COVID-19: самоізоляція через новий штам, медичні міфи та ситуація в Івано-Франківській області

В Україні станом на 3 грудня зафіксували 13 777 нових випадків COVID-19. Зокрема, захворіли 1 279 дітей та 222 медпрацівники.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України.

Зокрема, в Івано-Франківській області за добу 283 нові підтверджені випадки. Крім того, в області одужали – 396 осіб, летальних випадків – 10.

Так, за весь час пандемії в області захворіли 122 046 осіб. Зокрема, захворіли – 5 911 дітей, медичних працівників – 3 473, одужали – 104 143 особи, летальних випадків – 2 898.

Крім того, в області здійснили тестувань за добу:

  • методом ПЛР – 1 288 дослідження;
  • методом ІФА – 274 дослідження.

Кількість захворювань в інших регіонах за добу:

  • Київ – 1 376;
  • Вінницька область – 573;
  • Волинська область – 669;
  • Дніпропетровська область – 920;
  • Донецька область – 751;
  • Житомирська область – 562;
  • Закарпатська область – 536;
  • Запорізька область – 676;
  • Київська область – 676;
  • Кіровоградська область – 151;
  • Луганська область – 154;
  • Львівська область – 714;
  • Миколаївська область – 437;
  • Одеська область – 862;
  • Полтавська область – 685;
  • Рівненська область – 501;
  • Сумська область – 476;
  • Тернопільська область – 329;
  • Харківська область – 555;
  • Херсонська область – 182;
  • Хмельницька область – 542;
  • Черкаська область – 569;
  • Чернівецька область – 216;
  • Чернігівська область – 382.

В Україні діє адаптивний карантин, коли регіони поділяють на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони епіднебезпеки.

З 23 вересня по всій Україні запровадили «жовту» зону. Проте, станом на 3 грудня в Україні вісімнадцять регіонів та Київ перебувають у «червоній» зоні епіднебезпеки. 

Йдеться про Херсонську, Миколаївську, Рівненську, Сумську, Запорізьку, Одеську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Хмельницьку, Вінницьку, Волинську, Черкаську та Чернігівську області.

Зокрема, у цих областях без обмежень працюватимуть тільки аптеки, продовольчі й ветеринарні магазини, АЗС та банки. Натомість робота ресторанів, кав'ярень, спортзалів, кінотеатрів та непродовольчих магазинів можлива лише за повної вакцинації персоналу та відвідувачів.

Наразі у «помаранчевій» зоні епіднебезпеки дві області: Полтавська та Закарпатська.

У «жовтій» зоні – Тернопільська, Харківська, Чернівецька та Кіровоградська області.

   читайте також: Щеплення проти COVID-19 або ПЛР-тест: що відомо про нові обмеження для невакцинованих


Вже 43,8% дорослого населення України отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19. Зокрема, 37,2% дорослого населення України пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусної хвороби. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, показник щеплених людей у світі до кінця року має становити 40%.

Від початку вакцинальної кампанії щепили 13 610 070 людей, з них отримали одну дозу – 13 610 068 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 11 549 490 людей.

Загалом провели 25 159 558 щеплень.

В Україні працює понад 3 тисячі пунктів щеплень та 400 центрів масової вакцинації. Йдеться про лікарні, торгово-розважальні та культурні центри, деякі відділення Укрпошти та залізничні вокзали.

Переглянути перелік пунктів щеплення та центрів масової вакцинації можна на офіційному сайті кампанії вакцинації проти COVID-19.


Крім того, Уряд запровадив самоізоляцію для мандрівників із країн, де поширюється штам «Omicron».

З 3 грудня Україна запроваджує обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулись із країн, де стрімко поширюється новий штам «Omicron». Відповідні зміни внесли до Постанови №1236 під час засідання Кабінету Міністрів України 1 грудня.

Йдеться про Південно-Африканську Республіку, Республіку Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Королівство Лесото, Королівство Есватіні, Республіку Мозамбік, Республіку Малаві. 

Тепер особи, які понад 7 днів перебували на території вказаних країн протягом останніх двох тижнів, повинні будуть піти на самоізоляцію. Тривалість самоізоляції  – 14 діб. 

Важливо, що самоізоляція стосується громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України, які повертаються в Україну з території вищезазначених країн. 

Наявність вакцинації, негативного тесту чи сертифікату про одужання не є підставою для непроходження самоізоляції чи її дострокового припинення. 

Іноземцям та особам без громадянства, які постійно або тимчасово не проживають в Україні та протягом останніх 14 днів перебували на території вказаних держав більш як сім днів, в’їзд забороняється взагалі. 

Винятками є іноземці та особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України, працівниками іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, а також інших категорій іноземців та осіб без громадянства за погодженням з Міністерством закордонних справ.

Мета рішення – уникнути поширення нового та поки ще не досить вивченого штаму «Omicron» на території України. 

Міністерство закордонних справ раніше вже закликало українців утриматись від поїздок до країн, де вже виявили вказаний варіант коронавірусу. 

  читайте також: Несе глобальну загрозу для світу: що відомо про новий штам «Omicron»

Водночас МОЗ спільно з освітньою платформою StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо нову підбірку спростувань.


Міф №1: Вакциновані можуть передавати вірус через шкіру та викликати викидні, – Pfizer

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що в офіційних документах компанії Pfizer нібито підтверджено можливість викидня навіть у результаті контакту зі шкірою вакцинованих.

Факт: У клінічних випробуваннях Pfizer немає ніяких даних про підтверджені випадки викиднів унаслідок контакту зі шкірою вакцинованої людини. У дослідженні сказано лише про те, що слід повідомляти про випадки, коли вагітна жінка контактувала з досліджуваним препаратом через шкіру або вдихання. Така реєстрація контактів є стандартною міжнародною практикою клінічних випробувань і не свідчить про доведені ризики вакцинації для вагітних жінок.


Міф №2: МОЗ не підтвердив епідемію COVID-19  

Користувачі у соцмережах заявляють про те, що «ані епідемії, ані пандемії, ані карантину немає», і це нібито підтвердили в українському МОЗ. Як доказ наводиться відповідь Центру на інформаційний запит, у якому йдеться про те, що «за період з 1 березня по 1 серпня епідемій на території України не зареєстрували».

Факт: Центр громадського здоров’я МОЗ пояснив у коментарі для StopFake, що це - лише особливість використання термінів, адже в нормативно-правових актах використовується не термін «епідемія», а «медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня», тому на запит про надання списку епідемій з документами, які їх встановлюють, була дана саме така відповідь. Усі офіційні рішення та документи, видані урядом і МОЗ стосовно протидії розповсюдженню COVID-19, знаходяться на офіційному сайті covid19.gov.ua.


Міф №3: Понад 75 спортсменів раптово померли або серйозно захворіли після вакцинації

Поширюють інформацію про те, що за останніх п'ять місяців понад 75 спортсменів раптово померли або серйозно захворіли через  «генну вакцинацію» від COVID-19. При цьому користувачі посилаються на статтю німецького новинного агентства Report 24. До публікації додається список спортсменів, який нібито доводить, що останнім часом серед них почастішали випадки зупинки серця.

Факт: ​​Немає жодних доказів того, що всі згадані спортсмени були вакциновані від COVID-19. Список із 75 спортсменів складений довільно і включає як серцеві напади у літніх тренерів, так і випадки раптової зупинки серця у молодших спортсменів. Останні також сталися з різних причин, включаючи спадкові. Попри поширювані твердження, зростання кількості серцевих нападів у спорті за «останніх п'ять місяців» не зареєстровано.


Міф №4: У Німеччині лікар наклав на себе руки через «брехню про вакцинацію»

Деякі ЗМІ, а також користувачі соціальних мереж почали поширювати інформацію про те, що очільник клініки німецького міста Хемніц Томас Йєнджес наклав на себе руки нібито через «брехню про вакцинацію». Повідомляється, що свої міркування щодо вакцинації від COVID-19 він нібито залишив у передсмертній записці.

Факт: Очільник  клініки Хемніца доктор Томас Йєнджес дійсно помер. Однак немає жодних доказів того, що його передсмертна записка існує. Ні управління охорони здоров’я Німеччини, ні поліція, ні мер Хемніца не підтвердили існування передсмертної записки Томаса Йєнджеса.

  читайте також: Щеплені чи ті, хто перехворів: відомо, хто більш захищений від інфікування COVID-19


До слова, Рада виділила з бюджету 8 мільярдів гривень на «тисячу Зеленського» для повністю вакцинованих громадян — програма, яка отримала назву «єПідтримка», стартує 19 грудня. Гроші можна буде витратити на певний перелік послуг і товарів.

Зокрема, 14 листопада Президент України Володимир Зеленський повідомив, що всі, хто пройшов повний курс вакцинації проти COVID-19, отримають від держави тисячу гривень.

Як зазначили в Кабміні, кошти виплатять на віртуальні платіжні картки через «Дію». Витратити їх можна на квитки в кінотеатр, театр чи на концерт, на заняття спортом або подорожі Україною.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також підкреслив, що ця ініціатива Президента спрямована на підтримку малого та середнього бізнесу в Україні, який постраждав через пандемію.

Програма почне діяти з 19 грудня та працюватиме протягом року. Участь у ній візьмуть майже 6 000 представників малого та середнього бізнесу.

   читайте також: Вакцини проти COVID-19: які є в Україні, наскільки ефективні та як працюють


Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я України розширило перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19.

Зокрема, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додали наступних співробітників:

▪️ підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

▪️ установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

▪️ підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року №83.

Наказ набирає чинності 9 грудня 2021 року.

Працівники вищезазначених установ, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. 

Це правило не поширюється на працівників, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний документ. З 8 листопада таку довідку можна взяти в сімейного лікаря.

Наразі єдиною альтернативою локдауну є масова вакцинація. Уряд не планує вводити повний локдаун. Навіть у «червоних» зонах бізнес і громадські заклади працюватимуть при повній вакцинації всіх працівників і відвідувачів.


До слова, британські та американські дослідники проводять розслідування, чи є зв’язок між утворенням тромбів та застосуванням вакцини AstraZeneca. 

Крім того, відомо, на який штам COVID-19 найчастіше хворіють українці.

Водночас категорія респондентів, які взагалі не хочуть вакцинуватися, головною причиною називають недовіру до будь-яких вакцин — 48%. Ця мотивація переважає над усіма іншими.

Також 15% українців переконані, що вакцинація — досліди над людьми, а 5% вважають, що в принципі будь-які щеплення шкодять.

На противагу — основним аргументом на користь вакцинації для українців найчастіше є бажання вберегти себе та оточуючих — 42%.

Своєю чергою засновник та генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін припускає, що в майбутньому вакцинуватись проти COVID-19 потрібно буде щороку.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Прострочені вакцини від COVID-19: чи викидатимуть їх?

Відомо, чому українці бояться вакцинації проти COVID-19

Дослідження: відомо, чи захищає носіння маски від COVID-19

Третє щеплення проти COVID-19: кому рекомендують зробити

Дослідження: як втрата нюху через COVID-19 впливає на клітини мозку

Ні стажу, ні зарплатні: на скільки відсторонюватимуть ​невакцинованих працівників


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1035
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2427
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2063
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2098
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6385 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2393 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

263

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1081

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1121

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1330
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

205
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

543
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2001
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26443
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

499
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10403 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7944
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

487
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

347
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

502
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

572
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1519