«Фронт змін» на Прикарпатті. Мисливці за «нішами»

 

Найпопулярніша у ЗМІ телевізійна картинка з київського святкування «Дня злуки»: невідомо чим (або ким) надмірно збуджений Арсеній Яценюк ледь не в ритмі танцю підносить Віталію Кличку теку з передвиборною угодою опозиції і змушує спортсмена «нє глядя» підписати щось там “a la Turchynoff” про взаємний ненапад всіх тих, хто проти режиму Януковича. Заскочений Кличко ставить сакраментальну закорючку під захопленими поглядами журналістів і мурмочить про якісь «зауваження». «Без зауважень!» - відмахується від здоровила «ботан» Арсеній. Отак просто, під ненав’язливим січневим сніжком, «творять історію». Або щось на неї подібне.

 

Картинка показова. «Фронт змін» в останні тижні розвинув безпрецедентну організаційну і пропагандистську активність. Яценюк за передвиборчою динамікою вже нагадує зовсім не кролика, а міні-тиранозаврика Чопера з американського мультика про доісторичні часи. Лідери ФЗ відчувають: фарт до них котить, фарт їм підморгує.

 

В Україні й досі відкриті для оперативного партійного заселення дві достатньо привабливі політичні ніші: ліберальна і націонал-ліберальна. Подейкують і про третю – «соціал-ліберальну» або ж «прогресистську». Чому, питаєте, відкриті? Тому що попереднє партійне населення цих ніш тихо і мирно врізало там політичного дуба. І якщо десь на політ-шоу раптом бачимо націонал-ліберального «рух-мана» Бориса Тарасюка, то відчуття від такої з’яви вже не мобілізуюче, а, скоріше, музейно-ностальгійне.

 

Отже, ніші відкриті і ФЗ крокує до них з розгорнутими знаменами. Зокрема й у нас, на Прикарпатті. І може сподіватися тут на успіх. Адже місцеві виборці опинились у такому собі ідеологічному «трикутнику смерті»: їм пропонується голосувати або за радикальну «Свободу» (чиї депутати, незважаючи на арійську суворість, швидко скуповують в кредит автомобілі ворожої закордонної збірки – і це далеко не найбільший їх «гріх»), або за «Батьківщину» (яка на очах перетворюється на маргінальний вертеп під вікнами Качанівської зони), або ж за Партію регіонів (за яку в Галичині голосувати, а тим більше агітувати, категорично не рекомендується Всесвітньою асоціацією травматологів:)).

 

Всі, кому крутить у носі від вищеназваних політичних сил, теоретично можуть віддати свій голос за інтернаціональну команду прикарпатського «Фронту змін», складену з в тому числі авторитетних реалізованих підприємців та менеджерів: азербайджанця Гасимова Ріяфет Садиг огли, білоруса Олександра Бубена, українців Романа Ткача, Володимира Шкварилюка, Ігора Прокопіва. Подейкують, що добрі позиції в ФЗ мають і єврейські організації. Злі язики кажуть, що для повної політкоректності європейського штибу тут не стає ще пакистанського студента та афро-американського репера, але ж то кажуть ЗЛІ язики. Ми ж, навпаки, вітаємо таку – гм-гм… – нестандартну для Івано-Франківщини широту етнічного вибору.

 

Тим більше, що цей вибір підпирають ресурси не останніх (за можливостями) людей нашої землі. Бубен очолює «Прикарпаттяобленерго», Прокопів - директор "Івано-Франківськоблгазу" (екс-керівник "Водоекотехпрому" та "Теплокомуненерго") та власник газових заправок, Шувальські мають бензозаправки і автосалони, а Гасимов, як кажуть, володіє не лише популярною кав’ярнею «Кімбо».

 

Якби до цих солідних ресурсів ще й кількох «харизматів в галицькому стилі»! Адже ані Шкварилюк (знаний конформіст), ані Прокопів (знаний комунальщик), а тим більше «фронтмени-бізнесмени», поки що не можуть похвалитися вмінням піднімати тутешні народні маси на "небуденні державотворчі звершення". Один лише вічно бадьорий і позитивний Ткач тягне на досвідченого мітингового бійця. Малувато. Особливо для партії, на фасаді якої гордо накреслили войовниче та забов’язуюче слово «фронт».

 

Тут, щоправда, можуть заперечити, що основний конкурент «Фронту змін» в полюванні за нішами – партія УДАР – має ще менше харизматичного потенціалу, а її російськомовний лідер-космополіт не користується особливою підтримкою галичан. Що так, то так. Але в царині опозиції, як відомо навіть політтехнологам-початківцям, чим свіжіший бренд, тим він краще сприймається електоратом. Адже кожному, хто вже побував в Україні при владі (а Яценюк, як-не-як, екс-міністр, екс-голова ВР і екс-голова НБУ), можна багато що закинути. І закидуватимуть, можна не сумніватись. Психологи кажуть, що головним рушієм осінніх виборів буде тотальне розчарування народу у політиках, чиновниках, брендах, трендах та героях телевізійних шоу.

 

Тому, якщо прикарпатський «Фронт змін» виставлятиме (за домовленостями з іншими опозиціонерами) на «мажоритарку» Прокопіва або Шкварилюка, результат, судячи з усього, буде далеким від переможного.

 

Ще одна проблема для місцевих претендентів на ліберальну нішу полягає в тому, що останнім часом хто лише не топтався по тому лібералізму. У «Свободи» цей політичний термін вже котується на рівні матюків (і має в обігу популярну модифікацію «лібераст»), регіональні бонзи при слові «ліберал» дуже-дуже хитро посміхаються, а в пересічних галичан (особливо у сільській місцевості) це іноземне слово викликає щось середнє між нерозумінням та активним виділенням слини. Зрозуміло, що в нас «ФЗ» уникатиме ліберального позиціонування, принаймні уникатиме слова «ліберальне» без обов’язкової приставки «націонал».

 

Головна електоральна надія прикарпатських «фронтменів» - освічене населення міст, жителі «туристичних сіл», малий і середній бізнес. Саме там сконцентровані ті люди, які пов’язують своє майбутнє з євроінтеграцією, розвитком туризму та бізнес-мереж. Навпаки, навряд чи «Фронт змін» отримає бонуси в міських спальних районах, депресивних селах та серед учнівської молоді, для якої більш привабливими видаються радикальні гасла.

 

Наявний у партії обласний адмінресурс перекривається адмінресурсом «регіоналів» як шістка тузом. Трошки краще у «ФЗ» з адмінресурсом в обласному центрі, але в Івано-Франківську аналітики очікують домінування мажоритарного кандидата від «Свободи» (Сича?). Можливо, «ФЗ» матиме певну моральну компенсацію, отримавши по обласному центру 18-20% голосів виборців, але це максимум на що вони можуть сподіватись на цей час.

 

Загальний прогноз для прикарпатського «Фронту змін» наступний:

 

1)    Чим вищою буде явка виборців, тим краще для однопартійців Яценюка, чиї симпатики зазвичай не доходять до дільниць;

 

2)    Принциповим моментом буде спроможність представників «ФЗ» на дільницях відстояти «свої» бюлетні. Поки що аналітики оцінюють кадровий потенціал «фронтменів» в цьому форматі як «достатній», але це не привід для самозаспокоєння;

 

3)    «ФЗ» буде дуже вразливим як для системної критики у ЗМІ так і для «парканної агітації», особливо з боку націоналістів. Одночасно, намагання «ні з ким не воювати, йти на позитиві» може обернутись проти «фронтменів» зниженням рейтингів. «ФЗ» й так чітко прописаний в «слабаках»;

 

4)    «Позитивний» піар самого Яценюка на Заході України практично вичерпаний. Його однопартійцям в області прийдеться доводити виборцям, що саме вони є «кращими за інших»;

 

5)    Найменша підозра у «змові з владою» може обернутись для «ФЗ» великими втратами. А, судячи з усього, приводи для таких підозр матимуть місце.   

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 

ДО ТЕМИ:

"Фіртка-Магус": Перспективи «Батьківщини» в Західному регіоні. Оси в мурашнику

 


Коментарі (20)

Діна 2012.01.23, 09:53
У списку фронтовців є Гончарук-хлібопьок ы дуже непорядний чоловік.З такими кадрами не назбираєш голосів для партії,а закопаєш її.
Василь 2012.01.23, 09:57
Хлопці, яка це аналітика, коли нема елементарного знання предмету? Прокопів давно керує облгазом, а Кролик ніколи не був премєр-міністром... Що вже тоді говорити про прогнози та текст між рядками...
Кум 2012.01.23, 10:10
Прикольно, магуси. Коли буде про ригів і Свободу? Не дочекаюся....)))))
Ми 2012.01.23, 10:14
2 Василь. Кролік ваш був завжди у владі. Міністром, головою нацбанку, віце премєром. "Оппозиціонер" зі стажем.) А стаття класна.
Кіндзмараулі 2012.01.23, 11:14
Про "Фронт Змін"... На безриб'ї і сам раком станеш.. Або за кроліка проголосуєш.
Колишній студент 2012.01.23, 11:45
Погляньте на списки ФЗ по області - там людей, які не мають 1 млн.дол. фактично немає. Люди бізнесу, і бізнесу великого, потенційно змушені жити з владою по-хорошому. На мою думку, ФЗ є просто рупором та представником ПР у західних областях, де за ПР не голосуватимуть принципово. Хто володіє інформацією, той підтвердить мою думку - скільки бізнес - проектів представників ФЗ здійснюється в області за участі, підтримки, а то й спільно з представниками ПР в ОДА.
Юга Буратіно 2012.01.23, 12:13
Дивна аналітика, якось зовсім забули про Юру Дерев’янка якому вже подарували Надвірну, Верховину та Кокосів. Також показали свою непоказну сховану агітацію за фізрозчин.
Хаха 2012.01.23, 13:34
А хто такий Бра Дерев'янко? Це той завсігатий Галичини, що дарує школам музичні центри?
Вассиль 2012.01.23, 14:42
Ну це природньо якщо б не писали таких статей то зрозуміло було б, що Фронт-Змін нікому був би не цікавим, а так бояться сук.. що владу від них заберуть
Ура 2012.01.23, 20:59
У Фронті Змін тепер такі кадри! націоналіст Д. Дзвінчук,руховець Р.Ткач ,сюди ще перелізе не один патрійот.Але хочу заперечити,що за Партію Регіонів не будуть голосувати,...Не треба вже чіпляти тих ярликів регіоналам.Подивіться на опозиціонерів!Більших невігласів,брехунів нема нніде ніж в опозззиції.Це не підлабузництво,це правда ,в яку наш народ, ніяк не хоче повірити.Опозиції!НЕМАЄ,НЕМАЄ І НЕ БУДЕ!крапка.Як це гірко не звучить!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Діна 2012.01.23, 22:01
Люди добрі!А чого то стаття зникла з головної сторінки?невже Фіртка є заангажованою кимось з тих "панів" про яких електорат висловився не так як хотілося би?Що,хочите сухарика дарового чи газ по скидках?
8888 2012.01.24, 07:53
про що ви говорите, якщо на Галичині 90% людей є націоналісти. ніякий фронт не збере тут голосів бо вони єкосмополіти і в них немає і бути не може бандерівського духу. нема на Галичині політикика який би був успішним не маючи в собі бандерівського духу. вони собі скакатимуть у тих районах, де переважають православні - у снятині, коломиї, городенці, але там де люди греко-католики, де люди свідомі космополітам нема чого робити. нехай разом зо своїм арсенієм йдуть до синагоги й там єднаються з юлькою. нічого вам не світить.
до 8888 2012.01.24, 08:01
Чоловіче, у Ткача бандерівського духу стане на цілий фронт. А як заспіва!
tdf 2012.01.24, 10:03
Не плутайте дух і запах:)
Микола 2012.01.24, 15:07
Класна стаття супер!!!
Микола 2012.01.24, 15:28
Вчасно замітив(ла) хаха. Дерев*янку муз центри пвх вікна двері, меблі, ремонти з неба падають? за які шш обходяться? Ви думаєте з своєї кишені? наврядчи він би вкладав просто так. Скинулись З ФЗ. А потім треба відшкодовувати свої витрати то як думаєте хто буде? Де візьме із корита держ бюдж, а хто на бюджет паше ми прості люди! Так що подумайте добре.
% 2012.01.24, 16:59
Ніхто йому не скидався. Він сам кому хош дасть: http://vlasti.net/news/64802 http://www.pravda.com.ua/articles/2010/11/9/5554856/ Цікавий хлопець, правда? Зрозуміло, хто насправді оплачує все показне меценатство? Та ми з вами :)
Микола 2012.01.24, 21:09
Невідомому!!! Я не сказав, що там збирали по 2 грн. Є в партії олігархи бізнесмени, які мають пройти по списках а простачків відсіяти мол не проходиш, і знову у нас деребан влади бо тих кого кинули перебіжуть ще кудись наприклад знову в регіони...В результаті то ,що мали то маємо дальше! Спустись на землю безіменний!!! Так як ти пишеш, що дасть кому хочеш, а доречі ти на якій машині їздиш? Якщо немаєш то нехай тобі купить! А краще щоб дав онкохворим дітям на лікування щоб не лежали коробки на касах в магазинах! Тоді буде більш важливо!!!
українець 2012.01.26, 13:10
дурні ви всі, будете далі цей бред нести все так і буде як зараз є, нормальні хлопці в фронті принаймі хочуть щось змінити, чесно кажучи це є останій шанс для нас бо інакше далі просто нікуди, регіонали того й прийшли до влади що ми в демократію бавилися
ap 2012.01.26, 13:21
микола звідки такі знання про партію фронт змін це все твій маразм ця партія неє настіки багата
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1194
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2520
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2109
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2164
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6540 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2451 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

334

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1146

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1280

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1398
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

276
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

584
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2059
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26509
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

553
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10463 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8009
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

533
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

401
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

544
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

621
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1583