Covid-19: компанія Johnson & Johnson представила результати ефективності своєї вакцини та чекає на дозвіл

В ході глобального випробування третьої фази продемонстровано, що вакцина Johnson & Johnson проти Covid-19 з одноразовим введенням на 66% ефективно запобігає помірному та тяжкому перебігу захворювання, але ефективність проти важкої хвороби становить 85%, повідомила компанія в п'ятницю.

Вакцина була ефективною на 72% проти помірних та важких захворювань у США, заявила компанія. Це разюча відмінність від вакцин від Pfizer/BioNTech та Moderna, і це може зробити паузу для людей, які не впевнені, яку вакцину отримати або коли вони можуть її отримати.

Вакцини, які вже продаються в США, загалом ефективні приблизно на 95% проти симптоматичного препарату Covid-19, і, можливо, навіть вища ефективність проти важких випадків.

Але експерти кажуть, що вакцина Johnson & Johnson все ж буде корисною проти пандемії в США та в усьому світі.

"Серед усіх учасників з різних географічних регіонів, включаючи інфікованих новим штамом вірусу, зразок вакцина Janssen  від Johnson & Johnson проти COVID-19 мав 66% ефективності у запобіганні середньої та важкої форми COVID-19 через 28 днів після вакцинації. Початок захисту спостерігався вже на 14 день", - йдеться у повідомленні компанії.
Janssen - це група вакцин Johnson & Johnson. Рівень захисту від помірної та важкої інфекції COVID-19 становив 72% у США, 66% у Латинській Америці та 57% у Південній Африці, 28 днів після щеплення.
"Ми на 85% ефективні в профілактиці важких захворювань, які ми визначаємо як хвороби, від яких вам стає особливо погано вдома, або ви можете звернутися до лікарні, коли вам стає ще гірше", - сказав CNN д-р Матей Маммен, керівник відділу досліджень і розробок Johnson & Johnson.
"Зараз ми повністю захищені, це здається на 100% захисним, проти хвороб, які насправді змушують вас йти до лікарні, ми на 100% захищаємо від смерті".
Компанія заявила, що результати зберігаються у всіх вікових групах та людях різних етнічних груп.
Маммен заявив, що компанія працює над тим, щоб подати до авторизації США дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях "протягом тижня".
Це буде третя компанія, яка звернеться до Європейської агенції з харчових продуктів (FDA) щодо отримання вакцини проти коронавірусу. Вакцини, вироблені Moderna та Pfizer/BioNTech, дозволені в грудні й зараз їх отримують мільйони американців.

"Дуже добре" для однодозової доступної вакцини
Доктор Пол Офіт, фахівець з вакцин з Університету Пенсільванії та член Консультативного комітету FDA з питань вакцин та супутніх біологічних продуктів, заявив, що за звичайних обставин на ринку вакцин достатньо вже наявних двох, які до того ж є значно ефективнішими.
Але він додав, що це не звичайні часи, де панує пандемія та бракує вакцин.
І Pfizer, і Moderna використовують генетичну технологію, звану месенджер-РНК, або технологію мРНК.
Johnson & Johnson використовує ослаблений вірус застуди, відомий як аденовірус, для перенесення генетичних інструкцій в організм, щоб викликати імунну відповідь.
"У кращому світі ми мали б велику кількість цієї РНК-вакцини-месенджера, Pfizer та Moderna, і це було б страшним для вакцини, яка, очевидно, менш ефективна. Проте, у нас є обмежена кількість вакцини іРНК", - сказав Офіт.
Д-р Офіт вже щеплений, але сказав, що якби цього не зробив, то він спочатку розшукав би вакцину Pfizer або Moderna, а потім, якби не зміг знайти її в розумний проміжок часу, прийняв би вакцину Johnson & Johnson, якщо вона буде доступною.
Офіт сказав, що отримання однієї марки вакцини, а пізніше отримання іншої вакцини не повинно створювати проблем з безпекою.
"Я доклав би зусиль, щоб спочатку отримати вакцину мРНК", - сказав Офіт. "Не маючи можливості отримати її, і знаючи, що я не можу отримати Pfizer або Moderna протягом багатьох місяців, і знаючи, що цей вірус все ще поширений по всій країні, я б взяв J&J".
Вакцина "J&J" має переваги, сказав Фауці.
"Вакцина недорога, потрібна одна доза, вона не вимагає холодного ланцюга під час транспортування, - це досить добре", - сказав Фауці CNN.
Маммен заявив, що вакцина добре переноситься і містить "ванільний, навіть нудний набір даних про безпеку", який не включає випадків важкої алергічної реакції, відомої як анафілаксія.
Приблизно кожен з 11 мав лихоманку, але лише 0,2% вважалися "3 ступенем".
Фочі сказав, що результати виглядали б ще кращими, якби Janssen не довелося конкурувати з ефективністю 94% і 95%, виявленою в ході випробувань вакцин Pfizer і Moderna - хоча останні розраховуються на основі загальної симптоматичної хвороби, тоді як цифри "J&J" посилаються лише на середньотяжкі та важкі випадки.
"Ви знаєте, в чому проблема? Якби у нас не було Moderna 94-95% .... Ми б сказали "вау", на 72% ефективна вакцина, яка ще ефективніша проти важкої хвороби, дійсно приголомшлива ", - сказав він в телефонному інтерв'ю.
"Але зараз ми судимо про це відносно ефективності 95%. Слід казати, що це вакцина, яку можна використовувати, особливо в країнах, що розвиваються, щоб утримати людей від лікарні. Вона має дуже хорошу ефективність проти важких захворювань". - додав Фауці.

Відмінності в умовах випробувань
Маммен відмовилась від порівняння вакцини Johnson & Johnson's із вакцинами від Moderna та Pfizer.
"Насправді важко порівняти цифри прямо зараз, не проводячи дослідження з двома вакцинами", - сказав він.
Маммен заявив, що між випробуваннями були ключові відмінності; наприклад, вакцина Johnson & Johnson's була випробувана пізніше, коли випадки зростали ще більше у багатьох частинах світу, і вже циркулювали нові штами коронавірусу.
Один із них, під назвою B.351, був домінуючим у Південній Африці, коли там тестували вакцину. Цей варіант має мутації, які можна очікувати, що дещо послаблять ефекти вакцини.  
Але це все одно захищало людей, сказав Маммен.
"Я розглядаю цей південноафриканський штам і бачу, що ми можемо повністю захиститися від вірусу та не потрапити до лікарні", - сказав він.
Крім того, людям не потрібно турбуватися про повернення за другою дозою.
"Ми дуже хотіли, щоб це була одна доза. Тож ми оптимізували наш антиген, щоб отримати достатню імуногенність після однієї дози, на відміну від двох", - сказав вчений.
І, на відміну від вакцин Pfizer та Moderna, вакцину не потрібно зберігати в морозильних камерах. Вакцину можна зберігати протягом трьох місяців при температурі холодильника від 36 до 46 градусів за Фаренгейтом.
Janssen вже випробовує режим дозування вакцини у дві дози, і це може збільшити ефективність, сказав Фауці.
"Подивимось, що нам вдасться отримати. Це може призвести до 90%", - сказав він.

США уклали контракт на 100 мільйонів доз 
Федеральний уряд США уклав контракт на придбання 100 мільйонів доз вакцини, яка, як очікується, буде доставлена ​​до червня. Johnson & Johnson заявили, що планують виробляти мільярд доз у всьому світі.
І компанія виробляє дози протягом місяців, очікуючи, що вона отримає екстрений дозвіл від FDA. Компанія сподівається розпочати доставлення своєї продукції на наступний день після отримання цього дозволу.  
"Ми займаємося виробництвом вже давно - понад дев'ять місяців", - сказав Маммен. "Я сподіваюсь ... що наприкінці лютого ми повинні отримати дозвіл на екстрене використання".
До американського ринку також намагається приєднатися й четверта вакцина.
Компанія Novavax, що базується в Меріленді, оприлюднила попередні дані, які свідчать про ефективність вакцини-кандидата у 89% у випробуваннях у Великобританії.
AstraZeneca також працює над завершенням третьої фази клінічних випробувань вакцини.
Вакцина Johnson & Johnson виготовляється інакше, ніж вакцини Pfizer та Moderna, в яких використовується сировинний генетичний матеріал, який називається РНК.
Johnson & Johnson's використовує вірус застуди, який називається аденовірус 26, який був ослаблений, так що він не розмножується в організмі. Він розроблений для перенесення генетичного матеріалу з білка вірусу - це та частина, яку вірус використовує для захоплення клітин, на які націлений.
Вакцина спонукає м’язові клітини руки виробляти ці шматочки білка. Імунна система розпізнає їх як чужорідні та вибудовує захист, тому, коли справжній вірус намагається заразити клітини, організм готовий боротися з ним.  
за матеріалами CNN


30.01.2021 1291
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1180
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2507
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2104
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2157
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6522 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2445 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

329

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1137

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1270

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1389
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

265
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

579
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2055
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26504
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

545
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10452 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8003
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

528
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

393
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

539
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

616
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1569