Головний виклик — допомогти: як функціонують ЦНАПи в Івано-Франківську (ФОТО)

З перших днів повномасштабного російського вторгнення центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) Івано-Франківська стали центрами допомоги переселенцям та військовослужбовцям.

Сьогодні в Івано-Франківську ЦНАПи працюють у штатному режимі та надають сотні послуг.

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.


Понад два роки українці живуть в умовах воєнного часу.

Чи змінилась робота ЦНАПу з огляду на сьогоднішні реалії?


Звісно, робота ЦНАПу змінилася. Тому що ЦНАП — це та соціальна структура, яка постійно повинна бути гнучкою та максимально наближеною до людей.

З перших днів повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року центри надання адміністративних послуг Івано-Франківська стали центрами допомоги внутрішньо переміщеним особам та військовим. Мешканці приносили сюди речі першої потреби, залучали різні компанії, потім роздавали це людям, які приїжджали — внутрішньо переміщеним особам, військовим.

Наш центр працював як центр турботи, центр допомоги. Вже згодом цей процес більше налагодився. Хочу зазначити, що ми одині з перших в Україні стали таким центром. До нас телефонували з інших областей і теж за нашою моделлю почали на базі центрів надання адміністративні послуги робити такі центри допомоги внутрішньо переміщеним особам та військовим.

Орієнтовно в березні-квітні надійшло розпорядження, стосовно того, що економіка держави має працювати, послуги мають надаватися. І ми розпочали процес надання адміністративних послуг. В першу чергу це стосувалося оформлення біометричних документів, паспорта громадянина України у формі ID-картки, зміна фотографій за досягнення віку, послуги з реєстрації місця проживання, різних довідок.

Оскільки приїжджали люди з різних регіонів, в деяких з них були втрачені документи, і ми повинні були працювати над тим, щоб ці послуги надавалися. Щоб люди отримували відповідно те, що необхідно. Ну і звісно економіка. Економіка мала працювати, почали відкриватися заклади торгівлі, відповідно оформляли дозвільні документи та різні процедури. Цей процес запустився і ми до цього часу працюємо і надаємо адміністративні послуги. Тобто тут все гаразд.


Які були виклики та як вдалося їм протистояти?


Основні виклики полягали в тому, що зразу з 24 лютого 2022 року до нас почали приїжджати внутрішньо переміщені особи і не було певних інструкцій стосовно того, чи цих людей реєструвати, а їх потрібно було якимось чином скеровувати в місця тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб, забезпечувати певними продуктами, засобами гігієни, засобами першої необхідності.

Наш головний офіс ЦНАПу працював цілодобово, були відкриті багатоканальні лінії, мобільні телефони, були навіть Telegram-канали. І навіть коли приїжджали евакуаційні потяги до Івано-Франківська, на залізничному вокзалі оголошували:

«Ви в Івано-Франківську, зверніться, будь ласка, до найближчого ЦНАПу, для того, щоб вас зареєстрували, вам видали тимчасове посвідчення».

Наші IT-компанії з Івано-Франківська в терміновому порядку розробили програму, на основі якої ми реєстрували внутрішньо переміщених осіб, видавали їм тимчасові довідки. Вже згодом у 2022 році прийняли постанову Кабінету Міністрів, врегулювали питання реєстрації внутрішньо переміщених осіб і цей процес вже налагодився.

Тобто основним викликом була оперативність у роботі з громадянами. Вже тоді ми побачили по ситуації, що необхідно залучати до роботи психологів, правоохоронні органи, які би тут на місці чергували, з цими людьми спілкувалися, їм допомагали.

Тобто тут були медики, психологи. Тому що люди приїжджали різні і було насправді тяжко. Тяжко не тільки людям, які приїжджали, але й також працівникам, які тут працювали, волонтерам, які допомагали. І це був такий головний виклик у цей момент — допомогти. Допомогти в першу чергу цим людям.


Яку загальну кількість послуг сьогодні надає Івано-Франківський ЦНАП?


Центр надання адміністративних послуг Івано-Франківська є лідером у сфері надання адміністративних послуг в Україні. Відповідно, ми у 2023 році навіть отримали відзнаку «Лідер якісного державного сервісу України». Нагороду надало Міністерство цифрової трансформації України. Відповідно, ми цим насправді дуже гордимося.

Дуже багато працюємо для того, щоб максимально велика кількість послуг надавалася в ЦНАПах, наша мережа центрів надання адміністративних послуг була розгалужена і відповідно ці послуги надавалися якісно, швидко та за мінімальним часом відвідування ЦНАПу.

Станом на сьогодні (21 червня) у Центрі надання адміністративних послуг надається 430 груп послуг  різних напрямків. Це стосується і архітектурних, і земельних питань,  питань опіки та пікування, видачі посвідчень багатодітної сім'ї, оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки, оформлення біометричних документів щодо виїзду за кордон, оформлення посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів.

І також це в нас послуги щодо реєстрації місця проживання, різних довідок, дозвільних документів архітектури і містобудування, подачі декларацій щодо готовності об'єктів до експлуатації, державної інспекції архітектури і містобудування, послуг обласної державної адміністрації, послуг соціального характеру, різних програм міського бюджету щодо допомоги військовослужбовцям, особам золотого віку, дітям військовослужбовців. В цілому максимально величезна кількість послуг.

У 2023 році до Центру надання адміністративних послуг звернулися понад 260 тисяч людей, які отримали понад 150 тисяч послуг різного характеру.


Які послуги є найпопулярнішими серед громадян?


Одним з таких викликів для ЦНАПу було те, що ми взяли на себе функцію надання соціальних послуг. Ми взяли на себе нову групу послуг, яка започаткована у 2024 році — це послуги щодо державної реєстрації актів цивільного стану. ЦНАП міста Івано-Франківська є уповноваженим суб'єктом у сфері державної реєстрації. Ми видаємо свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і також видаємо свідоцтво про смерть. Відповідно, ці послуги в нас доступні у всіх наших центрах надання адміністративних послуг.

Основний акцент, звісно, ми робили, щоб це було доступно в селах Івано-Франківської міської територіальної громади, щоб людина на місці змогла звернутися до ЦНАПу, оформити документи, щоб нікуди не їхати.

Найпопулярніші послуги – це є різні матеріальні допомоги з міського бюджету. За ними найчастіше звертається велика кількість людей. Це є особи золотого віку, особи з інвалідністю першої, другої групи, військовослужбовці, які оформляють допомоги на амуніцію — 50 тисяч гривень, якщо  беруть безпосередньо участь в бойових діях, 20 тисяч гривень — якщо ще не брали участь в бойових діях, але призвані на службу і мають довідку.

Також у центрі надаються допомоги дітям військовослужбовців з нагоди Дня народження. Також тут отримують матеріальну допомогу у зв'язку з пораненням чи каліцтвом військовослужбовця.

Нова програма у 2024 році — це допомога на реабілітацію та відновлення. Тільки в цьому році більше тисячі військовослужбовців вже оформили цей вид допомоги у розмірі 10 тисяч гривень.

Відповідно кожен має можливість пройти реабілітацію та відновлення за цією програмою.

Також це допомоги соціального характеру — це є пільги, субсидії, послуги внутрішньо переміщеним особам.

Зараз в Івано-Франківській міській територіальній громаді зареєстровано майже 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і, відповідно, вони до нас звертаються. Хтось стає на облік, нові люди приїжджають, є такі, які продовжують виплати внутрішньо переміщеним особам.

Якраз в лютому прийняли постанову Кабінету Міністрів, відповідно до якої вносилися зміни у порядок нарахування допомоги внутрішньо переміщеним особам і всіх, хто бажав отримати виплати. Частині перерахували автоматично — це соціально незахищені верстви населення, а всім іншим необхідно було звернутися і поновити виплати відповідно до рівня свого доходу, працевлаштування. Це теж одна з таких популярних послуг і внутрішньо переміщені особи до нас звертаються.

Ну і само собою — це оформлення біометричних документів. Люди звертаються за оформленням ID-карток, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Також це є послуги щодо реєстрації актів цивільного стану, свідоцтва про народження дітей.

Ми теж комплексно підходимо до цього питання. Людина звертається до нас, може оформити комплексну послугу «Є малятко» і за поданою заявою для новонародженої дитинки оформити свідоцтво про народження, оформити ідентифікаційний код, унікальний номер запису в Єдиному державному реєстрі, оформити допомогу при народженні дитини, оформити пакунок малюка, і вже якщо це третя дитина, оформити, наприклад, свідоцтво багатодітної сім'ї, або оформити дитині закордонний паспорт.

Тобто є різні випадки, ми підходимо комплексно до кожного питання.

Якщо у 2024 році народилася дитина, і хтось з батьків є військовослужбовцем, то люди мають можливість отримати одноразову матеріальну допомогу з міського бюджету в розмірі — 50 тисяч гривень. А якщо це не сім'я військовослужбовця, то — 20 тисяч гривень. Це стосується тих жінок, які народили в міському пологовому будинку і, відповідно, зареєстровані в Івано-Франківській міській територіальній громаді.

У нас на сайті ЦНАПу створено окремий розділ послуги військовослужбовців, де зібрано ці всі блоки послуг, особливо для наших захисників та захисниць України. І, відповідно, вони можуть ознайомитися з інформацією.

Також ми пропрацювали і більшість цих послуг взагалі доступні онлайн. За допомогою може звернутися сам військовослужбовець, якщо він перебуває в Івано-Франківську, повнолітні члени сім'ї військовослужбовця, але в будь-якому випадку, навіть якщо вони подають заяву від імені бійця, то цю допомогу отримує сам захисник на свій розрахунковий рахунок. Тобто захисник може користуватися, витрачати на ті потреби, які вважає за необхідні.

Послуга доступна онлайн, тобто доступна 24 години на добу, 7 днів на тиждень, і людина може, незалежно, де вона знаходиться, авторизуватися через банк-IT, долучити скан копії фото необхідних документів, і ми оформимо таку допомогу.

У 2024 році вже майже пів тисячі військовослужбовців оформили цю допомогу онлайн.

Звичайно, що у випадку онлайн проводиться повна перевірка,  процедура підтвердження особи, процедура реєстрації місця проживання, і вже відповідно така допомога призначається рішенням виконавчого комітету, і ці кошти зараховуються на рахунок.

Тобто різні блоки послуг по різних напрямках, по всіх життєвих ситуаціях: народження дитини, одруження, відкриття бізнесу, реєстрації нерухомості, оформлення дозвільних документів, заняття підприємницькою діяльністю, сімейний блок, посвідчення багатодітної сім'ї, реєстрація новонароджених діток, видача свідоцтво про народження дітей.

На жаль, є "сумні" послуги — це свідоцтва про смерть і оформлення всіх необхідних документів у зв'язку з таким процесом.


Які нові послуги впроваджені за останній рік?


За останній рік впровадили, насправді, дуже багато послуг. Це послуги: у сфері архітектури та містобудування, послуги Державної інспекції архітектури і містобудування України щодо ведення об'єктів експлуатації,  послуги соціального характеру, надзвичайно великої кількості. Зараз у нас більше ста послуг — це тільки, які стосуються соціального напрямку. Тому що у 2023 році прийнято важливе рішення, стосовно якого всі соціальні послуги надаються в мережі Центру надання адміністративних послуг міста Івано-Франківська, і людина може звертатися в будь-який наш офіс і оформити собі різні пільги, субсидії, допомоги.

Нова послуга — це перереєстрація транспортних засобів. Також послуги, що стосуються оформлення посвідчення водія.

Нові послуги, як я вже сказав, це є документи у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, свідоцтво про народження, шлюб, смерть, ну і інші послуги, тобто ті, які є зараз необхідними і потрібними.

У першу чергу це послуги по проєкту "єВідновлення", компенсація за пошкоджене майно внутрішньо переміщеним особам. Зараз з нових послуг — це оновлення військово-облікових документів нашим мешканцям Івано-Франківська, і не тільки. Тому що це є послуга екстериторіальна, відповідно, може хтось звернутися з військовозобов'язаних у віці від 18 до 60 років і актуалізувати свої дані. Відповідно, ми теж працюємо з цими документами.

Ми завжди йдемо в ногу з часом, якщо ми бачимо, що необхідно провадити якусь послугу, чи внести якісь зміни щодо покращення, чи спрощення надання цієї послуги — першочергово це робимо і, відповідно, входимо в робочі групи Міністерства цифрової трансформації щодо спрощення, розроблення певних нормативних актів, допомагаємо і надаємо своє бачення, пропозиції, побажання, як би це мало виглядати.

В цьому плані працюємо завжди, щоб максимально велика кількість послуг надавалася. Щоб ці послуги надавалися якісно та були максимально  доступними. Тобто спрощена процедура їх отримання.


Чи стало більше послуг, які надаєте ветеранам? Чи є послуги, які ветерани можуть отримати у ЦНАПі за спрощеною процедурою?


В нас хороша співпраця з Міністерством у справах ветеранів. Ми підписали меморандум про співпрацю. Відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради, в нас є затверджений перелік адміністративних послуг, які надаються ветеранам. Це видача посвідчення ветерана, надання різних державних допомог і також це послуги родинам загиблих захисників і захисниць.

У нас є окремо визначені робочі місця саме для цієї категорії людей, для того, щоб вони могли швидко отримувати послугу, консультацію або повний блок цих послуг.

Зараз ми працюємо з Міністерством у справах ветеранів щодо певної координації в частині брендингу. Тобто, щоб послуга і адмінсервіс "е-Ветеран" надавалися ефективно. Вже є звернення з цього приводу.

У нас хороша комунікація з Міністерством цифрової трансформації, коли звертаються захисники і захисниці, ветерани, які подають документи, відповідно ці документи ми направляємо в Міністерство у справах ветеранів і отримуємо вже результат. Тобто цим людям нікуди вже не потрібно їхати.


Що змінилося за час повномасштабної війни у наданні послуг внутрішньо переміщеним особам?


Найбільше, що змінилося — це кількість послуг, яка надається внутрішньо переміщеним особам, тому що ЦНАП завжди підходить до роботи з внутрішньо переміщеними особами конструктивно. Тобто, крім того, що це є внутрішньо переміщені особи, це є громадяни України, які мають право отримувати повний спектр послуг, як це передбачено чинним законодавством України.

Внутрішньо переміщені особи мають можливість оформити паспорт громадянина України у формі ID-картки, оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оновити своє посвідчення водія, оформити посвідчення багатодітної сім'ї, отримати допомоги з міського бюджету.

Що насправді дуже позитивно, що всі допомоги одноразові матеріальні з міського бюджету, які є в Івано-Франківській міській територіальній громаді, доступні як для наших мешканців, які зареєстровані у нас, так і для внутрішньо переміщених осіб, які в нас проживають, які мають довідку, де вказано, що люди зареєстровані на території Івано-Франківської міської територіальної громади. Тобто, що вони є нашими внутрішньо переміщеними особами.

Люди, маючи відповідну довідку, мають можливість отримати різні допомоги. Мають одноразові допомоги з міського бюджету, оформляють виплати та інші документи.

Багато внутрішньо переміщених осіб, які до нас приїхали, зараз вже зареєстрували своє місце проживання в Івано-Франківську. Відповідно вже пройшли процес адаптації.

Всі послуги, які є можливими для замовлення внутрішньо переміщеним особам у нас в ЦНАПі надаються.


Як працює ЦНАП під час повітряної тривоги: як відбувається процес організаційно?


Головний офіс ЦНАПу кожного дня відвідують понад 1 600 людей стосовно різних послуг: отримують документи, консультації, оновлюють дані військовозобов'язаних призовників і резервістів, отримують консультації в центрі рекрутингу, який ми недавно відкрили.

Оскільки велика кількість людей звертається, то в разі оголошення повітряної тривоги в приміщенні ЦНАПу по гучномовцях лунає оповіщення про те, що оголошено повітряну тривогу та потрібно пройти в найближче укриття.

Інформація про найближче укриття розміщена на першому, на другому поверхах, при вході у ЦНАП, також є служба охорони, яка скеровує людей.

Під час повітряної тривоги приміщення ЦНАПу закривається, прийом громадян не здійснюється. Відповідно прийом громадян відновлюється після того, коли лунає сигнал про відбій повітряної тривоги. 

Всі відвідувачі, хто зареєструвався на прийом і отримав талон, їхня реєстрація не скасовується, вони будуть прийняті, але вже не на ту конкретну годину, яка вказана в талоні, а згідно з реєстраційним номером. Тому що ми не можемо спрогнозувати, чи повітряна тривога буде 10 хвилин, чи буде 2-3 години. Але в будь-якому випадку ми конструктивно працюємо з нашими відвідувачами.

Якщо повітряна тривога затягнулася до кінця робочого дня, всіх цих людей записуємо на наступний день або приймаємо, коли є така можливість і коли зручно відвідувачам. Особливо, якщо це йде система попереднього запису на оформлення біометричних документів, то з кожним клієнтом ми контактуємо і пропонуємо інший час прийому, якщо ми цього дня через повітряну тривогу не можемо прийняти. А так, звичайно, максимально конструктивний діалог і відкритість.


Які чинники впливають на швидкість надання адміністративних послуг?


Насправді, в період війни дуже багато чинників. Робота залежить від системи енергопостачання, від роботи сервісів і ресурсів, доступу до мережі інтернет і яка ситуація на проміжному обладнанні. Тому що раніше, якщо послуги надавалися, то достатньо було записати в журнал і оформити документ. Зараз такого немає, всі процеси автоматизовані, вони реєструються в різних системах. Тобто це і в Єдиному державному демографічному реєстрі, в нашому програмному забезпеченні "універсам" послуг в різних системах в сфері містобудування та архітектури, в системі ДІАМ, в соціальних громад, в інформаційній соціальній системі.

Тобто це інформаційні ресурси для того, щоб якісно надати послуги. Ці ресурси мають працювати. У нас, наприклад, в головному офісі ЦНАПу є основна лінія, резервна лінія, є генератори, які забезпечують роботу в різних критичних ситуаціях, але бувають випадки, коли в нас є енергопостачання, але немає зв'язку на проміжному обладнанні, немає зв'язку з Києвом, і це є проблемою. Відвідувачі кажуть:

"Так, світло є, у чому проблема?"

Але річ у тім, що це не тільки від нас залежить і в провайдерів, які надають ці послуги, має бути світло, щоб якісно працювати. Тобто, якість надання послуг залежить від багатьох чинників. 

Звичайно, варто враховувати шкоду від обстрілів зі сторони росії. Якщо є пошкодження об'єктів критичної інфраструктури, чи, можливо, якісь інші моменти, то може бути затримка в оформленні тих чи інших документів.

Я, наприклад, говорю в першу чергу про оформлення біометричних документів. Тобто зараз на даний час все гаразд. Проте в нас бували випадки, коли була затримка в доставленні цих документів, їх друку, і це могло бути тиждень, два, тобто по-різному буває. Ситуація дуже гнучка.

Проте, мені дуже приємно, що 95% відвідувачів ЦНАПу, позитивно оцінюють нашу роботу. Звичайно, що є потенціал до покращення певних ресурсів, до покращення певних адміністративних процедур, їх виконання, але ми над цим насправді працюємо.

Ми завжди робимо все для того, щоб наші відвідувачі були задоволені і максимально швидко і якісно отримували послуги.


Як налагоджено комунікацію з мешканцями громади? Чи є канали зворотнього зв'язку від громадян? Як вони працюють?


В першу чергу, у всіх наших офісах розміщені QR-коди, за якими відвідувачі можуть оцінити роботу ЦНАПу, якість наданої вам послуги. Тобто, швидкість надання послуги, чи вам було комфортно у приміщенні, чи все було зроблено якісно, чи надали вам всю необхідну інформацію. І коли клієнт сканує цей QR-код, він заповнює цю форму, вона потрапляє до мене і в Міністерство цифрової трансформації для аналізу та оцінки. Також цей QR-код розміщений у нас на всіх описах документів, які ми видаємо нашим заявникам.

Тобто ви звернулися за послуги, вам видали опис документів, супровідну картку стосовно того, що ви замовили, який термін виконання, код зворотнього зв'язку для того, щоб в режимі реального часу перевірити стан виконання послуги і також QR-код «Оцініть роботу ЦНАПу».

Тобто ви можете оцінити, подати свої пропозиції щодо покращення якихось певних процесів, як воно мало б виглядати, чи що ви побачили зі сторони, що потрібно зробити краще.

Наступний момент комунікації — це, само собою, книга відгуків і пропозицій. Це для тих, хто любить за старою традицією залишити коментар. Також є в нас форма на сайті ЦНАПу, анкета оцінювання якості роботи, де можна це зробити.

Ну і сучасні засоби комунікації, за якими наші мешканці насправді комунікують найактивніше — це є наша сторінка у Facebook. В нас більше 10 тисяч підписників, тут теж можна в режимі реального часу отримати консультацію, не тільки сказати, що добре, чи що погано, але отримати реальну консультацію з тих чи інших питань.

Також в нас є сторінка в Instagram, в Тік-Ток, є Telegram-канал, де можна отримати всю актуальну інформацію. І насправді дуже цікавий сервіс, яким наші відвідувачі часто користуються, це Google My Business. Наші всі офіси розміщені на Google Maps, тобто є вся інформація. Там теж можна отримати консультацію, залишити зірочки, що сподобалося, що не сподобалося. Теж по-різному буває. Хтось пише багато позитивних коментарів, хтось має якісь свої бачення, з чимось незгідні.

Робота з людьми — це завжди мистецтво, і не так все просто, як здається. Тому в цьому плані, насправді, розширена дуже велика комунікація, і наш зворотній звязок насправді налагоджений по всіх каналах, по всіх можливих ресурсах. В тому числі, в час, коли відбуваються мої брифінги в Івано-Франківській міській раді, ми теж готові до комунікації, можна ставити запитання, залишати пропозиції, побажання.

Кожного місяця ми проводимо моніторинг надання адміністративних послуг, де вказуємо кількість наданих послуг, скільки мешканців звернулося за результатами послуг, також які топові послуги, за якими наші мешканці зверталися.

Також моніторимо, хто оцінив роботу ЦНАПу позитивно, скільки було відгуків хороших, нехороших. Кожного місяця ми публікуємо таку інформацію на наших офіційних вебресурсах.


ЦНАП – це посередник між мешканцями громади та владою. Як налагоджена співпраця з державними структурами, комунальними підприємствами?


Ми не можемо сказати, що ми є посередниками, тому що ЦНАП вже є суб'єктом надання адміністративних послуг. Ми безпосередні надавачі цих послуг. У нас хороша співпраця з нашими суб'єктами. У нас є 34 суб'єкти надання адміністративних послуг, ці всі структурні підрозділи Івано-Франківської міської ради, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, також є підрозділи і Державний комітет радіо і телебачення, Міністерство у справах ветеранів.

Ми співпрацюємо з Мінцифрою в частині сервісів, такі як "е-Відновлення", оновлення військово-облікових даних, тобто це є як сервіс, а не як адміністративна послуга. Співпраця хороша. Ми маємо відповідні повноваження ЦНАПу, відповідно до закону України про адміністративні послуги і наших регламентних документів, для того, щоб розширювати мережу, щоб розширювати перелік адміністративних послуг, для того, щоб максимальна кількість послуг топових надавалася і щоб вони виконувалися вчасно.

Ми проводимо різні моніторинги щотижневі щодо якості надання послуг, інформуємо наших суб'єктів надання адміністративних послуг, стосовно термінів порушення надання послуг. Тобто, що потрібно відкорегувати або надати проміжну відповідь, чому затримується виконання тих чи інших послуг. Це робочий процес, який постійно триває. Я хочу відзначити, що в нас насправді хороша співпраця з нашими усіма суб'єктами. Бо клієнт оцінює отриманий результат послуги, а все інше – це вже кухня. Кому куди відправили, які сервіси і ресурси залучено, яку інформацію взято, з якої бази даних. Клієнту головне, що подає заявку про ту чи іншу послугу, він отримує її результат вчасно, відповідно до чинного законодавства.

Головна місія ЦНАПу – це вчасне, якісне надання послуг за принципом доступності, відкритості і прозорості.


Якщо підбити перший підсумки від 18 травня, відколи запрацював оновлений закон про мобілізацію. Скільки військовозобов'язаних оновили дані через ЦНАПи станом на сьогодні? Та які перші виклики перед ЦНАПами?


Ми не могли спланувати, чи це буде велика кількість людей звертатися, чи це будуть якісь поодинокі випадки, бо інформація була різною. Тобто, що всі прийдуть, будуть звертатися до нас. Тому що якщо вони будуть звертатися в ТЦК, то їм можуть там видати повістку чи їх направити на ВЛК, а в ЦНАПі, напевне, це робити не будуть. Ми очікували, що велика кількість людей буде, або навпаки, тобто, що ця кількість людей буде невелика, тому що теж була інформація про те, щоб не йшли в ЦНАП, бо там теж видають повістки і теж видають направлення на ВЛК.

Станом на сьогоднішній день (21 червня) в підсумках, вже понад  4 тисячі військовозобов'язаних наших призовників та резервістів оновили свої військово-облікові дані. Ми їм видали витяг з Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних призовників та резервістів. Відповідно, вони отримали цю всю інформацію і в разі якоїсь певної неточності, чи відсутності інформації, вони вже звертаються в територіальний центр комплектування для такого коригування цих даних.

Звісно, що кількість людей цього тижня насправді суттєво збільшилася, ніж на попередній. Орієнтовано понад 200 людей в день, щодня оновлюють свої дані, вони звертаються до нас. Тобто цей тиждень чомусь таки став дуже, насправді, активний. Можливо, через те, що залишилося вже менше місяця часу, і тому ця кількість людей звертається. Але, тим не менше, що ми працюємо.

Ми з своєї сторони зробили все для того, щоб цей сервіс був доступний. Цей сервіс доступний по всіх наших офісах Центру надання адміністративних послуг міста Івано-Франківська, як в головному офісу так в наших територіальних підрозділах в мікрорайоні Пасічна, БАМ, Каскад, Оприщівці, у всіх селах Івано-Франківської міської територіальної громади.

Ми максимально підключили кількість адміністраторів до цього сервісу. І, відповідно, для оновлення військово-облікових даних необхідно паспорт та ідентифікаційний код. Працівник ці відомості вносить. Також необхідний контактний номер телефону, який працівник вносить і надходить смс-повідомлення про підтвердження. За бажанням заявника може бути електронна пошта, яка теж надходить повідомлення про підтвердження та адреса фактичного місця проживання.

Ця інформація поступає вже в єдину систему "Оберіг", і звідти нам повертається витяг, якому вказується теж інформація прізвища ім'я по-батькові, дата народження, ідентифікаційний код, унікальний номер запису в Єдиному реєстрі призовників, резервістів та військовозобов'язаних, це той самий штрих-код. І також інформація стосовно того, чи людина перебуває на обліку, не перебуває, в якому ТЦК  перебуває обліку її військово-обліковий документ, чи вона проходила ВЛК, коли вона проходила, чи має вона відстрочку від служби, чи заброньована, чи не заброньована, і також, чи перебуває в розшуку, чи не перебуває в розшуку. Така інформація міститься в цьому витягу.

Ще, що важливо, ми видаємо військово-обліковий документ з QR-кодом. Тому що прийнята постанова Кабінету Міністрів, відповідно якої вказано, що особа може самостійно сформувати свій електронний військово-обліковий документ за допомогою мобільного застосунку "Резерв+", або може звернутися до ЦНАПу. Відповідно, ми цю інформацію вносимо в систему теж, видаємо цей військово-обліковий документ з QR-кодом.

Якщо в реєстрі не буде інформації стосовно військово-облікового документу, то ми видимо витяг, у якому буде вказана інформація і буде там в приміці вказано те, що певні дані можливо потрібно уточнити або звернутися до ТЦК. Я наголошую в ЦНАПі не будуть вручатися повістки та не здійснюємо направлення на ВЛК, тому що це не є функцією ЦНАПу. ЦНАП не є центр комплектування та соціальної підтримки.


Як оновити військовозобов'язанам громадянам свої дані у ЦНАПі?


Відповідно до чинного законодавства України передбачено, що військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років мають можливість оновити свої дані стосовно військового обліку в територіальних центрах комплектування.

Це можна зробити за допомогою мобільного застосунку "Резерв +" або у ЦНАПі.

Щоб оновити дані військовозобов'язані особи звертаються зі своїм паспортом та ідентифікаційним кодом до адміністратора ЦНАПу. Працівник вносить відомості в систему — це прізвище, ім'я та по батькові, ідентифікаційний код, номер телефону. Дані одразу проходять верифікацію.

Також за бажанням вносять адресу електронної пошти й адресу фактичного місцепроживання, вона може відрізнятися від адреси, де зареєстровано військовозобов'язаного громадянина.

Після того відомості передаються в Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних резервістів та призовників та ми видаємо військовозобов'язаному витяг з даного реєстру. Такий витяг підписує адміністратор ЦНАПу ставиться печатка і видається заявнику.

У витязі також вказується інформація про військовозобов'язаного, унікальний номер в Єдиному державному реєстрі призовників та військовозобов'язаних, резервістів, вказується військово-облікова спеціальність, чи проходили ВЛК, чи є відстрочка, бронь чи перебуває людина в розшуку.

В середньому подача заявки та її опрацювання складає 5-7 хвилин. У ЦНАПі та його територіальних підрозділах не видають ні повістки, ні направлення на ВЛК. 


Витяг про оновлення даних, який видають в ЦНАПах та код з ТЦК — це рівнозначні документи?


ТЦК витяг не видає. ТЦК видає тільки штрих-код, який клеїться в військово-обліковому документі. ЦНАП шрих-коди не видає.

ЦНАП надає витяг з Єдиного державного реєстру призовників та резервістів, у якому вказана ця інформація. Можливо, коли будемо видавати військово-обліковий документ з QR-кодом, то тоді питання буде закрито. Я думаю, що я не можу говорити за працівників ТЦК, але це, напевно, швидше всього оновлення даних, актуалізація безпосередньо у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, у якому підтвердженням цього оновлення є саме цей штрих-код.

Але той штрих-код, який вказаний, і  номер — це унікальний номер в Єдиному державному реєстрі призовників і резервістів. Він теж вказується у цьому витязі, який ми видавали з 18 травня.


Чи будуєте плани розвитку Івано-Франківського ЦНАПу на найближчі кілька років?


У нас насправді є своя стратегія подальшого розвитку.В першу чергу це є покращення мережі центрів надання адміністративних послуг, це їхня доступність для осіб з обмеженими можливостями та осіб з інвалідністю. Тобто всі наші офіси мають бути доступними. Ми вже багато що зробили, але це залишається топ-питанням, тому що послуги мають бути доступні для всіх.

Другий важливий напрямок – це електронні послуги і електронні сервіси. Завдання Мінцифри 100% послуг мають бути доступні онлайн. Ми працюємо для того, щоб крім цих 100% послуг, які доступні онлайн на державному рівні, місцеві послуги, які в нас надаються, різні допомоги з бюджету, різні програми і моменти, які в нас безпосередньо є функцією органів місцевого самоврядування, щоб вони теж були доступними і щоб людина мала альтернативу. Чи вона подає документи у фізичній присутністю, чи може зробити дистанційно.

Для мене важливий приклад тому, наскільки важливо надати людині альтернативу замовленню послуги, це те, що в нас є послуга одноразова матеріальна допомога до Дня народження особи старше 70 років. І до нас звернулися спочатку особи з інвалідністю, першої і другій групи, які отримують цю допомогу. І ми зробили, щоб ця послуга була доступна онлайн. Чому? Тому що цим людям складно пересуватися. Або є якісь певні моменти, то ми тоді відповідно зробили цю послугу онлайн. І наші IT-спеціалісти зазначили про людей старше 70 років. Ми розуміємо, що це старші люди.

Але ці старші люди в більшості випадків мають когось з членів сімей, які вміють цим користуватися. Вони мають банк ID, вони отримують свою пенсію і соціальне забезпечення на банківські картки. Тобто там все має бути гаразд. І мені дуже приємно, що навіть по цьому облаці послуг більше ста людей з золотого віку оформили ці послуги онлайн. І для нас важливо, що навіть якщо ми впроваджуємо якийсь сервіс, якийсь продукт, має бути зворотній зв'язок, має бути фідбек того, що чи правильно ми зробили, і чи це працює. Бо якщо ми можемо там 10, 30, 50 сервісів зробити, а ними ніхто не користується, вони не є популярними, ну тоді цього не потрібно.

Ще один момент по доступності, це хороший сервіс, який нам дуже допомагає — це мобільний адміністратор. В рамках програми розвитку ООН цей мобільний адміністратор нам вже надається багато років, але цього року ми отримали мобільну валізу, нову з портативним обладнанням, де ми приїжджаємо додому до військовослужбовців, до внутрішньо переміщених осіб, до осіб, які не здатні самостійно пересуватися, тобто це є особи похилого віку, особи з інвалідністю, і ми більшу частину послуг оформляємо в них посередньо вдома або в наших закладах Охорони здоров'я. 

Ще важливий механізм — це є збільшення кількості послуг. Всі топові послуги мають бути доступні в ЦНАПі. Тобто зараз ми працюємо над тим, щоб надавалися послуги. Тому що спочатку було анонсування, що це все має бути зроблено і на рівні держави працювати, але чому цей процес загальмувався — це видача витягу про відсутність судимості. Ми це маємо зробити і ця послуга має надаватися. Видача ідентифікаційного коду, не тільки в податковій, а через ЦНАПи. І також різних-різних послуг, які потрібні і необхідні для наших громадян.

Буде розширено послуги у сфері ветеранів. Це ветеранська політика і ми будемо її повністю підтримувати, тому що зараз основна пріоритет – це підтримати наших захисників, наших захисниць, і також підтримати людей старшого віку. Тобто, в цьому плані ми будемо працювати і в подальшому якісно надавати послуги. І завдяки спільній командній роботі і міського голови, і нашій команді ЦНАПу, я впевнений, що все вдасться, а наші люди будуть задоволені тим сервісом і тою роботою, яку ми щодня, 6 днів на тиждень, інколи до 20-ї години в четвер працюємо, щоб всі були задоволені, щоб послуги отримували вчасно, щоб вони відчували ту підтримку, яка в них є.


Нещодавно відкрився центр рекрутингу Міністерства оборони України в ЦНАПі в Івано-Франківську.

Як він функціонуватиме?


Центр рекрутингу української армії відкрився 14 червня 2024 року за участю керівників області та міста, Міністерства цифрової трансформації. У нас підписано меморандум про співпрацю з Міністерством оборони.

У нас визначено графік роботи Центру рекрутингу української армії — з понеділка по четвер з 9 до 17 години без обідньої перерви, в п'ятницю з 9 до 16 години без обідньої перерви. Субота та неділя — вихідні дні.

Рекрутери є працівниками ЦНАПу, не є працівниками військовими, не мають повноважень видавати повістки, чи інші документи. Вони здійснюють інформаційно-консультаційний супровід. Людина звертається, яка цікавиться службою за контрактом, може ознайомитися з інформацією щодо заробітної плати, щодо забезпечення, щодо терміну контракту і тому подібне, якихось певних винагород, які можуть бути з цього приводу, які є вакансії в наших військових частинах. І взаємодія в нас в першу чергу відбувається. Це рекрутири контактують з обласним ТЦК, з міським ТЦК, з нашими військовими частинами і координуються з Міністерством оборони України.

Також, 20 червня у Львові відбувся великий форум рекрутерів, який організовували Міністерство оборони, і наші працівники теж там були, проходили відповідні навчання, тренінги. Тому що це координується Міністерством оборони і відповідно вони вже проводять відповідні навчання з цього приводу, для того, щоб консультації надавалися і супровід був якісним в першу чергу. Це 24-й центр рекрутингу, але перший центр рекрутингу в Івано-Франківській області. Відповідно, я думаю, що десь найближчим часом ще буде відкрито такий центр в інших  великих містах Івано-Франківської області. В цьому плані працюємо.

Мені приємно, що люди звертаються, люди консультуються. Хтось консультується саме стосовно контрактної служби. Хтось хоче отримати інформацію стосовно своїх рідних, які служать, чим працівники можуть, тим вони, звісно, допоможуть. Та, що їх не стосується, чи вони не мають доступу до цієї інформації — це не можуть надати.

Рекрутери постійно проходять навчання, в них проходять наради з організаційних питань, всі звернення реєструються, мають доступ до системи з актуальною інформацією щодо вакансії, яка постійно оновлюється, і змінюється. Тобто зробили ми це у ЦНАПі Івана Франківська на Незалежності, 9. Тому що звертається велика кількість людей по різних питаннях. По-перше, хороша репутація ЦНАПу, а по-друге, в першу чергу, це зручність. Тобто людина в центрі міста завжди може отримати інформацію, ту, яка її цікавить без всяких проблем.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Мобілізація по-новому: прикарпатцям розповіли про головні зміни, які пропонує влада

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Виїзд з України та новий закон про мобілізацію: хто може перетинати кордон та як чоловіки гинуть, тікаючи від призову

Система працює стабільно: в Івано-Франківській громаді понад півтори тисячі військовозобов'язаних вже оновили свої дані


Коментарі ()

29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

456
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2806 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

2108
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

6170 1
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

17072 21
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

4196 1

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

664

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

1091

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

1017

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

2067
27.06.2024

Сухий корм для собак — це один із найпопулярніших видів харчування для домашніх улюбленців. Його головні переваги включають зручність у зберіганні, тривалий термін придатності та можливість легко контролювати раціон тварини.

265
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

530
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

4433
28.06.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

295
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

746
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1246
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

1020
26.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22547
28.06.2024

Після початку повномасштабної російської агресії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі істотно зросла.  

275
26.06.2024

52% опитаних іванофранківців схвалюють діяльність міської ради, окремо роботу міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 58%.   

390
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

702
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

1034