До теорії називання міст-1. Зміна парадигм

 

  1. 1.     Зміна парадигм

Парадигма «Хвиль Кондратьєва» базується на зміні технологій виробництва, яке трансформується під час економічних криз до яких вони (технології)  і призвели. Чим довершенішими є технології, тим менше участі в них приймає людина і тим швидше/частіше стаються (перманентно тривають ) ці кризи вже у різних галузях суспільства. 

 Водночас технології є однією з основних складових отримання дельти/прибутку, при цьому капітал іде за тими технологіями, які «запривласнені», оскільки нові технології можуть викликати переділ ресурсів і зміну власників. Коли все «устаканюється», утверджуються нові власники нових технологій, починається новий економічний підйом. Іншими словами зростання відновиться, але вже можуть стати очевидними його об’єктивні межі і виникає питання якісних (зі знаком мінус) змін людства. Сама дельта з марксистської формули товар-гроші-товар (Т-Г-Т) вийшла на логарифмічний рівень (Г-Т-Г*), оминаючи саме виробництво і навіть товарні потоки.

Людина, викинута з процесу виробництва, не отримуючи від цього виробництва дельти/заробітку, змушена переходити на самообслуговування і надання послуг собі подібним, шляхом натуробміну. До цього часу, слава Богу, накопичилось достатньо ресурсів попередніх поколінь, але це триватиме недовго - одне, максимум два покоління. І за цей час людство повинно віднайти нову парадигму економічного  існування, або  втратить всі свої професійні вміння/навички по перетворенню «першої природи» в елементарні речі для споживання і виживання ( грамотно вирощувати хліб, будувати дороги, будинки), не говорячи про знання, як диференціал інформації і культуру, як таку і культуру спілкування з собі подібними.

Людство вийшло на той рівень, коли технології дають можливість користуватись їх плодами не тільки власниками/привласниками цих технологій, а і всім/співвласникам на зовсім інших засадах. Оскільки плоди цивілізації вирощувались на одному  еволюційному дереві багатьма попередніми поколіннями людей, то і користуватись/доглядати за  ними вправі всі покоління нащадків, в міріїхніх осмислених потреб. Людина, як смертна істота, всього-на-всього у виробничому процесі є ланкою в передачі команд до механізмів і може в будь-який момент бути замінена іншою людиною. Проте вже не смерть стає чинником заміни людини людиною, а технологія/доцільність, яка викидає носія старих знань. Людина залишається без засобів до існування і можливостей для оновлення своїх знань.

Проте людина в повній мірі аж до смерті (бо тільки смерть стає фізичною рамкою) залишається володіти своїм часом, а отже і тими природними ресурсами, які їй апріорі дано Богом при народженні (вода, повітря, простір) і Божим провидінням (спадщина поколінь і власні таланти). Вона зупиняється і виведена за виробництво  з формулоюГ-Т-Г*,  опиняється зовсім в іншому  часо-просторі з формулою П--Ч--П*,де:першою(у всіх сенсах!) П -  є «перша природа» у всіх її проявах;другоюП*- є продукт діяльності людини(їжа, одяг, житло, мистецтво, знання), або «друга олюднена природа»;                                                                                                            Ч – час для перетворення однієї П в іншу П*;  - -тут означає ті знання/інформацію, які закладено в людину природою на генному рівні та навколишнім соціумом і здобутими самою практикуючою людиною.

Виведена на рівень П- -Ч- -П*  людина вповні залишається власником свого життєбуття. Вона за своїм власним бажанням (свобода вибору)  може використати час на насолоду (споглядання краєвидів, захід сонця – «перша природа») і перекладу його в інший вимір       - -П* (мистецтво, відкриття закону тяжіння), або  (вогонь, вода, земля, флора – теж «перша природа») в необхідний для неї продукт - -П*. Цей прадавній обіг речей колись було замінено Т-Г-Т і світом почали правити гроші, а тепер патогенно/кримінально/симулякритивна  сучасна формулаГ-Т-Г*-Г**- де:

Т – продукт, перетворений за допомогою ціни на товар, шляхом операції купівлі-продажу (віртуальна домовленість сторін);

Г  -  гроші як еквівалент товару;Г*- гроші зароблені на продажу товару;-Г**--гроші похідні від  грошей* (тепер це загально називають фінансами: спочатку це були чеки і векселя, потім  деривативи, купони, акції, ОГВЗ і т.п.);  або функція вільного радикалу, який вбиває все живе/природне і час теж (миттєві електронні платежі). Це такий собі гіперсимулякр, яким оперують обрані і які не вповні володіють знанням, куди веде такаеволюція грошей: Г-Г*-Г**-. Латинське evolution – це просто щось у розгорнутому вигляді; в метафоричному сенсі – розгорнутий, унаочнений історичний ряд перетворень ланок-поколінь, що ведуть до певної форми життя, яка існує нині. Якщо порівняти по якості/екології теперішнє і минуле, то низхідний тренд не викликає сумнівів деструктивної дії цієї економіки на всі сфери життя.

Послуговуючись аналогією з історії зміни парадигм у фізичних (природничих) науках наведу приклад. Коли закони Ньютона,що були сформульовані в системі координат Декарта на геометрії Евкліда, стали на заваді розв’язання наступних природничих  задач і формулювання теорії відносності А.Ейнштейна, у зв’язку з помилковою суттю постулату постійної швидкості світла, ці уявлення, на деякий час були відсторонені, а пізніше, як частковий випадок заново вписані у більш глобальну фізичну картину світу. Н.Лобачевський  побудував більш широку геометричну систему – пангеометрію, яка не заперечувала геометрію Евкліда, а просто відвела їй скромне місце часткового випадку. Пізніше Б.Ріман розширив зміст геометрії так, що творіння Лобачевського стало частковим випадком. Геометрія Евкліда стала геометрією простору з нульовою кривизною (малі  відстані), геометрія Лобачевського – з від’ємною, я геометрія Рімана – з позитивною кривизною.Спираючись на геометрію Рімана і Лобачевського, Ейнштейн вводить поняття відносності простору і часу, під якими розуміється зміна розмірів тіла (простору)і ходу часу в різних системах відліку. Але (увага!) Ейнштейн ставить світло у виключне положення – канонізує його, рахуючи, що світло відносно будь яких тіл,що рухаються, завжди має одну і ту саму швидкість і виводить її в Закон постійності швидкості світла. Таким чином виникло нове бачення, точка зору науковців змінилась, але не змінився сам світ (сонце як сходило, так і заходить, правда тепер формули руху світила змінились з простих на складніші : )) Проте наука не стоїть на місці і закон відносності Айнштайнатеж поглинула квантова теорія з її спіновими/торсійними полями, ввібравши всі попередні закони в одне геометризоване рівняння множинних кутових координат Г.Шипова з його Об’єднуючою/Єдиною науково-теїстичною картиною Світу.

Ця, коротко описана, але багатосотлітня історія відкриттів у фізиці є прикладом для економічної теорії з її неокапіталістичним екстазом канонізованих грошей у формуліГ-Т-Г*-Г**-, яка  є лиш частковим випадком іншоїжиттєбуттєвості людини, де кожна спільнота зі всіма своїми розмаїтими культурами (соціозаконами «Ньютона»: )) укладається у більш фундаментальну  парадигму, яка вбирає  всі часткові формули життєдіяльності людини :П- -Ч- -П*- -Ч- -П-... Тоді споживацько-матеріальна сторона П* поступово буде заміщуватись нематеріальною частиною П*(знання, культура, освіта, спілкування) і ввійде в емпіричні рамки економічно обґрунтованої  норми (Т-Г-Т*) природного існування глобальної людини.Якщо саме в цій частковій ланці загальної формули«потрібно змусити ціни говорити екологічну правду (кожний ресурс співрозмірний кожній живій істоті на Землі в часовому вимірі) , а саме це у рамках сьогоднішньої демократії на національному рівні і за умов міжнародної конкуренції реалізувати практично неможливо. Бо ж якщо якась країна це зробить самотужки, то сусідня держава одразу ж підірве її цінову структуру і одержить з цього прибуток. Тобто тут спершу вимагається «globalgovernance»* з тим, щоб задати технічному прогресу правильний напрямок»**, то для радикальної частки –Г*-Г**-можна залишити віртуальний простір для ігор розуму, як ще одному людському прояву. Втім пошук еквіваленту грошей триває і тут з часом переможе Час, як тільки буде прояснено сам феномен часу***.

 

* globalgovernance - глобальне управління;

** З монографії  М.Кисельова «Феномен соціоприродних систем. Світоглядно-методологічні нариси». Київ-ПАРАПАН-2009.

*** Е.Вітер «Час рахувати час», 2009, електронна бібліотека журналу «Ї».

 

 


01.07.2013 Еріка Вітер 1602 6
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

566
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1752 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1089 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11326 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

681
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4409
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18404
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

260
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736