Чи може правдивий галичанин бути гомосексуалістом?

Питання, здавалось би, риторочне. Якщо представники нетрадиційних сексуальних орієнтацій були і є серед гідних представників великих народів, то чому їх не мало б бути серед правдивих галичан? Проблема лиш в тому, що розуміємо під словом «правдивий» і хто відповідає на поставлене запитання.

Навіть скупі на цю тему історичні дані засвідчують, що геї та лесбіянки були серед найрізноманітніших весрств наших попередників – шляхти і козацтва, будівничих української держави і «будителів» національної свідомості, вояків УСС і діячів ОУН, солдатів Червоної армії і партійців КПЗУ, духовенства і дисидентства, видатних письменників і артистів, науковців і спортсменів тощо.

Тай серед наших сучасників – політиків і дипломатів, журналістів і митців, громадських активістів і держслужбовців – є чимало «емансипованих мужчин» та «визволених жінок». 

Багато з цих людей є гідними і впливовими представниками центральної чи регіональної влади, бізнесу, світу науки і культури. А також – добрими фахівцями і патріотами, хорошими сусідами і членами колективу, старанними платниками податків та законослухняними громадянами. Невже сексуальна орієнтація може перекреслити всі описані вище позитивні моменти і сильні сторони наших співгромадян?

Чому специфічна сексуальність мала б робити їх громадянами другого сорту, людьми-невидимками, що змушені приховувати свою справжню натуру за масками вдаваної маскулінності чи демонстративної жіночості, щоб захиститися від агресивного несприйняття, презирства і нападок з боку так званих представників традиційного суспільства? Чи окрім ксенофобських упереджень і печерного клерикалізму це суспільство має якісь аргументи, щоб усувати на марґінеси публічного життя тему сексуальної відмінності?  Хіба гомосексуали становлять нині загрозу для галицької ідентичності чи української державності?

То звідки тоді беруться ці квазі-релігійні походи по центру Львова проти «бісів гомосексуалізму»? Чим вмотивовані заяви місцевих депутатів (читай – народних обранців) типу: «Я негативно ставлюся до секс-меншин. Це явище протиприродне, протисуспільне та аморальне. Таких осіб потрібно ізолювати від нормальних людей»?  На чому базується ініціатива «Руху чистих сердець», що збирає підписи проти легалізації Мінюстом громадської організації ЛГБТ (лесбіянок, геїв, бісексуалів та трансгендерних осіб)?

Тим більше, що популяризований прихильниками націонал-патріотичної ідеї образ правдивого галичанина чи правдивої галичанки не відповідає дійсності. У випадку мужчин цей образ нагадує мішанку рис пристарілого мексиканського мачо з «настоящим руським мужиком», ще й «рогоносцем» на додаток. У випадку жінок – це суміш ознак провінційної покірної матрони та женщини, що «коня на ходу остановіт, в горящую ізбу войдьот». Чи ми такими є насправді?

Зрештою, що з точки зору суспільного інтересу є важливішим – громадянська позиція чи сексуальна орієнтація? Не кажучи вже про поняття вищої справедливості.

Коли в часах «перестройки» ми йшли тісними рядами на антикомуністичні мітинги; коли ставили намети на акції «Україна без Кучми»; коли мерзли на Майдані – хіба тоді ми питали побратима, з ким і як він займається сексом. Та й нині, коли йдемо до лікаря, бізнесмена, юриста чи іншого фахівця, нас передусім цікавить їхня порядність, чесність і компетентність, а не їхні сексуальні вподобання.

Якщо люди, що вважають себе правдивими галичанами, хочуть об`єднатися в єдину спільноту, щоб разом вивести нашу любу батьківщину Галичину на гідний рівень цивілізаційного розвитку, добробуту і свободи, то вони не повинні відштовхувати інших галичан тільки через їхню сексуальну орієнтацію.

А ми їх відштовхуємо образливими окресленнями, зневажливим анекдотами, ментальною марґіналізацією, демонізацією образу людини, що з тих чи інших причин віддають перевагу нетрадиційним сексуальним стосункам. Хоч багато геїв і лесбіянок є людьми значно більш вразливими на красу, культурнішими і інтелектуально вищими від їхніх традиційних переслідувачів. Заганяння сексуально «інших» в темні кути суспільного ґетто робить всім нам погану прислугу.  

Це не тільки послаблює нашу спільноту, але й ставить під сумнів наші цінності, цілі у справі побудови вільного і справедливого майбутнього за принципами рівних можливостей і рівномірної відповідальності всіх членів суспільства. Адже в основі марґіналізації групи співгромадян за сексуальною ознакою лежить не що інше, як приниження людської гідності й обмеження їхньої особистої свободи. Очевидно, що в суспільних інтересах частина особистих свобод може бути обмежена. Але де проходить ця межа у випадку груп ЛГБТ і в чому полягає суспільний інтерес, заради якого обмежуються їхні права на доступ до публічної дискусії, на повноцінне існування в публічному просторі, на захист своїх природніх потреб? Якщо будемо рухатися в бік цивілізованого світу, то раніше чи пізніше ми змушені будемо дати відповіді на ці непрості запитання. Краще – раніше.

 
Володимир Павлів, модератор Галицького дискусійного клубу «Митуса»


05.09.2011 Володими Павлів 2017 10
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1084
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2452
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2079
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2123
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6425 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2409 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

284

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1103

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1135

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1345
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

224
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

555
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2016
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26459
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

515
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10417 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7955
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

500
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

362
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

513
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

585
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1533