Для коломиян вода з Пруту по 1 долару

 

Рішенням виконавчого комітету Коломийської міської ради від 27 вересня 2011 року в Коломиї діють нові тарифи на водопостачання та водовідведення і аж ніяк не на користь людей.

 

З 01.09.2011 року тариф для населення на послуги водопостачання становить 4,50 грн. за 1 м3 води, на послуги водовідведення - 3,38 грн. за 1м3 стоків. У сумі – майже 1 дол.США (за курсом). Можливо, що комусь із коломийських можновладців здалося, що він уже в Європі чи Америці. Але зарплати та пенсії в Україні про це сказати не можуть. Як мають коломийці справлятися із своєю платоспроможністю не залізаючи у борги за комунальні послуги, на виконкомі ніхто не пояснив. Дехто з присутніх у сесійній залі пошепки згадував передвиборчу кампанію, де нині діючий голова І.Слюзар ствердно говорив «Я знаю де взяти гроші». Тепер це вже менш-більш зрозуміло – знову і вкотре із кишень коломиян. Адже у інших громадах різницю у тарифах відшкодовують з місцевих бюджетів, а от коломийці платять усі 100%.

 

За підняття тарифів для населення проголосувала команда міського голови І.Слюзара спільно із іншими членами виконавчого комітету міської ради. Усього – «за» голосувало 17 членів виконкому. Утримався представник політичної партії «Фронт Змін» Василь Свиридюк та «бютівець» секретар міської ради Ярослав Гошій, який не так давно проголосував «за» підняття тарифів на квартплату. Схоже, цього разу пан Гошій зрозумів що означає підвищення ціни на послуги водоканалу, особливо для пенсіонерів і соціально-вразливих груп населення.

 

Втім, на жаль, це не зрозумів ні міський голова, ні його заступники, ні інші члени виконкому, серед яких представниця громадської ради при міському голові Марія Ославська, голова Народного Руху України Святослав Бучелюк, член Української Народної Партії Андрій Заренок,  лікар Володимир Кифорук, освітянин Олексій Вишиванюк і, як це не дивно, свободівець Тарас Воробель та ряд інших.

 

Комунальне підприємство «Коломияводоканал» обґрунтовує підняття ціни на воду рядом причин. Зокрема необхідністю виконання програми реформування житлово-комунального господарства, покращення якості надання послуг водопостачання та водовідведення, а також виходячи із збільшення фактичних витрат на надання послуг. Отож керуючись статтею 191 Господарського кодексу України, статтею 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статтею 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтею 8 Закону України "Ціни і ціноутворення" виконавчий комітет міської ради таки підняв ціну на воду для коломиян. За що, мабуть, мешканці міста мають подякувати меру-господарнику Ігорю Богдановичу. Так і хочеться казати, на кшталт фрази, яка нещодавно сколихнула Україну «Спасибо жителям Донбасса…» - «Спасибі тобі, Богдановичу».

 

Депутати від політичної партії «Фронт Змін» у Коломийській міській раді ініціюють винесення питання піднятих тарифів на водопостачання та водовідведення на розгляд депутатів Коломийської міської ради з тим, щоб рішення виконкому – відмінити та передбачити необхідні кошти на відшкодування різниці у тарифах у міському бюджеті, як ще донедавна пропонував голова комісії з питань фінансів та бюджету М.Комісарук. 

 

Також рішення стосовно обов’язкового розгляду даного питання на сесії Коломийської міської ради після його розгляду виконавчим комітетом прийняла постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального та дорожнього господарства і комунікацій, очолювана Віталієм Вандичем (Фронт Змін).

 

А от чи проект рішення комісії, який обов’язковий для включення до порядку денного чергової сесії, буде винесено на розгляд сесії, наразі невідомо. Адже незрозумілою є репліка міського голови Ігоря Богдановича Слюзаря, яка прозвучала на засіданні виконкому, де він заявив що підняття тарифів це якраз компетенція виконкому і «якщо хтось хоче виносити це питання на розгляд сесії, має право». Невже Богданович боїться відміни депутатами рішення виконкому?

 

Нагадаю, в липні рішення про підняття цін на квартплату майже відмінили. Депутатам «фронтовикам», «бютівцям» і «свободівцям» не так давно не вистачило лише 4 голоси.

 

Подейкують, що політикою І.Слюзара не дуже вдоволені і його окремі однопартійці та союзники. Тож відміна рішення голосами «Фронту Змін», «БЮТу», «Свободи» та окремих членів УНП і НРУ цілком можлива.

 

Та і в світлі останніх подій опозиційні сили можуть розраховувати на голоси «Удару». Також викликає цікавість як поведе себе Партія регіонів, лідер якої, Президент України  В.Ф.Янукович виступає з різкою критикою проти підняття тарифів. Припускати їх позицію щодо підняття тарифів на разі важко, адже за відміну рішення виконкому стосовно підняття тарифів на квартплату депутати від Партії регіонів у липні не голосували.

 

 Отже, крапку у воді з Пруту для коломиян по 1 долару, мабуть, ще не поставлено.

 

 

 

 

 

Оксана Островська, тижневик «Коломийські ВІСТИ»,

спеціально для Фirtkи


Коментарі (6)

Василь 2011.09.28, 09:37
Це ще нормально. В Надвірній було по 8,6грн. до травня 2011 року, а з травня по 10,80 грн. Оце тариф :)
Василь 2011.09.28, 09:39
а обгрунтування тарифу - великі втрати води при транспортуванні в системі, таке можливе тільки у нас мабуть
ostra 2011.09.28, 20:44
смішно, але факт. Хоча є надія на "фронтовиків"
фронтовик 2011.09.28, 22:53
їх, фронтовиків, -мало. надія хіба на свідомих депутатів, які думають головою і про громаду, а не граються у політику і воюють з фронтом змін, який у опозиції до міського голови. а раз у опозиції, значить у меншості. а раз у меншості то голосів мало.
ostra 2011.09.29, 12:08
враховуючи нинішню політичну ситуацію в Коломийській міській раді думаю є шанс відмінити підняття тарифів. Минулого разу з виконкому зняли питання про підвищення бо міський голова скоріш за все не був впевнений що набере необхідну кількість голосів, наступна сесія покаже що з того буде
Svoj 2011.11.22, 15:19
Таке враження, що у Раді сидять тупоголові неграмотні профани. Хоч один задався питанням, про достовірність та реальність витрат, включених до собівартості. Хоч один витребував журнали обліку води на водозаборі, чи був присутній на виконанні ремонтних робіт. Як може бути вдвічі більше стоків, ніж використано води. Хоч один витребував первинні облікові регістри та матеріали перевірок контролюючих державних органів? Чому не заслуховувались представники Державної житлово-комунальної інспекції в Івано-Франківській області.Як можна приймати рішення про тариф користуючись лише липовими папірцями.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

606
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1791 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1044

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

254
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

708
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

283
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743