Чи потрібно повернути Івано-Франківську історичну назву? (оновлюється)

 

 

Станиславів, Станіслав, Івано-Франківськ...

 

Від коли обласний центр Прикарпаття отримав свою останню назву,з того часу у суспільстві точаться дискусії про перейменування міста і необхідність повернення до попередньої історичної назви. І ось вкотре питання набуло чергового розголосу.

 

Агенція новин "Фіртка" запитала франківців щодо того, чи доцільно й чи варто повернути попередню назву міста?


14.04.2015 1528 11
Коментарі (11)

Наталка Крилівська 2015.04.16, 11:32
Маю дві пропозиції щодо цієї дискусії 1) Давайте винесемо за дужки самого І.Франка і його роль в історії: зміна назви зовсім не є запереченням цієї ролі, справа виключно у назві міста. 2) Якщо вже говоримо про якісь минулі конфлікти з сусідніми народами, то варто розуміти різницю між конфліктом, який давно вичерпався і не має продовження в сучасності(Україна і Польща), та конфліктом, що триває досі (Московія і Україна).
Михайло Кузбит 2015.04.15, 23:26
24 роки назад місто мало змінити назву і крапка.Опитування в мешканців міста буде наймудрішим вирішенням.
Славко Задунайский 2015.04.16, 08:06
Пропоную в опитування поставити назву Вікторо-Анушкевічськ!
Wasyl Ryba 2015.04.14, 23:54
Я ЗА то аби у нас не робити фальшиві великі проблеми, бо є руїна економіки. Подібне у місті було, коли вирішували де ставити пам’ятник Бандері. Так само мусіли бути не проти аби Шевченко і Бандера були в центрі, але дивно, шо і поляки, і маскалі, і юдеї, і наші барани і мери були проти, аби він був у сквері позаду медінституту, де зараз Руська Трійці. Хто не знає Історії: там є три русини, які стали потім полоно-, москво- і україно-філами!!! Се символ розколу і Трагедії нашого Боярства під Австрійов! Хто з сих толерастів заставив наших овець радіти нашій ганьбі??! Толерантними мают бути нацменшини, аби не заважати нам почувати себе дома, п.Кімакович, а ми вже досить були толерантними аж до 1990р. включно. Най вперед ляхи називают наш Переймисль не Пшемишлєм, а Жешув – Пряшевом. Тогди й ми подумаєм про милий їх серцю Станіславув. До справи – головні туристи в наші области маскалі і хахли, а не поляки. Ви пацани виходит, шо ще й рахувати не вмієте. І коли совіти були при владі, то втулили нам до назви лиш їх суфікс –ськ. То се така буде ваша Жеша №3??! – з толеранційов лиш до поляків? ПравИло таке: 1. як загарбники перейменували місто - по визволеню їму верстаєсі стара назва, г.Левів-Львуф-Лємберґ-Львів. Тішибіси-Єзуполь-Жовтень- Єзупіль –тут логіка релігійна. 2. як загарбники збудували місто, вулицю - по визволеню їм дає-сі місцева назва, відповідна їх ролі і новому складу жителів, по вашому - Матриця. Так ми в ІФ зробили з їх вулицьими. Так зробили всі колонії Африки і Азії. Палац П.= право власности - справа друга – най буде. Юзовка-Сталіно-Донєцк тоже. Се я для тих, що не знают про інформаційні, історичні, термінологічні, мовні, та інші війни. Бо от кидаю я цілком файну ідею про Княгинин, новий і старий Галич, даю бізнес-план під неї, у коменті до статі на зачіпку сеї дискусії п.Корнієнко, що зправа на Фіртці. Але ніхто її не хоче обговорювати – Стасік –і фертик! Правда автор визнав її цікавов. Не хочу я зараз з вами воювати за назву, а за голову міста. А колись розберемсі. Але нагадую, що ідеологія міста буде визначатисі вже не хрунєми, які нас називают рагулями. Яник і Вова тоже в се не вірили – попустітсі. Хоч наші справи в ІФ дійсно не блискучі. Бо ми рахуєм - кількість бійців-патріотів на фронт Франкове дало навіть троха менчу як Коломия, чи Калуш, хоть більше від них у 3 рази. Місто національних гниляків і бариг, як каже моя дорога. Вони встидают-сі свої сільської мови –тому я так пишу. Встидно- як видно (шо ти дурний). Пастух добрий має любити своє стадо овець. І вибір на Шевченка се ще раз показує. Так –м.Івано-Франківськ зараз ще не вартує зватисі Галичем. Бо їго основна маса чужа навколишним жителєм. Подібна ще є така Тисмениці! У місті керували всякі перебирки, а областев - всі (!) лише з села! Навіть не з Коломиї. Яковина, Павлик, Волк-й, Вишиванюк*2, Ткач, Палійчук, Чуднов. Троценко і Гончарук виростали в містах, але діяли як свої. То най буде ІФ, але ж не Стасік! Не оголошуйте нам войну!
Sergii Bojko 2015.04.15, 15:00
як мінімум необхідно було б перед такою ініціативою вивчити, як Поляки знищили і захопили наше Галицько-Волинське князівство, хто такі Потоцькі, зокрема засноник міста гетьман Андрій Потоцький, як він файно воював проти військ Хмельницького і як файно селяни, його раби, будували фортецю в Станіславові (і від кого захищався гетьман тою спорудою, чи не від селян в 1-у чергу), як би вони поставилися до такої ідеї з перейменуванням? Про це багато писав і Грабовецький і інші краєзнавці, є докумени. Грубо прикинувши, сьогодні це можна порівняти з ідеєю перейменування на "пуінськ" чи "шойгуйськ". А щодо боротьби з советським спадком, то може знищити всі будівлі в яких ми живемо як советські? Політиканство то все. Назва Івано-Франківськ і оригінальна і вдала. Хто сумнівається в зв'язку письменника з нашим містом нехай подивиться фільм "Франкове Прикарпаття" https://www.youtube.com/watch?v=7m7nVmOG-t0 чи профінансує наступну його частину. От Хмельницький теж вдала назва, але це не означає що там гетьман жив, ну взяв кілька раз штурмом Проскурів. А щодо того, що прийшовши в центр розумієш що то Станіслав а не Франківськ, то це взагалі безглуздя. Прийшовши в центр Львова все навколо нагадує про польський перід його життя, але аж ніяк не про часи короля Лева, то може перейменувати його на честь тих хто його захопив і пограбував, наприклад на Казимирівськ? Так і взагалі кого ми шануємо, свого поета чи польського шляхтича? P.S. То може ще й вулиці заодно перейменувати на казимирівські, пілсудські і ін. А щодо оборонців від татар - ну скільки людей поміститься в маленькій фортеці? Ні, фортеця слугувала для панів захистом як від селян так від татар, і коли останні приходили більшість селян гинула біля своїх домів і тікала в ліси
Andry Tarnavskiy 2015.04.15, 16:56
Пропоную Фіртці на головну сторінку замість опитування про ціну проїзду поставити опитування про назву міста. Хай постоїть кілька місяців. Тоді і побачимо розподіл думок. І величезних коштів затрачати непотрібно.
Андрей Богданович 2015.04.24, 16:20
Набридло жити в якомусь Ів-Фр. Нехай підрахують скільки буде коштувати перейменування. Оскільки, за словами теперішнього мера для міста це дорого, я вже готовий перерахути 1 відсоток від цієї суми як матеріальну допомогу. Думаю що я не один такий. Станіслав- це це наша історична назва і більше нічого іншого.
Михайло Кузбит 2015.04.26, 23:20
Андрій Богданович абсолютно правильно мислить-кожний мешканець міста готовий відновити історичну справедливість і допоможуть зібрати кошти для перейменування.Критиканів в нас море,бо жовч і жаба не дає дихати.Франка будемо шанувати так як у Львові,а історію треба мати справжню.Думаю хлопці з радянського союзу довго плакати не будуть.
Oleksiy Alex 2015.04.28, 16:40
Не прочитав основного. Яку саме назву ви збираєтеся повертати шановні. Польську - Станиславів (Stanisławów) чи австрійську - Станіслав (Stanislau). Адже обидві назви є історичними, в залежності від окупаційної влади. Аргументуйте чим вам не подобається УКРАЇНСЬКА назва міста??? Однозначно для переіменування потрібний референдум, бо є цілі покоління які народилися, виросли, прожили життя і померли в Івано- Франківську.
Andry Tarnavskiy 2015.04.28, 17:04
Для нас головним повинно бути не механічне переіменування. Ми ж не хочемо вернути радянський Станіслав. Зміна назви повинна принести з собою зміну свідомості мешканців. Треба щоб відчувалась зміна духовної атмосфери. Не відремонтувавши палацу Потоцьких, інших історичних будівель цього не буде. Потрібно добре продумати щоб цей новий Станіслав органічно поєднувався з своїми багатоповерховими новобудовами в різних мікрорайонах. Щоб не відчувалась різниця.
Микола Злочевський 2015.10.19, 19:03
Читаю цих неосвічених газдів, що за переіменування Івано- Франківська у Станіслав...Люди майте клепку в голові. Такого Генія ніколи не мала Західна Україна , як Франко. Ваша дурість тут не потрібна. Тут не тільки ви повинні рішати, але вся Україна. Не все, що ваші дзядики вам говорили, що вони до Станіслава звикли є правильним.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1958
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1858
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1853
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5480 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2150 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1507

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

741

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

794

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

996

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1003
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1766
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3678
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10254
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26142
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10181 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7709
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

896
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

203
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

261
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

378
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1275
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

881