ЄВРО -2012 - свято, але не для нас

 

Євро 2012 стартує, і з собою несе десятки несподіванок та здивувань для українців. Вже завтра у Варшаві на стадіоні "Народовий" відбудеться офіційне відкриття ЄВРО -2012.

 

А в суботу Львів прийматиме свій перший матч євромундіалю. П'ять років очікувань, переживань, суджень, передбачень.

 

Ось і настав той момент істини, свята, але не для всіх. За лічені години до старту грандіозної події на теренах нашої держави фахівці чи не в один голос заявляють, що ці змагання не принесуть особливої користі українцям.

 

А хто ж тоді отримає ті обіцяні фінансові дивіденди, хто отримає той неоціненний досвід? Три матчі змагань будуть зіграні у культурній столиці України - місті Львові.

 

Звичайно, не побоюсь цього слова у серці України і всього українського, хотілося бачити хоча б один матч за участю національної збірної, але цю почесну місію довірили індустріальному центру України - Донецьку. Матчі з Англією та Францією підопічні Блохіна гратимуть на Батьківщині Януковича. Але це вже не основне питання, яке турбує прстого львів'янина. За кілька днів до матчів Львів перетворився у місто, яке корінному львів'янину важко впізнати, особливо це стосується центральної частини галицької столиці. Чого лише вартує дивовижне маскування Львівської опери.

 

Здавалось би, саме опера повинна стати однією з найбільш вишуканих архітектурних споруд міста лева, натомість перед нею виросла величезна фан-зона. Та й взагалі про прогулянку центральною частиною міста можна вже й забути. Пересічного львів'янина така ситуація обурює, але ця думка вже не важлива, і нікого не турбує, адже на своїй землі ми організовуємо свято не для себе, а для німців, іспанців, росіян... Вже за кілька тижнів до початку змагань львів'яни відчули десятки незручностей. Склалось враження, що місто живе з тридцятихвилинним відставанням.

 

Через замороження руху транспорту центральної частини міста доводиться постійно стовбичтись у безкінечних заторах.

 

Саме це призводить до того, що люди не встигають на роботу, студенти на навчання. Доводилось часто чути незадоволення з боку студентства через те, що цей навчальний рік навчальним язик не повертається назвати, адже всі плани підлаштували повністю під євромундіаль. Скорочений семестр, спонтанні заліки, екзамени - ось результат футбольних змагань. Про якийсь результат навчання за підсумками цього року вже й не доводиться говорити.

 

Вже сьогодні керівники проведення ЄВРО -2012 радять львів'янам залишатись вдома під час проведення футбольних баталій. Цей факт окрім сарказму нічого не викликає. Покликали гостей до себе в домівку, а самі через те, що всі не зможуть добряче відпочити та насолодитись атмосферею свята, змушені покинути свою ж рідну місцину.

 

Саме тому, тисячі львів'ян планують свою літню відпустку саме на червень, адже не бажають бути у своєму рідному місці у ролі гостя.

 

Тотальний контроль з боку міліції, ось що впродовж вже двох місяців доводиться переживати жителям міста лева. Особливо це стосується молодих людей, а конкретніше тих, які мають хоча б якусь причетність до футболу. Дійшло вже до того, що хлопчаків, які грають м'яча у дворі патрульні без ніяких пояснень можуть опитати. Саме на людей у синьому покладається чи не основна місія у забезпеченні успішного проведення ЄВРО. І вже сьогодні можна з впевненістю сказати, що місія ця буде проваленою.

 

В Європі вже давно сформувалась думка що поліціянт - це людина, яка виступає порадником, своєрідним волонтером, який завжди допомагає туристам. А в нас на будь яке запитання міліціянт не відповідає в кращому випадку, в гіршому демонструє людині гумову палицю або пістолет. А про англійську мову й говорити нічого. Численні обіцянки про те, що міліціянти якісно володітимуть англійською перетворились в те, що на сьогодні вони можуть лише повідомити своє звання та привітатись на цій мові. Подейкують, що у цій справі буде потреба залучати волонтерів та перекладачів.

 

Часто доводиться чути, що основною проблемою під час змагань стануть місцеві фанати через їхні фашистські та расистські погляди. Насправді всі футбольні ультрас Львова ігнорують ЄВРО, адже впевнені що це свято не для них, а для чиновників та бізнесменів. Звідусіль доводиться чути про те, що робота, яка зроблена зараз принесе серйозні плюси українцям одразу після чемпіонату. Але ці плюси мимоволі перетворяться в мінуси, і впродовж наступного десятиліття нам доведеться розплачуватись за численні чиновницькі забаганки.

 

Отож ні до чого доброго ЄВРО-2012 не призведе ані у Львові, ані у всій Україні. Сьогодні варто лише змиритись з цією прикрістю, і хоча б перед екраном телевізора, а не у якості туриста вболівати за нашу збірну.

 

Журналіст «Фіртки» вирішив поцікавитися у відомих спортсменів, політиків й громадських діячів про їхні очікування від чемпіонату, прогнози щодо виступу збірної України, а також де вони стежатимуть за матчами - вдома чи на трибунах?

 

Ярема Чуйко, спеціальний кореспондент "Фіртки" у Львові


07.06.2012 Ярема ЧУЙКО 554 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

693
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11214 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1899
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1797
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2796
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4651

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

421

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1093

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1501

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1366
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1746
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1566
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1275
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

648
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

726
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1917
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2254 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20412
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

394
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

738 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

780
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1126