з англійської мови, тому що немає чіткої програми.

«Іноземну на незалежне оцінювання я підготувала досить добре, але от на днях мала англійську співбесіду зі вступу на курси, то читати та розуміти можу добре, а от навички говоріння треба ще вдосконалювати. В школі у мене було мало такої практики», - ділиться Світлана.

Випускниця ліцею розповіла, що у своїй підготовці з кожної дисципліни використовувала багато онлайн-ресурсів та друковані видання.

«Що стосується української мови та літератури – то, звичайно, посібники Олександра Авраменка.

Крім того, в YouTube є дуже корисний, на мій погляд, канал «На всі 200». Там вчителька публікує відео, варті уваги випускників. Я передивилася всі: і теоретичні, і практичні завдання. В кінці зими вона організувала марафон, на який я також підписалася. Тоді щотижня приходив чек-лист з завданнями. Для мене це було своєрідним повторенням, бо до того я вже встигла весь матеріал пройти.

Але такі чек-листи допомагали зорганізуватися. Приємно й те, що вся ця інформація у вільному доступі, тобто там була можливість купити додаткові заняття, але мені вистачало безплатних», - наголошує дівчина.

До математики випускниця готувалася зі збірником завдань та щопонеділка опрацьовувала по одній темі.

«Крім того, на платформі iLearn знайшла вебінари Юрія Захарійченка. Такий проєкт розробили з метою допомогти дітям-сиротам чи дітям, які не мають змоги займатися з репетиторами, однак інформація доступна всім.

Особливість цих вебінарів у тому, що пояснювали не так саму математику, як конкретно специфіку підготовки до ЗНО з цього предмету. Зокрема, де найчастіше випускники роблять помилки, де нас, так би мовити, хочуть підловити», - пояснює Світлана Джус.

Підготовку до фізики 200-бальниця також починала з онлайн-курсу на платформі Be Smart, який вів Сергій Колебошин.

«Це, мабуть, мій найкращий онлайн-вчитель зі всіх. Він про це не знає, але воно так є.

Вперше я побачила його під час дистанційного навчання, коли уроки вели на різних телеканалах. Ще тоді мені сподобались такі заняття, але теми були лише за 10 клас.

Згодом пройшла його курс за програмою ЗНО з фізики. Ну й, крім того, зробила всі 1 100 завдань з тестами та задачами з книжки комплексного видання, і завдання минулих років.

Мої однокласники досі не вірять, що я зробила всі завдання. Але у мене була традиція ранком після сніданку розв’язати 10 завдань з фізики, тому й встигла», - пояснює студентка.

Світлана каже, що максимального балу з фізики не очікувала, бо жодного разу на тренувальних онлайн-тестах за попередні роки 200 не мала.

«Так складалося, що я завжди проходила половину тесту і далі було складно зосередитися. Одного разу було 200 за ЗНО з англійської за попередні роки, але це було без твору. Тобто оцінити тестування об’єктивно було неможливо. Проте я все одно дуже зраділа, бо це було за кілька днів до мого ЗНО і такий результат додав своєрідної мотивації», - ділиться дівчина.


Цьогоріч, 25 січня, освітній комітет парламенту рекомендував Верховній Раді ухвалити постанову про виплати 100 тисяч гривень 30 найкращим випускникам за результатами ЗНО, до рейтингу яких увійшла й Світлана Джус, однак дівчина каже, що не вірила, що зможе стати лауреатом такої премії.

«Мої однокласники підбадьорювали та вірили в мене, але я ніколи не запевняла, що отримаю цю премію.

В один момент, коли мені прийшли результати і я побачила, що маю 200 і потрібну суму балів, то вже тоді задумалася, що маю шанси стати лауреаткою.

Але все одно залишався страх, що виявлюся 31 чи 32, а лауреатів є 30. Однак, на щастя, все ж склалося на мою користь.

Гроші мені ще не виплатили, цей процес трохи тривалий. Раніше читала, що до 1 листопада оплатять.

Зараз хоча б вже є рейтинг, бо і його довго не виставляли. Це трохи тримало в напруженні», - зазначила франківчанка.

В Івано-Франківські вищі навчальні заклади дівчина подала заяви трьома першими пріоритетами, дві з яких – в Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, ще два – у київські ВНЗ.

«Відверто кажучи, я відразу ж знала, що вчитимуся за першим пріоритетом. Однак, ще кілька запитів подала лише для кількості.

Причин, чому саме Франківськ, дуже багато. Насамперед, моя обрана сфера, тобто ІТ. Річ у тім, що там вже понад два роки працює моя сестра, яка старша від мене на п'ять років і зараз завершує магістратуру.

Скажемо так, трішки знаю цю кухню зсередини. В 11 класі, до речі, проходила курси ІТ, і прямо запитала у них: якщо до вас прийде двоє людей, одна з ІФНТУНГ, а інша – з Києво-Могилянської академії, то кого ви візьмете на вакантне місце? Мені відповіли, що для них найважливіше знання. Тобто диплом повинен бути, але звідки він – неважливо», - каже дівчина.

За її словами сфера ІТ вимагає чимало самонавчання, яке дівчині дуже імпонує. Крім того, не лише вчитися, але й жити та працювати Світлана планує також в Івано-Франківську.

«Я дуже люблю Франківськ: кожну вуличку, кожен парк, сквер, озеро. Та й фінансова сторона. В іншому місті довелося б передбачати чимало коштів на оренду житла, їжу, транспорт. Я вважаю, що за бажанням можна реалізувати себе будь-де», - пояснює 200-бальниця.


Майбутнім випускникам радить не боятися ні підготовки, ні самого іспиту, адже страх сковує.

«Я навіть завела анонімну сторінку в Інстаграмі, де регулярно ділюся своїм досвідом, зокрема про самопідготовку. Бо зараз існує такий стереотип, що якщо ти готуєшся без репетиторів – значить шанси на високі бали у тебе мізерні.

Власне, для підтримки тих, хто обрав шлях самопідготовки я й завела цей канал, де все розписала», - ділиться студентка.

Окрім навчання дівчина ще цікавиться спортом та випічкою.

«Літом кожен ранок починала із пробіжки, такі систематичні тренування дають мені заряд енергії.

Також люблю поїздки на велосипеді, особливо в Івано-Франківську, де маже повсюди є велодоріжки. Щодо випічки, то після тренувань або навчання люблю спекти пиріг чи печиво, бо домашні смаколики найтепліші», - зазначила Світлана.


16.09.2021 Тіна Любчик 14114
Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

27
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6471 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10886 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5801
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3730

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

495

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11623
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

301
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812