Фотографія не злочин?

 

Днями, у групі соцмережі «Вконтакті» "Типовий Івано-Франківськ" з'явилися фотографії Івано-Франківська, які були зроблені з міської телевізійної вежі.


Після цього на одному із новинних сайтів міста з'явився матеріал про "подвиг" франківських фотографів, але в "дещо злочинному та односторонньому світлі".



Матеріал наробив галасу в Івано-Франківську.



Ми вирішили поцікавтись у хлопців, що підштовхнуло їх на такий крок та чи вважають вони свої дії злочинними?



"Ми очікували цього. Ми знали, що буде такий резонанс, і що про нас напишуть в інтернеті, можливо, навіть захочуть зробити інтерв'ю в газету чи на телебачення. Ми — двоє фотографів, які зробили унікальні нічні знімки Івано-Франківська з телевізійної вишки в центрі міста.

Тож оскільки вже сталося так, що про нас написали (причім з негативною подачею наших дій), — настав час відкрити карти. Так, ми очікували, що наше «геройство» сфотографувати нічний Івано-Франківськ обернеться саме таким чином. Але своїм вчинком ми лише хотіли показати владі, наскільки слабка система охорони на такому важливому об'єкті, адже, якщо змогло пролізти двоє чоловік — значить, могли пролізти і більше. Не здивуємося, якщо туди вже не раз нелегально пролазили підлітки чи екстремали.

Так, ми ризикували своїм здоров'ям, чи навіть життям. Але ми не ставили собі за мету чогось поганого — крадіжку металу, чи псування майна. А насправді поки охорона боїться чи лінується обійти територію, справжні зловмисники мають б змогу зробити все, що завгодно.

Фотографування Франківська з телевізійної вишки не було найрозумнішою справою чи рішенням. Та це була єдина можливість задокументувати наш вчинок та показати людям і владі ризики, пов’язані з цим обєктом. Адже йдеться не лише про крадіжки чи псування майна, а й про небезпеку для людського життя — будь-хто міг би там забитися насмерть, і ще гірше, якби це була дитина.

Ми не агітуємо нікого повторювати наш вчинок, навпаки — ми виголосили застереження для людей, наскільки це небезпечно і... просто.

На фразу «навряд чи міліція проковтне таке відкрите свавілля та насмішки над законом» ми відповімо лаконічно: виловлювати слід не нас, азартних фотографів. Ловити треба тих, хто краде каналізаційні люки, метал у підвалах і на подвір'ях, зрізає дроти з ліній електропередач, псує комунальне майно і т.д.

Інша річ, яка виявилася відверто неправдивою і провокаційною — це ствердження, що ми були п’яні, адже «Бетмен» — це безалкогольний енергетичний напій, який передали одному з нас друзі з-за кордону
".



Звичайно, вам вирішувати, злочин це, чи мистецький подвиг, але зауважити те, що до цього такого ніхто не робив потрібно і, що фотографії дійсно красиві...і, може, слід закрити очі на їх "маленьке правопорушення" заради мистецтва?

 

 

 

 

 

 

 

Андрій Маркович


09.05.2012 Андрій Маркович 4666 39
Коментарі (39)

Ігор Ткач 2012.05.09, 14:07
Молодці фотографи. Є бажання познайомитись з професійною метою і для співпраці. Ігор Ткач, спецкореспондент. Прошу зателефонувати.
Микола 2012.05.09, 14:19
Номер ж не вказано))
Тарас Случик 2012.05.09, 20:11
До анонімів (шо ж всі такі сміливі на словах, а публічно нічого писати не хочете)- діти ідіть трохи повчіться, а ще краще корисне для міста зробіть ;-)
Ідіоти 2012.05.09, 14:31
Ну так чо зупинятися, маски на голову і хлібний магазин грабувати - там теж охорона погана. Заодно і булки пофоткайте - теж мистецтво.
Щукар 2012.05.09, 14:33
Гарно.І ще раз показали,який бардак у нашій країні,коли на стратегічний об,єкт може проникнути будь-хто!
Ідіоту 2012.05.09, 14:42
Не розумієш - булок багато і кожний їх в магазині бачить постійно, а ось такий краєвид - якщо б не ті хлопці - ніхто б і не побачив.
Ідіоту 2012.05.09, 14:44
Твої слова просто лишні, сам йди грабуй.
Тарас Случик 2012.05.09, 14:50
Надіюсь цим "фотографам" організують адміністративне правопорушення, а найкраще це умовний строк - щоб інші "герої" думали перед тим як порушувати закон. А то виправдовуються тепер ніби то для мистецтва все робили, звичайно, а корупціонери взагалі для святого - для сім'ї крадуть, то може їх також не судити?
Петька 2012.05.09, 15:07
ну а що ж вони то поганого зробили? вони ж не банк пограбували а зробити декілька фантастичних фотографій, яких до цього ніхто не робив, звісно прошули закон, но судити їх не потрібно дуже сильно
Зварич 2012.05.09, 15:08
Я теж мистецтвом займався - колядував! памятаєте мене такого суддю? Засіяв собі півтора мільйони!
Я 2012.05.09, 15:11
Случик, ти х. від пальця вже навчився відрізняти? Тобі відомо, наприклад, що й в рад. армії свої ж підрозділи диверсантів прокрадались на свої ж охоронні об*єкти і нищили майно?! З метою власних тренувань і для покарань тих хто мав охороняти об*єкти?
Случикові 2012.05.09, 15:19
чого ти такий правильний? ходиш з кейсом по місту ,вчишся на політолога і думаєш змінити на краще наше суспільство??? молодець,але в нашій країні єдина радість хоч оце мистецтво. ніби ніхто із нас в дитинстві не робив чогось нелегального. ніхто не постраждав, ніхто не загримів...от і добре. навряд чи хтось захоче повторити, в нашому маленькому місті це вважатиметься позерством. хлопці в дечому молодці. буде що внукам розповісти. все таки вони свого цілком добились,за що і респект: зробили чудові знімки та викликали ажіотаж.
Людочка! 2012.05.09, 15:40
Молодці хлопці. Респект!
мен 2012.05.09, 15:49
Хлопці молодці! і правда те шо наші стратенічні ніфіга не охороняються....Хай влада краще проведе профілактику з охороною, а не хлопців немає змісту чіпати, бо вони справді показали, що в нашій країні охорона наче решито!!!!!
Lil Jon 2012.05.09, 16:04
Случик,взагалі сховайся.Сидять такі,як ти і єресь пишуть всяку.Може тепер,садити всіх хто ходить по моєму городу...А сайт, який опублікував статтю в чорному світлі взагалі собі лиш чорний піар робить.(до речі не вперше)
% 2012.05.09, 18:14
Загалом, хлопці-фотографи - неправі, але ентузіазм і безкришність мені особисто симпатичні. Цей ентузіазм міг би бути в корисніше русло спрямований. А фотки таки унікальні. Щодо писанини на правді про них, то дуже неприємно вона пахне доносом.
Тарас Случик 2012.05.09, 18:57
Шановні "друзі" аноніми - звичайно ви потім будете розказувати в себе на кухні який "страшний" світ і що влада погана, і що корупціонери всюди і взагалі всі Закони порушують. Так от згадаєте тоді хлопців які залізні на режимний об'єкт - порушили Закон і їм за це не було. А завтра вони залізуть в банк також заради мистецтва - ну щоб сім'ю прогодувати. І до речі Янукович Межигір'я також мабуть побудував через любов до мистецтва ;-) А ну ще дхто в Європу хоче - попитайте своїх друзів Там щоб їм було за таке в цивілізованому світі :-)
До Случика 2012.05.09, 19:27
Згори єретик, ти порсто їм заздриш, бо сам слизняк і ніколи собі не позволиш вчинити щось подібне. В скрутній ситуації ти, собака, продаш і державу! Знаю я тебе.
% 2012.05.09, 19:30
Слухай, случік, та завали ти вже свій фонтан! Всім вже ясно, що ти взірець чеснот і законослухняний гражданін, і нікуди не лізти - твій основний закон. Ти паєнька, чемний мальчік, а я от хуліганів і розбишак більше люблю, у них життя більше, шо лі. І не нада нудним моралізаторством про цивілізований світ (де ти його видів?) і межигірря свій куций конформізм прикривати. А хлопакам від мене ненавязчіва порада - є купа енергії, ідей, бажань? супер! дерзайте! але старайтеся без яаних проколів - на фіг тратити дорогоцінний час на розмови з ментами, тьфу-тьфу-тьфу :)
До Случика 2012.05.09, 19:32
А хлопці - молодці! Я впевнена, що робили вони це обдумано. Туди так просто не залізти.
Сергій 2012.05.09, 20:37
Класні світлини! Молодці!
франківець 2012.05.09, 21:30
1. Де можна подивитись ці фотографії в кращій якості? 2. Припустімо, що на цю вишку виліз Alain Robert - скелелаз, "людина-павук" (хоч цей об"єкт занадто малий для такої людини), якого десятки разів заарештовували за такі речі, але відпускали. Може і хлопців не треба судити дуже суворо, насварити, а заодно посилити охорону вишки. А знімки міста з телевежі давно треба було зробити, всім би було цікаво.
Lil Jon 2012.05.09, 21:34
Тебе забув спитати, шо мені робити.Ти б в дворі десь висловив свою думку тобі б показали життя,закон і справедливість.Твої розові мрії про життя одразу б розвіялись.Звісно зараз не 90-ті, але ше є нормальні люди, які не слухають до 30 років маму і шо правильно,шо не правильно.
янка 2012.05.09, 21:48
хлопці просто-напросто генії! справді- молодці, дуже гарні знімки- оце наш Франківськ який ніхто таким не бачить!
людмила 2012.05.09, 22:32
та шо ви всі так на Случика напали - я навіть не знаю хто він такий... ФОТКИ ФАНТАСТИЧНІ!!! якщо пацанам за це шось збираються зробити - ідем на мітинг!!! жєба давит, шо ше сі ніхто не додумав!!!
Lil Jon 2012.05.09, 22:36
Та його ніхто не знає.Він просто не приховує імені для того,щоб показати ,який він правельний.Можливо для кар'єри,але сумніваюсь ,що тут його геройства хтось оцінить.
Dj 2012.05.10, 15:51
А зараз спробуйте собі уявити альтернативну кінцівку цього вчинку хлопців. Охоронець, сполоханий шумом на об"єкті, використовує зброю (це у нього прописано в уставі караульної служби). Куля з СКС щонайменьше робилть з одного хлопця інваліда, другий або падає з вишки, або під час втечі налітає на паркан з "колючкою" - і так, стає також пораненим. І замість цієї бравади в інтренеті, ми бачимо заплакані очі батьків і чергове оголошення :"Скинтесь, хто може на лікування, бо може померти, а він ще такий (дурний) молодий." Отака могла бути прогулянка. Думайте головою, вона у вас не для того, щоб шапку носити.
% 2012.05.10, 11:35
от на фіга вони це роблять? http://pravda.if.ua/news-27655.html пропоную правду.іфюуа в повний ігнор!
Юрист 2012.05.10, 16:53
Фотографія - не злочин, незаконне проникнення на режимний об'єкт - злочин, який має реальну кару, якщо його належним чином задокументують і доведуть в суді. Біда, що тут ніхто не приховує, що порушив цю норму закону, а навпаки ще й підтримують це порушення. Подивимось куди дінеться ця бравада в хлопців у залі суду.
случик бик 2012.05.10, 17:28
Просто ти якраз і доніс і тут несеш пургу за пациків....в самого око стискається напевно туда пролізти?? або зробити шось подібне нестає фантазії от і тупиш криса галіма
андрій 2012.05.10, 19:20
нічого не буде я того року тож туди лазив і нічо мені нема , ніхто не посадив і здоров я норм
Микола 2012.05.10, 20:31
Хлопці де ж ви раніши були? Фотографії супер, я б собі на кухні повісив!!!!!!!!
Ага-ага 2012.05.10, 22:24
Один бабці торбу понесе (а потім навіть віддасть), другий - гроші на лікування комусь перерахує, ще один - просто продукти відвезе в будинок сиріт, ще хтось - бездомним псам у Павлівку хавчик доставить, а ще хтось - на вежу фоткати полізе... У кожного своя міра самоствердження...
Sirco 2012.05.10, 23:27
Лізти на вишку не розумно - там кожна антена випромінює порядка 2 кіловат - так що "подвиг" можна було зробити і на кухні засунути голову в включену СВЧ пічку . На рахунок відповідальності хлопців перед законом - на мою думку - питання друге В першу чергу відповідати має Начальник ОРТПЦ Головний інженер ОРТПЦ Начальник охорони ОРТПЦ Черговий охоронець ОРТПЦ думаю ясно за що вони мають відповідати ... А фотографії дійсно гарні
М 2012.05.11, 13:29
На правда.іф.уа розмістив цю інформацію і звернувся в міліцію Станіслав Сергійович Безусов, колишній вчитель-невдаха з інформатики, якого давно вже всі знають як збоченця-вуаєриста.
Server 2012.05.12, 21:15
Я згідний з усіма критиками цього вчинку. Фотографи не розуміють що робили, адже телевізійна вежа це не просто металева конструкція, яка вражає своїми габаритами, а ще й місце потужного електромагнітного поля. Доречі, мене вразив нижче наведений коментар: "андрій | 10.05.2012 19:20 нічого не буде я того року тож туди лазив і нічо мені нема , ніхто не посадив і здоров я норм". Андрій. Проси Бога щоб тобі і надалі нічого зі здоров"ям не було. Але якщо будуть якісь негаразди, то ти згадай свої " НІЧНІ похожденьки" на телевежу. І взагалі я не здивуюся, якщо всі ті люди які побували на верхівці телевежі нелегально (тобто без необхідного вимкнення всього передавального обладнання ОРТПЦ) через пів року стануть абсолютно лисі, стануть безплідними та чого гірше захворіють онкологією. А хто не вірить мені, то хай прочитає про вплив електромагнітного випромінювання на організм людини.
Петя 2012.05.14, 11:54
Ну як можна звинувачувати хлопців? Де ті, хто б мали контролювати територію? Куди дивиться влада? Інформації про шкідливість нема, ці хлопці зробили фото, а скільки пролазили і ніхто про це не знає? Хлопцям за підняття питання потрібно ще й подяку вручити і фруктів дати)
Гість 2012.05.18, 10:00
я ввжажаю що їх треба посадити, причому разом з адміном тої групи Миколою Гавриляком. Їх за те щоб знали як туди лазити, і щоб інші не лазили, а адміна за те щоб не відмазував їх, бо вони і так винні (а відмазує тому що він же їх і спалив на всю групу в 14000 чоловік і не факт що він з тими також разом не ліз) всім хто їх виправдовує і підтримує дати по 15 діб в слідчому ізоляторі
FAntOMASS 2012.06.18, 16:15
да ладно шо ви на пацанів нависаєте !! вилізли ,покайфувати пофоткали злізли і ніхто не злапав ))) супер !!! шо ше треба?? сам би поліз як би знав шо там реально пройти охорону !! а ви тут роздули проблему їбать яку велику !!!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1223
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2536
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2119
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2173
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6561 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2458 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

341

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1153

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1288

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1407
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

284
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

589
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2069
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26519
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

558
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10471 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8018
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

541
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

408
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

551
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

627
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1588