Ера Богдана Остафійчука в Прикарпатському Національному Університеті закінчується?

 

 

 

 Прикарпатський національний університет

 

В лютому 2012 року закінчується 7-річний термін керування Прикарпатським університетом Богдана Остафійчука. Не претендуючи на глибокий та всесторонній аналіз, спробуємо хоча б кількома штрихами оцінити останню «семирічку» університету.

 

1. За шість із половиною років діяльності Богдана Остафійчука університет різко погіршив усі свої показники. Фактично відбулося наближення до колишнього педінституту радянських часів. Зокрема, з року в рік зменшувалася кількість студентів університету. Загалом за час «правління» Б. Остафійчука кількість студентів зменшилась на три із половиною тисячі.

 

2. Різко погіршились кадрові показники. На 2005 рік було 75% працівників із вченими ступенями і званнями. Сьогодні цей показник - менш ніж 67%, хоча йде постійний захист дисертацій. Це трапилось тому, що на роботу було прийнято велику кількість викладачів без вчених ступенів і звань на «певних» підставах, які відомі тільки ректору, ми ж про них можемо лише здогадуватися. Різко зменшився відсоток кількості докторів наук, професорів у загальному складі викладачів. Для того, щоб мати слухняних керівників підрозділів, Б. Остафійчуком необґрунтовано відкрито додатково велику кількість кафедр, при тому, що існує необхідність навпаки деякі із існуючих об’єднати. Основна частина завідувачів цих новостворених кафедр – кандидати наук. У зв’язку із цим відсоток докторів наук серед завідувачів кафедр різко впав. Всі керівні кадри добрані Б. Остафійчуком та прийняті на роботу за одним принципом «особистої відданості».

 

3. В університеті небачених розмірів досягла корупція. Соціологічна лабораторія провела опитування серед студентів, під час якого були названі численні приклади хабарництва. Це передовсім стосувалося факультету іноземних мов, економічного факультету, юридичного інституту. Б. Остафійчук погрожує, що буде звільняти корупціонерів з роботи, знає їх прізвища, але насправді, не тільки не повідомляє правоохоронні органи про відомі йому факти, але й сам нікого не звільняє з роботи. Про причини можна здогадуватися. Можливо ректор боїться, так як сам є задіяним у «корупційні схеми»?

 

4. Небачених розмірів в університеті досягла практика окозамилювання та відвертої брехні. Цифри, які подаються колективу і міністерству не відповідають дійсності. Варто, наприклад, перевірити дійсний стан із працевлаштування випускників університету. Орієнтація іде на фальшиві довідки, а не на справжнє працевлаштування.

 

5. Складна ситуація із студентськими гуртожитками. При різкому зменшенні кількості студентів більше тисячі із них не мають де проживати. Закладене у попередні роки будівництво гуртожитку було замінено на будівництво будинку начебто для викладачів, на що дозволу міністерства звичайно не було. Перспектив фактичного поліпшення житлових умов студентів на сьогодні не видно. Разом із тим, Б. Остафійчук постійно розповідає про будівництво будинків та санаторіїв для викладачів, обіцяє «золоті гори», але нічого для цього не робиться.

 

6. Варто звернути увагу на постійні порожні обіцянки відносно розвитку власного виробництва, заробляння коштів і інші «прожекти». За весь час роботи Б. Остафійчука нічого із задекларованого не реалізовано, крім того, що створено велику кількість псевдоструктур, які не дають жодного виробничого ефекту. Більше того, жодної із широко розрекламованих  розробок із фізики не впроваджено у виробництво. Не виділяються практично кошти для оновлення бібліотечного фонду та комп’ютерної техніки – на це нібито немає грошей. Проте постійно влаштовуються зібрання із випивкою та прийоми гостей.

 

7. Університет до керування Б. Остафійчуком роками працював у першу зміну. Після роздачі ректором кабінетів своїм друзям та новоствореним псевдоструктурам університет фактично перейшов на навчання у другу зміну.

 

8. Б. Остафійчук зовсім не знає навчальної роботи, так як ніколи не працював із деканатом. При обговоренні навчального процесу йому нічого сказати. Для прикладу, в університеті створено велику кількість кафедр іноземних мов на різних факультетах. Доцільність такого розпорошення ніхто, включно з ректором, не може пояснити, не те що обґрунтувати.

 

9. Набула поширення практика переслідування викладачів, які не підпадають під особистий вплив Б. Остафійчука. Без сумніві, після переобрання на новий термін ним багато кого буде звільнено. При формуванні нового складу конференції трудового колективу були роздані вказівки, про те, кого саме потрібно включити для організації виборів.

 

Очевидно, що з таким «багажем» шанси переобратися на наступний термін Богдан Остафійчук має нульові.

 

В даний час в ПНУ ім. Стефаника працює чисельна комісія Міністерства Освіти України.

 

Василь Петрук

Джерело: Малакава


26.11.2011 1924 47
Коментарі (47)

Пес 2011.11.25, 11:04
Остафійчук вже про всьо зы всіма по "вертикалі" домовився. Колектив в ..оппі - як скажуть, так і проголосує. Клектив тут не впливає.
Колись вчився 2011.11.25, 11:05
Оcтафійчука не знаю, зрештою й не мушу. Хочу лише спростувати одну тезу статті про зменшення кількості студентів. Думаю це не показник. Практика свідчить, що саме у наших вузах значна кількість студентів призводить тільки до комерціалізації і аж ніяк не свідчить про рівень знань.
Бенсон 2011.11.25, 11:08
Ага - зменшення кількості студентів - це напевно єдиний "здобуток" ректора, наразі)))))))))))))))))
Вася 2011.11.25, 11:28
Суцільна брехня. 1. Кількість студентів зменшилася, бо зеншилося державне замовлення. Особливо, коли міністром став Табачник. 2. Згідно з нормами повинна бути належна кількість обслугоуючого персоналу (лаборантів, диспетчерів, інженерів, асистентів). 3. Коррупціонери, звільнені за хабарництво, закидали перевіряючі органи скаргами, що тільки за 2011-2011 р. було 13 (!) перевірок КРУ (від обласних до загальнодержавних перевірок). 4. Держзамовлення забзпечує обласна влада, вона ж і бере на себе зобовязання на працевлаштування. Це не функція навчального закладу, а фукція служб занятості. 5. Будинок для викладачів було розпочато ще попереднім ректором Кононенком. Кошти необхідні для забезпечення навчальних площ (згідно з розширенням спеціальностей), держава на гуртожитки кошти припинила виділяти. 6. Виробництва не може відродити сама держва, а ви ставите це в вину якомусь провінційному університетові. 7. Навчання в дві-три зміни - нормальна загальносвітова університетська практика. Ніде, крім поганого Совка, нема такого, щоб заняття йшло одне за одним. Одна пара може бути о 9.00, друга - о 14.00, а третя - о 18.00. І що в цьому поганого? 8. Брехня. Навчальний процес забезпечує кафедра (а Остафійчук був десятиліттями як керівником кафедр, так і перед цим - навчальних лабораторій), деканат тільки складає розклад і контролює. Посада - це зав.кафедри. Дкан - це тільки доплата за виконання обовязків до основної посади викладача. Кафедра іноземних мов є загальноінститутська і кафедра іноземних мов - в Інституті туризму. Остання - у звязку з особливою специфікою спеціальностей туризму і ресторанно-готельної справи. Це норми міністерства освіти. 9. "Переслідуються" саме корупціонери.
Дятько 2011.11.25, 11:33
Правда-Брехня - питання філософське, а те що остафійчук ректор х..новий - істина. Але його переоберуть. Він людина не бідна. купить)
Влодко 2011.11.25, 11:37
Остафійчук ще старих панятій, як на мене до керма універу треба ставити не мамонта радянської ради, а проукраїнсько налаштованого патріота, для якого якість вища за кількість... але де його шукати?
Студеньт 2011.11.25, 11:37
А хто крім Остафійчука кандидати в ректори?
Влодко - Васі 2011.11.25, 11:41
Вася, а ти часом не один з тих, хто підпав під особистий вплив Остафійчука? Надто вже ти якось в яскравих кольорах відмазуєш старпера
таа 2011.11.25, 11:57
таа' шось треба міняти там
Знаючий 2011.11.25, 13:05
Ректорм буде Це.....
% 2011.11.25, 13:32
...пенда? :) А най би був, адекватний конформіст :) Насправді в універі ужосс, ректорат - в маразмі. Виявилося, що з технаря менеджер нікудишній, правління Кононенка тепер виглядає золотим віком універу
Вася - до Влодка 2011.11.25, 12:30
Я просто за обєктивність. Особливо коли починають писати мудаки типу Петрука, які нічого не смислять. До речі, зараз в універі працює великий десант перевіряючих з Міністрства. Чому б у агенції е зяти інтервью у голови комісії після її завершення?
доцент 2011.11.25, 12:49
Писака зовсім забув за матеріальну базу університету,а вона за час Остафійчука збільшилась в двічі.По соціологічних опитуваннях в області університет на першому місці.Стаття замовлена одним з відомих претиндентів.
Чукчі 2011.11.25, 13:00
Захвилювалися, панове? Яка база? Про що ви? Університет живе зараз на базі, створеній ще Кононенком. А нинішня влада все успішно і впевнено прос..ає. Якщо ви такі об'єктивні. Ще таку семирічку і матимемо захолусний педінститут. Без бази і студентів.
Лео 2011.11.25, 14:23
Нехай буде Цеп...., він людина не бідна, от син його їздить на авто Шкода "суперБ" за 35 тис. баксів, невістка також пішком не ходить (Тойота Кемрі)
Турист 2011.11.25, 15:14
Великочий класний дядько - його на ректора!
Студент 2011.11.25, 15:19
Стаття виключна брехня. Жодного слова правди в ній немає. Бійтесь божого покарання фарисеї. Як студент я був присутній на звіті ректора. Жодний викладач або інший працівник не подали якихби то не було негативів. Всі мусять бачити введення у навчальний процес нових корпусів педагогічого інституту, інституту туризму, спортивний комплекс. Кононеку це і неснилося. За його правління була тільки пропаганда (комуністична)про здобутки. Остафійчук зробив якісний стрибок прикеруванні університетом. Згадайте, яке високе місце займав університет порівняно з іншими в т.ч. і столичними підчас останнього набору студентів в умовах демографічної кризи. Інститут туризму є візитна карточка роботи Остафійчука. Той хто в своєму житті хоч один раз займався таким відновленням навчальних корпусів той повинен зрозуміти тяжкість таких робіт. Ганьба наклепнику! Ганьба підсобникам наклепнику! Університету довгі і благія літа. Слава Україні!
Гигиги 2011.11.25, 15:25
Остафійчуку слава!!! гигиги
Гуцулочка 2011.11.25, 19:11
Працювати ректором,а розказувати байки-це різні речі.Дуже багато зроблено за роки каденції Остафійчука Б.К. і це потрібно відверто визнати.А тим, хто запускає подібні статті потрібно врахувати, що більшість колективу підтримує нинішнього ректора і буде дуже нелегко подолати авторитет ректора.
Колишня студентка 2011.11.25, 20:00
Щодо працевлаштування студентів. З нас, випускників Інституту природничих наук, 2006 року навчання, з усіх без виключення вимагали довідки про працевлаштування (ще до здачі державних іспитів), погрожуючи не видати дипломи... Хоча, це скоріше загальна тенденція, ніж провина конкретного ректора. Щодо корупціонерів - брали, беруть і будуть брати, незалежно від ректора. Студенти самі створюють попит, вважаючи, що простіше заплатити, ніж вивчити. Більшість заочників просто купують фактично кожен іспит чи залік. Це, скоріш за все, теж загальна тенденція, яка культивувалася в Прикарпатському завжди...
Новий Ректор 2011.11.25, 20:33
Чого накинулися на Остафійчука? Пожаліли би пенсіонера.
НЕО 2011.11.26, 15:39
"Викладач" - це такракан, який боїться світла і свіжого вітру. А його, свжого вітру, би вже треба... Бо ці старі пердуни-камсомолісти вже задрочили
гість 2011.11.26, 11:13
А що стосовно потенційних кандидатів у ректори Когутяка, Великочія, Федорука та ін.?
Викладач 2011.11.26, 13:54
Стаття як на мене, надто вже чорна.Проте, однозначно-сьогоднішній ректор повинен вже піти на заслужений відпочинок. Щодо вказаних кандидатур, то можу сказати наступне: п.Кугутяк не має підтримки не тільки в усьому університеті, але й в своєму інституті історії. Тому це зовсім не прохідна кандидатура.Про п.Федорука-навіть смішно говорити. Певне,кірім нього самого, таку можливість в університеті ніхто не тещо не обговорює,а навіть і не припускає. Молодих докторів наук багато. Але не тільки цього потребує посада ректора. Цьому молодому пану треба "не один пуд солі" скуштувати на різних щаблях управління,перш ніж на щось по-серйозному претендувати. Певне, найреальніша кандидатура-п. Великочий.Ще в часи революції я його не підтримував. Але потім дуже високо оцінив його вміння тримати удар і те, що він не пристосуванець. Ну і авторитет в нього безсумнівно дуже високий. Він дієвий, знаючий управлінець,пройшов,так мені пам"ятається,майже всі щаблі в університеті.Бажаю всім нам перспективного ректора.
Алканавт 2011.11.26, 14:35
Остафка - класний дядька, відчкпіться. Він свій чувак, зробив проректором прикольну тьотку Карасиху, вона таке меле, шо всі з неї ржуть. нам класно! А те, що в ПНУ маразм, то той маразм там завжди був, від того часу, як совіти зробили нам тут пєдік. чи може ви думаєте що при Великочому маразму не буде? буде. послухайте студнтів з туризму вони вам такого порозповідають прозрієте. нехай лишається Остафа. бухий зате свій.
пеха 2011.11.26, 14:51
Великочий кращій адміністратор за Федорука? Великочий принципова людина? не смішить мої яйця. Великочий здається значущою фігурою хіба що на тлі теперішнього перманентно захитаного ректора. Але де команда Великочого? Він, ставши ректором, залишить на посадах всю теперішню гвардію. Тоді вже краще або пан Цепенда, або ж пан Федорук, який так не подобається тому відомому персонажу, що схвався за псевдо "викладач". сховався то він сховався, але вуха стирчать. А якщо потягнути за вуха, то все вилізе. Разом з імпортною краваткою і .d/годинничком. Так.
Кандидат 2011.11.26, 15:22
Цепенда пристосуванець і перешиванець, родом з комсомолу, не гідний кандидат. Великочий щось трохи краще, хотя також з комсомолу і ще й з демонізованого СДПУ(о). Але він порядна і позитивна людина. Федорук? Мало знаю його. За ним ніби немає ніяких негативів, але він ніде не говорив, що буде балатуватися. А з телевізора він видається людиною, що вміє системно мислити, є добрим менеджером. Когутяк - це взагалі не серйозно. Людина самозакохана і без авторитету. З названих кандидатів на мою думку гідні бути вибраними Великочий і Федорук. Але тільки не Остя. Бо це дійсно буде ще сім років шезофренії.
Свіжий вітер 2011.11.26, 16:14
Все буде добре. Шизофренія буде переможена.
%czipa% 2011.11.26, 17:20
Ви всі шо, з бодунця? які ще ВеликіОчі? ВеликіОчій - не професор, пацанюра і його не оберуть. Або Ця Пенда, дипломата "сумне личко", або Фе до Рук, кібербой. І то весь вибір, хлопаки. Попуститсі.
до %czipa% 2011.11.26, 17:35
Бла-бла-бла! Падальники зачули рідний ЗАПАХ! Бодя Остафа здувся - лишився від нього ПУК! Або тепер після комісії знімуть, або отримає копняка навесні. І то вже все, шо кути обсцикує, кинулося вираховувати: хто ж то стане на роздачу бабла, посад і звань. А поставте тупу Ганьку, буде вам щастя. Будете жирувати на своїх кафедрах, на чолі ваших інститутів, ніхто вас не чіпатиме. Тимків отримає нарешті професора, хоча він і з професором тимків і без професора той самий тимків. все буде вам добре, так що не бійтеся, ставте Цепенду, Когута, чорта лисого. наука вмерла.
Стася студентка 2011.11.26, 17:44
Гідний кандидат Романюк - батько "яйцемета". Він дуже хоче бути ректором - оберіть його! Я перездавала йому заліки. Він хороший, я знаю.
Світлана 2011.11.26, 18:15
Федорук - дуже потужний персонаж. Але чи готовий університет до такого ректора? Не впевнена. Україна - не Америка(
ОТ 2011.11.26, 18:38
ВЕЛИКОЧИЙ!!!!!!
ТО 2011.11.26, 23:42
ФЕДОРУК!
Солена 2011.11.27, 09:25
А найсмішніші тут "Викладачі", які міряються "хто більше пудів солі з'їв". Тут Остафійчук поза конкуренцією!! Засоланий вже як оселедець норвезький. А люблю МАЛОСОЛЬНІ огірки!)))))))))))))))))
gfif 2011.11.27, 10:08
Хехе. Дискусія зашкалила. Ну з Ципендою і Остафійчуком ясно, вони хочччччччуть бути ректорами, аж пісяють. А Великочія і Федорука хтось запитав чи їм то треба? Вони гідні кандидати, але не факт, що вони таке щось планують для себе. Їм і так не зле. А тут вже за них все розписали! Не смішно?
Герасим 2011.11.27, 17:48
А навіщо взагалі такі величезні навчальні заклади як ПНУ? Це ж уже не навчальний заклад, а велика свин... тобто студентоферма, без традицій, без унівеситетського духу і змісту існування. Для такої ферми пристойний керівник і не потрібний. Треба Остафійчука-2. Таких кандидатів там багато, не лише Ігор Євгенович чи Володимир Степанович. Когутяк також незла кандидатура, вміє носити піджаки і зовні вигляда пристойно, здалеку скидається на інтеліхєнта. Або чим поганий Миронюк? Біга коридорами як кінь педальний, активний живчик. Та й ще такого добра на дві тони з кульком. Кого б не вибрали, ту масу ніяким домкратом не зрушити, воно все там і дійде до старечого м.
патрійот 2011.11.27, 23:50
А хто кращий за Остафійчука?Хто?Просто Остя пролетів з Червоною ганькою!Це справжня ГАНЬБА Остафічуку!ПРОРЕКТОР!хто ?Чи може полюбила Бандеру,Коновальця,Шухевича?Нехай напише дисертацію Докторську............ОЙ людоньки-людища!Хто ви?Перегорніть листочок назад і почитайте клятви-комуніста ганьки!О це уважаю.Справжній проректор по виховній ПНУ!!!!!!!!!!!!!!СУПЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!
Світлані та ін. від Івана 2011.11.28, 15:05
Молодий професор Павло Федорук серед всіх названих найбільш прогресивний і не дуже обтяжений бюрократичними «настановами» совєцкої і постсовєцкої систем. До того ж він друкує свої роботи у закордонних виданнях, бував по закордонах, добре володіє англійською мовою і своїм фахом. Проте, на загал, дана стаття дійсно поверхова, бо чомусь повністю нехтує Остафійчуком як сильним претендентом на наступних виборах. У коментарях не згадуються ще два реальні кандидати на посаду ректора ПНУ, які відносно мало засвічені у цьому контексті. Професор Ігор Зварич - народний депутат України від партії регіонів, голова Наглядової ради Прикарпатського національного університету ім. Стефаника: http://www.zvarich.openua.net/bio.php. Проте, може йому у владних коридорах краще, ніж на неспокійній посаді ректора. Професор Володимир Лущак, завідувач кафедри біохімії Прикарпатського національного університету, випускник московського університету, єдиний з вчених Прикарпаття, який ввійшов до сотні найбільш цитованих науковців України: http://www.nbuv.gov.ua/rating/ratings_sci/index.html. Так виглядає, що йому наука цікавіша за бюрократію і він періодично швендяє десь там по закордонах. Поживемо – побачимо, вже не довго.
Івану 2011.11.28, 20:49
якщо янукани вже визначили зварича то федоруку ніц не світить. кого визначили в Янека, той буде ректором. федорук занадто галичанин і на бандеру похожий:))))))))))))))))) ректором буде теодорич, він похожий на дзержинського!
Пахарь 2011.11.28, 23:20
Народ, не партись дурницями! Університет - це корито зі 140 -мільйонним бюджетом. Всі претенденти без виключення - свині котрі з цього корита хочуть похлібати. Надивились я Остя поправився і 2-гу бороду наїв, от і запахло їм. Брєдова держава і в ній нічого толкового не буде. От побачите які ваші Великочі, федоруки і всі решта будуть якшо станють у корита. Деморалізоване суспільство народжує моральних уродів
Голос Люду 2011.11.29, 21:33
Про Ігоря Зварича як кандидата на ректора ПНУ!НЕ думаю що такий розумний чоловік піде в таке болото.РІВЕНЬ Зварича-Кабінет Міністрів.А ректор буде Карась Ганя.Про неі вже згадували..............вона і тільки вона,виведе з малого болота і заведе у світле майбутне...А ви всі будете ходити біля неі, фальшиво говорити компліменти і пуцувати іі мешти 67 розміру.СМІШНО!думаю СУМНО.
Стюдент 2011.11.30, 11:02
Ректором має бути Валентина Васильєва.
Андрій 2011.11.30, 11:24
Васильєва - хабарниця! Вся наша група їй давала. В той час, як Фріс ніц не брав, вона брала (він доктор на той час, а вона доцент) :-(
василина 2011.12.05, 19:50
Остафійчук!!!!він кльовий дядя)
Сашко 2011.12.18, 13:47
А хто такий Василь Петрук? Він тут таку охінею понаписував що читати бридко. Чоловіче ти або тупий або просто дебіл. Папір усе стерпить, а ти хоча б один факт наведи з того що ти понаписував. Хочеш я про тебе таку саму статтю напишу і в нет викладу? Хватить цих безпідставних і не професійних заказух. Ці псевдо журналюги взагалі охаміли. Як хоче піарнутись то зразу треба когось обісрати. Ти щось добре зроби у своєму житті.
Василь Петрук 2011.12.18, 18:05
Я не журналіст, а викладач Прикапатського національного університету, кандидат наук. Про всі наведені факти знає весь університет.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

988
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2402
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2051
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2082
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6331 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2377 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

243

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1065

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1049

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1316
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

188
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

531
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1990
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26425
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

488
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10392 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7932
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

477
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

336
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

483
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

561
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1505